Jump to content

Fin: Multikätköistä!


theorava

Recommended Posts

Viime aikoina on ollut paljon puhetta multikätköistä ja niiden toteutuksista Suomessa. Nykyisin ns. laskumulteja eli missä pitää laskea jotain ikkunaruutuja tms on aivan liikaa kun paljon parempiakin vaihtoehtoja on. Kuten eräs kätköilijä kerran mainitsikin: "Multikätkön ikonissa on kaksi purkkia, ei taskulaskin ja purkki."

Alunperinhän multikätkö oli sellainen, että annetuista koordinaateista löytyi purkki, jossa oli koordinaatit seuraavalle purkille jne. Aina ei välttämättä tiennyt menevänsä multikätkölle ennen kuin avasi ensimmäisen pisteen purkin ja sai sieltä tietää että matka jatkuu.

 

Joka tapauksessa tässä muutamia vinkkejä multikätkön laatimiseen.

 

1. Älä tee multikätköä. Traditional kätköt ovat paljon kivempia. Mutta aina tradi ei ole sopiva vaihtoehto, joten alla neuvoja kivemman multikätkön tekoon.

 

-Suosi purkillisia multeja (siis sellaisia joissa jokaisella pisteellä on purkki). Muutkin pisteet kuin itse kätkö voivat olla regular kokoisia, niiden ei tarvitse olla mikroja kuten aika usein ne ovat. Tällöin yhtä kätköä etsiessä pääsee useampaan otteeseen siihen pääasiaan eli purkin etsintään.

 

-Jos et kuitenkaan löydä piiloa purkille on muitakin vaihtoehtoja kuin laskeminen. Koordinaatit tai niiden loppuosat voi kirjoittaa esimerkiksi tussilla johonkin huomaamattomaan paikkaan. (älä kuitenkaan sorru ilkivaltaan ja "bommaamiseen"), eli sellaiseen paikkaan jossa ne eivät häiritse ketään tai herätä huomiota.

 

-Tussilla kirjoittamista tyylikkäämpi tapa on stanssata numerot metallilevyyn ja naulata ko levy kiinni johonkin puiseen kaiteeseen tms huomaamattomaan paikkaan. Stanssatut numerot ja metallilevy puurakenteissa antaa virallisen vaikutelman ja mielikuvan että se on jäänyt rakennelman rakennusajoilta jonain merkintä numerosarjana. Jästit eivät taatusti arvaa mikä tuon numerolevyn idea on.

 

Jos et kolmea edellistä saa sijoitettua mitenkään fiksusti on jäljellä vielä verbaalinen systeemi. Vuosilukujen ja sanojen kirjainten laskemisen sijasta voit käyttää seuraavanlaista menetelmää:

 

Jos esimerkiksi jossain pisteessä on infotaulu jossa kerrotaan kätkönkulman nakertajan toukasta joka eli vuonna 1948-1982 jne jne... niin voi käyttää oikeiden koordinaattien saamiseen seuraavanlaista taktiikkaa:

 

"mene annettuihin koordinaatteihin. Sieltä löydät infotaulun jossa kerrotaan:

 

N 60°15.oikea vastaus

214. lehtipuiden kukinnasta

156. kätkönkulman nakertajasta

534. kannonlahottajasienestä

 

E 024°20.tämä eli vuosina:

154. 1834-1932

312. 1899-1999

245. 1948-1982

 

Kätkön löydät noista koordinaateista"

 

(esimerkit ovat täysin hatusta vedetyt, mutta ymmärtänette mitä tarkoitan)

 

-Jos kuitenkin teet laskumultin, tee laskuista yksinkertaisia siten, että ne on helppo laskea vaikka päässä. Kenellekkään ei ole mitään iloa vaikeista matemaattisista kaavoista, kun ei kukaan niitä kuitenkaan oikein arvaa niitä koordinaatteja vaikka laskukaava olisikin yksinkertainen. Lisäksi vaikeita laskukaavoja sisältävät multit voidaan luokitella mysteereiksi. Sitä paitsi laskumulteissa tulee todella helposti pieniä virheitä jotka saattavat aiheuttaa paljon päänvaivaa kun koluaa väärää paikkaa jossain yksityisalueen perunamaalla tai matkustaa kymmeniä kilometrejä väärään suuntaan.

 

-Lisäksi on vielä paljon muitakin vaihtoehtoja laskemisen sijaan, mutta enempää ei juuri nyt tule mieleen. Jos omistat "turhia" laskumulteja, mikään ei estä sinua vaihtamaan niitä laskuttomaan muotoon. Niin allekirjoittanutkin teki :laughing:

 

 

Parempien multikätköjen puolesta

Arto / theorava, sekä varmasti moni muukin kätköilijä.

Edited by theorava
Link to comment

Tuota pitää kyllä kommentoida.

 

1) Eri ihmisillä on eri määritelmiä siitä, mikä on "laskentamulti" tai minkälaiset multit yleensäkään ovat hyväksyttäviä. Tässä muutamia erilaisia käsityksiä:

 

- Jonkun mielestä "aito multi" on sellainen, mihin ei tarvitse kätkökuvausta mukaan eli välipisteestä löytyy seuraavat koordinaatit kokonaisina. Tästä olen eri mieltä: Traditionaalinen on se kätkötyyppi, mihin voi mennä ilman kuvausta.

- Jonkun muun mielestä yksinkertainen päässälaskettava yhteenlasku tekee kätköstä laskentamultin (ja se ei ole hyväksyttävissä). Tästäkin olen eri mieltä: Terminologialla ei ole niinkään väliä, mutta yksinkertainen laskentatehtävä ei tee kätköstä huonoa.

