Jump to content

Fin: Suomen Tiekartta Ja Garmin 60c?


Hokki

Recommended Posts

Jos haluat reitittävän Suomen tiekartan Garmin GPSMAP 60c:n muistiin, niin tuo taitaa olla lähes ainoa vaihtoehto. City Select Europe v7:ssä on jopa sellaisiakin vähäisiä teitä, joita ei ajeta kuin maasturilla.

 

Täytyy tarkistaa himassa, paljonko tuo vie tilaa ja mahtuuko se ylipäätään kokonaan. Osoitetiedot voi muistaakseni jättää latausvaiheessa pois, mikä säästää tilaa, mutta reititysominaisuus tietysti kärsii.

 

Garminin web-sivulla kyseistä karttaa voi muuten selailla tutustumismielessä. Karttaa ei tahdo saada kovin edullisesti, koska se on erilaisissa paketeissa oheistavarana: tietokone/känny -GPS:n tai autosarjan kylkiäisenä ja (jos sen jostakin löytää) niin pelkkänä karttana ilman kylkiäisiä lähes yhtä kallis.

 

EDIT: Koko Suomen alue (42 karttapalasta, kooltaan 400kB-5 MB) vie tilaa 109,7 MB (ilman reititystietoja 69,1 MB). Palasten peittoala vaihtelee, muodoltaan ne ovat samalla lailla pitkulaisia kuin Suomikin eli P-E sunnassa ehkä 2,5 kertaa korkeampia kuin L-I -suunnassa. Ylivieskan-Kuhmon tasalta peittoala kasvaa huomattavasti, kun tieverkko vastaavasti harvenee. Koko käsivarsi-ylälappi on yhtä palaa, kooltaan 968 (641) kB.

 

Pohjoismaat (Islanti poislukien), 180 karttaa, vie yhteensä 270 (171) MB.

 

EDIT2: Linkki Garminin sivuille: City Select Europe v7 ja sieltä linkki MapSource Map Viewer.

Edited by mikahe
Link to comment
Jos haluat reitittävän Suomen tiekartan Garmin GPSMAP 60c:n muistiin, niin tuo taitaa olla lähes ainoa vaihtoehto. City Select Europe v7

 

Juu... samaa mieltä. Minulla on Garmin 60C ja Quest. Questin mukana tuli tuo Europe -kartta ja vaikka siinä joitakin pieniä puutteita vielä onkin, sillä löytää kyllä helposti perille. Suurin vika tuossa kartassa on hinta erikseen ostettuna!

Ja mikä hienointa, en saa ladata sitä molempiin koneisiin (myyjän mukaan), vaan jos on kaksi GPS-laitetta, molempiin pitäisi olla omat kartat. Minusta täysin typerää! En ole vielä edes kokeillut, hyväksyykö MapSource kahta eri GPS-laitetta, vai pitääkö ostaa kaksi tietokonettakin <_<

Pahoin pelkään, että tuollainen politiikka johtaa helposti siihen, että joku kohta purkaa nuo kartat ja sitten niitä ei osta enää kukaan.

No se siitä... asiaan: 60C:ssä käytän Suomi Topo karttoja, jotka ovat maastossa tällä hetkellä tarkimpia. Questissä on tuo Europe ja sillä voi sitten suunnistaa oudommilla seuduilla. Molemmat kartat käy molempiin laitteisiin, Topoissa ei ole 'follow the road' toimintaa, Europessa on. Topollakin voi liikkua tien päällä, kannattaa vain tehdä reitti koneelle valmiiksi, sitä on helpompi seurata.

Tuo Europe on tarkka Helsingin, Hämeenlinnan ja Tampereen alueilla, muualla suomessa kartalta puuttuu esim. huoltamoita ym. palveluja. Tiet ja osoitteet on kohtalaisen hyvin kartalla ja sen kanssa on helppo liikkua.

60C:n muistiin ei mahdu koko suomi kerralla, mutta harvoinpa sitä kerralla tarviikaan.

Link to comment
Minulla on Garmin 60C ja Quest. Questin mukana tuli tuo Europe -kartta ja vaikka siinä joitakin pieniä puutteita vielä onkin, sillä löytää kyllä helposti perille. Suurin vika tuossa kartassa on hinta erikseen ostettuna!

Ja mikä hienointa, en saa ladata sitä molempiin koneisiin (myyjän mukaan), vaan jos on kaksi GPS-laitetta, molempiin pitäisi olla omat kartat. Minusta täysin typerää! En ole vielä edes kokeillut, hyväksyykö MapSource kahta eri GPS-laitetta, vai pitääkö ostaa kaksi tietokonettakin...

Pahoin pelkään, että tuollainen politiikka johtaa helposti siihen, että joku kohta purkaa nuo kartat ja sitten niitä ei osta enää kukaan.

Ostin Garmin GPS10:n saadakseni City Select Europe v7:n :angry: . Kun sen asensi ja syötti tuolle laittelle mukaan printatun koodin, niin sen jälkeen pystyi hakemaan koodin vielä toiselle GPS:lle (minulla GPSMAP 76cs). Näin sain siis reitittävän kartan myös varsinaiseen gepsuun (76cs).

 

Tämä toiminee samalla lailla kaikkien tuotteiden kanssa.

 

Tie- ja katuverkon jatkuva laajentuminen ja muutokset aiheuttavat sen, että päivityksiä joutuu halutessaan ostamaan tasaisen tappavaan vauhtiin, mikä maksaa hunajaa. <_<

Link to comment
niin sen jälkeen pystyi hakemaan koodin vielä toiselle GPS:lle (minulla GPSMAP 76cs). Näin sain siis reitittävän kartan myös varsinaiseen gepsuun

Minä en ole vielä 'tohtinut' edes kokeilla <_<

Tuossa Questissä oli valmiiksi ladattuna pohjoismaiden kartta, joten en ole sitä Europen karttaa vielä ladannut koneelle. Täytynee kokeilla, josko se toimisi.

