Jump to content

Fin: Gps-yhdistys


Matti
Followers 0

Recommended Posts

Hei, pyydettiin välittämään seuraava tieto:

 

Suomen ladun uusin jäsenyhdistys, Suomen GPS-liikkujat ry:n perustava kokous järjestetään lauantaina 13.1 klo 14.00 Töölönlahden Ulkoilukeskuksen tiloissa. Jos teidän harrastajissa on yhdistystoiminasta kiinnostuneita, välittäisitkö ystävällisesti tietoa eteenpäin.

 

Kiitos,

 

Pasi Juutilainen

Suomen Latu

0400615449

Link to comment
Öh, jokos se maaliskuu meni?

Kaikki päivämäärät olivat ihan oikein, maaliskuu on vielä edessäpäin.

 

Kävikös kukaan tuossa GPS yhdistys tilaisuudessa?

Allekirjoittanut. Siirrettiin se perustava kokous tuohon maaliskuun kymmenennelle siinä toivossa, että tapahtumaan osallistuvista geokätköilijöistä löytyisi kiinnostuneita Suomen GPS-liikkujat ry:n perustajajäseniksi.

 

Hallintoon (kuten yhdistykseenkään) ei ole pakko osallistua, tein sen aika selväksi että geokätköilijät eivät ole erityisen kiinnostuneita byrokratian pyörittämisestä. Toiminnanjohtaja kuitenkin tuumi siihen, että mielellään he meitäkin (s.o. geokätköilijöitä) käyttäisivät yhdistyksessä, jos joku kuitenkin olisi käytettävissä. Hallintoa ei kuitenkaan tosiaan tarvitse ruveta pyörittämään, kukaan ei pakota vaikka geokätköilijä yhdistykseen liittyisikin.

 

Jäsenyyteen kuuluu tietysti myös kahdeksan kertaa vuodessa ilmestyvä Latu ja polku, joka on siis Suomen Ladun julkaisema ulkoilu-, retkeily- ja liikuntalehti. Tarkoituksena oli, sikäli kun ymmärsin oikein, että lehteen tulisi oma GPS-liikkujien vakiopalsta.

 

Se mitä tästä, ja yhdistyksestä yleensä tulee, on aika pitkälle kiinni siitä missä määrin geokätköilijät osallistuvat heti alusta yhdistykseen. Suomen ladun puolelta on ideana toisaalta kehittää uusi ulkoilulaji, joka kestää myös lumettomat vuodet. Toisaalta he myös ihan mielellään haluaisivat tehdä yhteistyötä geokätköilijöiden kanssa, sillä mielenkiinnon kohteet kohdannevat luonnostaan aika mukavasti näin GPS:n ja liikunnan merkeissä. Näiden synergiaetujen vuoksi geokätköilijöillä olisi mahdollisuus vaikuttaa yhdistyksen kautta paljonkin.

 

Huomatkaa, että yhdistyksen nimiehdotus on neutraali alalajin suhteen. Niin geokätköily kuin GPS-suunnistuskin kuuluu ihan yhtä lailla tuohon Suomen GPS-liikkujien nimen alle. Se on siis ihan tietoinen non-eksklusiivinen nimivalinta.

Link to comment

Moiks,

 

kävin pikaisesti Suomen Ladun sivuilla ja oikeastaanhan ainakin minä tunnen kätköilyn tavoitteet monin osin hyvin saman kaltaisiksi Ladun tavoitteiden kanssa. Kätköilyn tavoitteena on osoittaa näkemisen arvoisia paikkoja, usein jonkunlaisen liikunnallisen ponnistelun takana, Ladun tavoite saada ihmiset liikkeelle ja kokemaan uusia tai tuttuja paikkoja.

 

Suomen Latu ry on saavuttanut tunnustetun aseman yhteiskunnassamme ja jos tuommoinen järjestö hyväksyy kätköilijät joukkoonsa osanaan, olisin sitä mieltä että tarjous pitäisi ilman muuta hyväksyä.

Kuka uhrautuu järjestötoiminnan pyörteisiin onkin sitten vaikeampi juttu, byrokratian kaltaisia hommia siitä väistämättä seuraa jollekin. Samalla joudutaan miettimään kaikenlaisia kustannuksia pelkistä matkustamisen kustannuksista lähtien, siis kaikenmaailman kokouksiin jo.

Koska kätköilijöiden joukkio on kokonaan järjestäytymätön ja sen vuoksi valmistautumaton tämmöiseen toimintaan, tilanne on kannaltamme vaikea.

 

Jos joku tunnettu harrastaja haluaa edustaa kätköilijöitä Suomen Ladun toiminnassa, olen valmis tukemaan asiaa, jopa taloudellisesti jos siihen tulee tarvetta. Miten tukeminen sitten voitaisiin toteuttaa ilman järjestäytymistä onkin eri juttu. Olisikohan Suomen Ladulla mahdollisuutta tukea toimintaa tältä osin.

 

Kokemukseni järjestötoiminnan alueelta parinkymmenen vuoden ajalta ovat vielä niin tuoreessa muistissa että ehdottomasti haluan pysyä takarivissä ja pelkästään yrittää kehittää ja ideoida. Kuitenkin varmasti haluan antaa tukea ajatukselle kätköilyn saattamiseksi suurempien kansanjoukkojen harrastukseksi.

Link to comment
Kuka uhrautuu järjestötoiminnan pyörteisiin onkin sitten vaikeampi juttu, byrokratian kaltaisia hommia siitä väistämättä seuraa jollekin.

