Jump to content

Fin: Uusia Kätköjä Miettimään !


jupilli
Followers 2

Recommended Posts

Latautuminen uusien entistä kiinnostavampien kätköjen rakenteluun on alkanut ja siksi olen kerrannut oleviin kätköihini kirjattuja loggauksia. Olisikohan muillakin piilottajilla ja hakijoilla hiukan aikaa miettiä niitä isoja tai pieniä juttuja jotka tekevät kätköstä sen mieleen painuvan, onnistuneen ??

Niin, ja sitten vielä kertoa miettiensä tuloksista täällä foorumissa kaikille opiksi ??

 

Omistan tällä hetkellä kahdeksan toimivaa kätköä, kaksi on arkistoitu luonnon kulumisen takia.

 

Yxi kätköistäni on selvästi urbaani, kyläkeskukseen piilotettu, joka vaatii löytäjältään kanttia roikkua näkyvillä jästien saaliina jonkin aikaa ennenkuin silmä tarttuu hyvin naamioituun purkkiin. Olen tämän purkin sijoitukseen tyytyväinen ja se pysyy paikoillaan, palautekin on ollut pääosin positiivista.

Lisää urbaaneja en kuitenkaan usko laittavani.

 

Toinen kätköistäni, se ensimmäiseni, on saanut paljon kävijöitä koska se on lähes drive-in mutta on toisaalta joutunut vaikeuksiin jästien käsittelyssä jo kahdesti. Purkki on kuitenkin niin sopivasti iltalenkkini varrella, että aion yrittää sen ylläpitämistä edelleen. Palaute on ollut ns vaihtelevaa, ymmärrettävästi, koska paikassa ei välttämättä ole mitään ihmeellistä.

 

Koivistonkylän museotie ympäristöineen oikeastaan ansaitsisi nykyisen peruskätkön lisäksi kattavan multin, joka opettaisi etsijöille enemmän kylän ja seutukunnan historiaa ja roolia Keski-Suomen historiassa. Peruskätkön palaute on ollut pääosin positiivista, mutta liika helppous tai ehkä paremminkin purkin liian ilmeinen sijoitus lienee syynä palautteen antamaan kuvaan lievästä epäonnistumisesta toteutuksessa. Pysynee kuitenkin paikoillaan.

 

Kuusan multikätkön tarkoituksena on pakottaa etsijä hakemaan paikallista historiaa jalkavaivoja säästämättä, toki ihan rajoitetulla alueella. Eniten ongelmia aiheuttanut tiedon muru on tosiaan melkein kiveen hakattuna enemmän kuin kissan kokoisilla kirjaimilla etsijöiden luettavissa ja siksi tunnen että kätkökuvaus on onnistunut. Paikka on saanut kiitosta ja mielestäni sen myös ansaitsee, näkemistä on kesäaikaan paljon.

Tästä aion ottaa oppia.

 

Kapeen alue kaipaa nykyisen helpon peruskätkön parantamista kunnon multikätköksi niin että tutustuminen upeaan ulkoilumaastoon tulee välttämättömäksi. Kätkökuvaukseen satsaaminen näyttää tämän kätkön saaman palautteen perusteella olevan melko turhaa, ilmeisesti sellainen tieto ei laajempia joukkoja jaksa kiinnostaa.

Kuitenkin tänne pitäisi laittaa ehkä muutos tai multikätkö nykyisen lisäksi.

 

Kolme parasta palautetta saanutta kätköäni ovat kuitenkin Suomalaisessa metsäluonnossa !! Hienoa !! Kätköilijät ymmärtävät hyvän päälle !!

Jutussa on kuitenkin piilossa ongelma, luonto purkkien ympärillä ei mitenkään tahdo kestää. Olen miettinyt pääni puhki etenkin keväisen keskustelun jäljiltä, mutta hyviä ratkaisuja on vaikea löytää. Haluaisin laittaa uusia vastaavia piiloja ja paikkoja olisi tarjolla vaikka kuinka paljon, mutta nämä meikäläiset mäkien laet eivät kertakaikkiaan kestä edes parinkymmenen etsijän touhuja niin etteikö piilopaikka olisi selvästi ympäristöstä erottuva. Kyseessä ei siis ole mikään suojelualuejuttu, vaan etsimisen mielekkyys, joka kärsii huonosta, kulumiselle arasta sijoittamisesta.

 

Suojelualueet onkin sitten ihan mielenkiintoinen juttu jota pitää myös miettiä, siis miettiä, ja toimia yhteistyössä suojelun toteuttajan kanssa jotka tahot onnistuneesti selvitettiin keväällä.

