Jump to content

Työmaa-aluilla juoksentelu


rianra

Recommended Posts

Olen hieman ihmeissäni miten kätköilijät käyttäytyvät rakennustyömaa-alueille jääneiden kätköjen suhteen. En ymmärrä miksi osa kätköilijöistä katsoo voivansa viitata kintaalla asiaton oleskelu kielletty tai pääsy kielletty kylteille. Työmaa-alueelle ei ole asiaa edes sen kätkön takia! Ymmärrän toki että omistaja haluaa mahdollisesti hakea purkkinsa pois työmaalta.

 

Kyse ei ole vain kätköilijän turvallisuudesta. Kyse on myös työmaan turvallisuuteen liittyvistä asioista! Sillä ei pitäisi olla merkitystä puhuuko työmaan rakennusmiehet suomea vai ei. On hyvin yksiselitteistä ettei sellaisille kätköille ole syytä mennä jotka ovat rakennustyömaan alueella. :(

 

Tämä asia on mielestäni aivan verrattavissa jokamiehen oikeuteen. Eihän sekään esimerkiksi anna lupaa kirmailla muiden pihoilla kätköjen perässä.

 

Lisäksi pitää muistaa että mitä yhdet edellä sitä toiset perässä. Entä jos seuraava työmaalla seikkaileva onkin lapsi? Ei kai kätköilijät halua olla huonona esimerkkinä? :(

Link to comment

Olen hieman ihmeissäni miten kätköilijät käyttäytyvät rakennustyömaa-alueille jääneiden kätköjen suhteen. En ymmärrä miksi osa kätköilijöistä katsoo voivansa viitata kintaalla asiaton oleskelu kielletty tai pääsy kielletty kylteille. Työmaa-alueelle ei ole asiaa edes sen kätkön takia! Ymmärrän toki että omistaja haluaa mahdollisesti hakea purkkinsa pois työmaalta.

 

Kyse ei ole vain kätköilijän turvallisuudesta. Kyse on myös työmaan turvallisuuteen liittyvistä asioista! Sillä ei pitäisi olla merkitystä puhuuko työmaan rakennusmiehet suomea vai ei. On hyvin yksiselitteistä ettei sellaisille kätköille ole syytä mennä jotka ovat rakennustyömaan alueella. :(

 

 

Lisäksi on vaarana, että täysin ulkopuoliset (työmaan vastaava työnjohtaja, rakennusliikkeen työpäällikkö jne.) voivat joutua oikeudelliseen vastuuseen kätköilijän mahdollisesti kolhiessa itsensä pahemmin työmaa-alueella! Kuolemantapauksessa seurauksena on vähintään poliisikuulustelut, ja jos työmaan turvallisuudessa todetaan puutteita, käräjäoikeus saa asian helposti päätettäväkseen.

 

Pitäisiköhän meikäläisen työturvallisuuskoordinaattorina varautua kätköilijöiden luvattomaan vierailuun työmaalla? :(

Link to comment

Ymmärrän toki että omistaja haluaa mahdollisesti hakea purkkinsa pois työmaalta.

 

Ymmärrän minäkin, mutta silloinkin olisi kilttiä kysyä lupa....

 

Ja löytöä varten ei kannata ruveta söhläämään ollenkaan.

Edited by aku506
Link to comment

Kuvittelen tietäväni mistä kätköstä tämä lanka on lähtenyt liikkeelle. Siinä ainakin kuvauksessa mainitaan mikä on tilanne ja että kätköilijät voivat käydä tai olla käymättä kätköllä oman harkintansa mukaan. Kun kävin paikan päällä illalla, niin ketään ei näkynyt missään, eikä nollapisteen lähellä ollut mitään varsinaista työmaata. Niin, ja mitään aitaa tms. ei tarvinnut ylittää/alittaa(/mennä läpi :( ).

 

Lisäksi tulee mieleen pari suht tuoretta kätköä eräällä "työmaalla", jossa käynti voi tuntua hieman kyseenalaiselta, mutta en näe syytä niittenkään arkistointiin. Aika varmaan hoitaa sen ennemmin tai myöhemmin kuitenkin.

 

Mutta, minähän olenkin niin rikollinen että saatan kävellä päin punaisia valoja, kun risteävää liikennettä ei näy. (Autolla päin punaisia ajaminen ei tulisi mieleenkään.)

