Jump to content

Martti

+Premium Members
  • Posts

    21
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Martti

  1. Luin jostain, että Karttapaikka on ollut viime aikoina tukossa siksi, että jotkut ahneet olisivat laittaneet koneensa imuroimaan sieltä automaattisesti suuria määriä karttoja. Nyttemmin siellä kai on jotain rajoituksia sellaiselle touhulle.
  2. Matilla ja minulla pikayhteys on käytössä, tosin privaattikanavalla, viimeksi käytettiin sitä pari päivää sitten - ei kylläkään kätköillessä. Ei sitä kuitenkaan aina pidetä auki, sillä se tekee jonkilaisen pikku yhteyskokeen automaattisesti tunnin välein, ja se näkyy laskutuksessa. Yksi peruste Nokian 5140:n hankkimiseen aikanaan oli juuri tuo palvelu. Siinä puhelimessa pikayhteysvalmiusvalmius taisi olla ensimmäisenä nokialaisena. Täytyypä joskus kokeilla ketä julkisella kanavalla on. Ja jos haluat testata sitä Matin tai minun kanssa, niin sovitaan sähköpostilla ajankohta niin avaamme puhelimesta pikayhteyden sillä kanavalla. Tai miksei täälläkin voitaisi sopia aika, jolloin kaikki asiaa harrastavat voisivat osallistua testiin.
  3. Voisinpa ennustaa, että yhdistyksen myötä saadaan lisää rajoituksia villeille ja vapaille harrastajille. Tulee "vain jäsenille" -kätköjä, joista kerrotaan "vain jäsenille" sivuilla. Toki ne aukeavat rahan voimalla kuten GC:n jäsentuotteetkin, mutta minua kyllä kiukuttaa jokainen vapaaseen harrastukseen liittyvä "tätä et näe ennen kuin maksat" -sivu, jolle on linkkejä julkisesti nähtävissä.
  4. GPS:n näytössä olevan kellon tarkkuuteen en ota kantaa, mutta olen sitä mieltä että kun satelliitit on löydetty niin kyllä ne sisäisesti tietävät melko tarkan ajan. Olen käyttänyt muutamassa sovelluksessa joistakin vastaanottimista löytyvää 1PPS (1 Pulse Per Second) -linjaa. Kerran vertailtiin kahden eri valmistajan laitteita, ja oskilloskoopilla mitattu pulssien aikaero oli pari millisekuntia ja sitäkin pidin aika suurena arvona spesifikaatioihin verrattuna. Hinnaltaan myös harrastajakäyttöön soveltuvista laitteista 1PPS-linja löytyy ainakin joistakin Fastraxin moduleista, joskin sellaisen tekeminen valmiiksi GPS-vastaanottimeksi vaatii vähän näpertelyä. Ajoitus menee yleensä niin, että kyseinen pulssi tulee tasasekunnilla. Sen jälkeen (luokkaa 500 - 800 ms myöhemmin) tulee sarjaportista paikannusviesti, josta ilmenee mikä oli tarkka aika juuri edellisen 1PPS-pulssin hetkellä, ja sanoma sisältää tietysti NMEA-normin mukaiset muutkin paikannustiedot. Töissä käytettävissäni olevan ammattitason laitteen avulla olen joskus mittaillut muutaman vastaanottimen NMEA-sanoman viiveittä tasasekunnista, ja kun sen tietää niin tällaisenkin GPS:n avulla voi esimerkiksi PC:n kellon asettamaan aikaan noin 10 millisekunnin tarkkuuteen. 1PPS-tietoa olen verrannut muutaman kerran teksti-TV:n näyttämään kellonaikaan, ja on se näyttänyt niissä kokeiluissa aika samalta. Pidempää seurantaa en kuitenkaan ole tehnyt.
  5. Käyn minäkin täällä aina silloin tällöin, vaikka harvemmin kirjoitan. 53.
  6. Viime lomareissulla käytin mukana kulkevana nettipisteenä ihan oikeasti wap-puhelinta ja osoitetta http://rtr.ca/geo Tämä on kerrottu aiemminkin jossakin säikeessä tällä foorumilla, mutta kertaus ei liene pahaksi.