 

Mitens on, herättääkö ajatuksia ?? Ideoita ??

Mielenkiinnolla odotan muiden ajatuksia omien, tai miksei minunkin, Jupillin asettamien kätköjen tiimoilta.

Link to comment

Sama on meikäläisellä näköjään meininki kuin Jupillilla. Vielä jokunen uusi purkki tulee näköjään laitettua ensi vuonna maastoon, ja pohjatyö niihin on meneillään. Toi on muuten ihan hauskaa hommaa näin talvipakkasilla.

 

Jupillin purkeista on joitain kokemuksia. Ne on järjestäen hyviä esimerkkejä siitä mikä on huolellisen suunnittelun merkitys hyvän kätkökokemuksen syntymiseen.

 

Määritelmä minkälainen on hyvä kätkö on tietenkin kokijakohtainen. Puhuttaessa normaalista "ei-mystery-kätköstä" koen hyvän kätkön perustuksen kolme tukijalkaa olevan:

 

Kätkön sijainti. Paikka millä purkki on, on itsessään käymisen arvoinen. Jotain nähtävää kätkön olisi hyvä tarjota.

 

Kätkökuvaus. Mielestäni kätkökuvauksen sisältöön kannattaa ilman muuta panostaa! Varsinkin ulkopaikkakuntalaiselle se antaa syvyyttä kätköilykokemukseen ja on varmasti kirjoittamisen arvoinen asia. Itse luen aina kätkökuvauksen. Eri asia kuinka paljon siitä sitten sisäistän :). Tämän hetken pohjatyö on nimenomaan tuota tekstien penkomista kätkökuvaukseen. Ja mahdollisimman hyvän kätköpaikan ja -aiheen valintaa.

 

Kätköpurkin tuunaus. Viimeistelty kätköpaikkaan hyvin istuva purkki ensiksikin lisää todennäköisyyttä että purkki pysyy paikoillaan eli kätkön omistajan huoltokäyntien tarve purkilla vähenee, samalla etsijälle löytämisen haaste ehkä kasvaa ja löytämisen riemu vastaavasti. Joka tapauksessa huoliteltu kätkö antaa hyvän loppuvaikutelman kätkölle.

 

Itse en kanna niinkään huolta metsäkätkön maaston mahdollisesta pienestä kulumisesta purkin ympäristössä. Toki purkin piilottajana pyrin valitsemaan paikan joka ei ole kulumiselle niin altis, mutta ei maaperän laatu estä sijoittamasta metsäpurkkia jos itse paikka on mielestäni purkin arvoinen. Metsäpurkin hakemisesta ei kannata tehdä liian haastavaa. Muutaman sadan metrin rämpimisen jälkeen ei välttämättä mielenkiinto riitä haastavaan purkin hakuun. Tai jos haastavan purkin haluaa sijoittaa metsään, kannattaa kuvaukseen laittaa kunnollista vihje. Arvostan enemmän sitä loistavaa maisemaa minkä metsäkätkö lähes poikkeuksetta antaa. Jos haluan kokea purkin etsimisen haastetta, urbaani kätkö on siihen tarkoitukseen yleensä purkki paikallaan.

 

Aivan oma juttunsa on mysteryt. Hyvä kätkö voi olla myös mystery, joka ei välttämättä sisällä mitään näistä kohdista mutta kun itse mystery on mielenkiintoinen, haastava, erilainen jne niin se riittää. Entäs jos hyvä mystery sisältää vaikka nuo kaikki "kulmakivet", mitäs siitä syntyy?

 

Joka tapauksessa lähes jokainen kokemani purkki on ollut hakemisen arvoisia. Kiitosta vaan kaikille niistä! ;)

Link to comment
Kätkökuvaus. Mielestäni kätkökuvauksen sisältöön kannattaa ilman muuta panostaa! Varsinkin ulkopaikkakuntalaiselle se antaa syvyyttä kätköilykokemukseen ja on varmasti kirjoittamisen arvoinen asia. Itse luen aina kätkökuvauksen. Eri asia kuinka paljon siitä sitten sisäistän ;). Tämän hetken pohjatyö on nimenomaan tuota tekstien penkomista kätkökuvaukseen. Ja mahdollisimman hyvän kätköpaikan ja -aiheen valintaa.

Samaa mieltä!

 

Itse olen muutamaa kätköä lähtenyt hakemaan oikeastaan ja vain kätkökuvauksen kiehtovuuden perusteella. Yksi nuuksion luolakätköistä on juuri tällainen ja reissusta tulikin ikimuistoinen ja paikka tosiaan on käymisen arvoinen. Kyseinen kätkö nousikin toplistallamme reilusti 5 joukkoon.