Edited by lq
Link to comment

["mutta, minähän olenkin niin rikollinen että saatan kävellä päin punaisia valoja, kun risteävää liikennettä ei näy. (Autolla päin punaisia ajaminen ei tulisi mieleenkään.)]

 

aivan typerä vertaus. ja sitä risteävää liikennettäkin saattaa tulla kulman takaa.. Yksiselitteisesti työmaa-alueella EI SAA kulkea kukaan, jolla ei ole a) työturvakorttia sekä :) kulkulupaa. Nyt vaihtui lainsäädäntökin vieläpä, kaikilla pitää olla kypäräkin. Lapsellista touhua kätköilijöiltä jos halutaan hakea kätköjä, jotka ovat näillä alueilla, se kertoo jo asenteesta. Turha tulla määkymään kun on harjateräksen pätkä valtimossa!

Link to comment

Ehkä ketjun aloittajan mielessä on ollut Murmelipurkki Leppävaaran urheilupuistossa (GC1J3HZ).

 

Kätkökuvauksessa todetaan punaisella värillä korostetusti:

 

Huomioitavaa! Leppävaaran stadionin aluetta kunnostetaan kevään ja kesän aikana 31.7.-2.8.2009 järjestettäviä Kalevan kisoja varten. Kätkö sijaitsee tällä hetkellä työmaa-alueeksi merkityn alueen sisäpuolella. Purkki on kuitenkin syrjässä työmaasta, joten etsijät käyttäkööt omaa harkintaansa, menevätkö purkille vai eivät.

 

Kätkö ei sijaise työmaa-alueen keskellä eikä sinne tarvitse mennä mistään suunnasta lähestyessä varsinaisen työmaan läpi. Se, että kätkö osuu työmaa-alueeksi merkityn alueen sisäpuolella, johtuu siitä käytännön syystä, että rakentajien on helpompi merkitä koko stadionin alue työmaaksi kuin vetää siimat pelkästään varsinaisen työmaa-alueen ympäri. Stadionin portit ovat tästä huolimatta auki ja mm. stadionin kuntosaleille menee reitti lähempää työmaata kuin mitä purkki on.

 

Purkki on kuusiaidassa, joka kiertää stadionia. Vaikka juoksuradan pinnoitetta uusitaan, ratojen ja kätkön välissä on turva-alueena nurmikenttä. Paikalla ei tehdä raskaita maansiirtotöitä, pääosin työt tehdään miestyövoimin tai satunnaisesti yksittäisellä kaivinkoneella. Lähimmilläänkin työkohde on 30 metrin päässä kätköstä, mutta suurin osa työstä tehdään paljon kauempana. Stadionrakennukseen matkaa on yli 100 metriä, joten sieltäkään tuskin harjateräksiä kätköilijän päälle tippuu valtimoita lävistämään eikä paikalle ole tehty kaivantoja, jonne gepsiinsä tiukasti tuijottava kätköilijä voisi tippua.

 

Jos joku kätköilijä päätyy paikalle sellaisena aikana, jolloin kätkön lähistöllä tehdään töitä, uskon että hakija osaa itsenäisesti ajatella, voiko purkille mennä vai ei. Jos siinä aivan lähellä tehdään töitä, luulisi jokaisen ymmärtävän jättää kätkölle menon väliin. Yleensä kätköä ei ole tarkoitus paljastaa ulkopuolisille, joten jo pelkästään tämän pitäisi estää kätkön etsimisen, ellei turvallisuuskysymys satu pälkähtämään mieleen.

Link to comment
Ehkä ketjun aloittajan mielessä on ollut Murmelipurkki Leppävaaran urheilupuistossa (GC1J3HZ).

 

Ketjun aloittajan eli minun mielessä ei ollut pelkästään Liikunnan ilo Leppävaarassa, vaan kaikki ne vastaan tulleet tapaukset joissa kätkö on jäänyt työmaa-alueelle ja sitä on siitä huolimatta haettu jopa rajattujen aitojen sisäpuolelta. Jopa räjäytystyömaalta on haettu kätköä! :D

 

Kuten muutamat tuossa jo välissä ehtivät todeta ettei kyse ole vain kätköilijän omasta harkinnasta vaan ihan todellisesta kiellosta!

