Jump to content

vikunja

+Premium Members
 • Posts

  13
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by vikunja

 1. Jostain syystä tänä keväänä CITO asia on jäänyt unohduksiin. Satuin eilen kuulemaan radiosta uutisen, joka mukavasti sivuaa tätä asiaa. Tässä on linkki Pirkanmaan maakuntamuseon sivulle, jossa kerrotaan museokohteiden adoptoinnista. Tässä meillä olisi hyvä sauma tehdä yhteistyötä museoviraston kanssa. Minulle tulee heti mieleen yksi kohde Tampereella. Se on Kalkussa sijaitsevat I maailmansodan aikaiset puolustusvarustukset. Sitä ei ole vielä adoptoitu. Voisin olla tässä omalta osaltani sen verran aktiivinen, että tiedustelisin mahdollisuutta Vapriikilta. Jos asia heille passaisi voitaisiin järjestää jatkossa CITO tapahtumia alueella.

 2. Hei

   

  Olen ilman muuta innolla mukana tässä jutussa. Maanantai ei tosin kohdallani ole paras mahdollinen päivä. Se kun sattuu olemaan iltarasti päivä. Siitä huolimatta tulen mukaan "perustavaan kokoukseen". Oletan, että pääsemme jo tämän vuoden aikana mukaan oikeisiin etsintöihin. Se tietysti edellyttää riittävän montaa toimintaan sitoutunutta henkilöä, mutta oletan sen onnistuvan. Tärkeintä nyt on saada hälytyskaavio kuntoon ja vakuuttaa Tampereen vapepan aluetoimikunta sitoutumisestamme ja osaamisestamme.

 3. Aikaikaisemmin vapepa toiminnassa mukana olleena voin suositella sitä lämpimästi. Oletan, että se sopii hyvin monelle kätköilijälle. Toiminnassa tarvittava varustus meillä jo on. Mitään suurta rasitetta siitä ei muodostu, koska hälytyksiä tulee harvakseltaan. Lisäksi vuosittain on hyvä osallistua muutamaan harjoitukseen. Oman hälytysryhmän perustamiseksi tarvitsemme riittävän ison joukon toimintaan sitoutuvia, jotta voimme taata riittävän osallistumisen tositilanteessa. Reilun kymmenen henkilön aktiivinen ryhmä olisi mielestäni hyvä saavutus, mutta mukaan sopii toki vaikka kuinka paljon.

   

  Ruoveden vapepa kurssilla on vielä hyvää tilaa, joten nyt vaan kiireesti ilmoittautumaan. Varmistetaan, että kurssi toteutuu. Aikaa on vielä tämä viikko. Kurssin aikana meillä olisi hyvä tilaisuus suunnitella tulevaa toimintaa. Tämä vaatii jonkin asteista organisoitumista.

 4. Geokätköily Suomessa ei mielestäni tarvitse yhdistystä. Harrastus toimii mukavasti ilman yhdistyksiin liittyvää byrokratiaa. Varsinkin valtakunnallisen yhdistyksen, mistä tässä on ilmeisesti kyse, pyörittäminen on varsin rankkaa puuhaa. Mikään ei toisaalta estä alueeellisia latuyhdistyksiä ottamasta kätköilyä yhdeksi toimintamuodokseen. Käsittääkseni kaikkien ideoiden ei tarvitse tulla Suomen Ladun keskustoimistolta tai toiminnanjohtajalta. Mikäli latuyhdistykset haluavat harrastuksen esittelyä omiin tilaisuuksiinsa, kaikilta paikkakunnilta varmaan löytyy osaajia tekemään se . Lisäksi yhdistyksen oma lehti Latu ja Polku voisi uhrata vaikkapa yhden aukeaman asian esittelemiseen. :huh:

 5. Keskustelu tässä säikeessä on pysähtynyt mutta asiaan on otettu myöskin kantaa oikein tieteellisessä mielessä. Pirita on gradussaan tutkinut geokätköilyä. Hän varmaan mielellään kertoo asiasta enemmänkin. On myöskin luvannut järjestää tapahtuman, jossa esittelee työtään.