 

Kuvaus tosiaan on asia joka saattaa saada ihmiset liikkeelle hakemaan juuri kyseistä purkkia vaikka lähmpääkin saattaisi löytyä.

Link to comment
Metsäpurkin hakemisesta ei kannata tehdä liian haastavaa. Muutaman sadan metrin rämpimisen jälkeen ei välttämättä mielenkiinto riitä haastavaan purkin hakuun. Tai jos haastavan purkin haluaa sijoittaa metsään, kannattaa kuvaukseen laittaa kunnollista vihje. Arvostan enemmän sitä loistavaa maisemaa minkä metsäkätkö lähes poikkeuksetta antaa. Jos haluan kokea purkin etsimisen haastetta, urbaani kätkö on siihen tarkoitukseen yleensä purkki paikallaan.

 

Ehdottomasti samaa mieltä Hikerbiker...in kanssa. Ei hienolla paikalla kätköpurkin tarvitse olla kovin 'haastavasti' piilossa.

 

Kätkökuvauksissa minua usein harmittaa puutteelliset tiedot. Edes paikkakuntaa ei ole mainittu. Kun on lähdössä johonkin reissuun ja etsii kätköjä matkan varrelta, niin multit ja mysteerit on ensimmäisenä pudotuslistalla. Toki katson niiden kuvaukset, mutta jos esim. kävelymatkaa on useita kilometrejä, ei aika usein riitä näihin. Siksi olisi hyvä mainita myös tuo jalkapatikan osuus matkasta. Monta kätköä on myös jäänyt kiertolistalta vain sen takia, että tiedot on niin puutteellisia eikä ole aikaa lähteä kokeilemaan :rolleyes:

 

Eli laittakaa kätkökuvaukseen paikkakunta ja hiukan matkoja ja tietoa pysäköintimahdollisuuksista. Monissa kuvauksissa nämä on kohdallaan, mutta ei aina.

Esimerkiksi viime kesänä ajelin eräälle kätkölle yli kolmekymmentä kilometriä reitiltä sivuun. Kätkö ei ollut kaukan tiestä, mutta autoa ei voinut kapealle hiekkatielle jättää. Tien vieressä oli pari taloa, mutta aika epäluuloisia katseita heiteltiin hitaasti ajavaan autoon parkkipaikkaa etsiessäni. Lopulta luovutin ja ajoin pois. En aio ko. kätköä koskaan enää käydä etsimässä ja suhtaudun kyllä pienellä varauksella muihinkin saman tekijän kätköihin. Eli huomioikaa meidän 'muukalaiset' kätkökuvauksissa!

Link to comment
Metsäpurkin hakemisesta ei kannata tehdä liian haastavaa. — — Tai jos haastavan purkin haluaa sijoittaa metsään, kannattaa kuvaukseen laittaa kunnollista vihje.

 

Ehdottomasti samaa mieltä Hikerbiker...in kanssa. Ei hienolla paikalla kätköpurkin tarvitse olla kovin 'haastavasti' piilossa.

Mukava lukea tämänsuuntaisia kommentteja. Monille on jotenkin syntynyt sellainen käsitys, että kätkö pitää piilottaa kunnolla. Kun kätköjä etsii muissa maissa, ne on yleensä paljon helpompi löytää. Myös kryptatut vihjeet on muissa maissa usein kirjoitettu siten, että kätkön varmasti löytää. Sehän on tarkoituskin, että kätkön vihje voi olla ns. "spoiler" eli kätköpaikan täysin paljastava tieto, jos vihjeen lukee liian aikaisin. Suomessa valitettavasti jotkut tekevät kätköjä niin, että lukematta vihjettä niitä ei aina edes voi löytää.

 

Kaikkein huvittavin kryptattu vihje, jonka olen tavannut, oli muuten jokin varoitus, joka koski kätkön ympäristöä. Kätkijä oli ilmeisesti ymmärtänyt, että kaikki etsijät lukevat vihjeet ennen etsimistä. :o

Link to comment
Monille on jotenkin syntynyt sellainen käsitys, että kätkö pitää piilottaa kunnolla.