 

Jos alue on merkitty työmaa-alueeksi ja sinne on pääsy kielletty siihen on aina joku syy! Työmaa-alueella ei saa liikkua ulkopuolisia turvallisuus syistä. Vaikka Leppävaaran tapauksessa suurta vaaraa ei olisi, voi sitä toisaalla olla. Siitä huolimatta kätköilijöillä ei ole eri vapauksia rajoitusten suhteen.

 

Itsekkäs purkin perässä juokseva kätköilijä ei voi tietää mitä työmaalla tapahtuu. Se ettei juuri sillä hetkellä näy mitään vaarallista ei tarkoita sitä etteikö sitä vaaraa olisi. Jos jotain tapahtuu, ei vastuuseen joudu pelkästään omin luvin alueella juoksenteleva kätköilijä vaan myös työmaan turvallisuudesta vastaava henkilö. Pahimmillaa ajattelematon kätköilijä voi tuhota toisen ihmisen elin keinon ja elämän.

 

En tarkoita että jokainen työmaan jalkoihin jäävä kätkö pitäisi arkistoida, mutta niiden hyllyttäminen työmaan ajaksi olisi vähintäänkin suotavaa. Poistammehan käytöstä sellaisiakin kätköjä jotka ovat muuten sopimattomissa paikoissa. :rolleyes:

Link to comment

Lapsellista touhua kätköilijöiltä jos halutaan hakea kätköjä, jotka ovat näillä alueilla, se kertoo jo asenteesta. Turha tulla määkymään kun on harjateräksen pätkä valtimossa!

Niin. Kas kun sellaisia T5 extremepurkkejakin sallitaan tehdä, joissa oikeasti pieni lipsahdus voi johtaa kätköilijän kuolemaan. Ja hassua, että sellainenkin purkki on ok, joka sijaitsee yhden suomen vilkasliikenteisimmän liikenneympyrän keskellä, jonne päästäkseen on pakko juosta vähintään kolmen ajokaistan yli (ei tietenkään ole suojatietä, kun sinne ympyrän keskelle ei pitäisi kenelläkään olla mitään asiaa).

 

Tähän suhteutettuna ei ole mitään syytä, miksi hyllyttää työmaaksi merkityn alueen sisäpuolelle, aivan alueen reunaan kauaksi varsinaisesta työkohteesta jäävää kätköä paikassa, jossa ei todellakaan tehdä massiivisia maansiirtotöitä ja missä ei ole yhtään mitään liikennettä tai muuta kätköilijän henkeä ja terveyttä vaarantavaa toimintaa, ellei sellaiseksi lasketa mahdollisuutta että puolalainen maanrakennusmies mielenhäiriössään käy tempaisemassa lapiolla otsaan.

Edited by Geomurmelit
Link to comment

Asia on hyvin yksiselitteinen. Työmaa-alue tulee aidata tai työmaa-alueelle ulkopuolisten pääsy tulee estää muutoin. Jos aidasta tai "muutoin estetystä" paikasta menet työmaalle, olet omillasi, jos jotain sattuu. Jo mainittu muiden vastuu tulee myös ottaa huomioon. Tuskin kukaan vastaavamestari tai työpäällikkö (työmaapäällikkö) haluaa riesakseen jonkun ulkopuolisen, joka omaa "tyhmyyttää" uhmaa kieltoa ja menee työmaa-alueelle ja loukkaa itsensä.

 

Tulkinnanvaraista on sitten tuo "muutoin estetty". Onko lippusiima tämmöinen este, varsinkin jos tuuli on repinyt sen irti? Jos alue on selkeästi aidattu, niin luvaton oleskelu alueella on, jos nyt ei rikos, niin ainakin syvästi paheksuttavaa. Työmaa-alueen selvä rajaus on puolestaan urakoitsijan tehtävä ja tämän vastuulla.

 

Mielestäni tämmöisen kätkön ilmaantuessa kätkön hoitajan olisi hyvä käydä asiasta tiedottamassa työmaan johtoa ja keskustella aiheesta. Kertokoon sitten logissaan sopimistaan menettelytavoista. Mahdollisesta aidan siirrosta tai muusta...

Link to comment

Siis mitä? "Purkki on kuitenkin syrjässä työmaasta, joten etsijät käyttäkööt omaa harkintaansa, menevätkö purkille vai eivät."

 

:unsure::P

 

Sehän on sama kuin kätkön tekijä kirjoittaisi: "Alueella on 40km/h nopeusrajoitus, mutta koska kyseinen tie on hiljainen, voi jokainen oman harkintansa mukaan ajaa millä nopeudella haluaa..."