- Joidenkin mielestä aiheeseen liittymättömien asioiden laskeminen, tai minkä tahansa laskeminen kun asioita on kymmeniä tai satoja on turhauttavaa. Samoin monimutkaiset laskentakaavat ovat turhauttavia. Tuohon voin kyllä yhtyä. Tässä esimerkki:

N 60° 11.((A + B + C + D - D/A)*((C-B)*(B + D/A) - B/A)) '
E 24° 49.(A*A*B*D*(B + D/A)*(B/A + A + B + C + D)) '

Vaikka kyseessä onkin vain peruslaskutoimitukset, niin kaava on turhan monimutkainen. Helposti tulee mieleen, että tehtävään on haettu ylimääräistä vaikeutta tekemällä monimutkainen laskentakaava. Se on asia, josta minä en multeissa pidä. Multin pisteiden löytäminen saa olla vaikeaa, mutta muuttujien arvon saaminen ("laske asuntoalueen ikkunat") tai tulosten saaminen laskentakaavoista (neliöjuuret, pikkukikkailu laskentajärjestyksellä ja suluilla) ei saa enää vaikeuttaa tehtävää lisää. Tällaiselle kätkölle on oma tyyppinsä: mystery. Multissa tällaisten temppujen käyttö antaa kätkön tekijästä kuvan, että hän ei osaa tehdä vaikeaa multikätköä muutoin kuin lisäämällä tällaista keinotekoista vaikeutta.

 

2) Jos multissa on monta purkkia, on yhden purkin katoamisen riski moninkertainen. Miksi ei käyttäisi kohteessa helposti saatavilla olevia numeroita: Muistolaatasta vuosiluku, tienviitasta matka kilometreinä jne.

 

3) Gc.comin suositukset sanovat multin kohdalla: the hunter looks for numbers or information already appearing on the marker or on some part of the marker or site (geocachers NEVER deface public or private property). Sanan deface tarkasta merkityksestä voidaan kiistellä, mutta tavoitteena tuossa selkeästi on, että omia numerolaattoja ei kaikkialle naulailla vaan käytetään kohteessa valmiina olevia numeroita. Ainakin pitää tarkkaan harkita, minne numeroita kirjoittaa.

 

4) Hyvä multin käyttökohde on silloin, kun haluat esitellä kohteen, jossa mielestäsi ei ole paikkaa piilottaa kätköä. Tällöin osoitat etsijän alkupisteelle (vaikkapa se esiteltävä muistomerkki), ja siitä saat kätevästi poimittavaksi ne pari numeroa. Itse kätkö on sitten syrjemmässä, jästivaaran, historiallisesti herkän ympäristön tms vuoksi.

 

Muista tässä tapauksessa: Jos alkupisteelle mahtuu mikro, mahtuisi myös varsinainen kätkö traditionaalina siihen, jos aiot tehdä mikron. Jos taas ohjaat etsijät syrjemmälle, ohjaa niin pitkälle että saat sinne kätkettyä regular-kokoisen purkin, vähintään isohkon smallin. Ei ole järkeä johdattaa multin etsijää sivuun nähtävältä kohteelta, koska sinne ei mahdu järkevän kokoista purkkia ja sitten päättää multi mikrokokoiseen kätköön. Mikromultit eivät yleensä ole aivan loppuun harkittuja.

 

5) Jos teet multin tuon edellisen kohdan mukaan, pyri sijoittamaan se siten, että ensimmäinen piste on mahdollisimman lähellä parkkipaikkaa, mahdolliset välipisteet luonnollisella reitillä parkkikselta loppupisteelle ja itse kätkö joko kauimmaisena tai pienen kävelylenkin päätteeksi taas lähellä lähtöpistettä.

 

6) Ilmoita multisi kuvauksessa kävelymatka niin, että lähdetään parkkipaikalta ja matka myös päättyy sinne ("Edestakainen matka lähtöpisteen viereiseltä pysäköintialueelta on pari kilometriä"). Tämä auttaa arvioimaan, kannattaako kätköä lähteä hakemaan vaikkapa lasten kanssa.

Link to comment

VesaK:lla on paljon hyviä ajatuksia aiheesta. Jätin numerolaattojen naulaamisen kätkijän oman harkinnan varaan, sillä mielestäni on turhaa paasata amerikkalaiseen tapaan itsestään selvistä asioista. On hieman eri naulaatko jotain kiinni historiallisen talon seinään vai ikivanhaan sähkötolppaan keskellä metsäistä ulkoilureittiä.

 

Mielestäni laskumultit ovat okei, jos laskettavat asiat ovat fiksuja/hauskoja tai asiaan jotenkin liittyviä. Tästä hyvänä esimerkkinä kätkö eläinten hautausmaalla. Tuolla kätköllä laskettava liittyy aiheeseen ja antaa oivaltamisen ilon.

 

Tietenkään ei kannata tunkea regupurkkia jonnekkin asvaltin koloon kauas hienoista paikoista jos ei löydä sopivaa koloa paikan päältä. Silloin on hyvä käyttää jotain muuta tarjolla olevista keinoista. Huolto seikka on kanssa yksi tekijä, mutta uskon, että jos piilottaa purkit hyvin ja hommaa riittävän vesitiiviitä purnukoita pääsee huoltamisesta aika vähällä.

 

Paikan päällä olevia numeroita ja sanoja voi käyttää mainitsemallani tavalla. Ei niistä tarvitse väkisin laskukaavoja vääntää. Ja tosiaan ei tehdä niistä laskuista mitään sulkuhirviöitä, tai jos tehdään niin luokitellaan ne sitten oikeaksi-eli mysteeriksi.

Link to comment

Hmm.. :laughing:

Tässäpä on ajattelemisen aihetta. Samoja ajatuksia on ollut itselläkin, kun on ollut noita monimutkaisempia laskujuttuja vastassa. Reissun päällä ne jää yleensä aina väliin, aika ei riitä. Täytyykin tarkastaa nuo omat, ettei niissä vain ole tuollaista 'sekavuutta' :blink:

 

Huolto seikka on kanssa yksi tekijä, mutta uskon, että jos piilottaa purkit hyvin ja hommaa riittävän vesitiiviitä purnukoita pääsee huoltamisesta aika vähällä.

Tuota tuota... minulla on Santavuoren kätköllä purkkimulti ja vaikka ne kaksi 'väli'purkkia on näkyvissä kalliokolossa noin metrin korkeudella maasta, suurin osa kätköilijöistä Ei ole löytänyt molempia kerralla. Jos ne piilottaisi paremmin, niitähän ei sitten löytäisi enää kukaan <_< . Tosin varsinaisen kätkön voi löytää toisellakin tapaa, mutta kuitenkin. Niiden purkkien jatkuva tarkastaminen käy työstä.