Topo karttojen osalta se ei kuitenkaan toimi, sen olen kokeillut (=Topot on ostettu 60C laitteeseen ja niitä ei saa ladattua Questiin).

Link to comment
Tuossa Questissä oli valmiiksi ladattuna pohjoismaiden kartta, joten en ole sitä Europen karttaa vielä ladannut koneelle. Täytynee kokeilla, josko se toimisi.

Topo karttojen osalta se ei kuitenkaan toimi, sen olen kokeillut (=Topot on ostettu 60C laitteeseen ja niitä ei saa ladattua Questiin).

Eurooppalaisessa Questissa on ilmeisesti enemmän karttamuistia jenkkiversioon verrattuna (olisiko 240 MB vs 115), koska täällä on vähemmän preeriaa, mutta silti koko C.S.E:n kattama alue Euroopasta Skandinavia poisluettuna taitaa viedä yli kuusinkertaisen tilan muistin kokoon nähden. Tietokone pitää siis olla mukana tai valita rajaukset etukäteen.

 

Topo Suomessa näyttää olevan sikäli erilainen lisenssipolittiikka, että sillä seurantaa voi harjoittaa tietokoneessa muullakin gepsulla, mutta City Selectissä (MapSource tai nRoute) ei, ainoastaan niillä kahdella sarjanumerolla, joille on koodit. Kummassakaan ei tietysti onnistu karttojen lataus 'väärään' kapulaan ilman vippaskonsteja.

 

Kyllä tietsikallekin on autossa käyttöä tai PDA:lle. Paha vaan, että jälkimmäisistä VGA-näyttöiset maksavat lähes tarkalleen saman kuin läppärit, joissa on sentään kaikki paljon isompaa ja yhteensopivampaa. No, pieni on kaunista (ja kallista).

Link to comment
Topo Suomessa näyttää olevan sikäli erilainen lisenssipolittiikka, että sillä seurantaa voi harjoittaa tietokoneessa muullakin gepsulla, mutta City Selectissä (MapSource tai nRoute) ei,

Tuo Topo Suomi käyttää juuri MapSource-ohjelmistoa, joten ei hyväksy muita gepsejä.

:D:)

Tuolla koneelle lataamisella tarkoitin nimenomaan tietokoneelle lataamista :D

 

Tuossa minun Questissä on n. 240 Mb:n muisti. Pohjoismaat menevät vielä kerralla, euroopasta vain osa (kartan tarkkuudesta riippuen).

 

Tuon läppärin ongelma on akun kesto, jaksaa juuri ja juuri akulla käynnistyä :D ja autopistoke maksaa n. 140 -150 euroa! (tähän täytyy olla joku halvempi vaihtoehtokin).

 

Mutta varsinaiseen kysymykseen: Paras vaihtoehto Suomen tiekartaksi 60C:lle taitaa sittenkin olla se City Select Europe v.7 (ainakin toistaiseksi).

Link to comment
Tuo Topo Suomi käyttää juuri MapSource-ohjelmistoa, joten ei hyväksy muita gepsejä.

Tuolla koneelle lataamisella tarkoitin nimenomaan tietokoneelle lataamista

Minulla MapSource toimii Topo Suomi -aineistolla vanhan GPS IIPlus-mallin kanssa sekä NMEA- että Garmin-protokollilla (tuo ei ole toki karttamallinen gepsu). City Select Europen aineisto sitä vastoin piiloutuu, koska sitä ei ole avattu tälle yksilölle (ei ehkä voisikaan, koska II+:ssa ei ole Unit ID:tä lainkaan). Voi toki olla, että uudemmalla Garminilla TopoSuomenkaan seuranta ei toimi kuin yhden laitteen kanssa. Offlinessa ilman gepsua voi kyllä työskennellä eli esim. tehdä waypointeja ja reittejä sekä siirrellä niitä ja jälkiä edestakaisin (ainakin siis tuolla II+:lla).

 

OT: Ostin 50e:lla Clas Ohlsonilta yleismallisen 12V virtalähteen läppäriin ja hyvin on toiminut. 40e:lla olisi saanut hieman pienitehoisemman, mutta otin varmuuden vuoksi tuon.

Link to comment

OT: Ostin 50e:lla Clas Ohlsonilta yleismallisen 12V virtalähteen läppäriin ja hyvin on toiminut. 40e:lla olisi saanut hieman pienitehoisemman, mutta otin varmuuden vuoksi tuon.

Mistäs läppäristä on kyse ??

Tai tarkemmin: Mikä on virtalähteen ulostulojännite ?? 16,8V ??

Link to comment

OT: Laite on Vanson SDR-120W. Ulostulo on valittavissa 15,16,18,19,20 Vdc (DC 6 A) / 22, 24 Vdc (DC 5 A) 120W max. Tulo on 12-16 Vdc 11.5 Amp max. Pistokkeita on eri mallisia, napaisuutta ei kuitenkaan voi kääntää (keskellä plussa, kuten yleensä).

 

Olen käyttänyt HP OmniBook XE3:lla ja IBM Thinkpad T41:llä. Näiden verkkolaitteiden lähtöjännitteet ovat HP 19V 3.16A ja IBM 16V 4.5A. HP toimii kuitenkin mainiosti IBM:n verkkolaitteella, joten ei nuo jännitteet ole 0,1V:sta kiinni :) Toisinpäin en kuitenkaan käytä.

 

EDIT: maksimilähtövirta jännitevalinnan mukaan

Edited by mikahe
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...