Jump to content

FIN: Jaettu: tarkat koordinaatit kätkölle


PekkaR

Recommended Posts

Kätkölleen saa kyllä jo nykylaitteillakin parin metrin tarkkuudella oikeat koordinaatit, kun vaan laitetta osaa käyttää. Tämä ei tarkoita sitä että otetaan 2 pistettä kallion juurelta ja lasketaan niiden keskiarvo.

Mitä se sitten tarkoittaa? Millaisia ohjeita annat laitteen oikeasta käytöstä?

 

Kätkön sijainnin tarkka määrittäminen on perusasioita. Etsinnästä menee maku jos se on ihan umpimähkäistä hakuammuntaa. Siksi hyvät neuvot ovat arvokkaita.

Link to comment

Muistaakseni kirjoittelin aiheesta jo jutun n. vuosi sitten, mutta kun sitä ei nyt saa etsittyä, niin otetaan uusintana:

 

Koordinaatit pitää mitata vähintään kahtena eri päivänä, jotta taivaalla on erilainen satelliittikonstellaatio. Periaatteessa saattaisi riittää aamulla ja illalla, mutta parin tunnin tauko ei riitä. Kätevintä on, että ottaa yhden sarjan käydessään valitsemassa kätkön paikan, palaa kotiin valmistelemaan rasian ja kätkökuvauksen ja toisen sarjan tuodessa kätkörasia paikalle. Kun kuvauksen kirjoittaa gc.comiin ennen rasian vientiä, saa lokikirjaan kirjoitettavaksi waypoint-koodin.

 

Käytä sijainnin määrittämiseen kahta GPS-laitetta. Toinen niin, että se on ollut päällä pidempään (esim. tunnin) ja toiseen virta päälle vasta, kun ollaan paikalla, johon kätkö aiotaan laittaa. Näin vastaanottimet saattavat saada lukituksen eri satelliitteihin, mikä periaatteessa lisää hajontaa mutta vähentää maksimivirhettä.

 

Älä luota yhteen mittaukseen. Ota esim 3 waypointtia 5 minuutin välein suoraan kätkörasian kohdalta. Lisäksi ota 4 pistettä siten, että kävelet 10 metriä yhteen suuntaan, otat pisteen sieltä, sitten sama matka vastakkaiseen suuntaan ja piste sieltä. Vielä suorakulmaisesti näihin nähden 2 suuntaa, joista pisteet eli siis piirretään risti paikan kohdalle. Ja tämä kahdella gepsillä jos mahdollista. (Huomaatte varmaan, että gepsissäni ei ole averaging-toimintoa. Silläkään en luottaisi yhteen pisteeseen, jos tarkkoja koordinaatteja haluaa.)

 

Gepsi ottaa antennista riippuen heijastumia kalliojyrkänteistä, rakennuksista ja muista vastaavista. Samoin metsä saattaa vaimentaa signaalia niin paljon, että mittaus ei enää ole luotettava. Tällöin on pyrittävä mittaamaan toisesta suunnasta, esim. jyrkänteen huipulta.

 

Kotiin palattua kerää pisteet gepsistä paperille. Jos geometriantaju riittää, voi loppukoordinaatit 'nähdä' suoraan, toinen vaihtoehto on piirtää kaikki pisteet millimetri- tai ruutupaperille. Jos yksi tai kaksi pistettä tuntuu jotenkin kuvioon sopimattomilta, voi kyseessä olla häiriö mittaustilanteessa ja lienee viisainta jättää tuollaiset pisteet pois laskuista. Tarkista lopputuloksen perusteella Karttapaikasta, että olet oikealla puolella puroa, jyrkännettä, moottoritietä.

 

Toista käyntikertaa varten siivoa vanhat merkkipisteet pois gepsistä ja laita laskemasi/arvioimasi loppupiste laitteeseen. Yritä löytää paikalle gepsin opastamana. Mittaa pari pistettä uudestaan varmuuden vuoksi, jos gepsi tuntui opastavan metrilleen oikealle paikalle, muussa tapauksessa ota useampia pisteitä. Tarpeen vaatiessa toista koko kuvio uudelleen ja tule paikalle vielä kolmantenakin päivänä. Tällöin muista, että huono satelliittinäkyvyys saattoi osua kohdalle joko ensimmäisenä tai toisena päivänä.

 

Kerran olen ollut tilanteessa, missä mittaus voitiin suorittaa vain alle 180 asteen sektorilta. Kuvittelin tuolle alueelle kolme suoraa, jotka leikkasivat halutun pisteen kohdalla. Mittasin sektorilta eri etäisyyksiltä yli 5 pistettä kultakin suoralta. Pisteiden välin piti olla mahdollisimman kaukana toisistaan, koska pieni välimatka vain korostaisi virhettä. Äärimmäisten pisteiden väli oli siis kymmeniä metrejä; suorilta valitsin mielummin pisteitä joista oli hyvä satelliittinäkyvyys, koska tasaisilla välimatkoilla ei ollut väliä. Lisäksi asetin reittipiirron päälle ja kävelin muutaman kerran edestakaisin läheisen selkeän luonnonmuodostelman mukaan. Kotona laskennassa suorat tuntuivat asettuvan oikealla tavalla suhteessa karttaan ja muodostelmaan, joten pidin koordinaatteja hyvinä.