Keskustelin tästä silloin 13. tammikuuta. Toistan vielä: yksikään geokätköilijä, joka haluaa liittyä tuohon yhdistykseen, ei joudu vastentahtoisesti luottamustehtäviin. Jos semmoinen nakki yrittäisikin viuhua perustamiskokouksessa, kunniasta voi kieltäytyä ihan aikuisten oikeesti. Suomen ladun vanhasta jäsenistöstä löytyy tarvittaessa ihan koko koko arsenaali byrokratian pyörittämiseen, yhdistys saadaan kasaan ja pyörimään, vaikka kaikki liittyvät geokätköilijät (jos semmoisia tulee) jäisivät ihan tavallisiksi rivijäseniksi.

Edited by Solarflare
Link to comment

Moi!

 

"GPS-liikkujat" on vain siinä mielessä huono että se viittaa suoraan jenkkien GPS-satelliittisysteemiin, eikä yleisesti satelliittipaikannukseen. Galileo joka kai piakkoin tulee Euroopassa käyttöön ei ole siis osa jenkkien GPS-systeemiä vaan itsenäinen systeemi. Eli jos nyt tehdään "Suomen GPS-liikkujat", tehdäänkö parin vuoden päästä "Suomen Galileo-liikkujat"? :P Leikki leikkinä, mutta ihan vakavasti: mielestäni parempi nimi olisi esim. "Satelliittipaikannus ry" tai jotain siiheen suuntaan.

 

t: Olli

Edited by Captain Morgan
Link to comment
"GPS-liikkujat" on vain siinä mielessä huono että se viittaa suoraan jenkkien GPS-satelliittisysteemiin, eikä yleisesti satelliittipaikannukseen. Galileo joka kai piakkoin tulee Euroopassa käyttöön ei ole siis osa jenkkien GPS-systeemiä vaan itsenäinen systeemi. Eli jos nyt tehdään "Suomen GPS-liikkujat", tehdäänkö parin vuoden päästä "Suomen Galileo-liikkujat"? :P Leikki leikkinä, mutta ihan vakavasti: mielestäni parempi nimi olisi esim. "Satelliittipaikannus ry" tai jotain siiheen suuntaan.

Yritin tuoda tämänkin toiminnanjohtajan tietoon meilitse tuon 13:an alkutapaamisen jälkeen, mutta kommentteja siihen ei vielä ole kuulunut sähköpostitse. Mut hei, Navstar GPS on pian yhtä muodikas lyhenne kuin NMT- tai ARP-puhelin. <_<

Link to comment

Geokätköily Suomessa ei mielestäni tarvitse yhdistystä. Harrastus toimii mukavasti ilman yhdistyksiin liittyvää byrokratiaa. Varsinkin valtakunnallisen yhdistyksen, mistä tässä on ilmeisesti kyse, pyörittäminen on varsin rankkaa puuhaa. Mikään ei toisaalta estä alueeellisia latuyhdistyksiä ottamasta kätköilyä yhdeksi toimintamuodokseen. Käsittääkseni kaikkien ideoiden ei tarvitse tulla Suomen Ladun keskustoimistolta tai toiminnanjohtajalta. Mikäli latuyhdistykset haluavat harrastuksen esittelyä omiin tilaisuuksiinsa, kaikilta paikkakunnilta varmaan löytyy osaajia tekemään se . Lisäksi yhdistyksen oma lehti Latu ja Polku voisi uhrata vaikkapa yhden aukeaman asian esittelemiseen. :huh:

Edited by vikunja
Link to comment

Kuten yllä mainitaan, ehdotettu yhdistyksen nimi on neutraali paikannukseen liittyvän liikkumisen alalajien suhteen. Se ei kuitenkaan ole neutraali käytettävään paikannustapaan liittyen, Galileo on tulossa.

 

Nimeksi sopisi Suomen GPS-liikkujien sijaan mielestäni vaikkapa Suomen paikannusliikkujat.

Link to comment

Sekstantti- ja navigaattorireippailijat vai mikä siitä nyt sitten tulikaan. :sad: Iskevää nimeä on vaikeata keksiä. Yhdistys siis perustettiin ja Turku-Ruovesi(?)-Helsinki -linjalta tuli edustus hallitukseen.

 

Tarkoittaa siis sitä, että asiasta kiinnostuneilla on mahdollisuus osallistua Latu ja polku -lehden navigaattoripalstan kirjoittamiseen.

Link to comment

Yhdistys siis perustettiin ja Turku-Ruovesi(?)-Helsinki -linjalta tuli edustus hallitukseen.

Kannatan lähes aina toiminnan järjestäytymistä tavalla tai toisella.

Siis perustettiinko yhdistys vai jaos olemassa olevaan yhdistykseen?

Mahtuuko mukaan kepsiä vain autoiluun tai veneilyyn käyttävät?

Link to comment

Aivan itsenäinen yhdistys tästä tulee. Autoilua sivuttiin siten että eräs kätköilijöistä kertoi lajista jossa ajetaan maasturilla annettuihin koordinaatteihin kuvaamaan ajokkia. Tämä ei kiinnosta Latua, eli kyseessä olisi lihasvoimin tapahtuva ulkoilu. Ladun toiminnanjohtaja antoi vähän suffelia, oli sitä mieltä että kätköilijät on gepsin käytön terävintä kärkeä. Tämä pitää mielestäni paikkansa. Laitteisiin perehdytään huolella ja kaikenlaisia GSM-GPS-kombinaatioita kehitellään ja soveltuvat softat mukaanlukien vehkeet on aika räätälöityjä. Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan, itse ajattelin liittyä mukaan.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Followers 0
×
×
  • Create New...