Jump to content

Työkalut


Varvikello
Followers 0

Recommended Posts

Tämä liittyy yhden (epäonnistuneen) kätkön tekemiseen: Oltiin Masan kanssa jemmaamassa kätköä Merimaskussa Kirkonsalmen sillan kaiteeseen. Olin tehnyt mielestäni hienon purkin, just oikean kokoisen lasipurkin, johon vedin ympärille jeesusteippiä, ja siiman vielä kiinni että saa vedettyä sen pois sieltä kaideputkesta jos menee liian syvälle... Purkki liukui putkeen just sopivasti ja ajattelin että okei, vielä hiukan syvemmälle. Niusk, se tarttui kiinni johonkin hitsausroiskeeseen ja jäi sinne. Jeesusteippi ilmeisesti vielä tehosti vaikutusta. Eikä tullut ulos edes siimasta vetämällä. Sinne jäi purkki ja TB Antiparoskin, ajattelin. No onneksi kätkörepussamme on aina puukko, jonka sitten sain työnnettyä purkin peltikannen läpi. Vääntämällä näin korkin pois sain sitten sormetkin sinne ja purkin pois. Masa ihmetteli että mitä hirnun vedet silmissä kun tulin kaiteelta autolle purkki toisessa ja puukko toisessa kädessä. <_<

 

Ei nyt ihan sitä mitä peräänkuulutit, mutta oli pakko kertoa

Link to comment

Tämä mikään erikoisuus liene mutta Leathermanista on kyllä ollut apua esim. aitatolpan ylätulpan kanssa (enpäs kerro missä <_< )

Eräälle siltakätkölle oli suunnitteilla kustom-kiipeilykapineet mutta k.o. kätköä helpotettiin onneksi ennen kuin sain värkit väsättyä.

Kiviä, keppiä ja hanskojahan tarvitaan tuon tuostakin.

Kenttätikkaat olisi kyllä kiintoisa projekti.

Kanoottia ja lumikenkiä ei laskettane työkaluiksi

Edited by Erwast
Link to comment

Tikkaita on joskus käytetty oman kätkön huoltotoimissa, mutta ei siitä sen enempää tässä spoilaantumisen välttämiseksi... Tuolle reissulle on kyllä naureskeltu moneen kertaan, mahtoi olla näky, kun kannoimme "A-tikkaita" pitkin metsiä. <_<

 

Kumivene hankittiin ihan vaan Mullikkaan pääsyä varten. Käytiin heinäkuussa Biltemassa ja sieltä tarttui monenlaista pikkurihkamaa mukaan ihan vaan kätköilyä varten, esim tarttumakoura ja varrellinen peili - ja kyllä noita on käytettykin tosi toimissa.

 

avec

Link to comment
mahtoi olla näky, kun kannoimme "A-tikkaita" pitkin metsiä.

Tuttu tunne - lainasinpa minäkin kerran taloyhtiön tikkaita päästäkseni erään kiven päälle. Mutta oli toisaalta juhlava tunne kiivetä rappuja pitkin, kun jäljistä näin toisten taiteilleen kuusenrunkoa pitkin ylös :ph34r:

Link to comment

Yhdellä kätköllä oli tarpeen olla mukana pitkävartiset grillipihdit. Omat käsivarret kun eivät enää ole langalaihat :ph34r: Sen jälkeen GC-pihdit ovatkin olleet GC-repun vakiovarusteina.

Toisella kätköllä oli sopivasti pyörivä :ph34r: toimistotuoli käytettävissä ylöspäin kiipeämistä helpottamaan. Ei siis mikään turvallinen ratkaisu.

-A-

Link to comment

Tulpaton soutuvene, jonka toinen airo oli rikki, ei pelastusliiviä... Sellasta tuli joskus käytettyä yhden kätkön takia.

 

Erikoisempi väline, kuin vene, lienee VesaK, jota pitkin kerran kiipesin kätkölle. Huomasimme jälkeenpäin, että purkille olisi ollut helpompikin reitti, kuin meidän akrobatiaesityksemme. :ph34r:

 

Leatherman on ollu monesti kätevä, vaikken itse omista. Radiopuhelimetkin on ollut kimppakätköillessä hyödyksi. Yhteen kätköön vasara olisi ollut tarpeen, mutta logattiin lopulta ihan perinteisillä kätköilyvermeillä.

 

Onkivapaa kaipailen vieläkin yhteen kätköön. Ilman sitä lienee turha tuota kätköä kokeilla.

 

Alone in the darkille pitäisi kai mennä bikineissä ja ottaa mukaan vessaharja, ankka-uimarengas ja kukallinen suihkuhattu. Gepsistä siellä ei liene hyötyä.

 

Apuaivoja on monen mysteerin kanssa tarvittu. Omat eivät aina riitä.

Link to comment

Melko oivalliseksi työkaluksi on osoittautunut polkupyörän 'ostoskorin' metallinen sanka. Se on sopivan pitkä/ohut ja sen kummassakin päässä on kätevä koukku kätköjen noukkimista varten. Korjasin tämän työkalun parempaan talteen espoolaisen juna-aseman pyöräparkista, jonne sen joku oli hylännyt :ph34r:

 

Kolmiportaiselle keittiöjakkaralle sekä onkivavallekin on löytynyt pari kertaa käyttöä.