 

Aivan perinteinen kompassi tai käsisuuntakehä ovat erinomaisia apuvälineitä gepsin kaveriksi maastossa. Kannattaa hankkia malli, jossa asteikko on asteissa eikä piiruissa, niin säästää yhden päässälaskettavan asian.

 

Käydessäsi huoltokäynneillä saavu aina paikalle gepsin opastamana. Jos virhettä ilmenee, ota muutama piste ja tarkista laskemalla.

 

Kiinnitä huomiota logeissa kommentteihin, että koordinaatit tuntuivat osoittavan väärään paikkaan. Lukemalla säännöllisesti muiden seudun kätköilijöiden loggauksia opit, kuka heistä valittaa herkästi virheellisistä koordinaateista silloinkin, kun vain omalle kohdalle sattui huono konstellaatio.

 

---

 

Menipäs sivuun säikeen otsikosta. Ylläpito voisi leikata ketjun poikki uudeksi säikeeksi tuosta PekkaR:n tekstin yläpuolelta, kiitos.

Link to comment

jemann, pitäisikö vielä lisätä se 'FINN.' tuohon otsikon alkuun ??

 

Mutta, oikeastaan, haluaisin ihan varovasti kommentoida vesak:n selvitystä kätkön koordinaattien määrittämisestä !!

Siis,,, jos kätkön sijainnin määrittäminen on noin perinpohjainen toimitus ja kaikki muut kätköilijät aina toimivat koko vesak:n kaavan mukaan, joudun lopettamaan piilottamiseni tähän.

Väitän aktiivien kätköjeni olevan ihan huolelliisesti paikoitettu, mutta useampina päivinä en suinkaan ole niitä tarkistanut, en ole aina huoltokäynnillä mennyt sinne GPSn ohjaamana, enkä ole millimetripaperin kanssa keskiarvoja tarkistellut, joten väittämiseni voi olla heppoisin perustein sanottu. Olen tyhmyyspäissäni uskonut GPSrn osaavan kertoa kätkön paikan kunhan antaa sille aikaa ja sopivasti liikkuu kätköpaikan kohdilla useampaan kertaan. Jos niitä nyt joku millimetripaperien kanssa tarkistelee ja toteaa koordinaatit pahasti viallisiksi, lupaan korjata asian viipymättä. Tähän asti palautetta ei oikeastaan ole tullut.

 

Mitenkäs sitten pitäisi suhtautua siihen että maapallomme elää pahimmilla metrikaupalla, ainakin Tiede-lehden 2006-1 numeron kertoman mukaan. Eri päivinä voi siis saada erilaisia lukemia maapallon muotojenkin takia.

 

Toisekseen, mahtavatkohan asiasta kiinnostuneet uudet harrastajat hiukan ihmetellä uusille kätköille asettavia vaatimuksia ??

Link to comment

On hyvä antaa piilottajille edellä olevien kaltaisia ohjeita, jotta kätköjen koordinaatit olisivat mahdollisimman oikeat. Toivoisin kuitenkin, että kätköjä ei piilotettaisi siten, että koordinaatit täytyy määrittää yhtä perusteellisesti, ennen kuin kätkön voi löytää. Etsijältä ei pitäisi edellyttää käyntiä kahtena eri päivänä (jos nyt vähän kärjistän), vaan viimeistään salakirjoitetun vihjeen pitäisi paljastaa kätköpaikka, vaikka sattuisi olemaankin vähän hankala geosää eikä GPS näyttäisi juuri sillä hetkellä ihan oikein.

Link to comment

Minä ainakin myönnän, että ekaa omaa kätköä tehdessäni minulla oli NIIIIn suuri INTO saada kätkö valmiiksi ja paikoilleen, että täydessä kaatosateessa sen piilotin ja samalla kertaa koordinaatit otin, tosin neljän parin minuutin välein otetun waypointin keskiarvosta. No, varmasti hyvällä säällä koordinaatit näyttävät hieman eriä kuin antamani mutta hyvin on kätkö kuitenkin löytynyt, vihjeeni kun ainakin on mielestäni osuva.

Link to comment

En toki minäkään noita kaikkia samalla kätköllä noudata. Kysyttiin, kuinka saa kätkön koordinaatit tarkasti mitattua; tuossa on erilaisia tapoja. Mitä useampaa käyttää, sitä perusteellisempaa työtä on tehnyt. Jotkut eivät ota koordinaattien tarkkuutta ollenkaan vakavasti; siksi valitettavasti on tarpeen antaa ohjeita siitäkin että katsoo Karttapaikasta onko joen tms oikealla puolella.

 

Alkuperäiseen aiheeseen palatakseni: Kätkijä ei saa paljoakaan sen tarkempia koordinaatteja kätköönsä vaikka saisi EGNOS-lukituksen laitteeseensa tai vaikka Galileo otettaisiin käyttöön, jos mittauksessa ei noudateta huolellisuutta. Samoin noiden puuttuminen ei tarkoita sitä, että koordinaattien on pakko olla epätarkkoja.