  7. FIN: > Olisiko jostain 200 euron laitteesta enemmän hyötyä/huvia, kuin tästä 5140gps:stä? 1. Suunta ja etäisyys kätkölle ihan oikeasti myös kätkön lähistöllä. (Satelliittisivun käyttö on hyvä vinkki, mutta minusta on aika työläs menetelmä hakeutua tarkemmin paikalle vertailemalla paperilapulla olevia kätkön koordinaatteja puhelimesta näkyviin koordinaatteihin). 2. Kuljetun reitin tallennus muistiin ja siirto retken jälkeen tietokoneella näkyviin kunnon kartalle. Mielestäni reitti saisi myös näkyä näytöllä koko ajan. 3. Normaalissa GPS-laitteessa riittää sähköä paljon pitempään. GPS-kuorien varassa ei pitäisi kyllä lähteä maastoon; kun akku loppuu niin et voi enää myöskään soittaa apua jos joudut hätään. Minulla on sekä Garmin että 5140+GPS-kuoret, ja muutaman kokeilun jälkeen kyllä Garmin palasi ensisijaiseksi kätköilylaitteeksi. En minä silti 5140:n ja kuorien hankintaa kadu, kyllä niille käyttöä löytyy mutta ei geokätköilyssä. Eikä GPS-ohjelmassa tarvitsisi muutta montakaan yksityiskohtaa kun se olisi jo ihan käyttökelpoinen. Kuka kertoisi Nokialle? Tai tietääkö kukaan mistä saisi GPS-kuorten rajapintamäärittelyn, jotta voisi miettiä omia virityksiä poikaporukalla? ENG: > Would some device that costs about, say 200 euros, be more useful or more fun than my 5140 GPS phone? Yes, especially in geocaching. I have both Nokia 5140 + GPS and ordinary Garmin, and after some trials with 5140 I switched back to use Garmin as my primary geocaching tool. 1. Most annoying feature of 5140 in geocaching is that it will not indicate distance and direction to the target if you are closer than about 20 meters. Comparing the coordinates on Satellites window with cache coordinates is good tip, but not a solution. This problem should be corrected by very small changes in the software if Nokia wants to listen to their customers. 2. I am used to see my track on the GPS display, and I want to download it to the computer and plot it on the map. 3. On typical GPS receivers your batteries last very much longer and you may change them easily in the forest. You must not rely on phone GPS when hiking. If you run out of your batteries you have nothing to call help if you happen to have an emergency situation. I use my 5140 mainly in car, there the short battery duration is not problem when having car adapter. Travel Guide is almost OK, there are only few stupid bugs/features in that software.
  8. Viime viikolla sitten saatiin GPS-kuoret Nokian 5140-puhelimeen, ja heti tietysti mentiin kokeilemaan kätköjen etsintää. Laitteen käyttöliittymä on tietysti vähän toisenlainen kuin garmineissa, mutta ainakin koordinaattien sisään syöttö tuntui kivalta numeronäppäimistöllä. Herkkyydessä ja tarkkuudessa ei yhden kokeilun perusteella valittamista; ainakin autossa se näytti hiukan paremmin kuin keltainen eTrex. Kätkön etsinnän kannalta laitteen softassa on kuitenkin aivan älytön moka. Kun käyttää normaalia suunta/etäisyys-näyttöä kätkölle lähestymiseen, niin jo parinkymmenen metrin päässä kohteelta laite vinkaisee ja näyttää että "Olet perillä". Sen jälkeen suunta ja etäisyys siirtyvät osoittamaan reitin seuraavaan pisteeseen. Jos tämä nykyinen piste on merkitty reitin ainoaksi tai viimeiseksi pisteeksi, niin NÄYTTÖ TYHJENNETÄÄN. Etsi siinä sitten kätköä mykän lelun kanssa! En aivan ymmärrä, mitä Nokian insinööri on ajatellut tuota vaatimusmäärittelyn kohtaa kirjoittaessaan. Ilmeisesti kukaan beetatestaaja tai käytettävyystutkija ei ole käynyt laitteen kanssa kätköillä? Jos olisi valtaa ja voimaa, niin muuttaisin heti GPS-softan toimintaa niin, että näyttöä ei tyhjennettäisi silloin kun tullaan viimeiselle reittipisteelle. Toivottavasti joku kätköilyharrastaja tuntee tuon GPS-softan projektipäällikön ja saa vietyä terveiset perille jotta saataisiin parannetu ohjelmaversio.