Aiheesta kerran pitkään Mesun kanssa keskusteltiinkin ja olen ihmetellyt samaa asiaa. Toinen seikka on se, että jotkin kätköt saattavat olla suht helposti löydettävissä, mutta lähes mahdottomia tavoittaa ilman nosturia tai sukellusvenettä. Ainakin tällaiselle kuulantyöntäjävartalon omaavalle. On tietysti hyvä, että on olemassa eri tasoisia kätköjä erilaisille etsijöille, mutta harmittaahan se kun omalle kohdalle osuu purkki, jonka näkee, mutta sitä ei saa käsiinsä. Joku voi olla sitä mieltä, että eihän niitä tarvitse mennä etsimään, mutta kun aina kätkökuvauksesta ei selviä, mitä kätkön käsiin saaminen voi vaatia. Usein se selviää vasta sitten kun on tarpeeksi ährännyt, kiroillut, hikoillut ja herättänyt sivullisten huomion. Tosin sitten jos tällaisen purkin lopulta saa logattua, on fiilis kuin maailmanmestarilla.

Link to comment
Tosin sitten jos tällaisen purkin lopulta saa logattua, on fiilis kuin maailmanmestarilla.

Tuohonkohan lauseeseen tämä juttu kuitenkin kiteytyy ??

Olen ihan samaa mieltä, on aina hienoa 'ylittää itsensä'.

 

Mutta keskustelu aiheesta, siis paremmista kätköistä, on lähtenyt hyvin liikkeelle ja toivottavasti saisimme lisää mielipiteitä mahdollisimman monilta kätköilijöiltä. Kaikillahan on kuitenkin oma mielipiteensä tässäkin asiassa. Rohkeasti vaan kehittämään harrastusta kaikkien kannalta parempaan suuntaan.

 

Piilottamisesta olen oikeastaan sitä mieltä että vaikeusaste niinkuin etsijöitä rajaavat tekijätkin pitäisi pystyä kertomaan kätkökuvauksessa. Jos kätkölle pääsemisen edellytyksiin esimerkiksi liittyy kolmen kuukauden laihdutuskuuri, pitää semmoinen varmaan sitten kuvauksessa kertoa ihan selväkielisesti, olen kokenut tunteen pari kertaa kun vaarin vatsa on pannut ns vastaan jonkun sillan alla ryömiessä. Pitäisikös d/t luokitusten perään lisätä f-luokitus ??

Mutta piilottamisellahan on myös se tarkoitus että purkki ei joutuisi paikalle harhautuneiden jästien käsiin. Yleensähän purkin paikaksi yritetään hakea joku kiinnostava paikka ja koska emme edes halua kiistää jästienkään oikeuksia vierailla kiinnostavissa paikoissa, on riski tahattomasta löytämisestä ilman piilottamista aina olemassa.

Monesti hyvä piilottaminen voi olla myös se melkein ainoa juttu josta sitten löytäjälle syntyy tuo yllä mainittu itsensä ylittämisen tunne !!?

Link to comment
Tuohonkohan lauseeseen tämä juttu kuitenkin kiteytyy ??

Olen ihan samaa mieltä, on aina hienoa 'ylittää itsensä'.

Niin, taisin antaa ristiriitaisen kuvan omasta mielipiteestäni. Mutta sitähän se on. Kun kätkö alussa tuntuu mahdottomalta, mutta sen saa kuitenkin logatuksi, tulee siitä väistämättä hyvä mieli.

Kuten sanottua, siksi onkin hyvä, että näitä kätköjä löytyy jokaisen makuun. Se mitä kuvauksissa kerrotaan onkin se pointti. Jos siitä löytyy vihje kätkön todellisesta vaikeudesta (vaikka myös se F-rating :lol:), on sitten omassa harkinnassa, lähteekö sitä edes yrittämään. Minä todennäköisesti lähden kuitenkin.

 

Olen juuri piilottanut omat kaksi ekaa purkkia ja ne yritin piilottaa helposti mutta vaikeasti löydettäviksi. Gepsin kanssa helppoja, mutta ilman ei.

Edited by mikko&sira
Link to comment

Tässä muutamia ajatuksia jo muutaman kätkönkin löytäneeltä ja muutaman DNF:nkin kirjanneelta.

 

Mielestäni metsäkätkötkin saa piilottaa hyvin, mutta vihjeessä pitää olla sen verran hyvät vinkit että kun sen avaa, niin kätkö löytyy sen avulla. Ainakin meikäläistä pikkuoravaa harmittaa kun tetsaa johonkin huitsin nevadaan ja kun on pari tuntia pyörinyt alueella, jää kätkö silti löytymättä. Onhan tässä harrastuksessa tietysti liikunnaniloakin mukana mutta mukana kulkevien pikkukätköilijöiden motivaatio tippuu jos ei saa leluja vaihtaa <_<

Urbaanit kätköt taas melkeinpä pitää piilottaa hyvin, muuten jästit hässii ne.