 

Jotkut pitävät etsimisestä niin, että gepsillä mennään 15 metrin säteelle oikeasta paikasta ja sitten kontataan joka kivenkolo läpi. (Niitä muuten mahtuu aika monta sellaiselle alueelle.). Itse mielummin menen mahdollisimman lähelle laitteen opastamana ja mieluiten aavistan kätköpaikan katselemalla ympärilleni kuin sattumalta osumalla siihen tutkiessani koko hehtaaria. Makunsa kullakin.

Link to comment

Olen minäkin purkin semmoiseen paikkaan piilottanut josta ei kertakaikkiaan kunnollisia koordinaatteja saanut kuin kiipeämällä parikymmentä metriä ylös ja kymmenen sivulle ja silloin toki piti laskeskella keskiarvo molemmilta puolilta rotkoa. Silloin Hitonhaudalla oli kyllä vähän mielessä tarkoituksella tehdä kätkö johon ei gepsukka kourassa voi suoraan kävellä.

Tätä yksittäistapausta ei tartte enää kummemmin miettiä, kätkö on arkistoitu ja purkki haettu pois, se oli luonnonsuojelualueella ja olosuhteet huomioon ottaen olisi hyvinkin saattanut aiheuttaa kaivelua ja harvinaisten kasvilajien turhaa vahingoittamista. Mutta onhan huonot koordinaatit, tai ehkä paremminkin huonot vastaanotto-olosuhteet yxi tapa kohottaa vaikeusastetta ja eikös se ole ihan hyväksyttävää kunhan asiasta huomautetaan kätkökuvauksessa ??

Link to comment
Jotkut pitävät etsimisestä niin, että gepsillä mennään 15 metrin säteelle oikeasta paikasta ja sitten kontataan joka kivenkolo läpi. (Niitä muuten mahtuu aika monta sellaiselle alueelle.). Itse mielummin menen mahdollisimman lähelle laitteen opastamana ja mieluiten aavistan kätköpaikan katselemalla ympärilleni kuin sattumalta osumalla siihen tutkiessani koko hehtaaria. Makunsa kullakin.

Tarkkuus piilotettaessa on hyvä asia. Etsiessä tulee vastaan kuitenkin ne samat lainalaisuudet tarkkuuden suhteen, että lainauksessa mainittua menetelmää joutuu yleensä käyttämään enemmän tai vähemmän.

Itse toimin aina niin, että menen gepsin ilmoittamaan nollapisteeseen (joka saattaa heittää todellisesta metritolkulla) ja katselen ympärilleni ajatuksella "mihin sen itse piilottaisin".

Näin se vaan menee ja yleensä ne purnukat ovat aina löytyneet. Tosin jotkut kätköt on piilotettu tarkoituksella sinne epätodennäköisimpään paikkaan, ettei em. logiikka toimisi.

Hyvä esimerkki gepsin epävarmasta toiminnasta on Big Apple-kätkö. Siellä gepsin nuoli pyörii kuin hyrrä ja tarkkuus vaihtelee miten sattuu johtuen korkeiden rakennusten aiheuttamista heijastumista ja katveista.

Link to comment

Tarkkuus piilotettaessa on hyvä asia. Etsiessä tulee vastaan kuitenkin ne samat lainalaisuudet tarkkuuden suhteen, että lainauksessa mainittua menetelmää joutuu yleensä käyttämään enemmän tai vähemmän.

Itse toimin aina niin, että menen gepsin ilmoittamaan nollapisteeseen (joka saattaa heittää todellisesta metritolkulla) ja katselen ympärilleni ajatuksella "mihin sen itse piilottaisin".

Näin se vaan menee ja yleensä ne purnukat ovat aina löytyneet. Tosin jotkut kätköt on piilotettu tarkoituksella sinne epätodennäköisimpään paikkaan, ettei em. logiikka toimisi.

Hyvä esimerkki gepsin epävarmasta toiminnasta on Big Apple-kätkö. Siellä gepsin nuoli pyörii kuin hyrrä ja tarkkuus vaihtelee miten sattuu johtuen korkeiden rakennusten aiheuttamista heijastumista ja katveista.

Kätkijä tuntee oman laitteensa, mutta hänellä ei voi olla aavistustakaan millä kalustolla etsijä on hakemassa. Kaavoitetulta alueelta ei ole mahdotonta hankkia käsiinsä karttaa/piirrosta, joka on kiinnitetty koordinaatistoon ja johon jokainen istutettu puu on merkitty. Tuollaisen perusteella etsijä jöytää 10 sentin tarkkuudella ilmoitettuihin koordinaatteihin ilman minkäänlaista vastaanotinta. Maastossa etsijällä voi olla maston päähän nostettu antenni, jolla saa vahvan signaalin metsässäkin. Ja voihan joku olla liikkeellä ammattitason GPS-laitteen kanssa, jolla pääsee kertamittauksella parempaan tarkkuuteen kuin käsikoneella noita edellämainittuja keinoja käyttäen.