 6. Lisäänpä minäkin vielä omia mietteitäni tähän laajaan keskusteluun. Jokamiehen oikeus on aika kimurantti käsite, johtuen siitä ettei ole varsinaista lakia jokamiehen oikeuksista. Laissa on enimmäkseen vain sanottu, mitä ei saa tehdä. Esimerkiksi toisen maalla liikkumisesta sanotaan jotenkin siihen suuntaan, että viljelyksiä ja istutuksia ei saa vahingoittaa, mutta kulkeminen omin voimin ei ole kielletty. Tai, että metsästyksestä tai avotulen tekemisestä luvatta toisen maalle voidaan rangaista. Kotirauha puolestaan on oma lukunsa. Siis liikkuminen toisen pihapiirissä tietenkin on kielletty. Se missä pihapiiri alkaa on aika vaikeasti määriteltävissä. Geokätköily virkityskäyttöön tarkoitetuilla alueilla ei ole mielestäni ongelma. Roskaamiskielto tosin tiukasti tulkittuna kieltää kaiken, jopa hengittämisen. Käsittääkseni kyseinen kielto koskee myöskin maanomistajaa. Tämän kiellon valvonta lienee yksi eniten laiminlyötyjä. Viimeistään kätköreissuilla sen huomaa. Sekin on selvää ettei mikään viranomainen eikä lainsäätäjäkään voi myöntää yleisesti lupaa kätköjen tekemiseen. Lakipykälillä kikkaileminen on jotensakin turhaa. Jokaisen kätköilijän tulee maastossa liikkuessaan miettiä mitä vaikutuksia toiminnalla on ympäristöön. Erityinen vastuu on kätkön tekijällä. Yleiseti ottaen vaikutukset jalan liikuttaessa ovat todella pieniä. Esimerkkinä erilaisista ihmisen toimintojen vaikutuksista luonnonsuojelualueilla voisin ottaa Lemmenjoen kansallispuistoon tekemäni kätkön. Siellä on kahden vuoden aikana käynyt tasan yksi henkilö erwast. Reilun viiden kilometrin päässä kätköstä on Miessijoen kullankaivuu alue, jossa koko joen uoma on kaivettu niin, että se näyttää moottoritietyömaalta. Seulontarumpujen ääni kuuluu kilometrien päähän vielä myöhään iltaisin. Joen vesi on sameaa koko sen pituudelta. Molempia asiota säätelevät samat lait. Suurimmat vaikutukset kätköilystä syntyvät varmaankin autolla liikumisesta. Olisi hyvä, jos julkisuuteen pystyttäisiin luomaan myönteinen kuva harrastksesta ja harrastajista. CITO tapahtumista voisi yrittää tehdä mahdollisimman näkyviä ja mittavia. Esimerkiksi, jonkin ulkoilualueen siivous toisi myönteistä julkisuutta.

 7. Tuon kyseisen ohjelman käyttö ei edellytä nettiyhteyttä. Sen voi kopioida ainakin kannettavaan koneeseen. Käsittääkseni myöskin kämmenkoneet hallitsevat Javascriptin. Tietysti kätköjen kuvauksissa olisi hyvä olla maininta tarvittavista välineistä, tai siitä, että lopullisten koordinaattien määrittäminen vaatii muutakin kuin päässälaskua.

 8. Hei geokätköilijät

   

  Löytyykö joukostanne opettajaa? Opettaja-lehti ostaisi minulta jutun opettajasta, jolla on erikoinen harrastus. Jutun teko edellyttää noin puolen tunnin haastattelua ja kuvien ottoa mieluiten kätköllä.

  Vihjeistä kiitollisena

  Mrs Vikunja

  Pirjo Lääperi

  pirjo.laaperi@kolumbus.fi

 9. Hei kaikki geokätköilijät!

   

  Olisi mukava kokoontua aloittamaan kesäkautta yhdessä.

   

  Aika:

  Ehdotan päiväksi lauantaita 15.5. tai lauantaita 5.6.? Kumpi sinulle sopii paremmin?

   

  Paikka:

  Viimeksi kokoonnuimme Tampereella, missä Telakalla tapasi runsas ja kansainvälinen geokätkeilijöiden joukko. Ehdottakaa sopivia koordinaatteja. Oma ehdotuksemme: Hämeenlinna on keskeisellä paikalla Etelä-Suomessa ja Aulangon puistossa valkovuokot kukkivat toukokuussa runsaasti. Löytyykö lähistöltä sopiva laavu tai vastaava kokoontumista varten?

  Kuka haluaa tulla mukaan järjestelyihin?

   

  Terveisin :D

  dmrpl + wife

×
×
 • Create New...