Jump to content

Pmr Channel


VesaK
Followers 2

Recommended Posts

Kasi (8) on yleinen kutsu- ja DX-kanava. Minäpä pidän koneeni sitten vaikka seiskalla (7) ja yleensä aina auki, kunnes joku muuta keksii. Itä-Espoon suunnalla liikkuessa voi kokeeksi huudella, jos vaikka olisin koneen lähellä juuri silloin.

 

Edit: What was I thinking... Ch 8 is reserved as generall call channel and for DX operation. So I'll be tuned on channel 7 until someone tells me otherwise. I'll usually have my unit powered, so you can try to contact me when you're in eastern part of Espoo

Edited by VesaK
Link to comment
Do people use PMR radios while caching? What channel do you use?

 

I've had PMR radios for some time now, but I've only used them once while geocaching. It was Eskimo ZigZag that provided an opportunity to test the radios with this hobby. It was fun and worked rather well. I normally use channel three, but from now on it seems that seven is going to be my lucky number ;)

 

One should remember, however, that the useful range of a PMR is limited to some three kilometres under normal conditions on flat gound. In urban areas with concrete buildings or other obstacles the range can be as small as a few hundred metres. (DX is completely another matter - I've heard reports of receiving an audible PMR transmission from over a hundred kilometres distance, but that requires extremely good conditions and high ground (and perhaps some illegal modifications to the equipment))

 

Nevertheless, PMR radios are great fun (especially with kids) and I've already found several uses for them. And as they are rather inexpensive, I recommend you get a pair and start experimenting. And if you happen to come near Vääksy, try calling Sparris on channel seven.

Link to comment

Heippa!

 

Tässä pätkä gradustani, tähän asiaan liittyen.

 

Pohjois-Amerikassa kätköilijöillä on oma radio taajuuskaista FRS (Family Radio Service) ja PMR (Private Mobile Radio) on käytössä Euroopassa. Nämä kaistat ovat käytössä radiopuhelimilla, jotka ovat kohtuullisen halpa ja eikä yhteyden pitämiseen tarvita lisenssejä. Etäisyys on rajallinen, kuitenkin usein mailin tai vähemmän maastosta riippuen. FRS yhteisö käyttää kanavaa 2 tai vaihtoehtoisesti kanavaa 12. PMR kaista käyttää 2 kanavaa tai vaihtoehtoisesti 8 kanavaa. Garmin Internetional valmistaa GPS-paikantimiin, kuten Rino malliin, FRS ja GMRS (General Mobile Radio Service) taajuuksilla toimivia radiopuhelimia. GPS-paikannin on uniikkia kaksisuuntainen radiopuhelin, jossa on reittiominaisuus, joka sallii muiden valikoiden käytön yhtä aikaa näytöllä. Vertais-reiteillä liikuttaessa tämä on hieno tapa pitää yhteyttä koko ryhmään kun vaihtoehtona on pysyä paikallaan ja käyttää radioyhteyttä.

 

Terveisin

 

Pirita

Link to comment
Olisiko jollain heittää linkkiä, tai vaikka itte kertoa hieman noista laitteista, niiden käytöstä ja hankinnasta?  En nimittäin ole kovinkaan perillä tuosta lajista..

 

Eli pmr-puhelimien käyttö on ilmaista eikä tarvitse lupaa, kuten esim. vhf-puhelimet. kantavuus n. 3km maastosta riippuen. Hinta skaala on laaja. Esim 50€ saa puhelinparin.

Yksi linkki. Otettu tosta ylempää. Pmr-puhelimia

Edited by Ilkka&Kaija
Link to comment

Meikäläinen kuuntelee tätä nykyä myös ja kanava 7. Sijainti on Etelä-Haagassa loistavalla näkyvyydellä etelään. Tähän mennessä kuso on onnistunut Itä-pasilaan (Wood kerrostalon katolla) ja ilman kikkailuja Ilmalaan (VR:n työntekijän CQ).

Link to comment

Olemme käyttäneet tiimin sisäisessä kommunikoinnissa PMR radioita

jo jonkin aikaa ja pienimuotoisen "vaeltelun" jälkeen olemme

havainneet kanavan 4 alikanava 2:n olevan varsin vapaa

ja häiriötön.

 

Lisäksi kojeemme näytöllä kanava näyttää aivan luvulta 42,

joka kaikkien Douglas Adamsin ystäville on päivänselvästi

ainoa oikea vastaus elämään, maailmankaikkeuteen ja

muuhun sen sellaiseen.