 

Kyllä mielestäni kätkijän vastuulla on tuottaa mahdollisimman tarkat koordinaatit, tylsältä vaikuttaa selitys "En mä itse etsiessäni pikaisesti gepsiin vilkaistessa tän tarkempia koordinaatteja saa, kyllä tää siis riittää kenelle tahansa. Sitäpaitsi olin kerran itse etsimässä kätköä jonka koordinaatit heittivät yli 10 metriä, joten miks mun pitäis olla yhtään sen huolellisempi kätkijä?"

Link to comment
Kaavoitetulta alueelta ei ole mahdotonta hankkia käsiinsä karttaa/piirrosta, joka on kiinnitetty koordinaatistoon ja johon jokainen istutettu puu on merkitty. Tuollaisen perusteella etsijä jöytää 10 sentin tarkkuudella ilmoitettuihin koordinaatteihin ilman minkäänlaista vastaanotinta. Maastossa etsijällä voi olla maston päähän nostettu antenni, jolla saa vahvan signaalin metsässäkin. Ja voihan joku olla liikkeellä ammattitason GPS-laitteen kanssa, jolla pääsee kertamittauksella parempaan tarkkuuteen kuin käsikoneella noita edellämainittuja keinoja käyttäen.

Totta joka sana. Noita menetelmiä voisi käyttää myös kätkiessä purkkeja. Totuus vaan taitaa olla niin, että lähes kaikilla meistä on kuluttajagepsi ilman lisäantenneja. Niillä se tarkkuus on joskus hyvä ja joskus ei.

Tarkkojen karttojen käyttökään ei liene kovin yleistä.

Tarkoitukseni ei ole missään tapauksessa väheksyä kätkijän tarkkuutta kätköjä piilotettaessa, mutta keskivertoharrastajan vehkeillä absoluuttinen tarkkuus on miltei mahdotonta saavuttaa.

VesaK:n yllä antamia ohjeita noudattaen on kuitenkin mahdollisuus minimoida virhe niin pieneksi, että se tuskin enää D-ratingia pahasti nostaa.

Loppu on sitten enää geovaiston varassa.

Link to comment
...lähes kaikilla meistä on kuluttajagepsi ilman lisäantenneja...

Kyllähän tälläkin foorumilla muistaakseni (vähintäänkin IRCissä) on ollut puhetta lanka-antennien tai langattomien (bluetooth) GPS-vastaanotinten kiinnittämisestä lakin lippaan tai rinkan/repun päälle. Miksipä ei joku metsässä törkkäisi bt-vastaanotintaan teleskooppionkivavan nokassa pusikon yläpuolelle paremman signaalin toivossa.

 

Ja johan noissa eTrexin jälkeisissä Garmineissakin on tuo quad helix -antenni, jonka pitäisi olla ihan eri luokkaa kuin vanhemmissa. Nuokin ovat jo vanhoja malleja. Kehitys kehittyy...

 

Nyt kun taivaalle ammutaan sekä Galileo-tähdistöä että uuden sukupolven GPS:iä, niin lienee vain ajan kysymys milloin käsilaitteet alkavat näyttää minuutit neljällä desimaalilla. Naapurisäikeestä päätellen EGNOS-signaaliakin alkaa tänne Pohjolaan viimeinkin tihkua; tuskin tässä vaiheessa kukaan lähtee sen vuoksi täsmentämään koordinaattejaan viimevuotisista kätköistään. Kahden vuoden päästä uusi kätkijäsukupolvi ihmettelee, kun vanhojen kätköjen koordinaatit heittelee metrikaupalla kun kapula näyttää ihan vakaasti kymmenien senttien tarkkuutta...

 

Ihan vaan vielä täsmennyksenä: Mielestäni traditional on sellainen kätkö, jossa koordinaatit osoittavat kätkön paikan eikä jotain sinne päin. Jos multin tai mysteryn tuloksena tulee koordinaatit, koskee sama niitä. Käärmekallio on hyvä esimerkki kätköstä, jossa koordinaatit opastavat etsijän oikealle alueelle, josta hänen on muiden vihjeiden avulla löydettävä kätkö; niinpä kätkö onkin tyypitetty mysteeriksi.

Link to comment

Tosi pitkästä aikaa foorumilla katselemassa. Hyvähän se on ohjeita annella, mutta ei kai kätköily ihan noin vakaavaa ole. Meidän kätköilyn alkuaikoina tarkkuus oli pääsääntöisesti 10-15 m luokkaa ja vanhemmilla gepseillä ei sen parempaa saanutkaan. Muutamien kätköilijöiden vaatimukset ovat selvästi nousseet parempien laitteiden myötä. Ei voi kuitenkaan vaatia, että kaikilla kätköilijöillä olisi viimeisimpää mallia olevat laitteet. Erään meidän kätkön koordinaatit on mitattu neljällä eri gepsillä useampana eri päivänä. Keskiarvo on laskettu niiden mukaan. Silti aina välillä tulee kommenttia, että koordinaatit heittää xx m :)

 

Kirsi

Link to comment

Monesti ärsyttää etsiä jostain kallionlaidalta/risukosta ei-mysteeri-kätköä kun GPS heittää kaikkina vuorokaudenaikoina kymmeniä metrejä ja vihje on "kiven alla" tai "pajun juurakossa", ja kiviä/pajuja on tuhansia. Eli jos on mahdotonta saada mitattua kätkön sijaintia tarkasti niin pitäisi harkita kätkön laittamista jonnekin muualle ja/tai parempaa vihjettä ja/tai kätkön D-ratingin tarkistamista. Tämä oli siis vain minun mielipiteeni, ei mikään virallinen ohje... :)

Edited by tr1976
Link to comment

Vastataan nyt kaikille samalla kertaa...

