Jump to content

Fin: Kätköteemojen, Teemakätköjen Tekijänoikeus


Anneli & Ilkka
Followers 0

Recommended Posts

Geocacher's creedissä on tällainenkin kohta: Obtain permission from the originator before copying unique themes and techniques, adding to an existing series of caches, or placing a cache close to another.

 

Kätköideoiden kopioimisesta on keskusteltu ainakin tässä säikeessä:

 

How do you feel about a Copy-Cache?

 

Miten suomalaiset kätköilijät suhtautuvat ideoidensa kopioimiseen? Sehän voi olla tahatontakin. Minusta ideat harvoin ovat niin omaperäisiä, etteikö joku toinenkin voisi keksiä samantapaista.

 

Miten suhtaudutte kätköideoittenne matkimiseen: onko se varastamista vai ilahdutteko, kun joku pitää ideaa niin hyvänä, että siitä kannattaa ottaa mallia?

 

Anneli

Edited by Anneli & Ilkka
Link to comment

Itse näen niin, että teknisten ideoiden kopioimisessa ei ole mitään vikaa. Jos kyseessä on sitten jonkin tietyn teeman ja/tai nimen ympärillä pyörivä kätkösarja niin silloin olisi toivottavaa, että minuun oltaisiin yhteydessä.

 

Yleisesti ottaen kopioinnissa ei ole siis mitään väärää. Itseasiassa sehän olisi osin toivottavaa koska tällöin saisin etsiä juuri sellaisia kätköjä joista pidän. Harvemmin näet tulee varmaan tehtyä sellaista kätköä jonka etsimisestä ei itse pitäisi. Ideoiden kopioimisella pääsee hyvin alkuun tämän harrastuksen kanssa ja kokemuksen kerryttyä sitä voi ruveta kehittämään sitten sitä omaa juttuaan.

 

***M

Edited by TeamMH
Link to comment

Minulla on kokemuksia ainakin kahdesta tapauksesta. Tein lisäjemman hikerbiker…'in Biker-prätkäkätkösarjaan ja Kettu piilotti Myllysaareen sivukirjaston, joita minulla oli jo pari ennestään. Molemmilla kerroilla kysyttiin lupa originaalin tekijältä.

 

Kyllä minusta ideoita voi lainata, mutta on huomaavaista kysyä lupa jos tietää, että samantapainen kätkö on jo olemassa.

Link to comment

Minulla on eräs kätkö joka myöhemmin selvisi että samanlaiseen ideaan perustuva oli jo olemassa.Tekohetkellä en sitä tiennyt.Myöskään en muuttanut sitä.

 

Esim... Aka have a break-sarjan alullepanija (epeli) ilmoitti minulle että eräs kätköni soveltuisi kyseiseen sarjaan mainiosti,joten liitin sen siihen.

Samaan sarjaan on tullut kaikkiaan viisi kätköä,perusidealtaan samanlaista

(Epeli,Epeli,Korian Cacher,Harjus,Capt.Morgan)

 

Eli...jos joku hyvä idea tulee mieleesi,ei mielestäni kannata alkaa selvittämään mahdollisia samanlaisia kätköjä.

Se on sitten eri asia jos haluaa kätkönsä liittyvän johonkin aikaisempaan kätkösarjaan.Siihen olisi kohteliasta kysyä lupa sarjan alullepanijalta.

 

Ei tehdä kätköjen tekemisestä liian jäykkää ja kaavamaista... :(

 

Korian Cacher

Edited by Korian Cacher
Link to comment
Miten suhtaudutte kätköideoittenne matkimiseen: onko se varastamista vai ilahdutteko, kun joku pitää ideaa niin hyvänä, että siitä kannattaa ottaa mallia?

Mikäpä sitä ideaa suojaisi? Mukavaahan se on, jos on keksinyt jotain, mitä muutkin haluavat soveltaa.

 

En tiedä, minkälaisia asioita tarkoitat idealla, mutta minusta koko ajatus luvan kysymisestä tuntuu aika absurdilta. Jos tuota ajattelutapaa seurataan kovin pitkälle, niin jokaisen kätkön tekijän pitäisi kysyä maailman ensimmäisen kätkön tekijältä lupa. No, koska kaikki ymmärrämme, että kukaan ei ole tätä tarkoittanut, niin sitten onkin jo vaikeampi sanoa, missä tilanteessa idea on sellainen, että siihen pitäisi kysyä lupa. Ei tule ihan heti mieleen sellaista tilannetta.

Link to comment

No, joo -- ajattelinkin, että tästäkin asiasta on erilaisia näkökantoja.

 

Yhteenveto (näiden ja muiden mielipiteiden perusteella):

 

jos haluan kätköni mukaan johonkin olemassa olevaan sarjaan, kysyn luvan

 

jos suunnittelen kätköä, jonka tiedän olevan samantyylinen teemaltaan kuin jollakulla toisella, kysyn varmuuden vuoksi luvan (koska en varmaan jatkossa muista, kuka haluaa, että lupa kysytään ja kuka pitää luvan kysymistä tarpeettomana)

 

jos suunnittelen kätköä, en aio tutkia kaikkia Suomen kätköjä selvittääkseni, onko samanlaista ennestään

 

Anneli

Link to comment

Four Elements -sarjani lienee maan ensimmäinen sarjakätkö jossa neljään peruskätköön on sijoitettu vinkit viidennen ns. bonuskätkön löytämiseksi. Saman tyyppisiä on sittemmin tullut lisää enkä pistä ollenkaan pahakseni. Tuskin lienen maailman ensimmäinen tällaisen keksijä vaikka itsenäisesti tämän ideoinkin.