Mitä enemmän kätkökuvauksessa kerrotaan kätkön historiasta tai muuten aiheeseen liittyvää, sitä enemmän se herättää mielenkiintoa.

Link to comment
Tässä muutamia ajatuksia jo muutaman kätkönkin löytäneeltä ja muutaman DNF:nkin kirjanneelta.

 

Mielestäni metsäkätkötkin saa piilottaa hyvin, mutta vihjeessä pitää olla sen verran hyvät vinkit että kun sen avaa, niin kätkö löytyy sen avulla. Ainakin meikäläistä pikkuoravaa harmittaa kun tetsaa johonkin huitsin nevadaan ja kun on pari tuntia pyörinyt alueella, jää kätkö silti löytymättä. Onhan tässä harrastuksessa tietysti liikunnaniloakin mukana mutta mukana kulkevien pikkukätköilijöiden motivaatio tippuu jos ei saa leluja vaihtaa :huh:

Urbaanit kätköt taas melkeinpä pitää piilottaa hyvin, muuten jästit hässii ne. 

Mitä enemmän kätkökuvauksessa kerrotaan kätkön historiasta tai muuten aiheeseen liittyvää, sitä enemmän se herättää mielenkiintoa.

Ainakin minä otan tuon palautteena, positiivisena eli kehittävänä sellaisena, ja kun ilmaisu antaa vaikutelman akuutista tilanteesta, ja kun perustelut on paikallaan ja ennenkaikkea rehellisiä, en osaa kuin kiitellä. (Ja pari kertaa ja.. ja ja..)

 

KIITOS stalini !!

Pidetäänpä tosiasiat paremmin mielessä !!

Link to comment

Mitä mieltä porukka on multikätköstä, jossa kokonaismatka olisi n. 26 km.

Eli kysymyksessä on järvi, jonka ympäri kätkösarja johdattaisi.....

 

Etsiminen ei edellyttäisi laskentaa eikä arvoitusten ratkomista. Ainoastaan ajoa/kävelyä/pyöräilyä purkilta purkille. Jokaisessa purkissa olisi toki jokin selostus sen kohdan näkymistä tai jostain muusta erikoisuudesta.

 

Mukaan on myös mahdollisuus liittää veneen käyttöä. Esim. yhdestä purkista löytyisi veneen avain jolla pääsisi sitten seuraavalle etapille. Pelastusliivit toki on pieni ongelma...

 

Saan kyllä rakennettua kätköstä sellaisen, että siinä menisi mukavasti koko päivä... On tulipaikkoja, uimarantaa, leiriytymismahdollisuus, kalastusluvat saisi läheltä. ym.

Link to comment
Mitä mieltä porukka on multikätköstä, jossa kokonaismatka olisi n. 26 km.

Eli kysymyksessä on järvi, jonka ympäri kätkösarja johdattaisi.....

 

Kyllä tuollaiselle kätkölle varmasti tilausta on. Suomessa ei vielä ole kovin montaa pitkän siirtymän multikätköä. Pitkän siirtymän takia purkin hakijamäärä jää pieneksi, siihen voi ennalta varautua. Tuo matka on kipurajoilla ehtiikö sen päivässä matkata jalan, rengasreitti antaa siihen kuitenkin hyvän mahdollisuuden kun ei tarvitse miettiä miten pääsee takaisin omalle kulkupelille.

 

Veneenkäyttö on ongelmallista, miten varmistaa ettei lukittu vene ole toisella rantaa kuin kätköilijä.

 

Route 2000 - Part 1 lienee lähinnä tätä muistuttava multi.

Link to comment
Veneenkäyttö on ongelmallista, miten varmistaa ettei lukittu vene ole toisella rantaa kuin kätköilijä.

 

Jos vene tulee mukaan, niin sillä mennään saareen. Kyllä se varmaan poiskin tuodaan. :unsure:

 

Kävellen ehkä on vähän liian pitkä, mutta autolla tai fillarilla ok. Tai mp:llä...

Edited by JarmoR
Link to comment
Kyllä se varmaan poiskin tuodaan.

 

Ootko aivan varma? :unsure::anibad:

Jep, toi saaressa käynti vois olla kokemus sinänsä. Kannattaa hommata lukko joka ei ruostu... :P

 

Kuka tekee ensimmäisen pitkän matkan multin joka on selvitettävissä parhaiten patikoiden? Tekisin itse tuollaisen mutta sopivaa paikkaa järkevän huoltomatkan päässä ei oo tullut vastaan.

EDIT: Niin ja mielellään rengasreittinä.