 

Ehkä kannattaisi ihan lukea uudestaan tuo PekkaR:n kysymys, jonka kohdalta pyysin tämän keskustelun irroitettavaksi omaan säikeeseensä. Olin sanonut, että nykylaitteilla saa melko tarkat koordinaatit kätkölleen, jos osaa laitettaan käyttää (ja viitsii nähdä vaivan). Kysyttiin miten se sitten tapahtuu, vastasin tuohon kysymykseen.

 

Ei ole minun tehtäväni valvoa, kuinka muut lajia harrastavat. Annan vain vinkkejä siitä, kuinka uskon kaikkien nauttivan harrastuksestaan enemmän. Yksi näkökohta on jo aiemmin kaluttu luonnon kuluminen, toinen on turvallisuus. Samoin uskoisin, että useimpien mielestä kätköily on mukavampaa, jos vaikkapa räntäsateessa ei tarvitse kontata risukossa puolta tuntia epätarkkojen koordinaattien vuoksi. Eri asia toki on silloin, jos etsijä (joko osaamattomuuttaan tai laiskuuttaan) käyttää gepsiään huolimattomasti.

 

Nuo kätkemisohjeethan eivät tietenkään päde joka kohdalta etsijään. Ja jos joku pitää risukossa konttaamisesta niin saa gepsin sammuttaa siinä vaiheessa kun laite näyttää 15 metrin etäisyyttä. Toivon vaan (tai siis kuvittelen enemmistön mielestä olevan mielekästä) että tämä päätös olisi etsijän eikä niin, että kätkijä on tehnyt sen valmiiksi.

 

Aikoinaan oli puhetta, että epätarkkojen koordinaattien pitäisi näkyä D-luokituksessa. Jos toleranssi on toistakymmentä metriä ja mahdollisia kätköpaikkoja on kymmeniä, ei kätkö mitenkään voi olla D:2. Silloin epäilty epätarkkuus kannattaisi ilmoittaa kätkökuvauksessa. Mielestäni tätä kannattaa edelleen noudattaa (vaikkakin mieluummin kannattaa laittaa tarkat koordinaatit :) )

 

Aina löytyy niitä, jotka valittavat koordinaattien olleen pielessä. Ennen tuollaisen loggaamista tulisi jokaisen miettiä, onko vika kätkijän vai etsijän koordinaateissa. Tuollaista logia lukiessaan kannattaa katsoa, onko etsijällä (ja kätkijällä) kasassa 13 vai 300 löytöä ja onko takana kahden vuoden vaiko kahden viikon kokemus. Jos taas logeissa ilmenee, että "gepsi opasti suoraan kohdalle" tai metsäkätkö "löytyi lähes heti", niin voi sitä pitää merkkinä siitä, että koordinaatit ovat melko tarkat.

Link to comment

Just niin...

 

Siis samaa mieltä. Etsin kesällä yhden päivän multia vesisateessa ja ukonilmalla. Kaikki muut löytyi, vain pääkätköä ei löytynyt minkään vinkin perusteella. Paikka oli oikea, varmistin sen myöhemmin. Sekin pääkätkö jää todennäköisesti ikuisesti minulta hakematta, ei huvita lähteä koluamaan niitä satoja koloja enää uudelleen. Koko multista jäi vain 'paha maku.' En haluaisi kenellekään käyvän näin omien kätköjeni kohdalla. Ne kun on tehty löydettäviksi :)

Link to comment
Just niin...

 

Siis samaa mieltä. Etsin kesällä yhden päivän multia vesisateessa ja ukonilmalla. Kaikki muut löytyi, vain pääkätköä ei löytynyt minkään vinkin perusteella. Paikka oli oikea, varmistin sen myöhemmin. Sekin pääkätkö jää todennäköisesti ikuisesti minulta hakematta, ei huvita lähteä koluamaan niitä satoja koloja enää uudelleen. Koko multista jäi vain 'paha maku.' En haluaisi kenellekään käyvän näin omien kätköjeni kohdalla. Ne kun on tehty löydettäviksi  :)

 

En nyt tarkoita ollenkaan että olisit jotenkin sokea tai muuten kyvytön löytämään purkkia, mutta kuitenkin.

