Jump to content

theorava

Members
  • Posts

    194
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by theorava

  1. Itse mietin viimevuoden puolella jotain tuon tyyppistä, mutta jätin ajatukset sittemmin. Vekaranjärvellä lenkki on (hieno) mutta kokonaan varuskunnassa sen sijaan Haminassa Vilniemen lenkki on "turistialueella" ja kaikkien saatavilla sekä paikka tässäkin tapauksessa on kätkön arvoinen. Haminassa on valitettavan vähän kätköjä muutenkin.
  2. Noh. Minun mielestäni tämä on jokaisen oma harrastus siinä mielessä, että jokainen logatkoon löytönsä oman tahtonsa ja tuntonsa mukaan, kunhan se ei vaikuta muihin kätköilijöihin (esim FTF). Jos joku saa tyydytystä siitä, että lokkaa löydetyksi kaikki maailman kätköt, niin minulle on aivan sama kunhan lokkaukset eivät sisällä harhauttavaa tai väärää tietoa joka vaikuttaa muihin etsijöihin. Tarkoitushan kätköilyn on toimia harrastuksena ja viihdykkeenä ihmisille ja mahdollisuutta tarjota elämyksiä muille (kätköjen piilotus). Tietääkseni lajissa ei ole tarkoituksena kytätä muita ja leikkiä lokipoliisia. Vai olenko väärässä?
  3. Lainaan itseäni.. Sain kuin sainkin viimein rokokalliot kätkötettyä []
  4. Etenkin olisi hyvä, että cryptatut vihjeet olisivat sekä suomeksi että englanniksi. On tylsä joutua tilanteeseen, missä olet kätköllä, käännät vihjeen ja se onkin joku sana jota et satu tietämään. Tällaisessa tilanteessa vihjeestä ei ole mitään hyötyä.
  5. Mikäli yhtään tiedän mistään mitään niin tiekirkko tarkoittaa kirkkoa johon pääsee 24/7, eli yleensä avaimen kirkkoon esim yöaikaan saa jostain läheisen hotellin respasta tms.. Eli kaikki kirkot eivät suinkaan ole tiekirkkoja... Korjatkaa jos olen väärässä. Loistava ajatus muuten btw.. Itse tiedän yhden tiekirkon joka olisi kätkön tarpeessa.
  6. minulla on ympäristöystävällinen tulostin: Omat kädet No tosin tarkotuksena olisi hankkia viimein oma tulostin, ettei aina tarvitsisi lainata kavereiden tulostimia tai kirjoitella käsin. Laiskalle ja ei niin näppärälle ihmiselle nopea pika-apu on valita tulostettaessa, että tulostaa vain ensimmäisen sivun. Ja jos jotain tärkeää sattuu jäämään saamatta niin sen voi sitten käsin raapustaa paperiin lisäksi. Lisäksi itse käytän monesti paperin molemmat puolet.
  7. Saattaisin olla tilaamassa mikäli serkkuni ei ole vielä ehtinyt ostaa saudeista. Jos tämä toteutuu niin voisin olla mukana, eli alustavasti Kyllä tilaan.
  8. Mikkozzz:n mainitsemassa linkissä oli juttua vihdin rokokallioista. Se on aivan mahtava paikka ja jyrkänteellä on paljon upeita luonnon luolia. Kätkönarvoinen ja etenkin käymisen arvoinen paikka etenkin luolafriikeille! Itse olen miettinyt paikan purkittamista, mutta käyn siellä niin harvoin, että se on jäänyt toteuttamatta.
  9. Meikäläinen tuhlas moiseen lediin muistaakseni aika tarkalleen 33 e partioaitassa. Siinä oli tosin jäsenalennusta jonkun verran, mutta tyytyväinen olen ollut.
  10. Kannattaa kuitenkin muistaa kätköjen piilotuksessa se asia, että alkuperäisenä tarkoituksena kätkön paikan on tarkoitus esitellä etsijälle jokin hieno, erikoinen tai muuten käymisen arvoinen paikka. Eli periaatteessa yksi kätkö per hieno paikka on sopiva. Eli ei välttämättä kannata piilottaa esim hienolle rantakalliolle 161 metrin välein perus kivenkolo kätköjä vaan sen sijaan panostaa yhteen laadukkaaseen ja hienoon kätköön. itse taisin piilottaa ensimmäisen kätköni liian pian ekan löytöni jälkeen ja olenkin sitä joutunut hieman muokkailemaan sen jälkeen. Kannattaa etsiä vähintään se 10 kätköä ennen kuin lähtee piilottamaan omaa purkkia, ellei takaraivossa sitten jo siinnä se kuningas ajatus Kätköilyintoa ja tervetuloa joukkoon
  11. Törmäsin tuossa hauskaan lokiin englantilaisen cobien käsialana kätköltä near3. lue tästä siinä hän kertoo kuinka törmäsi hirveen ja yllättyi kuinka kylmää lumi voi olla jne jne.. Edit: väärä linkki
