Jump to content

FIN: Kulkureitit kartaksi, Openstreetmap


Aimo Kulaus

Recommended Posts

Kätköilijät liikkuvat paljon gepsin kanssa maailmalla. Myös kätkölle meno- ja tulomatkat voi hyödyntää!

 

Onko Openstreetmap tuttu? (http://www.openstreetmap.org tai http://www.informationfreeway.org)

 

Tässä on tarkoitus tehdä ilmainen kartta maailmasta, ja periaate on sama kuin Wikipediassa, eli käyttäjät voivat päivittää kartan tietoja. Erona muihin lukuisiin karttapalveluihin on se, että näitä karttoja voi vapaasti käyttää nettisivuilla tai julkaisuissa. Kartat voi myös siirtää vaikkapa GPS-laitteisiin. Tästä olisi hyötyä esimerkiksi jos menee jonnekin kaukomaille, jolloin sieltä saisi käyttöönsä ilmaiseksi kartan. (Tämä osa on toistaiseksi melko monimutkainen, mutta se kehittynee helpoksi ajan myötä.)

 

Maailmalla USA on jo melko hyvin kartoitettu, sillä siellä julkisin varoin tehty kartoitustieto on ilmaista käyttäjille. Suomessa homma on vielä hieman keskeneräinen, mutta joistakin paikoista on jo valmiina melko mukavan näköisiä karttoja. Etelä-Suomessa suurimmat kaupungit ja jotkin kirkonkylät ovat valmiita.

 

Kartan tiet on helpointa tehdä niin, että esimerkiksi autolla ajaessa pitää GPS-laitteen päällä, jolloin se nauhoittaa tien sijainnin muistiinsa. Sitten jälki siirretään Openstreetmapin sivuille, annetaan tielle tieluokka, nimi ja numero. Muutaman päivän kuluttua kartta on jo kaikkien nähtävillä.

Edited by Aimo Kulaus
Link to comment

Kätköilijät liikkuvat paljon gepsin kanssa maailmalla. Myös kätkölle meno- ja tulomatkat voi hyödyntää!

Voisihan tätä silloin tällöin harrastaa ja rekisteröidyinkin jo. Katselin hieman systeemiä ja erilaisia editointimahdollisuuksia näyttäisi olevan pari-kolme. Käsitinkö oikein, että tuota online-editoria (Potlatch) käytettäessä pitäisi tiet nähdä ilmakuvista? Jos taas haluaa käyttää omaa GPS-dataa, niin editorina pitää käyttää JOSM:ää?

Link to comment

Alla on selostettu tien tekeminen yksityiskohtaisesti. Ohjeita ei kannata säikähtää, sillä kun ohjelmat on saanut ladattua ja homman toimimaan, niin tien lisäys vie oikeasti vain pari minuuttia.

 

Kartan tiet on helpointa tehdä niin, että esimerkiksi autolla ajaessa pitää GPS-laitteen päällä, jolloin se nauhoittaa tien sijainnin muistiinsa. Sitten jälki siirretään Openstreetmapin sivuille, annetaan tielle tieluokka, nimi ja numero. Muutaman päivän kuluttua kartta on jo kaikkien nähtävillä.

 

Valmistelevat työt

 

Luodaan käyttäjätiedot Openstreetmappiin ja ladataan ohjelmat.

 

Siirry Openstreetmapin sivuille http://www.openstreetmap.org Jos et ole kirjautunut aiemmin, niin klikkaa oikeasta yläreunasta kohtaa Sign Up, ja anna vaaditut tiedot. Toimiva sähköpostiosoite täytyy olla, sillä sinne

tulee vahvistusviesti, jossa olevaa linkkiä täytyy klikata. (Tuolta ei tule roskapostia, joten tätä ei tarvitse pelätä.)

 

Perusta kiintolevylle reittejä yms varten oma hakemisto, esimerkiksi C:\Openstreetmap

 

Gpx-tiedot voisi periaatteessa ladata suoraankin, mutta jostain syystä nimenomaan Garminin tiedot eivät välttämättä siirry oikein. Niinpä lataukseen tarvitaan JOSM-ohjelma. Sen saat osoitteesta http://josm.openstreetmap.de/download/josm-latest.jar Kopioi tuo tiedosto yllämainittuun C:\Openstreetmap-hakemistoon (tiedostoa ei siis tarvitse purkaa Winzipillä tms.) Tuo ohjelma tarvitsee myös Java-ohjelman, se yleensä on jo koneilla, mutta jos ei ole, niin sen saa osoitteesta http://www.java.com/en/download/index.jsp

 

Kartan teko

 

Ekaksi kannattaa katsoa Openstreetmapista, että joko kyseinen tie on jo siellä. Yleensä päätiet on jo mukana, mutta sivuteitä puuttuu.

 

Ensimmäinen tie kannattaa valita jostain syrjäisestä paikasta, jossa ei pääse tapahtumaan isoja mokia.

