Jump to content
Sign in to follow this  
Followers 0
Turmanow

FIN: Vaarallinen kätkö

Recommended Posts

Hei !

 

Mikä on mielestänne vaarallinen kätkö?

 

Sain, toki aiheesta, kuittia parista kätköstäni. Tämä sai minut miettimään termiä "vaarallinen kätkö". Mikä sitten loppujen lopuksi on vaarallinen? Missä kulkee maalaisjärjen raja ja missä kätkön asettajan vastuu? Mikäli kätköt tulee tehdä täysin väärinkäyttömahdottomiksi, ollaan kohta "älä kuivaa kissaa mikroaaltouunissa" - tasolla. Milloin ensi kertaa kätkön asettaja haetaan edes moraaliseen vastuuseen kätköilijän nilkan nyrjähdyksestä tai käden katkeamisesta kätköreissulla, saatikka liikenneonnettomuudesta matkalla kätkölle.

 

Mietin mielessäni muutaman kätkön vaarallisuutta. Vertailin omaa "Railway stop of Ämmälää" ja satunnaisesti valittua "Tornikalliota". Voidaanko olettaa että esim. Tornikallion kätkön nouto olisi vähemmän vaarallista kuin +-2 x päivässä liikennöidyn junaratakätkön. Onko todennäköisempää, että jäät Ämmälässä tusinakätköllä junan tai auton alle kuin että lipsahdat Tornikalliolla vieraillessasi 50m suoraan alaspäin? Kaikki kunnia Tornikallion kätkölle, se ansaitsee paikkansa ja on juuri sellainen paikka joita haluaisinkin reissuillani nähdä. Tornikalliolla maalaisjärki sanoo ettei ihan reunalle kannata lähteä kuikuilemaan ...

 

Hei lootainhakuveljes/siskoskunnan edustajat ! Mikä on vaarallisen kätkön määritelmä?

 

Turmanow

 

Edit: linkit lisätty

Edited by Turmanow

Share this post


Link to post

Olisi kiva että kätköjä vertailtaessa linkittäisit nimet suoraan kätkösivuihin...

 

Noilla on luokituksessa hirvittävä ero: Toinen on Terrain 1.5, sinne voi mennä lastenrattaiden kanssa tai pyörätuolissa. Se ei voi olla vaarallinen. Toinen taas on Terrain 3, se ei sovellu lapsille, alue on vaarallinen (pääkalloikoni) ja päähän voi pudota kivenlohkare. Eli vastauksena: Tornikallion on ilmoitettu olevan huomattavasti vaarallisempi.

 

Jos ala-asteikäinen lapseni näyttäisi nuo luokitukset minulle ja kysyisi saako luokkakaverinsa kanssa mennä hakemaan, vastaus olisi selvä: toiselle voitte mennä, toiselle ei. Toinen on selkeästi vaarallinen. Luokitusten mukaan toinen on melko turvallinen (vaikka "Sopii lapsille" -ikoni puuttuukin. Mutta eipä ole myöskään "Ei sovi lapsille")

 

Tottakai maalaisjärkeä pitää jokaisen kätköilijän käyttää, mutta esim. lapsilta se voi unohtua, jos kätkön etsiminen on mielessä päällimmäisenä.

 

Liimes joskus antoi sanallisen määritelmän, joka saattaa olla perusteena antaa luokitus Terrain: 5. "Danger of death is imminent." Esim. joudut kiipeämään sillan rakenteisiin paikassa, jossa putoaminen todennäköisesti vammauttaa tai tappaa. Nuo kätköt ovat toki sallittuja, mutta kätkijän vastuulla on tyypittää ne oikein. Vain luokituksen perusteella aluetta tuntematon kätköilijä voi etukäteen valita, mitä kätköjä hän edes yrittää etsiä.

 

Jos kätkijä merkitsee kätkönsä T: 1.5 - lastenvaunuikoni - pyörätuoli-ikoni ja joku toinen pitää sitä liian vaarallisena tuohon luokitukseen, niin toinen on pahasti hakoteillä. Tuon kätkön pitäisi luokituksensa perusteella olla paikka, jossa ne lastenvaunut voi jättää vartioimatta siksi aikaa kun etsii, kaivaa, loggaa ja palauttaa kätköpurkin tai pyörätuolipotilas voi tulla etsimään. Sellainen paikka ei voi olla vaarallinen.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0

×
×
  • Create New...