 

Olin itse samassa tilanteessa ja vahvemmaksi varmuudeksi kysyin kätkön omistajalta mahtoivatko laskemani koordinaatit olla oikeat ja kun sain myöntävän vastauksen, toisella reissulla se vaan löytyi siitä samasta kolosta jota olin mielestäni ainakin sata kertaa jo tutkinut. Olen valmis myöntämään että olen melkein sokea mutta tuntoaisti on tallella ja tunnen purkin kyllä pimeässäkin kun se hakiessa sattuu näppeihin.

 

Tarkoitan siis sanoa että mene vaan uudestaan, siellä se kuitenkin on ja löytämisen huuma on vieläkin parempi !!

Link to comment

Saatan kiusallakin mennä, jos satun siellä päin kulkemaan (on tosin aika kaukana normaaleista reiteistäni). Varsinkin jos ei sada :)

Katselin silloin kaikki (merkkasin) mahdolliset n. 170 x 150 metrin alueelta kolmeen kertaan, viimeiset taskulampun avulla kun tuli pimeä. Kyllä sapetti kun ei löytynyt :)

Nämähän on tietysti niitä muistoja, joilla on mukava "elvistellä" myöhemmin :) .

Link to comment
Saatan kiusallakin mennä, jos satun siellä päin kulkemaan (on tosin aika kaukana normaaleista reiteistäni). Varsinkin jos ei sada :(

Katselin silloin kaikki (merkkasin) mahdolliset n. 170 x 150 metrin alueelta kolmeen kertaan, viimeiset taskulampun avulla kun tuli pimeä. Kyllä sapetti kun ei löytynyt :(

Nämähän on tietysti niitä muistoja, joilla on mukava "elvistellä" myöhemmin  :( .

Ja tiätysti perhe odotteli sopuisana autossa koko ajan kun haeskelit ??

Ja kun iloisella mielellä palasit autolle oli jälleennäkemisen riemu molemminpuolinen ?

:(

Eikös ??

Link to comment

Eiku...enemmän olen...

 

"Lonely rider..." :lol:

 

"Minun tieni ovat etsijän teitä.

Onneton, ken mua seuraa!

Ma olen huono opas. Käy tieni kautta harhain.

On kotiin jäädä parhain

jokahisen, jolla koti on."

 

- Eino Leino

 

Oliskohan tuo Eikkakin ollut meitä käkkijöitä? :lol:

Link to comment

Tuohonpa on huono paljoa lisätä !!

Olen kovin samaa mieltä ja Eikan asettamasta sanojen järjestyksestä olen aina kovasti tykännyt.

 

Kuitenkin, koska raahasin männä vuosina perhettäni kalareissuilla ympäri Suomenmaata toistakymmentä vuotta, on pakko lisätä ajatus nimimerkillä 'kokemusta on', ja ehdottaa kaikille 'Lonely Ridereille' sopivan seuran (esim vaimo (tai miesrukka!!) kakaroineen ??) mukana kuljettamista ja peliin mukaan ottamista !!

Useimmilla mukana olevilla voi olla kivaa kun vähän järkkäilee !!

 

PS: Tää meni nyt taas ihan OFFTOPIC jo !!

Mutta kyllä kai se kätköilykin voi olla koko perheen harrastus ?? Ihan oikeestikin !!

 

Enkä tässä nyt halua osoitella ketään millään tavalla, edes Maxxya. Ehdotus vaan kaikille !!

Link to comment

Mainio runo tämäkin Eikalta.

 

Kätköt (puhumattakaan kätkijöistä) voidaan jakaa kahteen luokkaan: löydettäviksi ja etsittäviksi tarkoitettuihin. Kaikeksi epäonneksi myös kätkijät voidaan luokitella kahteen pääluokkaan eli niihin, joiden kätköt ovat tarkoitettu löydettäviksi ja niihin, joiden ei välttämättä ole.

 

Lyhyesti: Jos kätkijälle koordinaattien määrittäminen on hankalaa (satelliittivastaanoton takia), se on yhtä varmasti myös etsijälle. Jos näin on, niin kätkö on syytä piilottaa todennäköisimpään mahdolliseen paikkaan koordinaattien määräämällä etsintätarkkuusalueella, eli siis sinne, mistä itse kätköä etsisit pienoisen tuumailun jälkeen. Ongelmaksi tällä käytännöllä jäävät ne kätkijät, joiden kätköt eivät ole tarkoitettu löydettäväksi vaan etsittäväksi. Tämän voisi herrassopimuksella noteerata D-arvossa.

 

Joillakin kätköillä satelliittitaivas on aina saatavilla ja joillakin muilla se on pienellä pähkäilyllä kokonaan saatavilla sekä piilotus- että etsintävaiheessa. Meitä taviksia varten tällaisiakin seikkoja on hyvä korostaa kätkökuvauksessa. Loppujen lopuksi jäljelle jää kysymys, onko kätkö suunnattu taviksille vai hardcore-fanaatikoille. Molemmille ei voi olla välttämättä mieliksi viemällä purkin metsään.

Link to comment
PS: Tää meni nyt taas ihan OFFTOPIC jo !!

Mutta kyllä kai se kätköilykin voi olla koko perheen harrastus ?? Ihan oikeestikin !!