Link to comment

Vieläkö ihmiset menevät tähän alikanava halpaan?

 

Alikanava on vain selektiivi kutsu ko. kanavalla. Se ei ole oikea kanava.

 

Esim. neljä laitetta

a) kanava 4 alikanava 2

:) kanava 4 alikavana 1

c) kanava 4 alikanava 0 ( tarkoittaa että selektiivikutsua ei käytetä )

d) kanava 4 alikanava 2

 

a huutelee muita radiollaan.. c ja d kuulee tämän hyvin. b radio o hiljaa.

b huutelee muita.. vain c kuulee

a ja b lähettävät yhtä aikaa. c ja d kuulevat kummankin lähetteen.. ARG.. koska selektiivi kutsut tulevat kummaltakin (a ja :D.. radiot aukeavat..

c kutsuu.. a,b,d ovat hiljaa, koska vaativat seltiivikutsun auvetakseen :)

 

Eli jos haluat olla muita kohtaa korrekti, pidä radiosi alikavana 0:lla.. Ei selektiivikutsua. Kuulet todella onko kanava vapaa vai käytössä.

Link to comment

Editoin Töölön syysloimujen kuvausta nyt sen verran, että:

PMR446-kanava seitsemän aliäänikohinasalvalla numero 17, valmistaja voi kutsua CTCSS:ää manuaalissa myös nimillä Channel Guard (GD), Quiet Tone (QT) tai Private Line (PL) (446.08125 MHz + CTCSS 118.8 Hz)

Radion signaalinvoimakkuusmittarista näkee kuitenkin nimittäin onko kanavalla muuta liikennettä vai ei. Päälle ei pidä lähettää, mutta CTCSS:stä on myös oikeasti hyötyä. Näin säästetään täällä ruuhkasuomessa omia korvia ja ollaan suht' varmoja, että kaikki puhelimesta läpi pääsevä liikenne on harrasteveljien aiheuttamaa. :laughing:

 

Tuo aliäänikohinasalpa numero 17 on tyypillinen de facto -aliääni täällä Helsingin alueella esimerkiksi kahden metrin ja 70 cm:n puhetoistimilla. Ihan hatusta sitä ei ole siis revitty.

Edited by Solarflare
Link to comment

Joo aliäänet on hyviä amatööriliikenteessä. Siellä se avaa vain repeatteerin kohinasalvan. Kaikki kuulevat kaiken liikenteen..

 

PRM-puhelimessa asia on toisin. Kuulet sen aliäänen lähetteet jonka olet "ruuvannut" päälle. Et muita. Muut saa sinua kutsua kurkku suorana, mutta et kuule.

 

Töölöön lahdelle ei näköjään minun tarvitse PRM-puhelintani tuoda. Siinä ei ole aliääniä lainkaan. Hami radion voisi tuoda, mutta kun se painaa kun synti :laughing:

Link to comment

Aliäänen käytössähän on ongelmana lähinnä se, että mikäli haluaa tulla aliääntä käyttävien kuulemaksi, pitää aliääntä käyttää itsekin. Jos haluaa kuulla nekin, jotka eivät aliääntä käytä, pitää taasen olla itsekään moista käyttämättä. Tämä ei ole ongelma, jos geokätköilijät siirtyvät aliäänen käyttöön. Tämä lienee varsin helposti tehtävissä.

 

Mikäli aliääntä ei oteta käyttöön, kusoja voi jäädä syntymättä vielä reilusti enemmän, kun kukaan ei yksinkertaisesti jaksa kuunnella rakennusmiehiä, itkuhälyttimiä, pikkupoikia jne. Itselläni on nyt PMR hyvin harvakseltaan kuuntelussa juuri tästä syystä. Aliäänen käyttöönotto mahdollistaisi jatkuvan kuuntelun kotona ollessa.

 

Koska omalta osaltani nykytilanne on "ei kuuntelua laisinkaan", kukaan ei menetä ainoatakaan kusoa sillä, että siirryn kuuntelemaan aliäänellä kotosalla ollessani. Tavoitettavuus päin vastoin kasvaa. Teen siis näin.