Link to comment

Viime aikoina on ollut paljon puhetta multikätköistä ja niiden toteutuksista Suomessa. Nykyisin ns. laskumulteja eli missä pitää laskea jotain ikkunaruutuja tms on aivan liikaa kun paljon parempiakin vaihtoehtoja on.

 

Hyvin puhuttu siellä takana!

 

Itselläkin on välillä meinannut hermo mennä kun "kenttäolosuhteissa" yrittää raapustella numeroita märälle paperille ja sitten päässä tai kännykän laskimen avulla ynnäillä niitä numeroita. Eikä ole kerta eikä kaksi kun laskelmat ovat vieneet hevon kuuseen ja vasta ensimmäinen tai toinen tarkistuslasku on antanut oikean tuloksen. Jos paikassa ei ole jotain erityisen hienoa, niin kyllä nuo laskumultit nykyään jää lähes poikkeuksetta väliin. Meinaa aika olla sen verran kortilla, että sitä niukkaa kätköilyyn liikenevää aikaa ei viitsisi käyttää jonninjoutaviin laskutehtäviin.

 

Multikätköjä ei tosiaan kannattaisi tehdä jos siihen ei ole jotain erityistä syytä. Hyviä syitä ovat esimerkiksi se, että kätkön etappeja kiertämällä näkee jotain näkemisen arvoista tai sitten esiteltävä kohde on sellainen, että siihen ei kertakaikkiaan saa hyvällä maulla purkkia lähistölle piilotettua. Tai sitten siinä pitää olla joku muu juju, yhtenäinen teema tai vastaava.

 

Onhan minullakin kyllä yksi laskutehtäväkätkö, joka muotovirheen vuoksi on kyllä luokiteltu mysteeriksi. Ehkäpä pitää yrittää sitäkin vähän selkiyttää, että kätkön voisi etsiä ilman laskinta.

 

Sitten kun tajusin, millaisia multikätköjä haluaisin etsiä, niin aloin itsekin tekemään sellaisia. Katsokaapa huviksenne vaikka Lines of communication tai Kymijoki reconnaissance mission niin saatte pari esimerkkiä hyvistä multikätköistä :laughing: Ensin mainitussa on peräti seitsemän purkkia, mutta mielestäni paikka on sen arvoinenkin... Niin, ja sitten olisi vielä tarjolla georienteering multikätkö suunnistuksen ystäville. Yhdessäkään näissä ei tarvita ensimmäistäkään laskutoimitusta!

 

Vähän työläämpää tämän tyyppisten kätköjen tekeminen ja ylläpito kieltämättä on kuin laskumultien, mutta itse ainakin olen nauttinut suunnittelusta ja olen tehnyt kätköt sen verran lähelle asuinpaikkaani, että huolto ei tuottane ongelmia.

Link to comment

Kenellekkään ei ole mitään iloa vaikeista matemaattisista kaavoista, kun ei kukaan niitä kuitenkaan oikein arvaa niitä koordinaatteja vaikka laskukaava olisikin yksinkertainen.

 

Väärin, tiedän moniakin ihmisiä jotka pitävät matematiikasta.

 

Tämähän on vähän sama juttu eli ei sitä kätkö tarvitse minnekään sillan palkkeihin viedä tahi jonnekin kallionkielekkeelle kyllä varmaan altakin löytyisi sopiva paikka.

 

Lisäksi vaikeita laskukaavoja sisältävät multit voidaan luokitella mysteereiksi. Sitä paitsi laskumulteissa tulee todella helposti pieniä virheitä jotka saattavat aiheuttaa paljon päänvaivaa kun koluaa väärää paikkaa jossain yksityisalueen perunamaalla tai matkustaa kymmeniä kilometrejä väärään suuntaan.

 

Missäpä tuo määritellään, että multista tulee mysteeri? Erään yleisen Jenkkiläisen käsityksen mukaan ainoa järkevä multin ja mysteerin välinen erotus on se miten löydetään alkupiste. Jos kätkökuvauksen koordinaatit osoittavat ensimmäiselle pisteelle kyseessä on multi, jos taas jonnekin muualla kyseessä on mysteeri. Tulkintoja voi siis olla monta ja tekeekö siis vaikea kaava kätköstä mysteerin. Itse emme ole vielä ainakaan löytänyt yhtään sellaista multikätköä jota ei koulussa opitulla perusmatematiikalla voisi ratkaista.

 

Jos tosiaan tulee virhe niin sehän kuuluu vain pelin henkeen.

 

No kyllähän minäkin kaipaisin näihin laskenta multeihin jotain parannusta eli sitä, että tehdään niistä ikkunaruutujen ym. laskemisesta selkeää eli lasketaan joko kaikki tai ei mitään. Ei siis esim. laske julkisivun kaikki ikkunat mutta ei kuitenkaan piilossa olevia.

 

***GeoviusM

Link to comment

Jep. Itse olen alkuaikoina syyllistynyt turhan vaikeiden laskumultien tekemiseen. Tuota olen korjaillut tässä matkan varrella, esimerkiksi Stamps Toivo Kuula muuttui osin tuon seikan takia täysin tänä kesänä. Eli tältä osin olen samaa mieltä. Purkin haun vaikeuttaminen turhan vaikeilla laskukuvioilla on turhanpäiväistä.

 

Jos joku haluaa tehdä purkkimultin ylläpitohaasteineen, niin se on ok. Kuitenkin selvästi suurin osa purkkimulteista on etappipurkeiltaan mikroja. Näin jopa metsään sijoittuvissa multeissa joissa tilaa isommillekin etappipurkeille varmasti on. Ja mikrojen haku on syvältä, joskus jopa kirjaimellisesti... Koska purkkimulti on herkkä purkkien etappien hukkumiselle, tällaisten kätköjen haku tuoreeltaan on loppuun pääsemisen kannalta ~varma mutta etsipä tällaista multikätköä vaikka talven jälkeen ilman että kätkön omistaja on tsekannut etapit. Todennäköisesti ainakin joku mikropurkki on hukkunut ja kätkön haku jää sitten siihen. Turha reisu ja pettymyksen kyyneleet kätköilijälle tältä osin. Laskentamultin kanssa tällaista ongelmaa ei ole.