 

Työmaa-alueelle on pääsy kielletty. Se ei ole kenenkään muun harkinnassa, kuin työmaan ylintä päätäntävaltaa käyttävän tahon (rakennustyömaalla esim. pääurakoitsija). Tämä taho määrittää, mitä "lupia" pitää olla, jotta alueelle saa mennä. Veikkaan, että millekään työmaalle ette saa lupaa kätkön loggaamista varten.

 

Kätköt siis hyllylle!

Link to comment

En mitenkään kannata kielletylle alueelle menemistä , mutta kuten Geomurmelit tuossa jo aiemmin oli todennut , miten on T5 kätköjen laita?

 

Onko sallittua kiipeillä siltojen alla , josta on pudotus betonille tai hyiseen virtaan? Kyllähän näistäkin paikoista joku on vastuussa. On siis olemassa paljon paikkoja joissa on kätkö , mutta varmasti poliisi tulee noutamaan jos joku näkee jonkun kiipeilevän tälläisessä paikassa. Tietysti jokainen liikkuu omalla harkinnallaan ja viisaalla toiminnallaan voi välttää turhat vaaratilanteet , mutta missä kulkee raja?

Kätkön tekijä on mielestäni jossakin mielessä osavastuullinen , jos vie kätkön vaaralliseen paikkaan. Mitäs jos joku tumpelo menee väkisin yrittämään sitä? Jokainen on vastuussa omista tekemisistään , mutta jos erikseen houkutellaan vaaralliseen paikkaan...

Livestä voi seurata hunttereitten ylinopeuksia kaupunkialueella , jotka voivat kohota 20-30km/h yli sallitun. Ei sekään kovin luvallista ole. Siinäkin voi pilata jonkun ulkopuolisen elämän...

Nämä ovat vähän kaksipiippuisia asioita. Urbaanit ja vaaralliset T5 kätköt saavat riemuitsevan vastaanoton , mutta jos kätkö on pari metriä lippusiiman toisella puolella , jovain alkaa hirveä poru ja syyttely. Toisaalla sääntöjen rikkominen on ok , mutta sitten taas toisaalla ei. Eikös linjan pitäisi olla yhtenäinen? :D

 

Kielettylle alueelle kätkön vieminen on mielestäni vastoin kätköilyn ideaa. Ja jos paikka muuttuu kieletyksi , kätkö hyllylle siksi aikaa kun rajoitus jatkuu , jos kätköilystä on selkeästi haittaa työmaalle.

Mutta mikä on kieletty alue? Pitääkö sen olla aina kyltein erikseen kieletty vai riittääkö pätkä aitaa tekemään alueen kieletyksi. Vai pitääkö alueen olla kokonaan suljettu ulkopuolisilta. Jos kaupungilta lähdetään kysymään tähän vastausta , kieletään sieltä myös ne "riemuiten sallitut" T5 kätköt.

Jos vastaatte , että omaa harkintaa pitää käyttää , meneekö T5 kätkölle , niin sama pätee myös selkeästi työmaa-alueiden reunoilla oleviin kätköihin , joihin ei liity mitään riskiä.

Edited by jule100
Link to comment

Itselläni on se periaate että työmaa-alueille ei ole mitään asiaa ellet itse työskentele siellä. Jokainen keikkuu omalla vastuullaa vaikka missä siltojen alla mutta sinne menoa ei tietääkseni ole missään kielletty ellei erikseen ole merkkejä.

Itselläni on yksi kätkö hyllytettynä juuri sen takia että kätköalue on työmaata ja purkki on sieltä pois. Uuden vien vasta paikoilleen kun työmaa on valmistunut ettei kenenkään tarvitse mennä sinne luvattomasti kieltoja uhmaten mennä haahuilemaan

Link to comment

sama pätee myös selkeästi työmaa-alueiden reunoilla oleviin kätköihin , joihin ei liity mitään riskiä.

 

Työmaa-alue on yksityisalue ja työmaan "omistaja" olettaa, että myöskään sinne "reunoilla oleville" alueille ei kukaan ulkopuolinen mene! Vai pitääkö työmaan turvallisuussuunnittelussa siis ottaa huomioon myös ääliöt kätköilijät :huh: ?

 

Tai niinhän se yleensä on. Jos onnettomuus sattuu sivullisille, on työmaasi suunniteltu huonosti...

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...