Edited by hikerbiker...
Link to comment

Kuka tekee ensimmäisen pitkän matkan multin joka on selvitettävissä parhaiten patikoiden? Tekisin itse tuollaisen mutta sopivaa paikkaa järkevän huoltomatkan päässä ei oo tullut vastaan.

EDIT: Niin ja mielellään rengasreittinä.

Samanlainen ajatus on ollut mielessä mutta vielä täällä Keski-Suomessakin ajokelpoisten teiden verkosto on niin tiheä että kunnon kartalla varustettu kätköilijä pääsee melko vähillä patikoimisilla jos bensarahaa riittää.

Kansallispuistoista sopiva alue saattaisi löytyä, itse olen edelleen kaavaillut Pyhä-Häkin seutua mutta kun sinnekin huoltomatka on kiusallisen pitkä. Puistoissa on yleensä myös tarkoitukseen sopiva polkuverkosto ja huolletut tulentekopaikat retkeilystä nauttimisen takuuksi.

 

Toisaalta, tuommoinen 20km lenkki yhden purkin takia tarkoittaa myös sitä ettei purkilla ole kovinkaan montaa kävijää. Onko siis parempi laittaa muutamia paremmin saavutettavia piiloja ja jakaa siten iloa useammille ??

Link to comment

Vielä toinenkin juttu !!

Täällä, ja täälläkin vaikka ehkä vähän OFFTOPIC on käyty keskustelua kätköjen talvikelpoisuudesta tai ehkä paremminkin luokittelemisesta 'Available on Winter' attribuutilla.

Voisihan tuota lumitähti-keskustelua käydä tässäkin juonteessa ehkä vähän vähemmän offtopiccina. Aihe on kyllä sen arvoinen että yhtenäistä linjaa attribuutin käytöstä voitaisiin yrittää löytää !!

Link to comment

Täältä sivusta kommentoiden.

 

Mitä muut mahtavat olla mieltä semmoisesta kätköstä joka olisi tyypiltään multi/mystery, ja matka etenisi niin että ensimmäisestä "osion" ratkaisussa ei olisikaan logia vaan seuraavan etapin kuvaus.. Kommentteja?

 

Niin, tuommonen pitkänmatkanmulti kiinnostaisi kyllä kovasti itseäkin, siis ainakin suorittaminen, tai... :D voishan semmosta ehkä suunnitella/toteuttaakin..

Edited by JyriT
Link to comment
Toisaalta, tuommoinen 20km lenkki yhden purkin takia

 

Kysymyksessä on tekojärvi, tai oikeastaan kaksi. Ja näihin järviin ja niiden yhdistämiseen liittyy muutamia sellaisia piirteitä joita en ole muista löytänyt. Ajattelin näiden asioiden ja paikkaan liityvän historian valottamista eri välikätköillä. Ja viimeiseksi tietenkin se pääkätkö

 

Suunitelmissani oli laittaa 5-6 eri legiä tuohon kierrokseen.

Link to comment

Minusta ehkä mukavampi vaihtoehto on perustaa pitkän multikätkön sijaan kätkösarja. Monesti pitkien multien hakemiseen ei ole tarpeeksi aikaa ja niissä kävijämäärät ovat huomattavasti pienempiä...

 

Ja toisaalta pitkä multi saattaa käydä yksitoikkoiseksi ellei se ole erittäin huolellisesti suunniteltu ja toteutettu. En ole vielä ehtinyt etsiä Mikkozzz:n Route 2000 kätköä mutta suunnitelmissa on. Siinä on käsitykseni mukaan hyvä esimerkki pitkästä multikätköstä

Edited by theorava
Link to comment
Mitä muut mahtavat olla mieltä semmoisesta kätköstä joka olisi tyypiltään multi/mystery, ja matka etenisi niin että ensimmäisestä "osion" ratkaisussa ei olisikaan logia vaan seuraavan etapin kuvaus.. Kommentteja?

 

Pari tämäntapaista tuli heti mieleen:

The honey pot of Winnie the Pooh

Biker 1 – Kapeentie, Tampere

 

Joo, tämänkin tyyppiset kiinnostaa.. Hyvä olisi että maastossa annettu tehtävä on ratkaistavissa (kätkökuvauksessa annettujen ohjeiden avulla) paikan päällä.

Link to comment

Mielestäni metsäkätkötkin saa piilottaa hyvin, mutta vihjeessä pitää olla sen verran hyvät vinkit että kun sen avaa, niin kätkö löytyy sen avulla.

