Jump to content

FIN: Kätköille TomTomin kanssa?


Leena&Antti
Followers 0

Recommended Posts

Totta kai me kilttejä ollaan!

Tuon Tompan kanssa vaan on nyt niin, että jos kätkö on kaukana yleisestä tiestä niin Tomppa kertoo saapuneesi päämäärään vaikka puoli kilometriä ennen. En ole kokeillut kuinka tarkkaan kaupunkipaikoissa se näyttää, mutta luulisin tuollaisen muutaman kymmenen metrin tarkkuudella eli silloin on mahdollista vihjeiden avulla kätkön löytää. Kuitenkin jos harrastusta aikoo jatkaa niin jonkinlainen tarkempi gepsi on kyllä tarpeen, muutoin hauskuus häviää. Ei muuta kuin Happy Hunting :)

Link to comment

Me ollaan kaikki vaan kilttejä, ja vastaillaan !!

 

Mulla olis kahdeksan kätköä haettavissa TomTomilla, taitavat vaan olla liika etäällä Teiltä kotoa !??

1., 2., 3., 4., 5., 6., 7. ja se kahdeksas ovat melko helposti löydettävissä ilman käsikapulaa.

No, ehkä jossain kohdassa voi olla vaikeuksia myös käsikapulan kanssa.

 

Mielenkiintoisia kätköilyreissuja toivottelen entistä paremmalle Vuodelle 2008 !!

 

PS: Kiltisti kannattaa olla jo tulevan joulunkin varalle !! Mie ainakii oon !! Silviisii.

Link to comment

Moi,

 

Ajelen itse TomTomilla kätkön läheisyyteen ja siitä eteenpäin maastonavigaattorilla.

Ainakin minun Tomppani on aivan liian epätarkka jotta sillä voisi suunnistaa lähelle kätköä.

 

No kyllä sillä tompallakin ne kätköt löytyvät ihan hyvin jos vain viitsii etsiä. Itse aloitettiin (Hanskun kanssa) kätköily niin että oli vain tomtomone autonavi ja sillä sitten etsittiin ekat 300 kätköä. Alussa ei voitu edes syöttää koordinaatteja siihen vaan vaikkapa multikätköjen viimeiset pisteet haettiin vaan niin että katsottiin mihin suuntaan luvut alkavat mennä oikein.

 

Tuossa on vaan semmonen juttu, että koska tuo meidän mallimme (hankittu kesällä 2006) on sen verran vanha ettei se päivity alle 5 km/h nopeudessa niin tiheässä maastossa tai liukkailla kallioilla pimeällä oli hyvin haasteellista kulkea vähintään viittä kilsaa. Ostettiin tosin vajaa vuosi sitten garmin :)

 

Mutta siis vastaus kysymyseen että voiko tompalla hakea kätköt, niin vastaus on että kyllä voi. Hyvin sillä alkuun pääsee.

 

T: Pekka

Link to comment

Eli tom tomilla ei siis pysty määrittämään kätkölle koordinaatteja?? :(

Saahan siitä koordinäytön esille, kuljet kohtaan jossa lukemat täsmäävät kuvauksessa annettujen kanssa.

Kokeile myös laittaa kompassinuoli päälle, siellä pitäisi olla vaihtoehto jossa nuoli näyttää määränpäähän.

Link to comment

Tomtom one:in manuaali (http://www.zintech.co.uk/objects/TomTomONE.pdf) ainakin listaa tuon koordinaattien syöttötominnon:

"Navigate to..." ja "Latitude Longitude" (Tap this button to enter a destination with latitude and longitude values).

 

Mutta ihan ekaksi pitää tomtomissa laittaa kaikki menu optiot päälle: To show all buttons and features, tap Show ALL menu options in the Preferences menu. Sen jälkeen löytyy nuo tarvittavat "compass prefrences", "set units" ja "Configure GPS" yms valikot menusta yms.

 

"Configure GPS" ("näytä GPS tila") valinnasta saa päälle koordinaattinäytön, jonka avulla purkin sijainti löytyy. Tosin tässä näytössä ei taida näkyä nuo syötetyt kohdekoordinaatit, joten ei niiden koordinaattien syöttämisestä paljoa lopulta apua ole muuten kuin siihen, että löytää ensin tietä pitkin kätkön lähelle :-)

 

Liekö sitten vanhemmissa versioissa kaikkia näitä toimintoja - en tiedä. Itselläni on tomtom navigator 5, jossa on hieman erilaiset toiminnot.

 

Kätkön koordinaattien syöttämiseen on tomtomissa yksi toinenkin mahdollisuus (kiertotie):

 

Kätköjen koordinaatit sisältävä .loc tiedosto (tai muu vastaava) voidaan muuttaa helposti tomtomin ymmärtämäksi POI tiedostoksi (*.ov2). Muuntimia löytyy netistä. Tuon poi tiedoston kun lataa tomtomiin, niin kätköt näkyvät sitten omana point of intrest luokkanaan. Eli lataat .loc tiedoston ensin gc.com sivulta (esim kun listaat kotiasi lähimpänä olevat kätköt ja otat siitä download). Syötät sen tiedoston sitten muuntimelle ja saadun .ov2 tiedoston lataat sitten tomtomiin (tomtom laitteista en tiedä miten tuo tapahtuu).

