Jump to content
Sign in to follow this  
Followers 0
Geovius

Fin: Mikä on multi ja mikä mystery kätkö

Recommended Posts

Koska multi ja mystery kätköjen ero herättää usein kysymyksiä tässä säikeessä voisimme pohtia niitä hieman hieman tarkemmin ja toivon mukaan päätyä johonkin yhteisesti hyväksyttävään määritelmään. Juu aika hupsu toive mutta kokeillaan. :D

 

Groundspeakin virallinen määritelmähän on seuraava.

 

Multi-Caches

 

There are many variations to multi-stage caches. The most common is that in which the first cache or waypoint contains or provides coordinates to the next location. Another popular variant is a series of multiple waypoints, each of which provide partial coordinates for the final cache’s position. Please provide the coordinates of all waypoints in the “note to reviewer” section of the cache report form when submitting a multi-cache. The reviewer will delete the text prior to approval.

 

Tässä ns. perusmultissa ei liene mitään epäselvyyttä? Eli jokaisessa pisteessä pitää olla koordinaatit seuraavalle pisteellä ja niitä ei tarvitse laskea mitenkään.

 

Offset Caches

 

Offset caches are a variation on multi-caches. They are listed as a multi-cache when selecting a cache type. They are not found by simply going to some coordinates and finding a cache there. With the offset cache the published coordinates could be of an existing historical monument, plaque, or even a benchmark that you would like to have your cache hunter visit. At this spot, the hunter looks for numbers or information already appearing on the marker or on some part of the marker or site (geocachers NEVER deface public or private property). The geocacher is then able to manipulate these numbers using instructions posted on the cache page to continue the hunt.

 

Nyt päästään asiaan eli kyseessä on Geocachig.com luokittelun mukaan kuitenkin multi vaikka onkin itseasiassa offset. Tämä antaisi ymmärtää, että kätkön koordinaatit osoittavat alkupisteelle josta saa lisätietoja joita pitää sitten mahdollisesti manipuloida jotta saa seuraavan pisteen tai kenties osa loppullisen pisteen koordinaateista.

 

Mystery or Puzzle Caches

 

The “catch-all” of cache types, this form of cache often involves complicated puzzles that you will first need to solve in order to determine the coordinates. The information needed to solve the puzzle must be available to the general caching community and should be solvable from the information provided on the cache listing. For example, a puzzle that requires research on public websites in order to determine the coordinates may be acceptable, while a puzzle that requires sending an e-mail to the cache owner with the solution in order to obtain the coordinates may not be. The only commonality of this cache type is that the coordinates listed are not of the actual cache location but a general reference point, such as a nearby parking location. Unless a good reason otherwise can be provided, the posted coordinates should be no more than 1-2 miles away from the true cache location. This allows the cache to show up on the proper vicinity searches and to keep the mileage of Travel Bugs that find their way into the cache reasonably correct.

 

Tätä voisi tulkita niin, että mysteeri kätkö voi olla muuten multi mutta olennaista on onko ensimmäisen pisteen koordinaatit kätkökuvauksessa vai ei. Monimutkaiset pulmat on tietenkin se tulkinnan varainen seikka eli onko peruskoulu matematiikkaan perustuvat laskennat monimutkainen pulma.

Share this post


Link to post

Olen käsittänyt asian näin:

Multissa tavoitteena on mennä pisteeltä toiselle. Seuraava piste löytyy jollakin tavalla edellisen pisteen avulla ja varsin suoraviivaisesti; matematiikkaa tai sanoja käyttäen. Tässä multin tekemiseen johtaa halu näyttää hakijalle useampi kohde.