 

Eräs vaihtoehto voisi olla kiinteästi paikalleen pistetyt seuraavan etapin koordinaattivihjeet. Erityisesti tussilla töhritty merkintä on minusta poikkeuksetta yhteisen omaisuuden sotkemista. Oli se kirjattu sitten näkyvään tai vähemmän näkyvään paikkaan niin sotkemista se on. Metallilätkien käytössäkin täytyy olla tarkkana ettei sen käyttö ala häiritä jästien sielunrauhaa. Pääsääntöisesti metallilätkäetapit tuntuvat olevan sijoitettu harkiten, hyvä niin. Metallilätkät on näistä kahdesta vaihtoehdosta parempi, ne saa halutessaan siististi poiskin.

 

Laskumultissa purkkimultiin nähden on vielä se etu, että laskentamultilla on mahdollista syventää hakijan tietoutta annetusta kohteesta. Etappipurkkia hakiessa kätköilijän huomio kiinnittyy vahvasti etappipurkin hakuun alueelta, itse alueeseen tutustuminen saattaa helposti jäädä vähemmälle huomiolle. Laskentamultilla on mahdollista laittaa kätköilijä perehtymään vaikkapa paikalla olevaan infotauluun, kysymällä vaikka minä vuonna tapahtui sitä tai tätä, vuosiluku on B. Tai vielä mielestäni mielenkiintoisempi vaihtoehto on offset-multi, jossa annetuista koordinaateista pieniä matkoja kätkökuvauksen ohjeiden mukaan kävellen siirtymällä on mahdollista selvitellä tarvittavat tiedot.

Link to comment

Minusta oli jo alusta alkaen tuntunut siltä että mysteeriinkin tulee helposti liikaa laskettavaa - etenkin, kun yrittää tehdä kaavan niin, että brute force tai trial and error oikominen ei olisi liian helppoa. Ja että kaava ei näyttäisi ihan nololta (niille jotka matematiikkaa paremmin hanskaavat) :D

 

Mutta nämä puheet ja keskustelut tästäkin asiasta ovat kyllä hyödyksi. Ainakin itselleni tuli hetken pohdittuani ahaa elämys No wires kätkön osalta ja hetken paikalla pohdittuani sain siitä kokonaan poistettua loppupaikalla tehtävän laskentaosuuden. Ja ymmärsin samalla miksi monissa kokeneiden kätköilijöiden multeissa oli käytetty samaa tekniikkaa (ohjataan mysteerillä määrättyyn pisteeseen ja annetaan sitten siitä etäisyys ja suunta). Ja samalla mielestäni mysteeristä tuli parempi.

 

Minulla käy myös niin, että jos kätkökuvauksessa on jotain 20 riviä laskentaa, niin en millään jaksa tutustua ellei laskuissa näytä olevan jotain ideaa tai koukkua. Täällä kun tuntuu olevan niin paljon elegantteja ja hyviä kätköjä, mistä valita.

Link to comment

.. niin ja unohtui.

 

Jos laskutehtäviä kätkössä on, niin mielestäni olisi hyvä olla myös jokin tieto, jolla voi jotenkuten varmentaa että laski oikein. Joko jo ennenkuin lähtee etenemään laskettuun pisteeseen tai sitten jotain millä tunnistaa olevansa oikeassa paikassa saavuttuaan tähän pisteeseen (tai mieluiten vaikka molemmat, jos on paljon riskiä virheisiin ja siihen lähiasukkaiden perunamaan tonkimiseen tms).

 

Minäkin olen jo lyhyellä kätköilytaipaleella jättänyt yhden multin kesken, kun lasketut koordinaatit näytti menevän 11 kilometriä kauemmas (tämä oli lisäksi ihan oikein laskettu :D ). Kun ei ollut kätkökuvauksessa mitään, millä varmistaa asiaa (eikä Helpdesk ollut vielä silloin tiedossani :D )

 

Lähes aina jonkin tuollaisen varmenteen keksii ja voi tehdä. Joskus niistä saattaa tulla jopa lisähupia koko kuvioon.

Link to comment

Laskentamultien teossa eräs ongelma on, että laskettavat kohteet saattavat muuttua. Siksi kannattaa valita mahdollisimman pysyviä kohteita. Tosin on havaittavissa, että paikalliset pysyviksi kuvitellutkin symbolit voivat joutua muuttamaan vaikkapa marketin tieltä :D

Mielestäni laskentamulti puolustaa paikkaansa monessa kohdassa. Esimerkiksi sen avulla voi esitellä merkittävän kohteen tai alueen hieman laajemmin ja finaali voi olla hieman rauhallisemmassa paikassa. Laskentakaavoissa kannattaa pyrkiä sopivat helppoihin lukuihin.

Seuraavasta kohteesta annettu tuntomerkki tai muu tarkennustapa ei kyllä ole pahitteeksi, mutta mitäpä selkeitä virheitä vastaan tarviikaan varautua (kantapään kautta hakija siinä huolellisuutta oppii).

Purkitettu multi on varsin herkkä katkeamaan, jos purkit ovat hyvin piilossa tai liian näkyvissä.

Koordinaattien merkintä näkyviin on mielenkiintoinen tapa, mutta riskinsä on siinäkin.

”Verbaalinen systeemi” on aika hyvä, kunhan vaihtoehdot ovat yksiselitteisiä ja todella vaativat paikalla käynnin (esim. kaikki yhdistelmät johtavat mahdolliseen paikkaan). Taidanpa tehdä sellaisen…

Niin kauan kuin Suomessa kätköily on villiä ja vapaata, ei kenenkään tulisi ottaa nokkiinsa tai liian tosissaan kenenkään kommentteja kuin ideoina. Siksi ne olisi hyvä esittää ajatusmuodossa, ei käskymuodossa. Jos kätkö on hyväksytty sivustolle, täyttää se kaikki pelin vaatimukset! Vaikka toivonkin aina kätköillessä, että kätkö olisi jollakin tavalla avartava kokemus. Joskus ne kyllä ovat pelkkää ajankulua, mutta hyvä sekin.

