Jump to content

FIN: Hyllyjen siivous


PekkaR
Followers 0

Recommended Posts

Suomessa on nyt 97 hyllytettyä kätköä. Sadan raja siis lähestyy. Ei nyt hirveän suuri määrä, nafti 4% kaikista kotomaamme kätköistä, mutta mielestäni turhan moni mukava jemma on poissa pelistä. Jotkut ovat olleet hyllyllä yli vuoden.

 

Vertasin millaisia määriä hyllytettyjä on Skandinavian maissa. Ruotsin tilanne on hyvä, poissa vain 1,9% kätköistä. Norjassakaan ei määrä ole huolestuttava, 2,8%. Tanskassa menee Suomea huonommin, 4,6% hyllytettynä.

 

Ehdotan kolmen kohdan tavoiteohjelmaa:

 

1. Väliaikaisesti poistettujen Suomen geokätköjen osuus alennetaan alle kolmen prosentin (< 3%).

 

Tavoite saavutetaan helposti kun jokainen aktiivi kätköilijä laittaa jemmansa kuntoon. Yhteisöllisyyskin voi tarvittaessa tulla kyseeseen kätkön omistajan suostumuksella. Hoituuhan homma niinkin, että hyllytetyt kätköt arkistoidaan. Se ei kuitenkaan ole tämän ohjelman tarkoitus.

3% on välietappi, tavoitteena voidaan pitää, että hyllytettyjen kätköjen määrä vähenee alle kahden prosentin ja pysyy siellä (< 2%).

 

2. Hyllytysten maksimikesto pidetään alle kolmen kuukauden (< 3 kk).

 

Neljännesvuodessa kyllä pitäisi hankalampikin jemma saada kuntoon.

 

3. Jokainen geokätköilijä pitää kunnia-asianaan, ettei hänellä ole samanaikaisesti hyllytettynä kolmea tai useampaa kätköä (< 3 kpl).

 

Huonolla onnella voi Murphyn laki toteutua ja useampi kätkö tuhoutua tai vaurioitua lyhyen ajan sisällä, mutta kun ne on laittanut kuntoon, ei todennäköisesti sama ihan vähään aikaan toistu.

 

Miltä tämä tuntuu? Utopiaa vai mahdollista, turhaa vai tähdellistä?

Link to comment

Hyvä, oikein asiallinen säie !!

 

Ensinnäkin on pakko tunnustaa että yksi kolmestatoista kätköstäni on ollut disabloituna jo yli 1,5kk mutta osa ajasta on toki tuhraantunut entisen purkin etsintään. Nyt mulla on jo tarvittavat romppeet kasassa ja purkki tullee paikalleen ensi viikolla. Kuitenkin oma prosenttini on selvästi pudottamassa kotimaan prosenttia tällä hetkellä.

 

Saatan asian kuntoon pikimiten omalta osaltani !!

Link to comment

Minulla on sellainen "tunne", että meillä jästit tuhoavat herkemmin noita kätköjä. Tai sitten ne ovat herkemmin löydettävissä. Ja yksi ongelma on se, että jotkut (kätköilijät?) jättävät kätköpurkin näkösälle, jolloin se on alttiimpi vandalismille.

Toki siitä huolimatta kätkö pitää huoltaa, mutta kyllä se joskus sapettaa kuukauden välein käydä korjailemassa jälkiä :anibad: . Joku nyt tietysti ajattelee, että sellainen kätkö on syytä siirtää toiseen paikkaan ja olen aivan samaa mieltä. Sekin vain vaatii oman aikansa ja vaivansa. Itselläni on tällä hetkellä yksi kätkö hyllyllä ja sekin korjataan ensi viikonloppuna :rolleyes: .

Jos kätköjään ei ehdi eikä jaksa huoltaa, ne pitäisi edes ilmoittaa vaikka Huoltokeskukseen tai jopa Adoptiokeskukseen. Eiköhän tämä YKKK homma saada pikkuhiljaa toimimaan.

Link to comment

Minulla on sellainen "tunne", että meillä jästit tuhoavat herkemmin noita kätköjä. Tai sitten ne ovat herkemmin löydettävissä. Ja yksi ongelma on se, että jotkut (kätköilijät?) jättävät kätköpurkin näkösälle, jolloin se on alttiimpi vandalismille.

 

Olen Maxxyn kanssa melko samaa mieltä, mulla on pari purkkia joita silmäilen melkein joka päivä ja pakko on sanoa että kaikki kätköilijät eivät laita purkkia huolellisesti samaan paikkaan ja samalla tavalla kuin se oli.

Kaikkien purkkien kohdalla tarkka piilottaminen ei ole niin tärkeää, mutta joissain tapauksissa se tosiaan on koko piilon idea. Myös yxi hukassa oleva purkkini saattoi kadota sen takia että se jäi kokonaan näkyville ja vaikka tunnen olevani osasyyllinen huonon mekaanisen ratkaisun valitsijana, olen varma että purkki olisi pysynyt piilossa jos se olisi palautettu sille alunperin valittuun paikkaan.

