Jump to content

SilverQuick

Members
  • Posts

    21
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by SilverQuick

  1. Itse olen tehnyt tässä sellaisen poikkeuksen, että kun uran alkuvaiheessa tuli etsittyä paljon kätköjä lasteni kanssa (usein he nuo kätköt löysivätkin :-) ja vasta myöhemmin tajusimme tehdä muksuille omat tunnukset, niin noita jo kertaalleen löydettyjä kätköjä on sitten lokattu heille jälkikäteen. Nuo joukolla etsimiset eivät kyllä kiinnosta. Haluan löytää purkit itse :-) Lastenkin kanssa kätköillessä pyrimme säilyttämään löytämisen ilon kaikille vuoron perään emmekä "spoilaa" purkkia toisillemme kun sen hoksaamme.
  2. Tomtom one:in manuaali (http://www.zintech.co.uk/objects/TomTomONE.pdf) ainakin listaa tuon koordinaattien syöttötominnon: "Navigate to..." ja "Latitude Longitude" (Tap this button to enter a destination with latitude and longitude values). Mutta ihan ekaksi pitää tomtomissa laittaa kaikki menu optiot päälle: To show all buttons and features, tap Show ALL menu options in the Preferences menu. Sen jälkeen löytyy nuo tarvittavat "compass prefrences", "set units" ja "Configure GPS" yms valikot menusta yms. "Configure GPS" ("näytä GPS tila") valinnasta saa päälle koordinaattinäytön, jonka avulla purkin sijainti löytyy. Tosin tässä näytössä ei taida näkyä nuo syötetyt kohdekoordinaatit, joten ei niiden koordinaattien syöttämisestä paljoa lopulta apua ole muuten kuin siihen, että löytää ensin tietä pitkin kätkön lähelle :-) Liekö sitten vanhemmissa versioissa kaikkia näitä toimintoja - en tiedä. Itselläni on tomtom navigator 5, jossa on hieman erilaiset toiminnot. Kätkön koordinaattien syöttämiseen on tomtomissa yksi toinenkin mahdollisuus (kiertotie): Kätköjen koordinaatit sisältävä .loc tiedosto (tai muu vastaava) voidaan muuttaa helposti tomtomin ymmärtämäksi POI tiedostoksi (*.ov2). Muuntimia löytyy netistä. Tuon poi tiedoston kun lataa tomtomiin, niin kätköt näkyvät sitten omana point of intrest luokkanaan. Eli lataat .loc tiedoston ensin gc.com sivulta (esim kun listaat kotiasi lähimpänä olevat kätköt ja otat siitä download). Syötät sen tiedoston sitten muuntimelle ja saadun .ov2 tiedoston lataat sitten tomtomiin (tomtom laitteista en tiedä miten tuo tapahtuu). Huomaa, että kätköjen sijainti ei näin siirrettynä ole enää koordinaattimuodossa vaan tomtomin omassa formaatissa. Eli kätkön koordinaatit voi olla tarpeen olla mukana myös paperilla, jotta löytyy tarkempi sijainti koordinaattinäyttöä hyväksi käyttäen. Jos haluat, niin kaikki suomen kätköt saat suoraan poi tiedostona (suomen_geocachet.ov2) PekkaR:n sivuilta (http://personal.inet.fi/hima/pekkar/toolbox/toolbox.htm). Tuossa on tosin mukana myös mysteerit ja muita waypointteja, joten voi olla hieman hämäävä aluksi. Omiin kätköihini olen erikseen pyrkinyt aina mainitsemaan, jos se on löydettävissä ilman gps:ää (sijaintipaikka niin ilmeinen/helppo tms, että kätkön voi löytää vaikka vain karttapaikan kuvan perusteella). Minusta tämä olisi hyvä tapa omaksua.
  3. Pönttövuorella suoritin pientä testausta (juu juu, tilailin jo ajat sitten Mc_Mursuttimen itselleni mainoksen uhrina :-) Tuolla säkkipimeässä tunnelissa eron "tavalliseen" teholedi fikkariin huomasi niin, että meinasi alaleuka pudota :-). Valon kuvaaminen on vaikeaa, mutta hämmästelin, kun pystyin tutkimaan ison luolan katon yksityiskohtia pitkän matkan päästä. Ja kädessä oli kuitenkin vain pikkuruinen fikkari!