Link to comment

Jokainen geokätköilijä on omanlaisensa persoona, vaikka sama harrastus yhdistääkin. On myös hyvä, että on monenlaisia kätköjä. Sekaan sopii kyllä sekä purkkiketjuja että laskutehtäviä. Nyt jo alkaa, ainakin täällä etelässä, olla valinnan varaakin, että ei tarvitse etsiä jemmoja, jotka eivät miellytä.

 

Minulla on retkivarustuksessa pieni, luottokortin kokoinen valokennolla toimiva nelilaskin. Muistaakseni ei ollut kalliskaan. Kyllä sillä joskus on ollut käyttöä, vaikka useimmiten kalkyloin päässäni tai paperilla.

Link to comment

Jotenkin kommentteja lukiessani tuli sellainen käsitys, että purkillisten multien välietapit katoavat herkemmin tai olisivat vaikeampia löytää. Ne katoavat tai löytyvät tai ei löydy tasan yhtä helposti kuin mikä tahansa muukin kätkö. On paljon kätköjä jotka ovat pysyneet piilossaan monta vuotta ilman sen enempiä DNF logeja. Miksei ne ole sitten kadonneet tai olleet vaikeasti piilossa?

 

Haluan vielä muistuttaa ettei tarkoituksenani ollut totaalisesti torjua laskumulteja. Lähinnä tahtoisin, että muunlaisetkin multit yleistyisivät ja että laskut olisivat edes jotenkin järkeviä.

 

Niin ja se mikä unohtui tuosta ekasta postauksesta on se loistava mutta vähän käytetty multin tapa eli juuri tuo suunta asteina tietystä pisteestä ja tietty matka. Tällöin paikka johon kepukan avulla päädyt on melko tarkka ja tuo mukavaa vaihtelua. Tosin tämä taktiikka ei aina välttämättä ole paras mahdollinen jos kätkön piilopaikassa on lähistöllä miljoona muutakin purkin mentävää piiloa sillä tämä ei ole aivan yhtä tarkka kuin annettujen koordinaattien noudattaminen.

 

Lisäksi tämä postaus on tarkoitettu ideoiden antamiseen kätköjen tekijöille. Itse aloittelijana multeja tehdessäni ei tullut mieleenikään, että voisi käyttää jotain muuta kuin laskukaavoja koordinaattien selvittämiseen.

Link to comment

Kyllähän laskentamulteja kannattaa tehdä,vaikka pitkilläkin kaavoilla,mutta täytyy olla tarkkana kätköä tehdessään että kaavoihin sijoitettavat lukemat ovat yksiselitteisiä.Olen lähiaikoina törmännyt kahteen multiin joissa kaavoihin sijoitettaville luvuille oli vaihtoehtoja.Siinä sitten sormi suussa mietit lähteäkkö tarkistamaan paikka 400 vai 700m päästä metsästä.Kätköä suunnitellessa/kuvausta laatiessa iskee helposti jonkinlainen sokeus,eli pitää asiaa itsestään selvänä,mutta toinen henkilö voi käsittää/nähdä asian aivan toisin.

 

Sitten yksi toivomus multien tekijöille,laittakaa kuvaukseen edes suurinpiirtein kuljettava matka.Sehän myös antaa vähän viitteitä onko laskut suoritettu oikein.

 

Ja vielä yksi juttu,mikä ei suoraan liity multeihin,mutta on harmittanut monessa paikassa.Kun kätkökuvauksessa lukee että purkille pääsee polkuja pitkin,niin olisiko kauhean vaikeaa laittaa kuvaukseen sen polun lähtöpaikka?Yleesä käy niin ettei niitä polkuja löydy kuin purkilta palatessa,menomatka on tietysti rämmitty kivikoiden ja pusikoiden läpi.Ne poluthan ei yleensä ala siitä mistä gepsi näyttää lyhimmän tien.Minä olen kyllä harrastanut viimeaikoina ensin polkuilua ja vasta sitten kätköilyä :D

Edited by jemann + avec
Link to comment

Jotenkin kommentteja lukiessani tuli sellainen käsitys, että purkillisten multien välietapit katoavat herkemmin tai olisivat vaikeampia löytää. Ne katoavat tai löytyvät tai ei löydy tasan yhtä helposti kuin mikä tahansa muukin kätkö.

 

Kyllä. Mutta otetaanpa esimerkiksi vaikkapa purkillinen metsämulti jossa on kolme etappia ennen itse kätköpurkkia. Koska jokainen etappipurkki on ainakin yhtä altis katoamaan kuin itse kätköpurkkikin, niin tämä purkkimulti on neljä kertaa herkempi tuhoutumaan kuin vastaava laskentamulti jossa on neljän purkin sijaan vain yksi purkki. Kätköilijähän ei löydä itse kätköä jos yksikin etappipurkki on kadonnut. Oletuksena että laskentamultien etapit on suunniteltu niin hyvin että selvitettävien/laskettavien juttujen hukkuminen ajansaatossa on epätodennäköistä. Toki laskentamultien etapit saattavat joskus tuhoutua, mutta selkeästi purkkietappeja harvemmin.

 

Ja jos pidetään mielessä että mikropurkit hukkuvat ainakin metsässä helpommin kuin isommat purkit, ja suurin osa purkkimultikätköjen etapeista on juuri mikroja...

Link to comment

Mielestäni laskentamulti puolustaa paikkaansa monessa kohdassa. Esimerkiksi sen avulla voi esitellä merkittävän kohteen tai alueen hieman laajemmin ja finaali voi olla hieman rauhallisemmassa paikassa. Laskentakaavoissa kannattaa pyrkiä sopivat helppoihin lukuihin.

Moniko oikeasti menee tutustumaan paikkoihin eikä etsimään purkkia?

 

Minä ainakin myönnän meneväni sen purkin perässä enkä oleta mitään "tutustumista". Välillä näkyy upea (meri)maisema bonuksena (lisää sellaisia <_< ), toisinaan pistää miettimään homman järkevyyttä kun purkki onkin hirmuisessa ryteikössä tai kivikossa.