 

Tien tallennus Garminin GPS-laitteeseen

 

Jos esimerkiksi jokin matkallasi käyttämä sivutie puuttuu, niin vähän ennen tielle menoa Gepsi käyntiin, muistissa olevien reittien tyhjennys (Garmin 60CSx:ssä sama litania kuin tehdään aina ennen retkelle lähtöä: Eli mene sivulle, jossa on pelkkiä numerotietoja, paina Menu, valitse Resetoi, Entr, rasti kohtaan Poista jälkiloki sekä kaikkiin sen yläpuolella oleviin, Sovella, Entr, Ok, Entr.)

 

Kun tie on kuljettu, niin tämän pätkän voi tallentaa laitteen muistiin: Menu, Menu, Jäljet, Tallenn. Kyllä, Entr. Kovin pitkää pätkää (yli 50 km) ei kannata kerralla nauhoittaa, sillä tallennettaessa kiintopisteitä tulee liian vähän. Paina mieleen tai kirjoita muistiin myös tien nimi ja mahdollinen numero.

 

Seuraaville teille tehdään sama litania.

 

Siirto Tietokoneelle

 

Tiedot siirretään Garminin omalla MapSource ohjelmalla normaalisti tietokoneelle. Sitten tiedoista poistetaan ylimääräiset tai tarpeettomat reitit valitsemalla ne ja painamalla Delete. Myös Reittipisteet ja Reitit kannattaa poistaa tarpeettomina. Tarvittaessa reiteistä voi jo poistaa ylimääräisiä pisteitä jne, mutta sen voi tehdä myöhemminkin.

 

Tallenna tiedot Gpx-muodossa (Tiedosto / Tallenna, valitse tallennusmuodoksi GPS eXchange muoto *.gpx ja anna kuvaava nimi) Tiedot kannattaa tallentaa omaan hakemistoonsa, esimerkiksi C:\Openstreetmap jolloin homma pysyy helpommin hanskassa.

 

Tietojen lataus Openstreetmappiin

 

Kaksoisklikkaa sitä C: \Openstreetmap-hakemistossa olevaa josm-latest.jar -tiedostoa, niin ohjelma käynnistyy. (Jos ei, niin klikkaa tiedostoa hiiren oikealla, ja valitse Avaa sovelluksessa ja etsi Java platform binary...)

 

Sitten valitse File / Open ja etsi se gpx-tiedosto. Ohjelma lataa pisteet muistiin.

 

Klikkaa hiiren oikealla näppäimellä oikean reunan Layers kohdasta mainittua tiedostoa, ja valitse Convert to data layer.

 

(Tässä vaiheessa voisi tehdä tien ominaisuudet yms jo valmiiksi, mutta mielestäni ne on helpompi tehdä alla mainitulla tavalla.)

 

Jos kaikki on kunnossa, niin sitten vaan siirretään jälki Openstreetmappiin, eli valitse yläreunan työkaluista se, jossa on ylöspäin oleva nuoli. Sitten siirrytään Openstreetmapin sivuille, ja laitetaan tien ominaisuudet kohdalleen.

 

Tien tekeminen Openstreetmapissa

 

Siirry Openstreetmapin sivuille http://www.openstreetmap.org

 

Kun sinulla on jo käyttäjätunnus, niin siirrä kartta oikealle kohdalle, ja zoomaa lähemmäksi. Klikkaa yläreunasta Edit, ja näet tiet, vesistöjen rajat yms. Taustalla saattaa näkyä myös satelliittikartta.

 

Siirtämäsi tie näkyy harmaana. Klikkaa tietä, ja anna sille ominaisuuksia: Kartan alla näkyy valikko, sen vasemmassa yläreunassa on auton kuva, ellei ole, niin klikkaa kuvaa niin monta kertaa, että siihen tulee auto.

 

Valitse sitten tien luokka:

 

Trunk = Valtatie, tien numerot 1-39

Primary = Kantatie 40 - 99

Secondary = Seututie 100-999

Tertiary = Yhdystie tai paikallistie 1000-99999

Residential = Joku muu pikkutie

Track = mökkitie, metsäautotie, soratie.

 

Tien nimi annetaan kohtaan name, ja tien numero kohtaan ref (Jos näitä ei näy, niin kuvaruudun oikeassa alareunassa on + merkki, josta voi lisätä näitä ominaisuuksia.)

 

Kylissä ja kaupungeissa noita joutuu hieman soveltamaan. Ohjeita voi katsoa sivulta http://wiki.openstreetmap.org/index.php/WikiProject_Finland

 

Sitten viimeistellään risteykset siisteiksi: Mene kohtaan, josta tie liittyy johonkin toiseen tiehen. Yleensä gepsijälki hieman oikaisee risteyksessä, joten se täytyy korjata. Klikkaa jotain oikeassa paikassa lähellä päätietä olevaa punaista pistettä, ja paina näppäimistön X-näppäintä. Tie katkeaa tuolta kohdalta.