Kyllä olen samaa mieltä. Helpdesk ei aina ole meillä ainakaan saatavilla ja kovasti matkustettuaan harmittaa, kun ei ehkä seudulle ole tuloa taas lähiaikoina.

Link to comment
Mitä enemmän kätkökuvauksessa kerrotaan kätkön historiasta tai muuten aiheeseen liittyvää, sitä enemmän se herättää mielenkiintoa.

Moi kaikki,

 

Olen aiiivan tuore kätkömetsästäjä ja lueskelin näitä suomenkilisiä postauksia nousevan kiihkon vallassa.

 

Itse pääsin jyvälle tästä harrastuksesta kaverin avustuksella muutama päivä sitten Tukholmassa ja seitsemän löytyneen kätkön jälkeen olin jo VISAa viuhuttamassa GPS-laitekaupassa :rolleyes:

 

Kuten tuossa lainauksessakin sanotaan, itse ihastuin eniten nokkeliin kätköihin, jotka liittyivät paikkaan, sen historiaan tai ammensivat vihjeet niiden mukaan! Mielestäni yksi parhaita esimerkkejä on Tukholmassa oleva "Murha-ase" -niminen kätkö - tulokkaalle todella miellyttävä (ja nolo) kätkö :(

 

Olen suunnittelemassa oman tekemistä myös. Kotipaikkakunnallani on oikein hyvät olosuhteet tähän, vanhempani asuvat paikassa jolla on kulttuurihistoriallista arvoa ja paljon tarinoita kerrottavanaan. Paikkakunnalla vierailee kesäisin kymmeniä tuhansia ulko- ja kotimaisia vieraita, usein "rinkka ja reppu" periaatteella, eli potentiaalisia kätkönmestsästäjiä!

 

Oman kätkön suunnittelun olen aloittanut ja luettuani täältä monia mielipiteitä huomasin ilokseni, että omat ajatukseni kätkön suhteen ovat samoilla linjoilla - pelkkä purkki piilossa ja vihjeenä "kyykistä" ei ole se mitä itse kätköltäni haluan.

 

No, tämä teille tiedoksi, että yksi harrastaja lisää - kotipaikkana Hki, mutta ensimmäinen kätkö löytyy sitten Porista, Pihlavan kaupunginosasta :(

 

*End of pre-hint*

 

Terkuin: Marco

Link to comment

Tervetuloa reippaan ulkoiluharrastuksen pariin. Paljon se on antanut, vaikka aloittelija vielä olenkin.

 

Olen samaa mieltä kätköjen sijoittamisesta. Hieman homma on ryöstäytynyt, kun kohta joka nurkalla on kätkö tyyliin ”Laske huoltiksen mainoksessa polttoaineiden hinnat yhteen…”, niin löydät mikropurkin naftapumpusta… Ja seuraava on 20 metrin päässä vesiojassa kiven alla.

OK, tämä oli kärjistys. Kehitän itsekin omia kätköjäni, kunhan ehdin.

Olen menossa Kuusamoon ja ajattelin käyttää iltoja ulkoiluun kätköjen parissa ja samalla löytäisin paikkoja ”worth of visit”. Mutta hups, ei ainuttakaan. Onko sitten parempi huono kätkö kuin ei kätköä lainkaan. Ilman kätköä en suunnittelisi retkeä Pöyrisjärvelle… Jos homma etenee, niin mukaankin voisi joku sopia.

Link to comment
mutta ensimmäinen kätkö löytyy sitten Porista, Pihlavan kaupunginosasta

 

Tervetuloa joukkoon! :mad:

Täytynee tehdä Porin kierros, kunhan ilmat hiukan lämpenee... siellä tuppaa joskus hiukan tuuleskella kylmänlaisesti tähän aikaan vuodesta :mad:

 

Olisiko sinulla kiinnostusta tuohon Tukholman yhteisreissuun? Katso täältä

Link to comment
No, tämä teille tiedoksi, että yksi harrastaja lisää - kotipaikkana Hki, mutta ensimmäinen kätkö löytyy sitten Porista, Pihlavan kaupunginosasta

 

Tervetuloa mukaan - ja innolla odotamme purkkia Pihlavaan. Mahtaakohan olla mielessä Halssi vaiko kenties Kaunismäen kauniit maisemat :grin:

Link to comment

 

No, tämä teille tiedoksi, että yksi harrastaja lisää - kotipaikkana Hki, mutta ensimmäinen kätkö löytyy sitten Porista, Pihlavan kaupunginosasta  :grin:

 

Terkuin: Marco

Ihan upeeta että taas löytyi yxi uusi kätköilijä ja myös näiden foorumien käyttäjä !!