Link to comment

Palataan vielä vähän tuohon numeroilla leikkimiseen:

 

Monesti käytetään ilmaisua, jossa laskettavat asiat ja infotauluista tai välipurkeista kerättävät numerot ilmaistaan kirjaimilla. Sitten tehtävässä kirjoitetaan kirjaimia peräkkäin ja mahdollisesti joku numero niiden eteen. Otetaan esimerkki:

 

Olet saanut selville, että a=5 ja b=7, tehtävässä ilmoitetaan että pohjoiskoordinaatti on 60 astetta 42 kokonaista minuuttia ja minuuttien desimaalit ovat 3ab.

 

Minulle koulussa opetettiin, että "3ab" tulkitaan 3 * a * b (jossa siis * on kertomerkki!), eli 3 * 5 * 7 eli 105. Jotkut tuntuvat tulkitsevan, että asetetaan merkit '3', a ja b peräkkäin eli saadaan "357". Tällaisen sekaannuksen välttämiseksi olisi parempi, että käytettäisiin selkeämpää ilmaisua. Joidenkin käyttämä ilmaisu "sijoita arvot a ja b kaavaan..." tarkoittaa juuri tuota kertolaskumallia, koska a:n korvaaminen matemaattisessa lausekkeessa arvolla 5 on juuri "sijoittamista".

 

Jos tuolle "357"-ratkaisumallille pitäisi keksiä joku nimi, minulle tietokoneihmisenä tulisi ensimmäisenä mieleen "merkkijonojen konkatenointi", mutta alaa tuntemattomille tuo termi lienee jo useamman D-tähden arvoinen mysteeri <_<

 

Ehdotuksia, mitä termiä pitäisi käyttää, kun halutaan tuo "3ab" ratkaistavaksi niin, että vastaus on "357"?

Link to comment

[Moniko oikeasti menee tutustumaan paikkoihin eikä etsimään purkkia?

 

Täältä kuulu hep eli me ainakin menemme.

Toivon mukaan moni muukin sillä siinä hengessä olemme omia kätköjämme ainakin tehneet.

Ja jos logeja lukee niin siitä voisi päätellä, että kyllä niitä taitaa muitakin olla.

 

Ja välillä ikään kuin bonuksena löytyy se lopullinen purkkikin.

Link to comment

Moniko oikeasti menee tutustumaan paikkoihin eikä etsimään purkkia?

 

Hep!

 

Ja tuo VesaK:n esiin nostama asia on varsin aiheellinen. Jonkun kerran sitä on ko. tilanteessa joutunut purkin metsästykseen kahdella eri loppukoordinaattiparilla, kun kätkönomistajan tarkoittama muoto on ollut arvailujen varassa.

Auttaisiko lause "Laskutoimitukset on merkitty kaavoihin"?

Link to comment
Olet saanut selville, että a=5 ja b=7, tehtävässä ilmoitetaan että pohjoiskoordinaatti on 60 astetta 42 kokonaista minuuttia ja minuuttien desimaalit ovat 3ab.

 

Minulle koulussa opetettiin, että "3ab" tulkitaan 3 * a * b (jossa siis * on kertomerkki!), eli 3 * 5 * 7 eli 105. Jotkut tuntuvat tulkitsevan, että asetetaan merkit '3', a ja b peräkkäin eli saadaan "357". Tällaisen sekaannuksen välttämiseksi olisi parempi, että käytettäisiin selkeämpää ilmaisua. Joidenkin käyttämä ilmaisu "sijoita arvot a ja b kaavaan..." tarkoittaa juuri tuota kertolaskumallia, koska a:n korvaaminen matemaattisessa lausekkeessa arvolla 5 on juuri "sijoittamista".

 

Jos tuolle "357"-ratkaisumallille pitäisi keksiä joku nimi, minulle tietokoneihmisenä tulisi ensimmäisenä mieleen "merkkijonojen konkatenointi", mutta alaa tuntemattomille tuo termi lienee jo useamman D-tähden arvoinen mysteeri :ph34r:

 

Ehdotuksia, mitä termiä pitäisi käyttää, kun halutaan tuo "3ab" ratkaistavaksi niin, että vastaus on "357"?

Minä ymmärrän, että N60° 42.3AB on merkkijono eikä laskutehtävä. Laskut on laskettu jo aiemmin, jos niitä tarvitaan. Jos tuohon merkkijonoon lisää kertomerkkejä, kaava olisi 42.3*A*B. Silloin pitäisi vielä miettiä, tarkoittaako piste desimaalimerkkiä, joka kyllä Suomessa on pilkku.

 

En tiedä onko eksakti ilmaus sanoa: "sijoita kirjainten paikalle löytämäsi/laskemasi numerot", vai voiko sen ymmärtää väärin? Luultavasti voi - kaiken voi. Ihminen on kekseliäs. Sijoita paikalle tarkoittaa, että numerot tulevat kirjainten järjestykseen. Numerot osoittaa, että kirjaimen paikalle ei voi tulla kaksi- tai useampinumeroista lukua, vaan numero 0-9.

 

Jos haluaa käyttää matematiikkaa minuuttien ilmaisemiseen, sekin käy: 42+(300+10*A+B )/1000. Matematiikka on yksiselitteisempää kuin sanat. Mutta viimeistään siinä vaiheessa kätköstä tulee laskumulti. (Kaavaan piti laittaa välilyönti B:n ja sulun väliin , muuten ne muuttuvat veikeäksi hymiöksi :ph34r: )

 

Minä olen joskus ihmetellyt merkkijonon käyttämistä laskun tuloksena. Esim. KLM=123*A+31*B+C. Siinähän riittäisi yksi kirjain K=... No, siinä mielessä sen ymmärtää, että kolme kirjainta vihjaa että tuloksessa on kolme numeroa.

Edited by PekkaR
Link to comment

Olen huomannut pieniä väärinkäsityksiä aiheutuneen tämän topicin takia. Eli siis pieni oikaisu:

 

En ole tarkoittanut sitä etteikö laskumulteja pitäisi tehdä _OLLENKAAN_. Tarkoituksenani oli vain esittää vaihtoehtoja, jotta saisimme hieman vaihtelua multikätkövalikoimaamme täällä kotosuomessa.