  12. Olen itävaltaan menossa heti joulun jälkeen, tänävuonna kuitenkin...
  13. Olen huomannut pieniä väärinkäsityksiä aiheutuneen tämän topicin takia. Eli siis pieni oikaisu: En ole tarkoittanut sitä etteikö laskumulteja pitäisi tehdä _OLLENKAAN_. Tarkoituksenani oli vain esittää vaihtoehtoja, jotta saisimme hieman vaihtelua multikätkövalikoimaamme täällä kotosuomessa. Kiitos, Arto/ theorava
  14. Jaa, että normaalit ihmiset. Mihis radioamaröörit ja geokätköilijät kuuluvat?
  15. Hups, selain sekoili ja tuli sama postaus kahteen kertaan, sorry.
  16. Itseasiassa jos rehellisiä ollaan, niin en käytä mitään navigointisoftaa, kun ei ole sellaiselle tarvetta ollut (paitsi gepsin omat sisäiset ), toisekseen ei toistaseksi ole edes omaa läppäriä.. ja kolmanneksi eipä nuo NMEA jutut sano toistaiseksi minulle yhtikäs mitään, mutta kiitos kuitenkin vastauksesta Olennainen kuitenkin selvisi, eli vastaus kysymykseeni: kyllä. Kiitos tästä. Arto
  17. Olen itsekkin harkinnut ko. laitteen hankkimista, mutta yksi ratkaiseva kysymys: pystyykö sen virittämään siten, että voisi läppärin näytöltä katsella missä on menossa?
  18. Niin ja sellainen pieni juttu, että vain aniharvalla kätköllä gepsi näyttää nollaa purkin kohdalla. 5-10 metrin heitto on täysin normaalia. Joskus se saattaa olla jopa enemmänkin, riippuen monista tekijöistä.
  19. Jotenkin kommentteja lukiessani tuli sellainen käsitys, että purkillisten multien välietapit katoavat herkemmin tai olisivat vaikeampia löytää. Ne katoavat tai löytyvät tai ei löydy tasan yhtä helposti kuin mikä tahansa muukin kätkö. On paljon kätköjä jotka ovat pysyneet piilossaan monta vuotta ilman sen enempiä DNF logeja. Miksei ne ole sitten kadonneet tai olleet vaikeasti piilossa? Haluan vielä muistuttaa ettei tarkoituksenani ollut totaalisesti torjua laskumulteja. Lähinnä tahtoisin, että muunlaisetkin multit yleistyisivät ja että laskut olisivat edes jotenkin järkeviä. Niin ja se mikä unohtui tuosta ekasta postauksesta on se loistava mutta vähän käytetty multin tapa eli juuri tuo suunta asteina tietystä pisteestä ja tietty matka. Tällöin paikka johon kepukan avulla päädyt on melko tarkka ja tuo mukavaa vaihtelua. Tosin tämä taktiikka ei aina välttämättä ole paras mahdollinen jos kätkön piilopaikassa on lähistöllä miljoona muutakin purkin mentävää piiloa sillä tämä ei ole aivan yhtä tarkka kuin annettujen koordinaattien noudattaminen. Lisäksi tämä postaus on tarkoitettu ideoiden antamiseen kätköjen tekijöille. Itse aloittelijana multeja tehdessäni ei tullut mieleenikään, että voisi käyttää jotain muuta kuin laskukaavoja koordinaattien selvittämiseen.
  20. VesaK:lla on paljon hyviä ajatuksia aiheesta. Jätin numerolaattojen naulaamisen kätkijän oman harkinnan varaan, sillä mielestäni on turhaa paasata amerikkalaiseen tapaan itsestään selvistä asioista. On hieman eri naulaatko jotain kiinni historiallisen talon seinään vai ikivanhaan sähkötolppaan keskellä metsäistä ulkoilureittiä. Mielestäni laskumultit ovat okei, jos laskettavat asiat ovat fiksuja/hauskoja tai asiaan jotenkin liittyviä. Tästä hyvänä esimerkkinä kätkö eläinten hautausmaalla. Tuolla kätköllä laskettava liittyy aiheeseen ja antaa oivaltamisen ilon. Tietenkään ei kannata tunkea regupurkkia jonnekkin asvaltin koloon kauas hienoista paikoista jos ei löydä sopivaa koloa paikan päältä. Silloin on hyvä käyttää jotain muuta tarjolla olevista keinoista. Huolto seikka on kanssa yksi tekijä, mutta uskon, että jos piilottaa purkit hyvin ja hommaa riittävän vesitiiviitä purnukoita pääsee huoltamisesta aika vähällä. Paikan päällä olevia numeroita ja sanoja voi käyttää mainitsemallani tavalla. Ei niistä tarvitse väkisin laskukaavoja vääntää. Ja tosiaan ei tehdä niistä laskuista mitään sulkuhirviöitä, tai jos tehdään niin luokitellaan ne sitten oikeaksi-eli mysteeriksi.