Mysteerissä on useampi tai vain yksi purkki, mutta sen tai niiden hakemiseksi tarvitaan mystisiä taitoja. Mysteeri ratkaistaan tavallisesti ennen hakemista kotona tai eri pisteiden välillä (multimysteeri) pitää varautua rankkaan pähkäilyyn. Mysteerin tekemiseen johtaa se, että halutaan tarjota hakijalle erityisiä ratkaisutaitoja vaativa pähkinä. Tulee siis kaksi jippiitä, ratkaisu ja löytäminen…

PS. Mikä olisi multi, jossa jokainen piste on toteutettu erilaisella tekniikalla? Mysteerillä alkaa ja logjuun päättyy… Maakuntamultista ei toivottavasti tule tätä…

Share this post


Link to post

Tulkitsen niin, että multissa pääasiallisesti purkkien ja/tai lukujen löytäminen annetuista koordinaateista ratkaisee sen, löydätkö kätkön vai et. Mysteerissä oheistehtävät (arvoitukset, monimutkainen laskenta jne) ratkaisevat, saatko edes selville purkin loppupistettä.

 

Sekä multissa että mysteerissä voi alkupisteessä olla jotain merkittävää, vaikkapa merkkihenkilön patsas. Multissa sitten vaikkapa otetaan henkilön syntymä- ja kuolinkuukaudet talteen ja yhteenlaskulla saadaan koordinaatit. Mysteryssä voidaan alkaa ihmettelemään mikä olikaan hänen puolisonsa tyttönimi ja missä oppilaitoksessa heidän nuorin lapsensa opiskeli. Tuo alkupistejuttu ei ole mitenkään ratkaiseva multi-/mystery-tyypityksen osalta.

 

Kotona ratkaisuun: On monia mysteereitä, joissa ratkaisua ei voi aloittaa kotona vaan aluksi pitää nähdä, mitä paikalla on.

 

Molempiin noihin voidaan heittää esimerkkinä vaikkapa Matrix of Tapiola, joka varmasti kaikkien mielestä on täysiverinen mysteeri.

Share this post


Link to post

Minusta jako multin ja mysteryn välillä ei ole kovin relevantti asia. Kumpikin merkintä viestittää, että kuvaus kannattaa lukea huolella läpi ennen kuin yrittää löytää mitään. Terracaching -sivustolla ne onkin luokiteltu samaksi kätkötyypiksi (offset).

 

Olennaista on ero traditionaaliin. Tradi sijaitsee mahdollisimman tarkasti otsikkokoordinaateissa. Jos tradiksi luokitellun kätkön kuvauksessa lukee, että kätkö on noin 10 metrin päässä viitepisteestä, luokitus on väärä. Kätkö on tällöin luultavimmin multi tai mahdollisesti mysteeri. Samantekevää kumpi, mutta ei tradi. Ehkä jossakin luolassa tai onkalossa sijaitsevan tradin koordinaatit voi laittaa osoittamaan suuaukolle purkin asemesta, mutta ei multiksi luokittelukaan mikään virhe ole.

Share this post


Link to post

.... Jos tradiksi luokitellun kätkön kuvauksessa lukee, että kätkö on noin 10 metrin päässä viitepisteestä, luokitus on väärä...

Kuten tämä :D

Share this post


Link to post

Ei tämä multi / mystery erottelu nyt vieläkään oikein aukean ainakaan minulle !!

 

Minkäs tyyppinen TÄMÄn sitten oikein pitäisi olla ??

 

EDIT: Näitä on nyt kaksi säiettä melkein samasta aiheesta, satuin laittamaan tähän ennenkuin luin sen toisen !!

Edited by jupilli

Share this post


Link to post
Minkäs tyyppinen TÄMÄn sitten oikein pitäisi olla ??
Eiköhän tuo ole multi eli monikätkö, niinkuin olet sen luokitellutkin. Tarkemmin sanottuna offset-kätkö. Voisi se mysteerikin olla kun noita tietoja ehkä voi etsiä ja löytää googlaamalla taikka vaikka kirjastosta.

Share this post


Link to post

Oho, nyt tuli kaksi viestiä peräkkäin.

 

Mulla on semmonen käsitys, että kätkökuvauksen ylälaidassa ilmoitetulla alkupisteellä on yhteyttä kätkötyyppiin.

 

Multin aloituskoordinaatit tuovat yleensä paikalle, josta löytyy informaatiota purkin löytämiseen.

Pulmakätkön ilmoitettu sijainti saattaa johtaa tällaiseen kohteeseen, mutta yhtä hyvin se voi olla vaikka keskellä järveä.