  4. Haastavassa maastossa kannattaa tosiaan liikkua varoen ja pitää tajunta kirkkaana. Oheisella Kreetan henkeäsalpaavan upealla Akrotiri 3 Monasteries-kätköllä tuli parin tunnin vuoristopatikoinnin jälkeen mieleen, että täällä jos loukkaa itsensä, niin ei paljon muuta mahdollisuutta ole kuin helikopterilla hakea pois. Ja niinpä sitten heti seuraavalle kävijälle kävikin näin onnettomasti. Tätä potilasta kannettiin 2 tuntia paareilla sivistyksen suuntaan :-O. Onneksi eivät olleet pidemmällä. Seuraavasta rotkosta rantaan päin ei olisi enää kantamalla tullut pois. Siellä ei ollut matkapuhelinkenttääkään missään.
  5. Palikat-Blocks kätköltä poikani löysi kiven kolosta hienon Superman Returns frisbeen. Ja heti viereisestä kolosta löytyikin sitten itse kätkö . Lisäksi on monista paikoista mukaan tarttunut oikein lupaavaa hylkymateriaalia tulevien kätköjen rakenteluun
  6. Sen verran päivämääristä haluasin sanoa, että Kesäkuun 16. päivä on jo "varattu" yhdelle vallan hienolle (imho) teemakätköilytapahtumalle, josta paljastetaan sitten lisää tietoa aikanaan :-). Tämä tapahtuma tulee sijaitsemaan Uudenmaan läänin länsireunalla.
  7. 162 Vuonna 162 Lucius Verus, Rooman keisari, hyökkää Parthiaan. Suomen laki, säädös nro. 162 = Vuosilomalaki
  8. .. niin ja unohtui. Jos laskutehtäviä kätkössä on, niin mielestäni olisi hyvä olla myös jokin tieto, jolla voi jotenkuten varmentaa että laski oikein. Joko jo ennenkuin lähtee etenemään laskettuun pisteeseen tai sitten jotain millä tunnistaa olevansa oikeassa paikassa saavuttuaan tähän pisteeseen (tai mieluiten vaikka molemmat, jos on paljon riskiä virheisiin ja siihen lähiasukkaiden perunamaan tonkimiseen tms). Minäkin olen jo lyhyellä kätköilytaipaleella jättänyt yhden multin kesken, kun lasketut koordinaatit näytti menevän 11 kilometriä kauemmas (tämä oli lisäksi ihan oikein laskettu ). Kun ei ollut kätkökuvauksessa mitään, millä varmistaa asiaa (eikä Helpdesk ollut vielä silloin tiedossani ) Lähes aina jonkin tuollaisen varmenteen keksii ja voi tehdä. Joskus niistä saattaa tulla jopa lisähupia koko kuvioon.
  9. Minusta oli jo alusta alkaen tuntunut siltä että mysteeriinkin tulee helposti liikaa laskettavaa - etenkin, kun yrittää tehdä kaavan niin, että brute force tai trial and error oikominen ei olisi liian helppoa. Ja että kaava ei näyttäisi ihan nololta (niille jotka matematiikkaa paremmin hanskaavat) Mutta nämä puheet ja keskustelut tästäkin asiasta ovat kyllä hyödyksi. Ainakin itselleni tuli hetken pohdittuani ahaa elämys No wires kätkön osalta ja hetken paikalla pohdittuani sain siitä kokonaan poistettua loppupaikalla tehtävän laskentaosuuden. Ja ymmärsin samalla miksi monissa kokeneiden kätköilijöiden multeissa oli käytetty samaa tekniikkaa (ohjataan mysteerillä määrättyyn pisteeseen ja annetaan sitten siitä etäisyys ja suunta). Ja samalla mielestäni mysteeristä tuli parempi. Minulla käy myös niin, että jos kätkökuvauksessa on jotain 20 riviä laskentaa, niin en millään jaksa tutustua ellei laskuissa näytä olevan jotain ideaa tai koukkua. Täällä kun tuntuu olevan niin paljon elegantteja ja hyviä kätköjä, mistä valita.