 

Klikkaa tarpeettomaksi jäänyttä pätkää ja paina Shift Delete, jolloin koko tarpeeton pätkä katoaa. Sitten klikkaa tekemääsi tietä, sen jälkeen tien päässä olevaa punaista pistettä, jolloin pääset ikäänkuin jatkamaan tietä. Vie hiiri päätien päälle, jolloin siihen tulee sinisiä pisteitä näkyviin. Klikkaa oikeaa kohtaa päätiestä, ja paina Enter. Nyt tien pitäisi liittyä oikein päätiehen. Sitten vaan sama homma mahdollisiin muihin risteyksiin ja tien päihin.

 

Näppäinkomentoja:

 

Enter lopettaa tien

Esc peruuttaa muutoksen ja palauttaa kartan ennalleen

Delete poistaa valitun pisteen

Shift-Delete poistaa koko valitun tien

x katkaisee tien kahteen osaan

u näyttää kartalta poistetut tiet. Ne voi palauttaa klikkaamalla alareunassa näkyvää lukon kuvaa.

Kaksi tien pätkää saa yhdeksi, kun klikkaa toisen tien päätä, ja sitten painaa Shift näppäimen alas, ja klikkaa seuraavan tien päätä.

Tien risteys tehdään siten, että klikataan yhdistyvän tien päätä, sitten siirretään hiiri päätien päälle ja klikataan sitä.

 

Tekemäsi muutokset näkyvät muutaman tunnin sisällä osoitteessa http://www.informationfreeway.org, ja itse Openstreetmapin sivut päivitetään viikottain.

 

Lisätietoja

 

Lisää ohjeita: http://wiki.openstreetmap.org/index.php/Potlatch/Primer

http://wiki.openstreetmap.org/index.php/Fi:Mapper

 

Ylempänä mainitulla JOSM-editorilla voi tehdä esimerkiksi tien pätkiä satelliittikuvan perusteella. Satelliittikuva on kuitenkin yleensä muutamia kymmeniä metrejä väärässä paikassa, joten Gepsin tekemät tiet on luotettavampia.

 

Josmiin on saatavissa erilaisia lisäosia, esimerkiksi Lakewalker, joka osaa tehdä vesistöjen rantaviivat yhdellä klikkauksella. Tosin sen käyttökuntoon saaminen voi olla hieman hankalaa. Tässäkin kannattaa ensin testata satelliittikuvan virheen suuruus, ja antaa sitten Lakewalkerin asetuksissa korjausarvot, jotta vesistöt olisivat oikeassa kohdassa.

 

Gepsiin ladattavia karttoja voi katsella tästä osoitteesta, ja sieltä on myös linkki latausohjeisiin. http://wiki.openstreetmap.org/index.php/OS...Garmin/Download

 

Täällä on maakohtaisia tiedostoja, joita voi käyttää paikkatieto-ohjelmissa. http://download.geofabrik.de/osm/europe/

Link to comment

OpenStreetMap on kyllä hieno juttu ja olisi hyvä jos mahdollisimman moni geokätköiljä innostuisi niitä tekemään!

 

Moni varmaan ostaa kotiseuduiltaan tarkat maastokartat, mutta ulkomailla matkatessa ei yhden reissun takia viitsisi karttoihin kauheasti sijoittaa. Mekin harkittiin jonkun Euroopan karttapaketin hankkimista kesäreissua varten, mutta jää kyllä hankkimatta kun OSM-kartat ovat useimmissa maissa aivan riittävän tarkat. Esimerkkiä voi katsoa vaikkapa projektin syntysijoilta Englannista, jossa kartat ovat jo todella hyvät.

 

Nämä OSM-kartat saa tosiaan helposti ainakin Garminin gepseihin, ohjeet löytyvät OpenStreetMapin wikistä.

 

Euroopan ja Pohjois-Afrikan kartan Garminin IMG-muodossa voi ladata suoraan tästä (190 Mt).

 

Tässä esimerkki OSM-kartasta gepsissä:

eea52455-27bb-4197-a659-28dd2f9c6344.jpg

Link to comment

Nonih, tärkein eli openstreetmapistä puuttunut kotitie on ladattu. :P Koemielessä kävin vielä urheilupuiston polut läpi ja napsuttelin ne kartalle. Koska kulkemani reitti oli kovin mutkitteleva ja samoja polkujakin tuli tallattua, latasin GPX-tiedoston suoraan tuosta webbisovelluksesta ja naputtelin reitin GPS:n jäljen päälle. GPX-tiedosto ilmestyi käytettäväksi noin puolen tunnin kuluttua lataamisesta. Sitten jännitetään, että koska tiedot päivittyvät...

 

PS. Tuossa ristiinrastiin taapertaessa tuli mieleen kysymys: Miksi?

Aiemmin tässä ketjussa jo mainittiin mahdollisuus saada ilmaisia karttoja gepsuun, mutta tuskinpa koskaan kaikkia kätköilijöiden käyttämiä pikkuteitä tulee niin hyvin kartoitettua, että tämän voisi suurella luottamuksella ottaa käyttöön... Vai tuleeko? Kätköilijät, jos kukaan, noita pikkuteitä voisivat juuri käydä kartoittamassa. Ehkä jatkossa kartoitan ainakin omat kätköretkeni...

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...