Jump to content

[FI] Beetatestaajia geokätköilyn aloitusmatskulle


sikajack

Recommended Posts

Tervehdys!

 

Viime lauantaina keskusteltiin porukalla Oulussa geokätköilystä. Käytössä oli kokoamani aloitusmatsku "Älä ryhdy geokätköilijäksi". Kysäisin ennen Oulua mielipiteitä muutamalta tuntemaltani kätköilijältä ja pyysin myös lauantain osallistujilta kommentteja. Olen saanutkin arvokkaita huomioita, joista tässä vielä julkinen kiitos.

 

Vielä ennen materiaalin täydellistä julkistamista kaipaisin muutamaa "beetatestaajaa" lukemaan matskun läpi ja kommentoimaan. Sen jälkeen olisinkin kokolailla valmis saattamaan matskun yleiseen jakoon ja kaikkien skrutinoitavaksi.

 

Löytyisikö kotimaisten kätköilijöiden joukosta muutamaa halukasta tehtävään? Joukossa saisi olla niin harrastuksen veteraaneja kuin kohtuullisen vasta-alkajiksikin itsensä tuntevia. Apuun tulevat voisivat laittaa geocaching.com -sivuston linkillä minulle viestin jossa kertovat sellaisen sähköpostiosoitteen johon saa postittaa viestin liitteenä hiukan reilun 4 MB:n kokoisen .PDF -tiedoston.

 

Samalla kaipaisin mielipiteitä siitä, mikä olisi hyvä kanava - yksi tai useampi - tällaisen materiaalin julkiseen käyttöön saattamiselle. Haksu10:n sivusto? Kivenalla -verkkokaupan sivusto? Huolitaanko se näihin? Jokin muu tapa, mikä? Tähän keskusteluun voisivat kaikki halukkaat - siis myös ne jotka eivät osallistu beetatestaukseen - osallistua.

 

Nöyrin kiitokseni jo etukäteen!

Link to comment

Heip!

 

Olen myös kiinnostunut kehittämään geokätköilyn alkeiskoulutusta ja ilmoittaudun vapaaehtoiseksi!

 

liitteenä hiukan reilun 4 MB:n kokoisen .PDF -tiedoston.

 

Heti alkuun täytynee todeta, että kun koulutusmateriaali on lopullisessa muodossaan soisin sen olevan kooltaan vähän pienempi... Mutta enpäs sanokaan enempää - keskeneräistä työtä ei pidä kenenkään arvosteleman.

Link to comment
...veikkaisin että Haksu10 tai PekkaR mielellään julkaisevat materiaalin...
Juu, sopii kyllä ilmeisesti vähän perusteellisempana ja kattavampana oppaana minun rautalankaväännelmieni täydennykseksi.

Tutustun mielelläni opukseen jos betavaiheeseen vielä mahtuu mukaan.

Link to comment

Kello on sen verran, että pienten lasten vanhemmat ovat suurimmaksi osaksi nukkumassa, niin minunkin pitäisi...

 

Vilkaisin matskun läpi.

 

- pidän kovasti humoristisesta otteesta, paikoitellen jopa mustasta huumorista.

- gc.comin "käyttöliittymä" on perusteellisesti selitetty, tämä opus palvelee parhaiten "lontoon murretta" osaamattomia!

- graafinen ilme on upea, aivan kuin "oikeassa" manuaalissa. Tosin oma acropaatti-lukijani näytti webbisivu-leikkeet vähän huonona grafiikkana, mutta vika voi olla selaimessakin tai allekirjoittaneen väsyneissä silmissä. Kuitenkin asiat tulevat selväksi, kun jokainen kohta on myös tekstimuodossa selitetty perusteellisesti.

 

Eräs asia kuitenkin loistaa poissaolollaan: itse gps-kapula ja sen käyttö. On totta, että gepsejä on useita, ja niiden kanssa tulee varmasti suomenkielinen manuaali mukana. Eräs osa geokätköilyä on toki myös gepsin käytön opettelu, jonka moni tekee varmasti myös ilman manuaalia.

 

Olen ehkä maininnut jossain aikaisemmin, että meidän tiimi laittoi gepsiinsä karttajärjestelmäksi "suomi" ensimmäisen viikon ajaksi, ja kävi lähes sadan metrin päässä montaa eri kätköä. Voittopuolena tuossa oli varmasti kunnon kohoaminen, mutta häviönä turhautuminen ja oman järjen ja näkökyvyn epäily.