 

Kiitos,

 

Arto/ theorava

Link to comment

Pikaisesti tarkasteltuna Hämeenlinnan kätköjakautuma eroaa sekä koko maan tilanteesta että kolmen metropolin valikoimasta. Tradeja on selvästi alle puolet, mysteerejä enemmän kuin multeja. Rajaus on erilainen kuin ekhoc'illa. Mukana ovat vain kaupungin rajojen sisällä olevat kätköt. Jos alue laajennetaan 30 km säteiseksi ympyräksi, jakautuma on aika lailla sama kuin Helsingissä.

 

Hämeenlinnan kätköpiirakka

 

edit: Ai niin, mitä se kertoo hämeenlinnalaisista?

Edited by PekkaR
Link to comment
Turussa ymmärretään hyvien kätköjen päälle? <_<

Paha väittää vastaan. Se on nimittäin kuitenkin aina kivempi ladata gepsiin pelkästään suoraan koordinaateilla löydettäviä kätköjä kuin mysteereitä ja multeja, joita ei voi löytää ilman ekstrapapereita. Spontaani kätköily kun on tradeilla mahdollista.

Link to comment

Ehdotuksia, mitä termiä pitäisi käyttää, kun halutaan tuo "3ab" ratkaistavaksi niin, että vastaus on "357"?

Jos siis a=5 ja b=7, niin mä ilmaisisin sen muodossa 300+10a+b. Se on ainakin täysin yksiselitteinen. Matemaatikko tietysti sijoittaisi tuon vakiotermin 300 viimeiseksi, mutta kun termit pitää tuossa "big-endiaanisessa" järjestyksessä, niin kaavasta näkyy selkeämmin, että siinä itse asiassa vain konkatenoidaan numeroita.

 

Jotkut käyttää muotoa 3[a] joka on mun mielestä kanssa aika ok, koska vaikka hakasulkuja käytettiinkin peruskoulumatikassa ihan tavallisten sulkujen arvoisina sisäkkäisissä sulkulausekkeissa, niin tosielämässä sellainen esitystapa on kuitenkin aika eksoottinen, joten noista hakasulusita tajuaa heti, että tässä tapahtuu jotain epätavallista.

 

Jos taas a=17 ja b=7, niin sitten tietysti 3ab :laughing:

 

Turussa ymmärretään hyvien kätköjen päälle? :ph34r:

Paha väittää vastaan. Se on nimittäin kuitenkin aina kivempi ladata gepsiin pelkästään suoraan koordinaateilla löydettäviä kätköjä kuin mysteereitä ja multeja, joita ei voi löytää ilman ekstrapapereita. Spontaani kätköily kun on tradeilla mahdollista.

Tosta samasta syystä mä tykkään myös mysteereistä, jotka voi ratkaista kotona. Niistä saa puuhaa niille päiville, kun sää ei salli kätköilyä maastossa ja sitten kun mysteeri on ratkaistu, kätköstä tulee tuon spontaanikätköilyn kannalta tradi.

Link to comment

Näin aloittelevana kätköilijänä on ihan kiva käydä penkomassa kaikenlaisia kätköjä. Laskentamultit on ihan ok, kuten myös purkkimultit ja nämä "metallilätkäkoordinaatti" multit. Mielestäni kaikkia tarvitaan ja PekkaR oli oikeassa, että varsinkin täällä etelässä valikoima on niin suuri, niin voi valita, mitä etsii. Kukin siis tehköön mieleisiään kätköjä, näkeehän sen loggaus määristä, että pitääkö suuri yleisö niistä vai ei.

 

Makunsa kullakin.

 

Mutta kiva on seurata tätä keskustelua, koskeehan tämä myös itseäni, ensimmäisen kätkön teko kun alkaa olla käsillä.

Link to comment
Tosta samasta syystä mä tykkään myös mysteereistä, jotka voi ratkaista kotona.

 

Mä tykkään myös mysteereistä. Koska en ole mikään pelkkien purkkien perässä juoksija, ne tuottavat mukavaa ratkomisen iloa. Toisaalta mulle suurin pointti geokätköilyssä on nähdä kivoja ja mielenkiintoisia paikkoja. Siksi likaiset, pölyiset, meluisat tms. paikat eivät ole mieleen. Gps:ää en omista, joten tämän ketjun varsinainen aihe eli multit eivät ole mun juttu. Yhden multin kyllä ratkaisin jo, mutta kätkö on hakematta.

Link to comment

Viime aikoina on ollut paljon puhetta multikätköistä ja niiden toteutuksista Suomessa. Nykyisin ns. laskumulteja eli missä pitää laskea jotain ikkunaruutuja tms on aivan liikaa kun paljon parempiakin vaihtoehtoja on. Kuten eräs kätköilijä kerran mainitsikin: "Multikätkön ikonissa on kaksi purkkia, ei taskulaskin ja purkki."

Alunperinhän multikätkö oli sellainen, että annetuista koordinaateista löytyi purkki, jossa oli koordinaatit seuraavalle purkille jne. Aina ei välttämättä tiennyt menevänsä multikätkölle ennen kuin avasi ensimmäisen pisteen purkin ja sai sieltä tietää että matka jatkuu.

 

Joka tapauksessa tässä muutamia vinkkejä multikätkön laatimiseen.

 

1. Älä tee multikätköä. Traditional kätköt ovat paljon kivempia. Mutta aina tradi ei ole sopiva vaihtoehto, joten alla neuvoja kivemman multikätkön tekoon.

 

-Suosi purkillisia multeja (siis sellaisia joissa jokaisella pisteellä on purkki). Muutkin pisteet kuin itse kätkö voivat olla regular kokoisia, niiden ei tarvitse olla mikroja kuten aika usein ne ovat. Tällöin yhtä kätköä etsiessä pääsee useampaan otteeseen siihen pääasiaan eli purkin etsintään.

 

-Jos et kuitenkaan löydä piiloa purkille on muitakin vaihtoehtoja kuin laskeminen. Koordinaatit tai niiden loppuosat voi kirjoittaa esimerkiksi tussilla johonkin huomaamattomaan paikkaan. (älä kuitenkaan sorru ilkivaltaan ja "bommaamiseen"), eli sellaiseen paikkaan jossa ne eivät häiritse ketään tai herätä huomiota.