  9. Samasta keskusteluryhmästä sekä tuotteiden esitteistä olen saanut sen käsityksen, että ne ovat pääasiassa tarkoitettu autoilukäyttöön ja kartat ovat lähinnä tiekarttoja. Maastossa ne eivät ehkä ole parhaimmillaan; jossain keskusteluryhmän kommentissa oli todettu että ääniohjaus herjailee sinun olevan pois tieltä. Itse ostin viime keväänä puhelimeksi Nokian 5140:n ja siihen pitäisi olla lähiaikoina tulossa (pahasti viivästyneenä) myös GPS-kuoret. Saa nyt sitten nähdä kuinka herkkä GPS siinä on ja millaisia karttoja ja millä hinnalla siihen aikanaan saa. Kompassi on puhelimessa jo valmiina. Autossa on minulla eri navigaattori kuin metsässä kulkiessa. GPS on Fastraxin uPatch02:n ympärille itse kasattu purkki ja karttaa näyttää kojetauluun kiinnitetty pikkuinen PC.
  10. Olimme pari kuukautta sitten reilun viikon mittaisella lomamatkalla alueella Barcelona/Perpignan/Andorra ja käytössä oli sieltä vuokrattu auto. Navigointia varten oli mukana GPS, välikaapeli ja kannettava tietokone, jossa karttasoftana oli Microsoftin Autoroute 2004. Ohjelma toimi aivan kelvollisesti matkojen suunnittelussa samoin kuin ajonaikaisessa navigoinnissakin. Siihen sisältyy aika hyvät tiedot koko Länsi-Euroopasta, Suomesta löytyy tarkkoina Helsingin ja Tampereen alueet sekä niiden väli. Tarkkoina tarkoittaa sitä, että tuttujen koteja ja kesämökkejä olen löytänyt sillä kunta/tien nimi/numero -tiedoilla. Toinen tarkkuuden osoitus oli, että reittisuunnittelu osasi ottaa huomioon Barcelonan yksisuuntaiset kadut. Toinen vastaava ohjelma on Route 66, jossa on käsittääkseni suunnilleen samantapaisia ominaisuuksia. Jos jenkkilään joku on matkaamassa, niin siellä voi ostaa kirjakaupoista tai tai softaputiikeista koko mantereen kattavia vastaavan tarkkuuden omaavia karttaohjelmia, joissa on myös GPS-tuki. Kätköjen etsintää varten tein pienen muunnosohjelman, joka muokkasi GC:n sivulta imuroidun loc-tiedoston sellaiseen csv-muotoon, että Autoroute osasi lukea tiedot waypointeiksi. Sen tuloksena minulla oli kaikki Barcelonan alueen kätköt näkyvissä kartalla sen kaikilla zoomaustasoilla. Bonuksena tässä tuli myös sellainen ominaisuus, että jos koneesta on nettiyhteys niin waypointtia sopivasti klikkailemalla karttaohjelma vielä osaa avata selaimen ja hakea netistä kätkön kuvaussivun. Muita samantapaisia muunnosohjelmia on toki netistä imuroitavissa, mutta parin kokeilemani tuotteen yhteensopivuus ontui hiukan tuon karttaohjelman kanssa, joten helpompi tie näytti olevan oman sovelluksen vääntäminen. Ohjelmani dokumentaatio on vielä vaiheessa, joten se ei ole missään julkisesti tarjolla - ainakaan vielä. Kysellä toki saa jos kiinnostaa, en aio kaupallistaa sitä missään vaiheessa. Kätköjen etsintä ei kuitenkaan muodostunut matkaa hallitsevaksi aktiviteetiksi, vain yksi majakka tuli kuitattua ja erästä toista metsäpaikkaa vähän etsiskeltiin mutta ei löydetty. Sitten alkoi tuntua siltä, että espanjalaisten kätköilijöiden WGS-84 oli pari sataa metriä poskellaan, vaikka karttaan verrattuna GPS:n antama sijainti oli hyvin kohdallaan. Muutenkin harrastusintoa laimensi se, että sillä alueella oli huomattavasti niukemmin kätköjä kuin Suomessa.
  11. Tällainen: http://www.cyberjunkie.se/geostat/recent_Finland_logs.htm Näiltä sivuilta olen tuon linkin löytänyt joskus ja ottanut sen mukaan selaimen suosikkeihin.