Link to comment

Ei kuitenkaan ruveta ahdistelemaan ennen kuin asia on tutkittu mistä hyllytys johtuu. Minulla on tuo vanha viilatehdas kätkö hyllyllä ollut jo toukokuusta (vai olikos jo vielä aikaisemmin) koska alueella on ulkoilureitin remppa menossa vieläkin enkä täten pääse kätköä uusimaan ennen kuin lankkupolkurakennelmat ovat kunnossa. Olin tuossa jo kerran aikeissa uusia sen kun törmäsin "työmaa-alue - pääsy kielletty" kylttiin. Hoidan kätkön heti kun raksamiehet saavat työnsä päätökseen.

 

Muuten kyllä erittäin hyvä kamppanija ja aivan liikaa on kätköjä jotka ovat turhaan hyllyllä. Pistetään homma käyntiin.

Link to comment

Ei ole tarkoitus ahdistella ketään. Vähän vaan herätellä itsekutakin, kellä hyllytettyjä kätköjä on, huoltamaan jemmojaan. Varsinkin jos niitä on monta tai jos hyllytys on kestänyt jo kauan. En itsekään "synnitön" ole - muutama purkki pitäisi käydä tsekkaamassa vaikka ne eivät hyllyllä olekaan.

 

Kampanjan ulkopuolella ovat luonnollisesti ne muutamat kätköt, joiden hyllytyksellä on selvä syy, kuten tuollainen ulkoilureitin remontti. Purkkia ei tietenkään voi palauttaa paikoilleen ennen kuin homma on valmis. Näissä tapauksissa on usein aikataulu tiedossa ja kätkökuvauksessa voi mainita, koska jemma taas on etsittävissä.

 

PS hyllytettyjen kätköjen määrä on edelleen 97.

Link to comment

Kampanja etenee hiukan vikasuuntaan: hyllytettyjä kätköjä nyt 108 eli 4.4 prosenttia.

Saiskohan noista helposti esille jakaumaa, kauanko ovat olleet hyllyllä..

Kampanja ei tosiaankaan ole lähtenyt liikkeelle.

 

Olen tilannut hyllytettyjen kätköjen luettelon taskukyselynä GC:ltä. Viimeisin lista tuli 29.8.2006, siinä oli 96 jemmaa.

GPX-tiedostossa on mukana kätkön viimeisimmän kuittauksen päivämäärä. Se taitaa kuvata aika hyvin hyllytyksen alkamista.

 

Vanhin hyllytys on alkanut 16.5.2005. Kätkö on ollut pois pelistä siis 15½ kuukautta.

Viime vuoden puolella hyllytettyjä purkkeja on 10 kappaletta.

Yli kolme kuukautta hyllyllä olleita jemmoja on 28 kpl.

Suurin osa hyllytyksistä on kuitenkin aika tuoreita - hyllytyspäivien keskiarvo on 19.7.2006.

3% tavoitteeseen päästäisi jos yli kaksi kuukautta hyllyllä olleet kätköt saataisi kuntoon.

Link to comment

TILANNE 19.9.2006

1. Väliaikaisesti poistettujen Suomen geokätköjen osuus alennetaan alle kolmen prosentin (< 3%).
108/2506 = 4,31%. Tällä hetkellä 103 eli 4,11%. 28 jemmaa pitäisi laittaa kuntoon, että päästäisi kolmeen prosenttiin.
2. Hyllytysten maksimikesto pidetään alle kolmen kuukauden (< 3 kk).
Viimeisten lokien perusteella 32 kätköä on ollut hyllyllä yli 3 kuukautta.
3. Jokainen geokätköilijä pitää kunnia-asianaan, ettei hänellä ole samanaikaisesti hyllytettynä kolmea tai useampaa kätköä (< 3 kpl).
Noin kahdeksalla kätköilijällä on hyllyllä >=3 kätköä.

 

Tilanne näyttää pysyvän aika lailla samana. Olisiko jo yhteisvastuullisuuden aika? Pitää tietenkin sopia huollosta kätköjen omistajien kanssa.

Link to comment
Viimeisten lokien perusteella 32 kätköä on ollut hyllyllä yli 3 kuukautta. Noin kahdeksalla kätköilijällä on hyllyllä >=3 kätköä.

Korjasin tänään kaksi kätköä:

 

Metro Police, Itäkeskus (GCK4RX)

Chemicum, Helsinki (GCK0Z2)

 

Jäljellä ovat vielä:

 

SOL2 Hiidenkirnu (GCJCNY)

SOL9 Klippan (GCJD75)

 

Taisin muuten tippua tänään tuolta kahdeksan kätköilijän listalta? :laughing:

Link to comment

Lumi yllättää aina ja purkkeja menee sen takia kaniin.. itselläni juuri yksi (ainakin) purkki on sellainen jonka päälle on ajettu iso kinos lunta päälle.