 

-Tussilla kirjoittamista tyylikkäämpi tapa on stanssata numerot metallilevyyn ja naulata ko levy kiinni johonkin puiseen kaiteeseen tms huomaamattomaan paikkaan. Stanssatut numerot ja metallilevy puurakenteissa antaa virallisen vaikutelman ja mielikuvan että se on jäänyt rakennelman rakennusajoilta jonain merkintä numerosarjana. Jästit eivät taatusti arvaa mikä tuon numerolevyn idea on.

 

Jos et kolmea edellistä saa sijoitettua mitenkään fiksusti on jäljellä vielä verbaalinen systeemi. Vuosilukujen ja sanojen kirjainten laskemisen sijasta voit käyttää seuraavanlaista menetelmää:

 

Jos esimerkiksi jossain pisteessä on infotaulu jossa kerrotaan kätkönkulman nakertajan toukasta joka eli vuonna 1948-1982 jne jne... niin voi käyttää oikeiden koordinaattien saamiseen seuraavanlaista taktiikkaa:

 

"mene annettuihin koordinaatteihin. Sieltä löydät infotaulun jossa kerrotaan:

 

N 60°15.oikea vastaus

214. lehtipuiden kukinnasta

156. kätkönkulman nakertajasta

534. kannonlahottajasienestä

 

E 024°20.tämä eli vuosina:

154. 1834-1932

312. 1899-1999

245. 1948-1982

 

Kätkön löydät noista koordinaateista"

 

(esimerkit ovat täysin hatusta vedetyt, mutta ymmärtänette mitä tarkoitan)

 

-Jos kuitenkin teet laskumultin, tee laskuista yksinkertaisia siten, että ne on helppo laskea vaikka päässä. Kenellekkään ei ole mitään iloa vaikeista matemaattisista kaavoista, kun ei kukaan niitä kuitenkaan oikein arvaa niitä koordinaatteja vaikka laskukaava olisikin yksinkertainen. Lisäksi vaikeita laskukaavoja sisältävät multit voidaan luokitella mysteereiksi. Sitä paitsi laskumulteissa tulee todella helposti pieniä virheitä jotka saattavat aiheuttaa paljon päänvaivaa kun koluaa väärää paikkaa jossain yksityisalueen perunamaalla tai matkustaa kymmeniä kilometrejä väärään suuntaan.

 

-Lisäksi on vielä paljon muitakin vaihtoehtoja laskemisen sijaan, mutta enempää ei juuri nyt tule mieleen. Jos omistat "turhia" laskumulteja, mikään ei estä sinua vaihtamaan niitä laskuttomaan muotoon. Niin allekirjoittanutkin teki :rolleyes:

 

 

Parempien multikätköjen puolesta

Arto / theorava, sekä varmasti moni muukin kätköilijä.

 

Täysin samaa mieltä. Ajattelinpa mennä etsimään (urli poistettu valvojan toimesta) mutta enpä jaksanut juuri laskutehtävien monimutkaisuuden takia. Kysymyksiä oli kymmenen, ja tuli mieleen, että saman homman olisi voinut hoitaa kokonaan ilman laskutoimitustakin. Mutta kukin tavallaan.

Edited by jemann + avec
Link to comment

Joo,

 

mulla on alkanut aavistuksen verran tökkiä noiden multien kanssa ja koska omistan kaksi semmoista itsekin, olen usein miettinyt pitäisikö noille omistamilleni multikätköille tehdä jotain. Toinen niistä on selvä kävelyttämis / etsittämis-kätkö, siis ekasta purkista löytyy suoraan toisen purkin koordinaatit ja ideana on paikallisten "vuorenrinteiden" nouseminen, sekä hoksottimien löytäminen purkkien piilottamisen tavan kanssa, mutta toinen kätköistä on tuommoinen "laske xyz keräämällä tietoa sieltä ja täältä". Tähän asti olen aina päätynyt jättämään asiat wanhalle mallilleen ja niin siinä taitaa käydä nytkin. Yhden multikätköni toki korjasin pois kokonaan ja arkistoin kun sen sijoittelusta suojelualueelle alkoi esiintyä epäilyksiä.

Oma intoni hakea multikätköjä on ollut kateissa pitkään, mutta tämän kätkön hakemisen jälkeen saatan taas yrittää muitakin !!

 

Toisekseen, mielessäni on ollut ihan oikean retkeilykätkön rakentaminen tänne Keski-Suomeen, kätkön joka siis vaatisi tosiaan koko päivän patikointia. Meilla Suomessa taitaa vaan kaikkialle metsänhoitamisen myötä rakennettu metsäautotieverkko tehdä patikointiin pakottamisen hyvin vaikeaksi, tiettömiä 'erämaita' ei puistoja lukuun ottamatta taida juurikaan löytyä. Kunnon retkeilymultin rakentamiseen nuo sopivaan piiloon naulattavat seuraavat koordinaatit sisältävät metallilaatat saattaisivat olla paljon laskemista ja arvoituksia parempi vaihtoehto. Noidenkin kanssa jää kuitenkin voimaan tuo ainakin minulle niin tuskallisen kiusallinen tehtävä, eli koordinaattien syöttäminen käsipelillä GPSrään !!

 

En mitenkään yritä väittää etteikö mysteryille tai vaikeillekin laskentamulteille olisi kätköilyssä paikkansa, minulle ne eivät kuitenkaan oikein sovellu ja niiden tekemisessä sekä ratkaisemisessa tehdään paljon virheitä jotka harmittavat vietävästi.

Link to comment

Höpö, höpö minultakin :rolleyes:

Jokainen tekee omalla tavallaan hyviä kätköjä ja inhimillisiä virheitä sattuu. Vaikka itse arvostankin muuta kuin nopeata mikroa asfalttiympäristössä betonin kolossa (turhapurkki), olen tehnyt jotain sen tapaista itsekin, jotta jokaiselle on jotakin. Joka ei jaksa laskea tai rämpiä, niin etsii jotain muuta :P

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...