Siispä - antaa mennä vaan.

Muiden kätköteemaan/sarjaan liittymiseen toki on kohteliasta kysyä lupa ellei siihen nimenomaan kehoiteta kuten esim. Rest-stop ja Railway Station sarjat.

Link to comment

Härkätiesarjaan ovat kaikki uudet kätköt hyvinkin tervetulleita! Jopa olemme eräiltä kätköilijöiltä niitä toivoneet ja saaneet, koska osa Härkätiestä on poissa meidän kohtuulliselta ylläpitoalueelta.

 

Myös meillä on kätkösarja, jossa tarvitsee kerätä tiedot kolmelta kätköltä jotta löytää neljännen. Luulimme keksineemme idean itse mutta jälkeenpäin havaitsimme että onhan niitä ollut muillakin jo ennen meitä - niin se vain menee että eri ihmiset saattavat keksiä saman idean yhtä aikaa.

Edited by Jeo & Kirsi
Link to comment

Ja sama koskee tietty reissuötököitä. Samaa ideaa näkee aika usein mutta ei siinäkään ole kyse idean kopioimisesta - ainakaan yleensä. Mutta miksipä ei hyvää bugi-ideaa voisi kopioida, mutta toki silloinkin kannattaa kohteliaasti kysäistä alkuperäisen idean keksijältä lupa. Itse aion toteuttaa yhden hauskan bugi-idean johon törmäsin Nevadassa viime viikolla... :laughing:

Link to comment
Sanoipa tuossa joku (olisko ollut italialainen) kätköilijä, että hän kerää PQ:lla kaikki Yhdysvaltojen mysteryt, koska kerää niistä ideoita omia kätköjään varten. Ei muuten sinänsä huono idea... :rolleyes:

Joku jenkki kyseli minulta, miten ratkaistaan japanilainen pulma, joita Suomessa on ollut muistaakseni kolme kappaletta - ei niinkään tekijänoikeusmielessa vaan saadakseen vahvistuksen omalle tulkinnalleen (koska oli huomannut minun ratkaisseen moisen tehtävän). Kaveri kertoi inhoavansa pulmakätköjä ja siksi tekevänsä erityistä "Pulmakätköparatiisia" (tai helvettiä, kuten hän suluissa selvensi) Vaikka hän haki pulmaideoita muilta, en pitäisi tuota mitenkään edes plagiointina, sillä hän oli laatimassa multikätköä, jonka jokaisessa välivaiheessa on ratkaistavana pulma, jota käsittääkseni ei etukäteen ollut tarkoitus edes tietää.

Link to comment

Itsellä on pari kätkösarjaa Fisherman77:n kanssa , joita yhdistää jokaisen kätköpurkin samanlainen ulkomuoto -ja ulkonäkötekijä.

Olemme Fisherman77 :n eräässä kätkökuvauksessa, joka liittyy English Toffee- sarjaan, kehoittaneet ihmisiä joilla samanlainen purkki on niin tekemään kätkön/kätköjä lisää tähän sarjaan.

On myös eräs toinen eli Frezza-sarja mitä en ole huomannut että olisi muualla päin tavattavissa, mutta tähänkään ei tarvitse kysellä lupaa, jos aikoo tähän sarjaan yhden kätkön/useampia tehdä lisää.

Että siitä tekemään vain :rolleyes: kunhan ilmoittaa ja ottaa mielellään myös muut sarjan kätkökuvauksien linkit omalle kätkökuvaukselleen.

 

Itse aloittaessani joskus Frezza-purkin piilottamisen ja English Toffee-purkin myös ja en pistänyt pahakseni että Fisherman teki jatkumoa, vaikka ei sitä lupaa olisi tarvinnut kysyä.

Hyvä kuitenkin on sitäkin kysyä, niin säästyy sitten jälkipuinnilta.

 

Mielestäni, jos sarjan tekijä on antanut jonkun kätkönsä kuvauksessa kehoitteen, että lisää kätköjä vain tähän sarjaan jos innostusta on niin tekijä voisi ilmoittaa ja ottaa kuvauksiinsa linkit muihinkin samantyyppisiin kätköihin.

 

Jos taas joku on mielestään keksinyt hyvän idean ja epäilee, että joku on matkinut sitä niin on hyvä ottaa huomioon että ideat joita syntyy, ovat usein samankaltaisia, koska kenties on otettu hieman vaikutteita matkan varrella löydetyistä muiden kätköistä tai sattuu olemaan samanlainen visio, ja samankaltaisia kätköjä on suomessa varmaankin kymmeniä, ellei satoja.

Aihepiiri kumminkin on se muuttuva tekijä.

 

Ne jotka eivät halua että kätköään/sarjaansa matkitaan(otaksuen että kuvauksessa on on täysin jokin idea joka kategorioidaan aivan omaan luokkaansa, voi ilmoittaa siitä kuvauksessaan että ei kiitos jatkumoa tälle muun kuin tekijän itsensä kautta).

Edited by Scrod
Link to comment

Jos lainaa kätkön piilotustapaa joltain toiselta kätköltä, on korrektia laittaa jonkunlainen viittaus, vaikkapa "Idean kätkön piilopaikkaan sain eräästä toisesta kätköstä." tai jotain vastaavaa.

 

Itse lähetin sähköpostia hb:lle kun oman krypton tekeminen kiehtoi, ja koulussa uskonnontunnit menivät mukavasti omaa kryptoa hioessa... :rolleyes:

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Followers 0
×
×
  • Create New...