 

Yksinkertaistettuna:

 

Peruskätkö - rasia on ilmoitetuissa koordinaateissa.

 

Monikätkö - purkki löytyy matkan varrelta kerättyjen tietojen avulla. Lopulliset koordinaatit saadaan sellaisenaan tai käyttämällä peruslaskutoimituksia. Alkupisteessä on yleensä käytävä keräämässä tietoja.

 

Geolodju - löytyy myös vihjeiden avulla ilman gepsiä.

 

Pulmakätkö - kätkön löytämiseksi pitää ratkaista joku ongelma: tietoja joutuu etsimään muualta kuin havainnoimalla reítiltä tai koordinaatit eivät selviä peruslaskuilla. Eli jos jemma ei sovi muihin ryhmiin, se on sitten mysteeri. Alkupiste voi olla vaikka Huitsin Nevadassa, yleensä kyllä alle parin mailin päässä purkista.

Share this post


Link to post

Multikätkön tulee olla ratkaistavissa kun menee annettuihin koordinaatteihin. Eli nettisurffausta tjms. taustatyötä ei tarvitse etukäteen kotona tehdä.

Share this post


Link to post

Multikätkön tulee olla ratkaistavissa kun menee annettuihin koordinaatteihin. Eli nettisurffausta tjms. taustatyötä ei tarvitse etukäteen kotona tehdä.

 

Tuo on totta ja yksinkertaisesti ilmaistu, mutta pidän edelleen kiinni kannastani; yritän muotoilla sen selkeämmin:

 

Multissa kätkön haaste eli se, asia, mistä D-tähdet muodostuvat, on välipurkkien ja lopullisen kätkön etsiminen maastosta tradin tapaan sekä mahdollisesti numeroiden kerääminen, joko esim. muistokyltistä, laskemalla jotain tai yksinkertaisella mittauksella. Helpot laskutoimitukset, kuten kokonaislukujen yhteen- ja kertolasku, jako tuhannella (jotta saadaan kokonaisluvusta minuuttien desimaalit) ja vastaavat eivät ole liian haastavia, koska ne voidaan suorittaa maastossa (kännykässä on laskin ja paperillakin voi laskea).

 

Mysteryssä haaste (tai ainakin osa siitä) on arvoitus, monimutkainen laskenta, asioiden löytäminen netistä, kirjoista tai muualta. Mysteryn elementit voivat löytyä maastosta, mutta kätkökuvauksessa ei ole suoraan kerrottu mitä pitää tehdä, vaan se pitää itse paikan päällä tajuta.

 

Multi, jossa laskenta muodostuu haasteeksi, esim. laske ristit hautausmaalla (kun vastaus on 203), vakiot e tai pii, trigonometriset funktiot, neliöjuuret, jopa laskujärjestyksellä kikkailu lisää haasteeseen ongelman ratkaisuun liittyvää vaikeutta. Sen vuoksi tuollaiset multit ovat monien mielestä "huonoja multeja", niiden pitäisi mielummin olla mysteereitä.

 

Poikkeuksena tästä laskenta, jossa pitää siirtyä n metriä suuntaan x; tämän laskennan gepsi hoitaa.

 

Kun vertaa tätä hb...:n kommenttiin, on minun jakoni multien suhteen tiukempi: Maastossa voi ratkaista vaikeitakin tehtäviä annetuista koordinaateista löytyvällä tiedolla. Tämä ei silti automaattisesti tee kätköstä multia.

Share this post


Link to post

Multikätkön tulee olla ratkaistavissa kun menee annettuihin koordinaatteihin. Eli nettisurffausta tjms. taustatyötä ei tarvitse etukäteen kotona tehdä.

Henkkoht soisin, että mysteeri olisi vastaavasti ratkaistavissa etukäteen, menemättä ensin paikalle :ph34r:

Share this post


Link to post

Aikoinaan kun "Myllyä" http://www.geocaching.com/seek/cache_detai...16-af16184001ee rakenneltiin, niin mietittiin, onko multi vai mystery. Kertokaapa sen löytäneet, PekkaR ja muut, mikä on kantanne.

