Jump to content

Fin: Tunnistussäie


jupilli

Recommended Posts

Minulle tuli luonnossa vastaan semmoinen asia jota en osannut tunnistaa ja tuumasin että olisikos yleisemminkin Tunnistamissäikeelle käyttöä ??

Joukoista voi aina löytyä tietäjiä jotka osaavat auttaa omilla osaamisen alueillaan !!

 

Pääsin kätköilemään Puumalan kunnan kauniissa luonnossa hakiessani Kummakiven hienoa kätköä, löysinkin sen nautittuani upeista maisemista ja nähtävyyksistä sopivan liikunnan myötä.

 

Tapasin kuitenkin tuolla reissulla puita joita jäin hiukkasen hämmästyneenä tuijottamaan. Latvukset ja neulaset olisivat voineet kasvaa kotoisissa männyissämme, mutta runko oli kovin vierasmaalaisen oloinen. Epäilin heti että on kyse istutetuista puista mutta silti haluaisin tietää mistä puusta on kysymys ja mistä ne ovat kotoisin.

Osaisikohan joku kertoa minulle mistä puulajista on kysymys ??

 

397cb406-817e-4a7d-adff-a7280e80b663.jpg

Link to comment

Jotenkin suhtaudun aina varauksella noihin suomalaiseen luontoon tuotuihin siirtolaisiin, ehkä se johtuu kokemuksista supikoiran ja minkin tiimoilta jotka kieltämättä eivät juurikaan mäntypuita muistuta, ovatpahan siirtolaisia kuitenkin ja nykyään luonnossa todellisia kiusankappaleita. Majavien kanssa lienee menossa jonkunlainen 'paluu luontaiseen projekti' Kanadan majavan vallattua kotimaiselta serkultaan reviirit.

 

Voikohan puiden kanssa käydä vastaavalla tavalla ??

Link to comment

Vaikuttaisi kovasti jalkapallon puolikkaalta, olisikos Futisvahakas mitään ??? :P

 

Jonkin verran sieniä vuosikymmenten aikana harrastaneena ei vaikuta tutulle. Kuvasta ei ilmene se lakin alapuoli joka usein antaa heti vinkkiä mihin ryhmään sieni kuuluu.

Mihinkäs aikaan vuodesta sienen tapasitte ?? Nytkö kevätkesällä ??

Link to comment

Nyt olisi ehdolla Kesäpiennarsieni joka näyttäisi vähän samanlaiselle ja sopisi aikataulunkin puolesta hyvin.

 

Sienestäminen on upea harrastus ja monesti reissun seurauksena saa nautiskella upeista makuelämyksistä ihan ilmaiseksi. Oma harrastukseni on viime vuosina jäänyt lähes pelkästään Suppilovahveroiden keräämiseksi lokakuulla, silloin kun hirvikärpäset ovat jäätyneet.

 

EDIT: Sorry, toinen linkki, se parempi kuva, unohtui.

Edited by jupilli
Link to comment

Tunnistamiskysymys vähän toiseen suuntaan...

 

Onko joku löytänyt kangasajuruohon tai nurmiajuruohon (timjamilajikkeita) Kymenlaakson tai Etelä-Karjalan harjuilta? Olen itse ollut näemmä kukinta-aikaan aina väärillä paikoilla...[:lol:]. Voi vaikka postata mättään koordinaatit tähän jatkoksi tai hirvela@dlc.fi.

Edited by hidehairy
Link to comment

jupilli,

 

Kuvasta on vahan vaikea sanoa, mutta luulenpa etta kyseessa on Kontortamanty (Pinus Contorta). Parhaiten kontortamannyn tunnistaa siita, etta kavyn jokaisessa suomussa on pieni piikki ja yleisilmeeltaan runko on kuhmuisempi ja oksikkaampi.

 

Suomessa on muutamia kontortamanty koealoja, joista ensimmaiset istutettiin jo 1900-luvun alussa. En ole varma onko niita istutettu Puumalaan. Aikanaan kontortamannysta toivottiin uutta raaka-ainetta paperimassan valmistukseen, silla se on hieman kotoista mantya nopeakasvusempi. Ruotsalaiset istuttivat kontortamantya jopa 500 000 ha. Pian tuli kuitenkin ilmi ettei laji, joka alunperin on kotoisin P-Amerikasta, sovi tanne. Syyna oli ennen kaikkea lumituhot, silla tavallista mantyamme oksikkaampaan kontortamantyyn pakkutuu talvisin paljon lunta. Mm. mainitsemani ruotsalaiset kontortaviljelmat ovat karsineet todella huomattavia lumituhoja. Runsasoksaisuuden ja pihkaisuuden takia laji ei kelpaa myoskaan sahatavaraksi. Lajin laajamittaista leviamista ei tarvitse pelata, silla kavyt ovat ns. serotiinisia, eli ne aukeavat vasta erittain kovassa kuumuudessa, toisin sanoen metsapalossa.

 

No, tama nyt on vain yksi arvaus. En menisi lyomaan vetoa tasta. :laughing: Lajista varmaan loytyy netista hyvia kuvauksia, jos haluat varmistaa asian.

Link to comment

Tässä pari komeaa kukkaa, jotka tuli vastaan. Oma kasvitietous ei piisannut (en muista koskaan ennen nähneenikään). Onko kenelläkään tietoa, mistä kasvista on kysymys?

Kasvoi ojan reunalla, kohtalaisen kostea paikka.

kukat-1.jpg

kukat-2.jpg

 

EDIT: Anteeksi epätarkat kuvat, jostakin syystä kamera ei suostunut tarkentamaan oikein :rolleyes:

Edited by Maxxy
Link to comment

Onkohan tuo kasvuympäristö varmasti 'kostean lehtometsä' jollaisessa Maariankämmekkä viihtyy ??

Kuvasta voisi päätellä kukkien kasvavan kanervikossa eli kuivalla kankaalla. ??

 

EDIT: typo kun oli tarkassa paikassa !!

Edited by jupilli
Link to comment

:blink::lol::) On se... täällä Etelä-Pohjanmaalla on hiukan erilaisia lehtometsiä.

Tuo paikka kuvassa on tosiaankin ojanpenkere, joka kanervista huolimatta on kohtalaisen kostea (ojassa on aina hiukan vettä). Ehkä vastannee lehtometsää :lol:

Ja voihan se kasvaa vaikka ei 'viihtyisikään', niinhän monen ihmisenkin pitää... :blink:

Link to comment

Ja voihan se kasvaa vaikka ei 'viihtyisikään', niinhän monen ihmisenkin pitää...  :blink:

Olet varmasti oikeassa, kasvit ja elukat ovat kyllä tässäkin suhteessa yleensä paljon meitä viisaampia.

Kotopuolessa, tuolla Kymenlaaksossa muistan muutamia paikkoja joissa Maariankämmekkä tapasi kasvaa ja ne olivat kaikki kosteita lehtoja joista ei kanervaa löytänyt hakemallakaan. Sillä parivaljakko vaan pisti silmääni.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...