 

Krista

Link to comment

Maxxyn Aumakivelle pääsy vaati tikkaiden kehittämisen keskellä korpea. Semmoinen löytyi lahomisensa aloittaneesta 1,5 metrin puun pätkästä, oksan tyngät jalansijoina.

 

Kerran kuskasin kaverille tikkaita ja reitti kulki sopivasti Liimeksen Kannelmäki-kätkön kautta.

 

Köysi, rautalanka, fikkari ja leatherman on vakiotavarana geovermeissä. Ilmatäytteinen vene vielä pitäis hommata...

Link to comment
Käytin kerran polkupyörää tikkaina Göteborgissa.

Itsekin käytin fillaria tikkaiden asemasta eräällä liimeksen (yllätys yllätys :ph34r: ) kätköllä

 

 

Itselleni vakiovarustukseen kuuluu silicapussit, no tiedä häntä ovatko ne työkaluiksi luokiteltavissa, mutta toisinaan tulee otettua laskeutumisköysi (30m) ja valjaat mukaan spesiaalikätköjä haettaessa (yleensä nämäkin liimeksen piilottamia :ph34r: )

 

Sitten on myös taskulamppua, Gerberiä (nahkamiehen kilpailija) ja muuta vastaavaa kannettua mukana kätköreissuilla. Joskus toivoo omistavansa silmät sormien päissä.. :)

Edited by theorava
Link to comment

Pääsin osallistumaan tosi työkalun käyttöön. Jos haluaa opastusta teille ja johdatusta kätköille, niin... Sateen ja tuulen kestävä laite, joka opastaa (ja puhuen vielä) tietä pitkin lähimpään pisteeseen ja siitä suoraan kätkölle. Kiinnitys mahdollista myös tanko-ohjattaviin (niissä ei taida puhua). Eli metsiin ja teille. Ja tarkka kuin aikamerkki. Ainoa miinus hieman hankala muoto käsittelyyn metsässä.

Työkalu on Garmin Quest.

Edited by santtu
Link to comment

Nostanpa tätä taas ylös. Kyse ei siis ollut kepseistä, niitähän me kaikki käytämme... Ne erikoisemmat työkalut ovat hakusessa, taskulamppukin on arkinen näissä touhuissa. Siis jos purkilla on tarvittu esim. ruuvimeisseliä, teelusikkaa, viilaa, kärpäslätkää, johdonkuorijaa, soppakauhaa tai muuta "sen sorttista" <_<

Edited by Varvikello
Link to comment
Tuli muuten mieleen, että onko joku keksinyt hyvää työkalua purkkien auki saamiseen kun ne tuntuvat välissä olevan niin julmetun tiukkaan kiinni...

 

Onnentyttö osasi aikoinaan neuvoa tähän varsin simppelin kotitalousniksin:

Mukana kannattaa pitää linkkaria, veistä tms (ite on kokenut tehokkaimmaksi ainakin kotosalla haarukan "väärän" pään) jolla voi hieman vääntää kierteen ja kannen välistä niin että ilma pääsee kulkemaan purkkiin. Mikään ei vioitu, mutta tämän jälkeen kannen saa auki kuka vaan, pikkulapsetkin. Tuo purkin kannen kiinni imuuntuminen aiheutuu paineesta, joka syntyy lämpötilavaihtelusta. Eli jos ilmatiiviin purkin sisällä oleva ilma jäähtyy se imee purkin kannen tehokkaasti kiinni. Tai vastaavasti lämmetessään pyrkii laajentamaan purkkia joskus varsin ikävin seurauksin.

Link to comment
Tuli muuten mieleen, että onko joku keksinyt hyvää työkalua purkkien auki saamiseen kun ne tuntuvat välissä olevan niin julmetun tiukkaan kiinni...

 

Mukana kannattaa pitää linkkaria, veistä tms (ite on kokenut tehokkaimmaksi ainakin kotosalla haarukan "väärän" pään) jolla voi hieman vääntää kierteen ja kannen välistä niin että ilma pääsee kulkemaan purkkiin. Mikään ei vioitu, -- --

Ihan toimiva ratkaisu, mutta kyllä kansi tietysti tuosta hieman vioittuu. Jos kovin moni tekee kierrekannelliselle kätkötölkille noin, niin se ei ehkä enää ole vedenpitävä.

 

Itse muistan kerran kaivanneeni pakkasella työkalua kierrekannellisen lasitölkin avaamiseen. Onneksi auto oli aivan kätkön vieressä, ja ajelutin tölkkiä auton lämmityslaitteen puhallusaukon vieressä jonkin aikaa.

 

Kyllä tähän tarkoitukseen hyvä työkalukin on -- aikaisemmin mainittua öljynsuodattimen avainta helpompikin -- nimittäin n. 3 mm paksusta kumilevystä leikattu pitkänomainen suikale. Kun suikaleen kiertää kannen reunan ympärille vastapäivään (avaamissuuntaan) ja sitten vääntää siitä kumista, niin kyllä paremminkin jäähtynyt tölkki aukeaa. Itse en ole tällaista kumisuikaletta kuljetellut kätköillä mukana, mutta olen kokenut sen toimivaksi ratkaisuksi keittiössä.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Followers 0
×
×
  • Create New...