Jump to content

FIN: FGR3:n paimenkirje 2.


Finnish Geocache Reviewer III
Followers 0

Recommended Posts

Tein pienen tutkimuksen siitä mihin kätkötarkastajat joutuvat useimmin puuttumaan julkaistavaksi ilmoitetuissa jemmoissa. Aineistona oli sata uutta kätköä, jotka piilotettiin 30.9.-19.10.2007 poisluettuna kätköilytapaamiset.

 

Useimmiten ei tarvitse puuttua mihinkään, 77% kätköistä oli sinällään valmiita julkaistaviksi. Kirjeenvaihtoa piilottajien kanssa on kuitenkin aika paljon - suunnilleen joka neljännestä jemmasta pitää kysyä tarkennuksia tai huomauttaa jostain. Otos on pieni ja tulos siis vähän sattumanvarainen, mutta kyllä siitä jotain saa irti.

 

Yleisin virhe oli väärä kätkötyyppi (5 kpl). Useimmiten on tulkittava, onko jemma multi vai mysteeri. Joskus kätkö jää vahingossa perusjemmaksi, joka on oletusarvo, vaikka onkin joku muu.

 

Aika usein (4 kpl) unohtuu kätkön loppupisteen ja purkillisten etappien lisääminen apupisteinä.

Toinen kohtuullisen yleinen (4 kpl) puute on ettei luonnonsuojelualueelle piilotetulle kätkölle ole hankittu lupaa tai tehty ilmoitusta Metsähallitukselle.

 

Sadan kätkön satsiin osui kolme jemmaa, jonka piilottaja ei ollut tallettanut kotikoordinaattejaan profiilisivulleen. Piilottajan velvollisuus on pitää kätkö kunnossa, huoltomatka ei saa olla liian pitkä. Kotikoordinaatit tarvitaan matkan määrittämiseen.

Samoin kolmessa kätkössä oli kysyttävä pyörätuoliattribuutista. Kätkön maastoluokitus oli yksi, mutta pyörätuoliattribuutti puuttui tai attribuutti oli lisätty, mutta maastopisteitä oli enemmän kuin yksi.

Vielä oli kolme jemmaa, jonka koordinaatit olivat Atlantilla. Pituusasteisiin jää helposti oletusarvo W - länsi.

 

Eli hyvin menee, mutta pienellä skarppaamisella on mahdollista vieläkin nopeuttaa ja helpottaa geokätköjen julkaisemista. Toisaalta olisi aika tylsää jos jokainen uusi kätkö olisi heti täydellinen. Tämähän on yhteistyötä ja vuorovaikutus piilottajien kanssa on kätkötarkastajien homman suola.

Link to comment
Onko kotikoodinaattien tallentaminen pakollista, vaikka niitä ei Gc.comiin rekisteröityessä erikseen kysytä (ainakaan silloin kun itse rekisteröidyin)?

Ei kai se pakollista ole, mutta jos kotipaikkaa ei ole tallennettu, kannattaa laittaa uuden kätkön sivulle viesti kätkötarkastajille ja kertoa paljonko matkaa kätköpaikalle on ja miten jemman huolto on ajateltu hoitaa.

Kotikoordinaattien tallentamisesta on kyllä hyötyä itsellekin, saa luetteloitua lähimmät kätköt. Kotikoordinaatit eivät paljastu muille kätköilijöille eikä edes kätkötarkastajille. Jemmaa tsekatessa näkyy vain matka kotoa piilopaikalle ja ilmansuunta sinne.

Link to comment

Kotikoordinaatit eivät ole pakollisia:

 

Your home coordinates will be used for quick searches, weekly cache notifications, and pocket queries. It's not a requirement but it can greatly enhance the functionality of the web site. (http://www.geocaching.com/my/home.aspx)

 

Niitä ei siis geocaching.comin mukaan käytetä kätköjen tarkastamiseen :D

 

Hyvä ne on laittaa kumminkin, helpottaa hakujen tekoa sun muuta. Ja kätköjen tarkastamista :D Varmasti voi aiheuttaa ihmetystä, jos purkki ilmaantuu jonnekin ihan eri puolelle maata kuin missä yleensä liikehtii. Mökin lähistölle kun ekan purkin laitoin, lisäsin noteksi, että kesämökki on sielläpäin.

Edited by ekhoc
Link to comment
Niitä ei siis geocaching.comin mukaan käytetä kätköjen tarkastamiseen :D
Totta, ei voidakaan käyttää, koska ne eivät ole tiedossa. Mutta matka kotoa vaikuttaa siihen kuinka kätkön huolto pelaa.

 

Yleensä jos kätkö on yli 150 kilometrin päässä kotoa, tiedustellaan piilottajalta kuinka usein hän käy paikkakunnalla, onko hänellä siellä sukulaisia tai tuttavia, jotka voivat huolehtia kätköstä tai onko hän sopinut jonkun paikallisen geokätköilijän kanssa jemman huollosta.

 

Lisätietojen kirjoittaminen viestiin kätkötarkastajille on erittäin suositeltavaa ja se usein nopeuttaa kätkön julkaisua. Itsekin olen purkkeja piilottanut ja tiedän että odotusaika kätkön valmistumisesta sen julkaisuun tuntuu aina liian pitkältä.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Followers 0
×
×
  • Create New...