  21. Viime aikoina on ollut paljon puhetta multikätköistä ja niiden toteutuksista Suomessa. Nykyisin ns. laskumulteja eli missä pitää laskea jotain ikkunaruutuja tms on aivan liikaa kun paljon parempiakin vaihtoehtoja on. Kuten eräs kätköilijä kerran mainitsikin: "Multikätkön ikonissa on kaksi purkkia, ei taskulaskin ja purkki." Alunperinhän multikätkö oli sellainen, että annetuista koordinaateista löytyi purkki, jossa oli koordinaatit seuraavalle purkille jne. Aina ei välttämättä tiennyt menevänsä multikätkölle ennen kuin avasi ensimmäisen pisteen purkin ja sai sieltä tietää että matka jatkuu. Joka tapauksessa tässä muutamia vinkkejä multikätkön laatimiseen. 1. Älä tee multikätköä. Traditional kätköt ovat paljon kivempia. Mutta aina tradi ei ole sopiva vaihtoehto, joten alla neuvoja kivemman multikätkön tekoon. -Suosi purkillisia multeja (siis sellaisia joissa jokaisella pisteellä on purkki). Muutkin pisteet kuin itse kätkö voivat olla regular kokoisia, niiden ei tarvitse olla mikroja kuten aika usein ne ovat. Tällöin yhtä kätköä etsiessä pääsee useampaan otteeseen siihen pääasiaan eli purkin etsintään. -Jos et kuitenkaan löydä piiloa purkille on muitakin vaihtoehtoja kuin laskeminen. Koordinaatit tai niiden loppuosat voi kirjoittaa esimerkiksi tussilla johonkin huomaamattomaan paikkaan. (älä kuitenkaan sorru ilkivaltaan ja "bommaamiseen"), eli sellaiseen paikkaan jossa ne eivät häiritse ketään tai herätä huomiota. -Tussilla kirjoittamista tyylikkäämpi tapa on stanssata numerot metallilevyyn ja naulata ko levy kiinni johonkin puiseen kaiteeseen tms huomaamattomaan paikkaan. Stanssatut numerot ja metallilevy puurakenteissa antaa virallisen vaikutelman ja mielikuvan että se on jäänyt rakennelman rakennusajoilta jonain merkintä numerosarjana. Jästit eivät taatusti arvaa mikä tuon numerolevyn idea on. Jos et kolmea edellistä saa sijoitettua mitenkään fiksusti on jäljellä vielä verbaalinen systeemi. Vuosilukujen ja sanojen kirjainten laskemisen sijasta voit käyttää seuraavanlaista menetelmää: Jos esimerkiksi jossain pisteessä on infotaulu jossa kerrotaan kätkönkulman nakertajan toukasta joka eli vuonna 1948-1982 jne jne... niin voi käyttää oikeiden koordinaattien saamiseen seuraavanlaista taktiikkaa: "mene annettuihin koordinaatteihin. Sieltä löydät infotaulun jossa kerrotaan: N 60°15.oikea vastaus 214. lehtipuiden kukinnasta 156. kätkönkulman nakertajasta 534. kannonlahottajasienestä E 024°20.tämä eli vuosina: 154. 1834-1932 312. 1899-1999 245. 1948-1982 Kätkön löydät noista koordinaateista" (esimerkit ovat täysin hatusta vedetyt, mutta ymmärtänette mitä tarkoitan) -Jos kuitenkin teet laskumultin, tee laskuista yksinkertaisia siten, että ne on helppo laskea vaikka päässä. Kenellekkään ei ole mitään iloa vaikeista matemaattisista kaavoista, kun ei kukaan niitä kuitenkaan oikein arvaa niitä koordinaatteja vaikka laskukaava olisikin yksinkertainen. Lisäksi vaikeita laskukaavoja sisältävät multit voidaan luokitella mysteereiksi. Sitä paitsi laskumulteissa tulee todella helposti pieniä virheitä jotka saattavat aiheuttaa paljon päänvaivaa kun koluaa väärää paikkaa jossain yksityisalueen perunamaalla tai matkustaa kymmeniä kilometrejä väärään suuntaan. -Lisäksi on vielä paljon muitakin vaihtoehtoja laskemisen sijaan, mutta enempää ei juuri nyt tule mieleen. Jos omistat "turhia" laskumulteja, mikään ei estä sinua vaihtamaan niitä laskuttomaan muotoon. Niin allekirjoittanutkin teki Parempien multikätköjen puolesta Arto / theorava, sekä varmasti moni muukin kätköilijä.
  22. Kuinkas paljon tuollainen ratikka vetää väkeä? Mietin vain, kun tuolla kesäkauden päättäjäisissä oli pyöreät 70 hlöä, ettei vain tulisi ahdasta...
  23. tuossa taannoin kävin kurssin lukiossa ko aiheesta. Pidimpä tuolloin pienen esitelmän kätköilystäkin ja paikkatiedon hyödyntämisestä tässä lajissa.
  24. Ehkä vähän offtopiccia, mutta ei ole tapana loggauksissa kirjata travelbugien ja geokolikoiden koodeja lokeihin. Niiden waypointeja voi kyllä käyttää (se TBXXXX) mutta ei niitä loggauksessa tarvittavia tracking numbereita.
×
×
  • Create New...