 

Huomaa, että kätköjen sijainti ei näin siirrettynä ole enää koordinaattimuodossa vaan tomtomin omassa formaatissa. Eli kätkön koordinaatit voi olla tarpeen olla mukana myös paperilla, jotta löytyy tarkempi sijainti koordinaattinäyttöä hyväksi käyttäen.

 

Jos haluat, niin kaikki suomen kätköt saat suoraan poi tiedostona (suomen_geocachet.ov2) PekkaR:n sivuilta (http://personal.inet.fi/hima/pekkar/toolbox/toolbox.htm). Tuossa on tosin mukana myös mysteerit ja muita waypointteja, joten voi olla hieman hämäävä aluksi.

 

Omiin kätköihini olen erikseen pyrkinyt aina mainitsemaan, jos se on löydettävissä ilman gps:ää (sijaintipaikka niin ilmeinen/helppo tms, että kätkön voi löytää vaikka vain karttapaikan kuvan perusteella). Minusta tämä olisi hyvä tapa omaksua.

Link to comment

Tomtomin sisäänrakennettu navigointisovellus ei ymmärrä että se voi olla jossain muuallakin kuin tiellä, joten se kertoo olevansa perillä, kun olet jonkin (laitteen kartasta löytyvän) tien purkkia lähimpänä olevassa pisteessä.

 

TomTom on kuitenkin käytännössä linux-pohjainen pieni kannettava tietokone, joten siihen voi asentaa myös muita ohjelmia, ja esim. täältä löytyvällä softalla pääsee hyvinkin lähelle, ilman tienavigaattorirajoituksia. http://www.webazar.org/tomtom/offroad.php?lang=uk

 

Ohjelmalla saa viimeisimmässä versiossa myös kytkettyä nk. "static navigation" -toiminnon pois päältä, pvihavai:n mainitsema ongelma sijainnin päivittymisen suhteen pienillä nopeuksilla johtuu juuri tuosta sn:stä, eikä se ole laitteen iästä kiinni, vaan aivan tahallinen ominaisuus, jonka on tarkoitus estää GPS:lle ominainen lievä hyppiminen paikallaan ollessa, mikä saattaisi saada esim. liikennevaloissa seisoessa tompan kuvittelemaan että ollaan liikkeellä (satunnaiseen suuntaan), ja laskemaan reittin uudelleen väärin, jne.

Link to comment

Kätevimmin laitteeseen asennus onnistuu varmaan TomTom HOME ohjelmalla, en itse käytä windowsia ja tein kaiken käsipelillä hankalammalla tavalla, joten en osaa sen käytössä neuvoa, mutta tuolla offroad navigatorin sivulla näytti olevan jotain ohjeita.

 

Kannattaa varmaan tosiaan kuitenkin ottaa laitteen muistikortista varmuuskopio, kuten geovius sanoi, ja jos tuntuu kovin hankalalta tai ei ole varma siitä mitä on tekemässä, pyytää joku kaveri auttamaan.

Link to comment

Asensin offroadin TomTom 910aan HOMEn kautta mutta copy/pastella onnistuu yhtä hyvin.

 

Kopioi offroad_v1.7a.cab:in sisältämät kansiot offroad, sdkregistry ja skin sellaisenaan TomTomin juureen, sammuta tomtom ja käynnistä sitten uudelleen.

Offroad Navigator ikoni ilmestyy navigaattorin valikkoon, klikkaa sitä ja offroad lähtenee käyntiin, jos ei lähde suoraan niin sitten resetoi TOMTOM, itse jouduin tekemään resetoinnin.

 

Aikoinaan etsin n. 10 kätköä TomTomilla (sitten riitti TomTom ja ostin Garmin 60:sen) tämä softa olisi helpottanut huomattavasti etsimistä. Ei tämäkään TomTomGeomaailmaa mullista mutta hieman helpottaa.

 

offroad_v1.7a.cabin saa auki ainakin WinRAR pakkausohjemalla.

Edited by HaQ100
Link to comment

Kysyn täällä kun itse olemme niin staukkeja näissä jutuissa ;) että voiko tomtome one auto gps:ssällä etsiä geo kätköjä?? Kun olen kokeillut kerran ja se alkoi jo paljon ennen kätköä hokea:"olet saapunut pää määrään.." Olkaa kilttejä ja vastailkaa :lol:;):laughing:

 

I have been using a tomtom 700 for all my 500 found caches. No problem at all! On the tomtom you move to the "Selaa karttaa" position. Select "Etsi" and click forward to "Lev.aste, Pit.aste" position to set the cache coordinates. After activating your coordinates with "Valmis" the tomtom takes you back to the "Selaa karttaa" position BUT now the marker flashes at the set coordinate position. Without clicking anywhere else, just select the marker icon in the menu at the bottom of the screen and select "Lisää suosikkeihin". This gives you a star at the correct position. -After you been driving to the closest position switch to the "Selaa karttaa" position and follow the position arrow to the star. If the arrow seems to get stuck just select "Etsi" in the menu at the bottom of the screen, browse to "GPS sijainti" and the marker icon will flash at your present position (don't look at the arrow, look at the flashing marker)

 

Well, this sounds complicated but in real life it is as fast and exact as all the other gps:s on the market.

 

Hope it helps!

Edited by moeck
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Followers 0
×
×
  • Create New...