 

Itseä harmittaa lähinnä etenkin vanhojen konkareiden pitkään hoitamattomat purkit. He eivät vaivaudu edes sähköpostiin vastaamaan kun tarjoan apuani.

 

Avec was here. Foorumin säännöistä lainaus: "Jos haluat kiittää tai kritisoida, anna asiasta esimerkkejä yleisellä tasolla puolesta ja vastaan". :anibad:

Edited by jemann + avec
Link to comment

Ei tunnu toimivan ei. Guidelineksissä lukee kuitenkin selkeästi seuraavaa:

 

You may temporarily disable your cache to let others know not to hunt for it until you have a chance to fix the problem. This feature is to allow you a reasonable time – normally a few weeks – in which to arrange a visit to your cache.

 

Muutama viikko, ei siis muutamaa kuukautta. Voisi olla paikallaan ehdottaa geocaching.comiin uutta ominaisuutta: automaattiarkistointi yli 3 kk disablessa olleille, joihin omistaja ei ole laittanut mitään lisänoottia tuona aikana.

 

Edes muutosta nykyiseen ohjesääntöön ei tarvittaisi:

 

In the event that a cache is not being properly maintained, or has been temporarily disabled for an extended period of time, we may archive or transfer the listing.

 

Pitkän aikaa disablessa ilman lisätietoja täyttää yksinään jo tuon "not being properly maintained" -kriteerin.

Link to comment

Läheskään kaikki kätköjen omistajat eivät lue tätä foorumia,joten olisiko syytä laittaa vaikka tämä säie linkkinä pitkään disabloitujen kätköjen omistajille.

 

Esim.tapaus 1:Hämeenlinnassa on yksi kätkö jonka omistaja ei ole käynyt GC:n sivuilla heinäkuun jälkeen ja jonka GC:n sivuille ilmoittama sp-osoite ei ole enään toiminnassa,mitä tällaisissa tapauksissa tehdään????

 

Esim.tapaus 2:Hämeenlinnassa on myös yksi kätkö joka on ollut vuoden disabloituna.Olen lähettänyt postia omistajalle,hän on lupaillut laittaa kätkön kuntoon,mutta mitään ei ole tapahtunut.Olen myös ilmoittanut halukkuuteni adoptoida kätkö,mutta kun ei tapahdu mitään niin mitä tällaisissa tapauksissa pitäisi tehdä??

 

Kertokaapa viisaammat hyviä ideoita mm.tällaisiin tapauksiin.

Link to comment

Joopa joo, tämä hyllytettyjen kätköjen seuraaminen olisi oikeasti meidän reviewereiden hommia, mutta vähän laiskasti sitä on tullut tehtyä - tunnustan, varsinkin kun on itsellänikin pari pitkäaikaista hyllytystä päällä. Aina se korjaaminen vaan ei ole ihan helppoa, kun esim. vanhan risan rasian tilalle ei löydy uutta sopivaa ja rasian muuttaminen toisenlaiseksi muuttaisi jo sitten koko kätkön luonteen...

Link to comment

Heips,

 

hyllytettyjen määrä senkun kasvaa !! Minun GSAKini näyttää pitkästi TOISTA SATAA !! Jotain pitäisi kyllä tehdäkin !!

 

Olen kiertänyt omat kätköni parin viime viikon aikana ja kaikki pitäisi nyt olla hyvässä kunnossa talven varalle, ja jos nyt sallittua on, ihmettelen kovin sitä ettei isompi osa kätköilijöistä käytä näitä talven ihanteellisia kelejä kuontokätköjen hakemiseen. Palasin juuri Lehesvuoren maastosta (en saa linkkiä kun GC.com ei vastaa) huoltokeikalta ja kyllä olosuhteet metsissä liikkumiseen ovat USKOMATTOMAN HIENOT näinä pakkaspäivinä.

 

Mutta asiaan, pääsin auttamaan yhden paikallisen kätkön pelastamisessa viime viikolla ja siinä hommassa meni aikaa noin kaksi minuuttia eli siitä ei ollut oikeastaan mitään vaivaa, purkki on paikassa jonka ohi lähes päivittäin kuljen ja uuden lokikirjan sujauttaminen onnistui hetkessä.

Voitaisikohan yrittää paremmin noiden hyllytettyjen kätköjen korjailemista yhteisvoimin ? Vaikka niin, että jokainen, joka tietää muutenkin liikkuvansa hyllytetyn kätkön liepeillä, ottaisi yhteyttä omistajaan ja tarjoaisi apuaan niin että yhteisen suunnitelman perusteella hyllytys saataisiin hoidettua historiaan. Ei kai siitä kukaan voi ainakaan mieltään pahoittaa ??

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Followers 0
×
×
  • Create New...