  12. Divine, maybe I expressed my meaning unclearly, maybe you were tired and upset after your long travelling. Anyway, you understood me totally wrong. I was trying to use the business class as an example of good and positive way handle the premium customers. And - I have personal experiences in the business class travelling also in transcontinental flights (paid by my employer or using bonus points), so I think I know what I was writing about. If you read my message again you see that I was requesting separate room for the premium members in also this GC environment. And I used some provocative expressions intentionally just to raise discussion about the features which I consider problems which may divert many potential geocachers to other hobbies. My word "poor" did not refer only money, it is also "parka" in Finnish. ********* Quote from Captain Morgan: so what's the big problem? Olli, I saw your virtual banner last weekend very clearly in my eyes when I was looking what's new in the Finnish geocaching. I usually start with the exellent Cyberjunkies' page "Most Recent Geocaches for Finland" and as a result of some first clicks on the links I got equal number of error messages. That activated me to start this discussion. In the computer environment the red color and word "Error" in big font mean typically some fatal problems requiring immediate attention. I am sure that I did nothing wrong or illegal, I only clicked a link containing your pseudonym. I had no reason to suppose and no means to know that these pages were not allowed for me. Seriously speaking the user interface is constructed against good ergonomic standards when allowing the premium members to indirectly cause pointless error messages to appear on the screen. That page with red text is, however, obviously intended as an advertisement of the premium membership. And easiest way for me to avoid non-informative and unwanted GC ads seemed to be last sunday to avoid clicking the links containing your pseudonyme! I suppose it was not your goal... ******** Quote from Hedberg: In Sweden are there over 2000 caches now, so if 3 caches are exclusive for paying members only - there is still over 2000 caches for the "rest" to go hunting for.... Last Sunday night I found in the first Finnish list page 4 (four) PM caches of the 20. Then I checked the latest caches in Sweden, England and Germany. No PM caches found on the first pages from any of those countries. Make your conclusions about that. ******** Knowing my bad but complicated English language it may be worth compiling a short summary of the many words above: - In my opinion anyone may buy as much services of any kind as he/she can afford. But enjoying those services should not give right to cause harm the others. - I fully agree that GC service needs supporting money. - The amount of dollars for the annual membership is not the point of this discussion at all. - However, please hide the forbidden areas from the normal views. Technically it should not be difficult task. - If the aggressive advertisement becomes unavoidable part of the GC, please don't call it "free" service any more. In the software terminology there is clear difference between freeware and adware - and of course those differ from purchased versions.
  13. I understand rvk now quite well, especially having just received red error messsages without doing any error myself. The system developers should improve the logic of the GC cache list display by hiding the Members-only caches totally out of view of the regular poor people. Let's compare the premium membership feature with the business class air travelling; there are specific lounges available for the class-related services and the premium travellers are not drinking their free whiskey in the ordinary airport cafeterias. I prefer low profile in my life and simply get annoyed when seeing people waving banderoles with text "Look at us, we belong to the better folk". I understand very well that running this exellent GC service needs money, but I have, however, reasons not to pay premium member fee now (but it may, of course, happen later on). One significant reason is described above.
  14. Select "NMEA" format, most Map programs understand it and most consumer market GPS receivers produce it. And it is almost readable if you look it with HyperTerm software supplied with Windows. "GARMIN" format is a GARMIN manufacturer specific binary protocol and its published specification is unofficial and updated only occassionally. Also you have to check that you have defined correct COM port for the Map program. The serial communication parameters must also be set to similar values at both ends, all the Garmins I have tested use 4800 bit/sec, 8 data bits, no parity. But some Map programs may only ask what GPS you are using and adjust the values accordingly.
  15. Suomeksi SiTa, eikö vaan?
  16. Käsittääkseni satelliittigeometria toistuu suunnilleen samanlaisena 11 tunnin 55 minuutin välein. Keskiarvomittauksia kannattaa tehdä mieluummin eri kellonaikoihin vaikka samana päivänä kuin eri päivinä suunnilleen samaan aikaan. Muutama vuosi sitten testailimme töissä Fokus-palvelun tarkkuutta ja jätetimme GPS:n tallentamaan paikkaa töistä lähtiessä ja seuraavana aamuna meillä oli reilusti havaintomateriaalia tilastollista käsittelyä varten. > ... pitääkö minun ymmärtää jotakin erityistä koordinaattijärjestelmistä ja/tai suorittaa konversioita käsin jotta pystyn tuottamaan sillä koordinaatit WGS84-formaatissa www.geocaching.com varten? GPS-järjestelmä saattaa tuottaa suuria lyhytaikaisia virheitä, jotka voivat ajaa yksinkertaista keskiarvolaskentaa poskelleen. Minulla ei ole tuota VisualGPS-sovellusta, vaan olen tallentanut mittaustuloksia ja tehnyt niistä graafisen esityksen, aiemmin Exelillä ja nykyisin karttaohjelmalla. Sitten olen hajontakuviosta katsonut jonkinlaisen painopisteen ja käyttänyt sitä kätkön koordinaatteina. > Onko GPS:n sarjaportin NMEA-data koordinaattijärjestelmäriippumatonta vai vaikuttavatko GPS:n asetukset tähän? Voi riippua laitteesta ja valmistajasta, mutta useimmiten kai vaikuttaa. Varmuuden vuoksi valitsen aina GPS:n käyttämään WGS-84:ää - varsinkin kun edellä mainitsemani karttaohjelma toimii sen mukaisesti.