  10. Eikun ne loput muodostavat tietenkin saattueen ja kävelevät isojen TÄMÄ EI OLE ROSKA-bannereiden kanssa ratikan perässä (osa tietenkin tihrustaen Gepsin näyttöä) Tapahtuma kuulostaa hienolta. Niin hienolta, että maine leviää jo kulovalkean tavoin. Minullekin vinkki tuli äsken puhelimitse
  11. Noinhan minäkin sen päättelin. Eihän se muuten paljoa informoisi Mutta mysteerikätköjä tehdessä olin ajatuksissani laittanut että "kestää enemmän kuin tunnin", kun kerran sen mysteerin ratkominen kestää niin pitkään . Noihin mysteereihin tuntuu välillä olevan kovasti vaikeaa antaa esim kaukaa tuleville tarpeellista infoa itse kätköstä ilman että paljastaa jotain.
  12. (en löytänyt haulla joten uskallan kysyä) Yritän omia kätkökuvauksi viimeistellä mahdollisimman hyviksi ja tuli mieleen, että miten tuota "takes more than an hour" attribuuttia pitäisi mysteereissä mielestänne käyttää. Esimerkkejä: Jos mysteerin ratkomiseen vaikka istuen kotona koneen ääressä menee reippaasti aikaa tunti, mutta itse kätkön noutaminen sujuu nopeasti ? Jos mysteerin ratkomiseen seikkaillaan liikkeellä ja näissä etapeissa menee reippaasti aikaa itse kätkö tietenkin mukaan lukien. Vai onko tuota attribuuttia tarkoitus käyttää VAIN silloin kun itse kätkön (tai vaikka usean kätköön kuuluvan purkin) noutamiseen menee pitkä aika ?
  13. Kiitos Pekka! Tällaisia ketjuja on hiukka vaikea hakutoiminnolla löytää Toki tähän tai tuohon toiseen ketjuun voi edelleen laitella kommelluksia tai DNF tarinoita. EDIT: Luin nuo vanhat kommelluksen perheeni kanssa läpi ja nyt on naurettu vedet silmissä eikä hymy tahdo lähteä naamalta millään :-)) KIITOS kaikille kirjoittaneille !
  14. Kertokaa tarina - saatte ainakin jotain iloa siitä ettei löytynyt Itselläni tämän lyhyen kätköilyuran aikana kummallisin "DNF" oli seuraava tapaus: Somervuori "DNF" Vieläkin harmittaa, että en ottanut kuvaa tiesulusta - etenkin kun minut pysäyttänyt naispoliisi oli kaiken lisäksi tosi nätti
  15. No ei kauheesti, mutta kun noita kuvia tuppaa kertymään paljon ja itse ainakin välillä vilkuilen muiden profiileista kuvia ja tuli mieleen, että jos joku vilkuilee minun kuviani, niin onhan toi pieni haitta jos tuplakuvat kasvattaa selattavaa määrää.
  16. Itse tykkään ottaa etenkin matkaajista aiheeseen liittyviä kuvia ja panostaa niihin muutenkin. Toivon, että ne tuottaisivat iloa matkaajan lähettäjälle (ja sama juttu kätköjen kanssa). Mutta nyt tuli pulma vastaan. Otin kuvia siten, että niissä oli monta matkaajaa samassa kuvassa. Uploadasin kuvat tietty jokaisen matkaajan omalle sivulle tarinan kera. Lopputuloksena omassa profiilissa on sama kuva X kertaa Kurkkasin pikaisesti, että kuvan poistoa ei näyttänyt voivan tehdä ilman että se poistuu myös matkaajan lokista. Laiskana en jaksanut ruveta enempää tutkimaan Apuva helpdesk ja gurut!
  17. Kiitos Harjus ! Juuri eilen tuli mieleeni, että pitäisi etsiä tällaisia kirjoja kirjastosta. Huomenna heti menen lähimpään kirjastoon. Näytti olevan hyllyssä kaikki.