 

Kyllä tämä nyt hiukan sivuaakin...

Varsinkin noilla käupunkikätköillä yksinäinen kaivelija/kurkistelija aiheuttaa aina epäluuloja. Jos on yksikin kaveri, on huomattavasti helpompi hämätä 'jästejä' etsimisen lomassa.

Ja onhan mullakin välillä joku matkassa, joskus on mukava mennä yksin, joskus seurassa. Yksin tuon epätarkan koordinaatin kanssa on välillä todella hukassa ja saattaa helposti turhautua, jos kätkö ei löydy. Kaverin kanssa on mukavampi kattella, vaikkei löytyisikään. :ph34r:

 

Ongelmaksi tällä käytännöllä jäävät ne kätkijät, joiden kätköt eivät ole tarkoitettu löydettäväksi vaan etsittäväksi. Tämän voisi herrassopimuksella noteerata D-arvossa.

Samaa mieltä...

Yritän ainakin pitää omat kätköni löydettävissä, näillä leveysasteilla kun ei muutenkaan kovin paljon etsijöitä liiku.

Link to comment

Yritimme saada mahdollisimman tarkat koordinaatit BePOP-kätköllemme, mutta en osaa arvioida, kuinka hyvin onnistuimme. Ainoa loggaaja kertoi etsineensä tunnin. Kätkö on ison rakennuksen katveessa. Otimme neljänä eri päivänä (yksi pilvinen, muut aurinkoisia) keskiarvoja. Kokeilimme, osummeko oikeaan kohtaan, kun lähestymme kätköä keskiarvokoordinaateilla. Aika paljon oli heittoa joka kerran. Vielä on kokeilematta VesaK:n neuvoma millimetripaperikonsti... Valitsimme lopulta ne koordinaatit, jotka karttojen (Eniro ja Karttapaikka) perusteella näyttivät olevan lähimpänä oikeata paikkaa. Voiko karttoihin luottaa?

 

Anneli

Link to comment

Yritimme saada mahdollisimman tarkat koordinaatit BePOP-kätköllemme, mutta en osaa arvioida, kuinka hyvin onnistuimme. Ainoa loggaaja kertoi etsineensä tunnin. Kätkö on ison rakennuksen katveessa. Otimme neljänä eri päivänä (yksi pilvinen, muut aurinkoisia) keskiarvoja. Kokeilimme, osummeko oikeaan kohtaan, kun lähestymme kätköä keskiarvokoordinaateilla. Aika paljon oli heittoa joka kerran. Vielä on kokeilematta VesaK:n neuvoma millimetripaperikonsti... Valitsimme lopulta ne koordinaatit, jotka karttojen (Eniro ja Karttapaikka) perusteella näyttivät olevan lähimpänä oikeata paikkaa. Voiko karttoihin luottaa?

 

Anneli

 

Voimme omalta osaltamme tähän vastata, että meillä oli henk.koht. ongelmia gps:sän kanssa siinä määrin, että emme saaneet paikalla lukitusta kuin muutamaan satelliittiin, joten gps:sän tarkkuus oli noin 25-30 metriä. Mutta tämä tapahtui vain meille, voi hyvinkin olla, että toiset saavat enemmän satelliitteja kiinni. Mutta suurin syy siihen, että miksi haku kesti kauan johtui enimmäkseen omasta puusilmäisyydestä ja omasta tyhmyydestä kun emme tajunneet heti vinkkiä oikein. Mielestämme tämän pystyy hakemaan jopa ilman gps:sää kunhan vain tajuaa vihjeen oikein ja lukee atribuutit.

Link to comment

Mutta suurin syy siihen, että miksi haku kesti kauan johtui enimmäkseen omasta puusilmäisyydestä ja omasta tyhmyydestä kun emme tajunneet heti vinkkiä oikein. Mielestämme tämän pystyy hakemaan jopa ilman gps:sää kunhan vain tajuaa vihjeen oikein ja lukee atribuutit.

 

Puusilmäisyyteen syyllistyy itse kukin :(, sille ei voi kukaan mitään, mutta kätkön koordinaattien pitäisi olla mahdollisimman tarkat, jotta löytyminen ei ole ainakaan siitä kiinni. Jos koordinaatit ovat huonot ja satelliittien asennot eivät ole alueella suotuisat, niin virheestä tulee moninkertainen. On eri juttu etsiä parinkymmenen metrin tarkkuudella kuin sadan metrin...

 

Anneli

Link to comment

... Jos koordinaatit ovat huonot ja satelliittien asennot eivät ole alueella suotuisat, niin virheestä tulee moninkertainen....

Anneli

Näissä tapauksissa kannattaa kätkön omistajan huolehtia vinkin riittävästä spoilauskertoimesta.