  17. Mielestäni Tampereen seudun pulmakätköjen äiti on dmrpl:n Nalle Puh, sillä tuollaiset matemaattisluontoiset pohdinnat nyt vaan sattuvat tuntumaan kiinnostavilta. Saman tekijän Jaarikanmaa jatkoi hyvin sarjaa, sen koordinaatit on laskettuna mutta ei niin kauaksi noin vaan viitsi lähteä ajelemaan ilman muuta asiaa. Meidän Geochallence-sarjassa on pidetty hyvin tärkeänä, että pähkinät voidaan pureskella jo kotona ja maastoon mennään vain testaamaan tulokset. En kyllä itsekään malttaisi ruveta kuusen alla ratkomaan yhtälöitä, vaikka työkalu (Toshiba Libretto) toisinaan onkin mukana. Kätkösarjan kuopus on muuten syntymässä, purkit ovat olleet pöpelikössä jo muutaman viikon ja pari koehenkilöä laskee matematiikkaosiota. Minustakin PekkaR:n Aarrekartta on hyvin mielenkiintoinen. Viime sunnuntaina etsittiin Hämeenlinnasta pari pystiä ja niiden perusteella laskennallisesti vähän tutkailtiin mahdollisen kätkönkin paikkaa, mutta käytettävissä ei ollut aikaa sen perusteellisempaan etsintään. Nähty vaiva ei kuitenkaan ylittänyt sellaista tasoa, että olisin kirjoittanut mitään yrmeän hymiön raporttia. Hattua nostan myös Pekan kielitajulle. Yhteenvetona olen sitä mieltä, että aikaa ja vaivaa vaativat pähkinät pureskellaan kotisohvalla ja maastossa mietitään mieluummin siihen ympäristöön soveltuvia haasteita.
  18. The parking place coordinates make for me the cache hunting easier. Normally I plot the coordinates of the cache(s) on the digital maps at home and plan the driving and walking routes generally at home. Good example of the parking place coordinates' help was the cache Vainovalkea. You also minimize disturbing local people if you know where to park the car.
  19. > Maybe this article - DPGS on Garmin receivers - could be of use? In Finnish point of view I would like to mention the FOKUS service which is provided by Digita Oy via the Finnish radio broadcast station network. The GPS differential correction signal is transmitted in RDS channel on Radio Suomi frequencies. Using this service the GPS accuracy is better than 2 m at 95 % of time. This service is not free, you need a special RDS receiver and a license from Digita Oy. Sweden and some other European countries have similar services. It is - as far as I know - also available in some areas in US. Mainly for ships there is another (and free) differential correction service in Finland as described (in Finnish) provided by Finnish Maritime Administration Martti [This message was edited by Martti on April 23, 2003 at 07:59 AM.]
  20. FIN: Bob the Cache Builder muutti 18.4.2003 Vesilahteen, joka tiettävästi oli - ainakin siinä vaiheessa - geokätkennän kannalta neitseellinen. Ohjesivukin on itse asiassa tehtynä, parhaillaan testataan että kätkön koordinaatit ovat todellakin laskettavissa vihejeiden perusteella. Kätkö julkaistaneen vielä tänään 20.4 tai sitten huomenna.
  21. Did you konw that the accuracy of the GPS receiver depends on the amount of visible satellites and their geometry? When measuring the coordinates of the cache you should be sure that the conditions are optimal. Nowadays in Tampere area the critical time is just after noon. This can be checked using software Mission Planning, which is available for download at ftp://ftp.thalesnavigation.com/software/winprism/mp/ To use that software you need also updated almanac file which is available at ftp://ftp.thalesnavigation.com/almanacs/ Martti [This message was edited by Martti on April 12, 2003 at 12:42 AM.]
×
×
  • Create New...