  18. Minun mielestäni aina kun kätkössä on koordinaattien laskentaa, niin pitäisi jollain tavoin kuvauksessa vihjata tai kertoa jotain, joka vahvistaa sitten laskijan tuloksen edes suunnilleen oikeaksi (etäisyys tms). Aina se ei tietenkään ole mahdollista ilman että vihjaa jotain liian paljon. Tuosta voi jopa saada lisävivahdetta ja lisää ahaa elämyksiä mysteeriin. Itse upotan mielelläni tuonlaatuisen vihjeen jollain lailla mysteeriin. Tai sitten loppukoordinaatit vain osoittavat paikkaan, josta saa ahaa-elämyksen heti, että on oikein (tosin tää ei toimi niin hyvin virheellisen lopputuloksen toteamiseksi virheelliseksi). Esimerkkinä laskettujen koordinaattien vahvistuksen vihjailuista/vahvistuksen antamisesta vaikka tämä oma kätköni: Look Mom, no wires ! (huom: tämä on maksettu mainos ) Toinen hyvänä pitämäni konsti on lähettää kätkön omistajalle sähköposti jolla pyytää varmistusta laskelmien lopputulokseen. Tässä menetelmässä ei ainakaan voi esittää 60 kysymystä brute force menetelmällä . Ei tietenkään toimi tien päällä ellei ole GPRS:ää tai helpdesk puhelinnumeroa Itse asennoidun niin, että jos teen mysteerikätkön jossa on laskentaa, niin vastaan mielelläni sähköposteihin joissa kysytään vahvistusta päättelyihin tai laskentaan. Etenkin kun on aina kiva saada postia muilta kätköilijöiltä ! Samoin jos itseäni epäilyttää, niin kysyn olenko laskenut oikein, ennenkuin lähden pidemmälle. Sitten tuli äsken sellainen idea, että voisko tarkistussumma tyyppinen juttu toimia koordinaateissa myös ? Laskennasta vielä sen verran, että itsellä on ainakin muutaman tekemäni mysteerin kanssa ollut ongelmana, että koko homman idea ja punainen lanka vain ei tunnu taipuvan siihen, että laskentaa olisi vähemmän tai yksinkertaisempaa tai että olisi multi ilman laskentaa. Mielelläni tekisin sellaisia, mutta aina se vain ei taivu. Onneksi on vapaa valinta. Jos ei tykkää naputella laskinta, niin ei ole pakko
  19. Vasta nyt löysin tän ketjun ja alaspäin kelatessa katselin, että hyvä, itä-uusimaa on jäljellä vielä. Itse kun siellä päin paljon ajelen moottoripyörällä ja muutenkin on tuttua seutua. Jos "pikkutammiset" kaipaa apua tai haluaa muuten tehdä yhteistyötä, niin osallistun mielelläni. Itse toteutustapaan en kommentoi. Kokemusta enemmän osaavat hoitakoon tuon Hallitustason suunnittelun :-)
  20. Se on tuo myötäelämisen taito erinomaisen arvokas kätköjen teossa - niinkuin monessa muussakin elämänalueessa. Minua itseäni on aina kiehtonut suunnitella kaikenlaisia (mukavia) yllätyksiä tutuille ja läheisille ja nyt olen huomannut, että kätköjen teossa on tuota samaa houkutusta. On kiva miettiä miten kussakin kohtaa etsijä reagoi tai toimii ja suunnitella sitten sillä periaatteella kokonaisuuksia - etenkin siis mysteeri tai multi -kätköjä. Ainoa haitta on vain, että hyvän mysteerin suunnittelu vie aikaa ja sitä on useimmiten rajallisesti :-) Kaikenlaisia kätköjä mahtunee maailmaan. Itse olen yrittänyt mahdollisimman hyvin kertoa tarvittavaa infoa kuvauksessa, attribuuteissa ja vaikeusasteessa, niin että kätköilijä voi valita kiinnostaako tämä kätkö häntä vaiko eikö eikä sitten ainakaan pety jos odotti jotain muuta. Ja suvaitsevaisuus on valttia tässäkin. Ihmisiä on kaikenlaisia. Jollekulle se tavanomainenkin purkki metsässä kiven kolossa on kokemus. Viimeisin kätkö, jonka itse tein, oli siinä mielessä hankala, että oli ihan pakko käyttää suhteellisen isoa kätkörasiaa eikä ihan heti ollut vapaana tiedossa mitään sykähdyttävää paikkaa soveltuvalla seudulla johon tuon olisi turvallisesti saanut kätkettyä. Niinpä pitkien samoilujen jälkeen löysin jotenkuten kelpaavan paikan, mutta olisi halunnut sen olevan vielä hienompi. Mutta tuo onkin mysteerikätkö, jossa itse kätkön sijainnin ei ole tarkoitus olla se hienoin kokemus ja elämys vaan matka sinne (ja vähän sitten kyllä perilläkin :-) Ja tämä siis vielä suhteellisen märkäkorvan aloittelijan höpinää.
×
×
  • Create New...