Tekijän kannattaa myös huolehtia kätköpurkin riittävän suuresta koosta. Se helpottaa löytämistä merkittävästi, jos koordinaatit ovat vähän epätarkkoja :(

Link to comment

Tekijän kannattaa myös huolehtia kätköpurkin riittävän suuresta koosta. Se helpottaa löytämistä merkittävästi, jos koordinaatit ovat vähän epätarkkoja :(

 

Olen yhdestä purkistani jättänyt koon kertomatta, koska koordinaattien tarkkuus on fnznn fhhehhfyhbxxnn

xhva chexva xbxb... :)

Link to comment

Joku täällä sanoi syyllistyneensä siihen että ensimmäistä kätköään piiloittaessa piiloitusinto oli niin kova että koordinaatteja ei ehkä tullut niin kovin tarkkaan mittailtua. Minulla ja Daeldarilla tilanne oli nimenomaan päinvastoin. Mittailimme niin tarkkaan kuin osasimme ja tarkistimme kaikilta karttasivuilta mistä pystyimme. En olisi kehdannut julkaista ensimmäistä kätköä (toistaiseksi ainoaa kätköä) epätarkoilla koordinaateilla, vaikka olikin pelko että joku ehtii paikan kätköttää ennen meitä. Tämäkin todistaa että meitä kätköilijöitä on moneen lähtöön.

 

Mitä noihin "koordinaatit osoittivat niin ja niin paljon pieleen"-viesteihin tulee. Minä en ainakaan anna niille läheskään yhtä paljon arvoa ennen kuin etsijä vaivautuu painamaan paikalla paria nappia ja sitten ilmoittaa meille saamansa luvut. Tottakai jos epätarkkuudesta valittavia viestejä tulee paljon, ne herättävät tutkimaan asiaa, mutta yksikin viesti jossa olisi uudet koordinaatit saisi minut tutkimaan asiaa samantien.

Link to comment

Nykyisin mittaamme omat kätkömme siten, että otamme koordinaatit kahdella gepsillä kätkön kohdalta pääsääntöisesti 3-4 kertaa riippuen koordinaattien heittelystä, eli yhteensä 2*3-4:t koordinaatit.

 

Ennen kuin omistimme kahta gepsiä, mittasimme yhdellä gepsillä edellämainitulla tavalla.

Muistaakseni yhtään valituksia huonoista koordinaateista ei ole tullut, kätkömme ovat kai niin "aukeilla" paikoilla, että gepsi on saanut hyvän yhteyden satelliitteihin.

Eräs kätköilijä jopa kehui, että eräät koordinaattimme johdattivat millilleen oikealle paikalle :unsure:

Link to comment

Muistaakseni yhtään valituksia huonoista koordinaateista ei ole tullut...

Mun muistikuvien muukaan naapurikin teki tyypillisen aloittelijan mokan ja postasi parisataa metriä väärät koordinaatit erääseen kätköön, eikä edes kovin vähällä suostunut uskomaan että oli käyttänyt väärää koordinaattijärjestelmää. Saatta tietysti olla että muistan väärin...
Link to comment

Koordinaatit pitää mitata vähintään kahtena eri päivänä, jotta taivaalla on erilainen satelliittikonstellaatio. Periaatteessa saattaisi riittää aamulla ja illalla, mutta parin tunnin tauko ei riitä.

Tähän kannattenee lisätä maininta virheestä, jonka satelliittien ratoihin perehtymätön tulee helposti tehneeksi: Jos poimit koordinaatit kahtena peräkkäisenä päivänä samaan aikaan, ei tulos ole juurikaan sen parempi, kuin jos ne kaksi näytettä olisi otettu samalla kertaa peräjälkeen. Satelliitit kiertävät vuorokausessa tasan kaksi kierrosta maapallon ympäri ja Maa pyörii yhden kierroksen. Lopputulos on, että asetelma on lähes tarkalleen sama kuin lähtötilanteessa!

 

Kuuden tunnin väli näytteiden otossa on hyvä. Silloin satelliitit ovat kiertäneet puoli kierrosta, eli pohjoisen ja eteläisen pallonpuoliskon satelliitit ovat vaihtaneet paikkaa keskenään. Kaksitoista tuntia on myös hyvä, sillä vaikka satelliitit ovatkin kiertäneet täyden kierroksen ja ovat siis lähtöpaikoissaan, on Maa pyörinyt puoli kierrosta, eli havaitsijaan sidotussa koordinaatistossa itäisen ja läntisen pallonpuoliskon satelliitit ovat vaihtaneet paikkaa keskenään. 18 tuntia vastaa kuuden tunnin tapausta, eli sekin on hyvä, mutta 24 tunnin väliaikaa ja sen monikertoja on syytä välttää. (Ylläoleva kansantajuiseksi yksinkertaistettuna. Todellisuudessa pallo pyörii nopeammin kuin kierroksen vuorokaudessa.)

 

Tuosta vuorokauden toistuvuusjaksosta seuraa myös, että jos kätkö jää löytymättä koska tähdet eivät olleet suosiolliset, niin ei kannata tulla seuraavana päivänä samaan aikaan yrittämään uudestaan, koska silloin etsit ihan samojen tähtien alla.

 

Parhaat koordinaatit saa muuten yleensä yöllä, koska silloin ilmakehä on rauhallisimmillaan ja vääristää signaalien kulkureittejä vähemmän. Huonoin aika tässä suhteessa on auringonlaskun tai -nousun aikaan.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...