 

Mikäli joku haluaa kuulla kaiken liikenteen, voi puhelimestaan jättää aliäänen pois kuuntelussa. Näin kuulee myös aliääntä käyttävien geokätköilijöiden liikenteen. Vastatessa ei yleensä tiedä, onko aliääni käytössä, joten vastaamista voi kokeilla ensin suoraan ja jos ei tule kuulluksi, aliäänen kanssa. Tällä prosessilla kusot syntyvät kivuttomasti kaiken liikenteen kattavasta kuuntelusta, jolloin ei myöskään missaa mitään.

 

Vastaavasti muita kätköilijöitä huhuillessa on taas parempi käyttää aliääntä. Saat kiinni nekin, jotka eivät voi liikenteen määrän vuoksi kuunnella ilman aliääntä tapahtuvaa liikennettä, mutta myös ne, jotka kuuntelevat kanavaa sellaisenaan. Näin ei menetä itse huhuillessaan yhtään kusoa.

 

Sekä kuunteluun, että huhuiluun on siis ratkaisu, jolla tavoittaa kaikki myös siirtymävaiheen aikana. Tavoitetilassa kaikki geokätköilijät ovat ottaneet aliäänen käyttöön, jolloin toisten kätköilijöiden kuulemiseksi ei ole mitään tarvetta kuunnella ilman aliääntä. Uskoisin, että tähän tilanteeseen päästään hyvin nopeasti, koska PMR:ää käyttävien kätköilijöiden määrä on toistaiseksi hyvin pieni.

 

--

rvk / oh2fik

Link to comment

Joo aliäänet on hyviä amatööriliikenteessä. Siellä se avaa vain repeatteerin kohinasalvan. Kaikki kuulevat kaiken liikenteen..

Itse asiassa, esimerkiksi Kauniaisten 70 cm:n toistin myös lähettää sitä itse aktiivisesti. Sen seuraus on, että käsikapulasta saa pistettyä tone-squelchin myös päälle, jolloin äänenvoimakkuuden uskaltaa kääntää riittävän isolle, pelkäämättä että jokin satunnainen kohahdus rikkoisi tärykalvot. :laughing:

 

Jos käsikapula on yhtään hyvä, CTCSS avaa kohinasalvan ennenkuin pelkkään signaalimittariin perustuva tekisi. Tällöin tavoitettavuus todellakin paranee, eikä heikkene.

 

Ja sitten geohami-henkinen loppukevennys:

 

44359538zf3.png

Link to comment

Hyviä huomiota sinällään.

 

Minulta menee vain juna ohi, jos alikanavat otetaan käyttöön. Meidän perheessä on 6 PRM puhelinta. Hommattu vuosien saatossa eri tarkoituksiin. Yhdessäkään niissä ei ole alikanavia.

 

No.. en paljoa menetä. Tämän kesän olen kätköillessä pitänyt kapulaa auki kanavalla 7. Yhden kuson olen saanut. Senkin vain kun etukäteen sovittiin että ko. kätköllä tavataan :D

 

Tuttava piirissäni on noin 20 kapulaa. niistä puolessa on alikanavat. Loput ei osaa niitä käyttää jos minä en käy niitä ruuvaamassa paikalleen :laughing:

 

Okei.. luovutan... hävisin väännön :wacko:

Link to comment

Homma bueno.

Voin siis hyvillä mielin ottaa PMR räkkylästä paristot pois ja jättää ylimääräisen painolastin hyllylle pölyttymään. Halpiskapulassani ei aliäänikanavia ole ja kalliimpaa vehjettä en osta.

Ilmankos kukaan ei ole vastannut kun joskus miitin lähistöllä olen koettanut huhuilla.

...-.-

Link to comment

Elikkäs onko se nyt niin, että PMR-kanava 7 on se jota geokätköilyssä käytetään? Onko vielä jokin alikanava? Kaapistani löytyy pari pemaria alikanavilla varustettuina eli tulis niillekin käyttöä näissä kätköilypuuhissa...

Link to comment
Elikkäs onko se nyt niin, että PMR-kanava 7 on se jota geokätköilyssä käytetään? Onko vielä jokin alikanava? Kaapistani löytyy pari pemaria alikanavilla varustettuina eli tulis niillekin käyttöä näissä kätköilypuuhissa...

Juu, seiska nimenomaan. Täällä ruuhkasuomessa, missä on tarve erottaa liikenne jästeistä ja satunnaisista häiriöistä, jotka voivat olla voimakkaitakin paikallisesti, alikanava 17 (lue: aliäänikohinasalpa 118.8 Hz).