Mylly on kyllä ihan omanlaisensa. Hieno kätkö. Kyllä sen minusta voi luokitella multikätköksi, niinkuin olette tehneetkin. Purkki löytyy alkupisteestä hankituilla tiedoilla.

Share this post


Link to post

Multikätkön tulee olla ratkaistavissa kun menee annettuihin koordinaatteihin. Eli nettisurffausta tjms. taustatyötä ei tarvitse etukäteen kotona tehdä.

Henkkoht soisin, että mysteeri olisi vastaavasti ratkaistavissa etukäteen, menemättä ensin paikalle :D

Nyt en ymmärrä?

 

Mitenköhän luokittelisit sitten vaikkapa The Matrix of Tapiolan, Micro Mysteryn tai vaikkapa Desantsin.

 

Kaikki nuo ovat minun mielestäni mysteryitä, ei niitä miksikään muuksi voi luokitella ja kaikki alkavat sillä, että mennään ilmoitettuun pisteeseen ja ihmetellään, mitä pitäisi tehdä.

 

Vai onko sinulla samanlainen jako "nojatuolimysteereihin" ja "metsämysteereihin" kuin joillakin on "laskentamulteihin" ja "aitoihin multeihin" :D:D

Share this post


Link to post
Nyt en ymmärrä?

 

Mitenköhän luokittelisit sitten vaikkapa The Matrix of Tapiolan, Micro Mysteryn tai vaikkapa Desantsin.

 

Kaikki nuo ovat minun mielestäni mysteryitä, ei niitä miksikään muuksi voi luokitella ja kaikki alkavat sillä, että mennään ilmoitettuun pisteeseen ja ihmetellään, mitä pitäisi tehdä.

 

Vai onko sinulla samanlainen jako "nojatuolimysteereihin" ja "metsämysteereihin" kuin joillakin on "laskentamulteihin" ja "aitoihin multeihin" :D:D

Soisin - sehän on sama kuin toivoisin.

Ainahan voi toivoa, vaikka harvat haaveet toteutuvat.

Share this post


Link to post

Minun mielestäni "Mylly" on aivan oikeassa kategoriassa.Tarvittava tieto löytyy lähtökoordinaateista.Onhan kätkö tietysti vähän erilainen,mutta ei mielestäni kuulu mysteryihin.Ykköspisteellä itsellä kului aikaa n.15min.

Share this post


Link to post

Minun mielestäni "Mylly" on aivan oikeassa kategoriassa.Tarvittava tieto löytyy lähtökoordinaateista.Onhan kätkö tietysti vähän erilainen,mutta ei mielestäni kuulu mysteryihin.Ykköspisteellä itsellä kului aikaa n.15min.

Tarkoittanet tätä Myllyä? Mylly kun hakusanana palauttaa 21 kätköä ja juuri tuolla nimelläkin on kaksi eri kätköä... Kannattaisi linkittää, kun viittaa kätköihin, se myös helpottaa lukijoiden toimintaa.

 

Itse tuolla käydessäni oli ykköspiste kärsinyt sen verran vahinkoa, että loppupisteen löytäminen olisi mennyt arvaamisen puolelle, eikä sitten koskaan ole tullut lähdettyä uudestaan noille seuduille... Idea on kuitenkin siis tiedossa.

 

Minun mielestäni tuossa kätkössä on sellainen piirre, että ainakin joskus on Suomen reviewer kuuleman mukaan vaatinut muuttamaan jonkin kätkön mysteryksi. Spoilaamatta kätkön ideaa en kuitenkaan tässä voi kertoa mitä tarkoitan. Asia kuitenkin liittyy tapaan, jolla gepsiä käytetään loppupistettä etsittäessä.

 

Edit: asianmukainen termi vapaaehtoistyöntekijälle, mikä lie ajatuskatkos tullut...

Edited by VesaK

Share this post


Link to post
...reviewer...

Edit: asianmukainen termi vapaaehtoistyöntekijälle, mikä lie ajatuskatkos tullut...

Vielä parempi, jos käytetään suomea, esim. kätkötarkastaja.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0

×
×
  • Create New...