 

Eli mitä haluan tällä sanoa: GPS-vastaanottimeesi pitää sinun laittaman karttajärjestelmäksi WGS-84. Jos mitään muuta gepsin käytöstä ei sanota niin tämä voisi olla kuitenkin se aika tärkeä juttu. (juu, groundspeakin sivuilla, PekkaR:n sivuilla ja muuallakin tämä mainitaan, mutta tällaisille kovakalloille kuin minä voisi olla kuitenkin tarpeen)

 

Hienot ohjeet, kymmenen pistettä ja papukaijamerkki! :D

Edited by Haaskalintu
Link to comment

KIITOKSIA KAIKILLE TESTAAJILLE!

Ähräsin opasvihkosen julkistamiskuntoonsa tänä iltana. Kiitän nöyrästi kaikkia, jotka uhrasivat aikaansa ja vaivaansa opuksen beetaversion lukemiseen ja korjausehdotusten tekemiseen. Kommenttinne olivat arvokkaita ja niitä on suurimmaksi osaksi noudatettukin.

 

Joitakin esitettyjä toiveita en toteuttanut.

 

Tärkeimpänä on GPS:n käyttöohjeet, joita en kirjoittanut lukuunottamatta aivan lyhyttä kappaletta perusasetuksista, jossa korostetaan koordinaattijärjestelmää ja koordinaattien esittämismuotoa. Syyt:

1) Gepsin käyttöohjeen vaatiminen kätköilyoppaaseen tuntuu suunnilleen samalta kuin jos "Autolla eurooppaan" -teokseen vaadittaisiin auton käyttöohjeita.

2) Gepsejä on monen merkkisiä ja mallisia. Niiden toimintalogiikka ei ole likikään samanlainen. Mihin merkkiin ja malliin pitäisi keskittyä?

3) Gepsin mukana tulee käyttöohje. Suomessa jopa suomenkielinen.

4) Minulla ei ole käytössäni gepsiä, jonka näytön saisi siirretyksi tietsikalle kuvankaappausta varten. Järjellisten näyttöruutukuvien saamiseksi gepsi pitäisi siis viedä ulos (jotta se saa fiksin) paikkaan, jossa voi järjestää viiston valaistuksen (jottei ruutu heijastelisi) ja ottaa kuvat digikameralla. Kävisihän se noinkin, mutta nyt ei ole aikaa eikä tarmoa ruveta nysväämään.

Joten sorry, eioo eikä tuu ainakaan tähän versioon.

 

Kuvaruutukaappaukset ovat sumeita tai erittäin sumeita. Totta. Tietoinen valinta opuksen tallennuskoon pitämiseksi edes jotenkin aisoissa. Oppaan käyttäjällähän on "hifi"kuva nokkansa edessä tietsikan ruudulla joten näille oppaan kuville riittää jotta niistä saa selväksi, mitä kohtaa käsitellään ja miltä sen pitäisi edes noin suunnilleen näyttää. Kuvat on siis pakattu siekailematta raskaalla kädellä.

 

Sanastoa en jaksanut laatia, enkä sivureferensseillä varustettua käsiteluetteloa. Ehkä joskus jos on aikaa. Siis ilmeisesti sen jälkeen kun olen lopettanut kätköilyn ja työssäkäynnin.

 

GSAKia tai muitakaan kätköilyyn liittyviä apuohjelmia en selostanut. Vähäisen käyttökokemukseni perusteella jo yksin GSAKista voisi kirjoitella toisen mokoman sivuja opukseen. Vaikka tärkeitä ovatkin, en jaksanut.

 

Paljon muitakin hyviä ehdotuksia jäi toteuttamatta, mutta häness on nyt ja tuollaiseksi jää ainakin siiheksi saakka kunnes saan tarmoa kohentaa lopputulosta.

 

Niitä kommentteja ja ehdotuksia saa toki edelleen laittaa tulemaan!

 

Opus todennäköisesti ja toivottavasti ilmestyy lähiaikoina julkiseen jakeluun jonnekin. Ainakin lähetin sitä eteenpäin siinä toivossa. Minultakin saa kysellä jos ei jaksa odottaa ... ;-)

Link to comment

Vasta viime yönä sain aikaiseksi hakea ja tulostaa Sikajackin "Älä ryhdy geokätköilijäksi"-oppaan. Pikaisella läpi selaamisella näyttää olevan kaiken kattava teos kätköilyn aloittelijoille ja meille muillekin. Todella hienoa, että Sikajack on nähnyt noin paljon vaivaa ja vielä pistää sen vapaaseen levitykseen. Kun on olemassa PekkaR.n sivut ja tämä opus niin ei pitäisi enää olla mitään kynnystä aloittaa kätköilyä. Itsellänikään ei tuo ameerikan kieli täysin luista joten käyttöä löytyy. KIITOS!!!

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...