Link to comment

Juu, kanava 7 ja "alikanava" 17 uusille käyttöönottajille, jos homma muutenkin tuottaa hankaluuksia. Sillä saanee jatkossa parhaiten kusoja.

 

Mikäli haluaa kuunnella liikennettä myös antiikkilaitteita käyttäviltä kätköilijöiltä, niin "alikanava" 0. Tällöin kuulee kaiken liikenteen, myös täysin kätköilyyn liittymättömän, kuten työmaat ymv. Vastatessa juuri puhunut geokätköilijä ei välttämättä kuule, jos hänellä on kuitenkin aliääni käytössä. Tällöin ruuvataan asetus "alikanavalle" 17 ja yritetään uudelleen - ja silloin kuulee.

 

Kannattaa siis mieluummin, mikäli tuon vaihdon osaa tehdä näppärästi, kuunnella "alikanavalla" 0, mikäli muu liikenne ei häiritse. Näin ei missaa ainoatakaan kusoa. Jos taas muuta liikennettä on liikaa, ota käyttöön "alikanava". Tällöin aliäänettömien kapuloiden käyttäjät eivät saa sinuun yhteyttä, mutta et kuule lähes mitään turhaa liikennettä.

 

Aliääni ja "alikanava" ovat siis sama asia. "Alikanavat" eivät ole todellisia kanavia (eli taajuuden muutoksia) vaan, ainoastaan signaaliin lisättyjä ylimääräisiä ääniä, joilla ohjataan radioiden kohinasalvan avaamista.

Link to comment
Voin siis hyvillä mielin ottaa PMR räkkylästä paristot pois ja jättää ylimääräisen painolastin hyllylle pölyttymään. Halpiskapulassani ei aliäänikanavia ole ja kalliimpaa vehjettä en osta.

Kyllä ja ei. Harmittaahan se, että rauta vanhenee.

 

Kalliimpaa vehjettä ei kannata ostaakaan. Stockmannin hulluilta päiviltä saa, tämän viikon torstaista lähtien, Cobra MT600-2VP PMR446-radiopuhelinparin 29,90 eurolla, joka modernina laitteena kykenee toki kaikkiin 38:aan aliääneen, plus vähän muuhunkin ylimääräiseen. Siis käytännössä pelkkien uusien akkujen hinnalla.

 

Että jos sieltä Lapinkylän-Lohjan suunnalta on käyntiä täällä päin, kannattaa piipahtaa toki vaikka Tapiolan Stockmannilla kolmen päivän päästä. :laughing:

 

Vakavasti puhuen, lisäämällä geokätköilykanavaan CTCSS-aliäänen saamme piankin lisää kriittistä massaa PMR446-puhelimien käyttöön. Hiljainen, häiriöttömämpi harrastekanava houkuttelee paljon enemmän uusia käyttäjiä kuin nykyinen »menee keskustassa epämääräisistä häiriöistä tukkoon» -versio.

Link to comment
No.. en paljoa menetä. Tämän kesän olen kätköillessä pitänyt kapulaa auki kanavalla 7. Yhden kuson olen saanut. Senkin vain kun etukäteen sovittiin että ko. kätköllä tavataan :)

Itse tämä täsmälleen tässä onkin nyt pointtina. PMR-puhelin pitää saada houkuttelevammaksi, että reitin varrella oikeasti kuulee toisia geokätköilijöitä.

 

Ja jos nyt yhtään lohduttaa, ammuin tällä valinnalla ihan itseänikin jalkaan. :laughing: Kaksi Doro PMR-510 -puhelinta jäävät tuon muutoksen myötä täysin virattomiksi. Peräti onnistuin hommaamaan vähän alle 15 eurolla neljä AAA-akkua toiseen niistä tämän ajatuksen aattona (kuten sanottu, se Stockan tarjous on hyvä), joita tosin voi hyödyntää vanhemmissa Telcom TE-150:ssä sentään, mutta kuitenkin. :D

Link to comment
Tarjous oli hyvä, mutta tavaraa ei ollutkaan myytävänä. Myymälöistä löytyi vai pelkät kapulat ilman akkuja ja laturia hintaan 25,90.

Näin kävi. Kysyin keskustan myymälästä niitä, niille oli kuulemma tullut niitä 50 kappaletta ja menneet melkein heti. Ei kovin iso yllätys, kun ottaa huomioon että akkujen hinnalla niitä myivät.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Followers 2
×
×
  • Create New...