 

TERVETULOA vaan joukkoon mukaan !!

 

Tuosta ekan kätkön tekemisestä johonkin oman asuinpaikan ulkopuolelle haluan kuitenkin tuoda esiin oman mielipiteeni, siis vaan ihan oman mielipiteeni.

Ainakin oman ensimmäisen kätköni kanssa jouduin teppaamaan niin kovin että jos sen olisin sijoittanut satojen kilometrien päähän kotoani olisin sen jo aikapäiviä sitten joutunut arkistoimaan. Muutenkin luulen että kätkön arvoisia paikkoja löytyy Suomen 'kätköaarniomaista' vielä riittävästi ihan läheltä kaikkien kotikunnaita ja aloittaminen on silloin helpompaa kun pääsee tarvittaessa korjaamaan tilannetta pikaisesti. Tämä ihan vaan neuvona melko uuden kätköilijän sormista joka ei ainakaan aluksi osannut kovinkaan hyvin harkita purkin piilottamisen taidetta.

 

Toisaalta, toivoisin että Sinulla olisi jotain sukujuurta täälläkin Keski-Suomessa ja laittaisit purkin tai pari tännekin paikallisten kätköilijöiden etsittäviksi.

 

Viälä uudellen; Tervetuloa joukkoon mukaan !!

Link to comment
Tuosta ekan kätkön tekemisestä johonkin oman asuinpaikan ulkopuolelle haluan kuitenkin tuoda esiin oman mielipiteeni, siis vaan ihan oman mielipiteeni.

Hei kaikille ja kiitos toivotuksista. Oli mukava huomata, että tällä foorumilla ollaan aktiivisia lukijoita ja kommentteja saadaan pian luettavaksi.

 

Olette omalta osaltanne nostaneet minun mielenkiintoani harrastusta kohtaan huomattavasti, kiitos siis siitä!

 

Sitten lainaukseeni,

 

Aivan asiaa siinä mainitaankin ja oman huolimattomuuteni vuoksi siinä onkin aihetta kertaukseen! Olen todellakin samaa mieltä, että kätköjä ei saa unohtaa - omassa tapauksessani sen 'talkkarihommista' onkin lupautunut pitämään huolta vanhempani pikkuveljen avustuksella, jotka kätkön lähes välittömässä läheisyydessä asuvatkin ja joita olen menestyksekkäästi houkutellut touhuun mukaan! Eli meillä on selkeät tavoitteet homman suhteen asetettuna - joskin oma ylisuuri innokkuuteni alkaa käydä jo joidenkin tahojen hermoille :grin:

Link to comment
'talkkarihommista' onkin lupautunut pitämään huolta vanhempani pikkuveljen avustuksella

Arvasin tuon :grin:. Ei kai kukaan helsinkiläinen lähde Poriin tekemään kätköä, jos ei sinne ole joitain "siteitä" :grin: .

Kun ei ne muutenkaan helposti K-3:sen ulkopuolelle eksy :) .

 

Asiaan: Minun neuvoni (kantapään kautta) on: tarkasta, tarkasta ja vielä kerran tarkasta. On uskomatonta, kuinka koordinaatit esimerkiksi muuttuvat matkalla maastosta nettiin :(B) . Ainakin minulle on käynyt niin, vaikka olenkin enemmän perfektionismiin taipuvainen. Tuolla PekkaR:n sivuilla on mahtavasti kaikkea tarpeellista tietoa. Kannattaa käydä katsomassa, jos et ole jo käynyt :D .

Ja onnea kätköilyyn! Sitäkin tarvitaan :D

Link to comment

Eli meillä on selkeät tavoitteet homman suhteen asetettuna - joskin oma ylisuuri innokkuuteni alkaa käydä jo joidenkin tahojen hermoille  :grin:

Noilla taustoillahan juttu jo tuntuu oikein hyvin harkitulle, ja vaikka omalta osaltani innokkuuteeni ovat hermostuneet vain vaimorukkani (taas kerran uusi käsittämätön harrastus !!), ja osa lapsukaisistani jotka ovat joutuneet jopa luoliin ryömimään, uskon tietäväni mitä tarkoitat viitatessasi ympäristön asettamiin ymmärtämättömyyden osoituksiin.

 

Edelleen, tervetuloa Klaaniin !!

Ja toivotan Sinulle sinnikkyyttä valitsemallasi uralla !! Ihan kivaa tämä ON !!

Eikä tämä kuitenkaan ole harrastamista vakavampaa. Vapaaehtoista !! ?

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Followers 2
×
×
  • Create New...