Jump to content

Liimes

+Premium Members
  • Posts

    63
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Liimes

  1. Monet tuntevat minut pitkältä ajalta suomalaisessa geokätköilykentässä. Tämä on vetoomukseni yhdessä ja erikseen kaikille geokätköileville ystävilleni.

     

    FinderBase.com-palvelun suunnittelun onnistumisesta suuri kiitos kuuluu geokätköilylle. Oikeastaan koko liikeideamme on geokätköilyn ajatusmaailmasta lähtöisin. Geokätköilijät ovat hyviä löytäjiä ja se on myös meidän palvelumme ytimessä:

    • Geokätköilijät ovat tarkkaavaisia. Tiedän, että kätköilyreissuilla törmää helposti yllättäviinkin muiden hukkaamiin tavaroihin.
    • Geokätköilijät liikkuvat omia polkujaan ja näkevät siten sellaista mikä ei muiden silmiin välttämättä satu.
    • Geokätköilijät kiinnittävät huomiota esineisiin, jotka "eivät kuulu paikalleen".
    • Geokätköilijät omaksuvat nopeasti tekniset vempaimet ja nettipalvelut.
    • Geokätköilijät ovat sisukkaita, auttavaisia ja rehellisiä.

    Jos minun pitäisi nimetä paras mahdollinen ihmisryhmä auttamaan muita saamaan löytötavaransa takaisin, nimeäisin geokätköilijät.

     

    Hyvä kätköilijä, haluaisitko osallistua talkoisiin ja tehdä maailmasta vähän paremman paikan yksi löytötavara kerrallaan? Haluaisitko auttaa listaamalla löytämäsi tavarat FinderBase.comiin?

     

    t. Petteri

    Geocacher Liimes

  2. Siis onko tämän tarkoitus laajentaa geocaching.com:in loggauksia vai korvata ne? Pitäisikö nyt logata löydöt kahteen paikkaan, vai vain jompaan kumpaan? Ensimmäinen vaihtoehto tuskin onnistuu, ellei gc.fi ole pelkkä frontendi gc.com:ille (hyvä kun keskimääräinen kätköilijä jaksaa kirjoittaa "TNLN" jompaan kumpaan), ja toinen vaihtoehto ei toimi sen takia että sen jälkeen kätköjä pitäisi tutkia/ylläpitää kahdessa eri paikassa.

     

    Miten muuten wikistä siirretään muukätköt näppärimmin Magellaniin? :(

     

    Jees.

     

    Eli wiki ei missään mielessä yritä korvata geocaching.comia. Termi muukätkö tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä että kätkö on jossakin muualla kuin tällä "pääsivustolla" julkaistu. Wiki pyrkii kokoamaan tämän hajanaisen kentän yhteen.

     

    Gc.fi ei toisaiseksi ole frontendi mihinkään, mutta siitä kyllä voi suhteellisen pienellä vaivalla sellaisen tehdä, jos joku muka haluaa kirjata löytönsä mieluummin sitä kautta. Nykyisin tarkoitus on, että löydöt kirjataan sille sivustolle missä kätkö on julkaistu ja halukkaat saavat käyttää wikin tarjoamia lisäominaisuuksia jos loggaavat myös sinne. Tarkoituksenmukaista ei ole myöskään kopioida loggauksia paikasta toiseen. Suomen Geocaching.comissa listatuista kätköistä wikin kautta on jo arvioitu yli 150, mikä on verrattain hyvin muutaman viikon testijaksolta. Arvointi ei varmastikaan vaikuta toistaiseksi kovin houkuttelevalta, kun arvoituja kätköjä ei ole vielä tilastoitu. Kaikki eivät tietenkään jaksa tai viitsi käytää mitään muuta kuin geocaching.comia, mutta tämä heille sallittakoon.

     

    Muukätköjen GPX-eksportti on betatestausvaiheessa. Jos olet haluat osallistua ota yhteyttä minuun tai rvk:hon. :(

  3. Heippa!

     

    Geocaching.fi:n wiki on alkanut keräämään tilastoja suomalaisista kätköistä. Tällä hetkellä kätköjen löytäjät voivat ilmoittaa löydön ajankohdan ja antaa kätkölle yleisarvosanan asteikolla 1-5. Antamaansa arviota voi myös halutessaan perustella. Wikiin tilastoituvat tiedot ovat vapaasti kaikkien tilastonikkarien käytettävissä. Tilastoja ei kuitenkaan kannata tehdä ennen kuin dataa on hieman nykyistä enemmän käytettävissä, joten kommentoikaa rohkeasti parhaat ja huonoimmat kätkökokemuksenne.

     

    Lisäominaisuutena ensimmäinen löytäjä voi merkata itselleen FTF:n. FTF-pisteet tullaan lisäämään tilastoihin lähiaikoina.

     

    Kätköjen omistajat voivat halutessaan linkittää kunkin kätkön wikisivun lisäämällä seuraavan koodin kätkölistaukseen (huomaa, että linkissä tulee olla kyseisen kätkön GC-koodi):

    <a href="http://www.geocaching.fi/wiki/GCXXXX">
    <img src="http://www.geocaching.fi/images/arvio.png" alt="arvioi">
    </a>

     

    Arviointisivun osoite löytyy suoraan kätkön GC-koodin avulla, eli esimerkiksi: http://www.geocaching.fi/wiki/GCQFNC.

  4. Liimeksen statistiikka sivu näyttää olevan alhaalla. Toivottavasti vain tilapäisesti. Vastaavasti Ruåttissa ylläpidettävä saitti "Most recent logs" on ollut poissa jo useamman päivän. Jotain uudistuksia paikallisiin sivuihin siellä on tehty, tietääkö kukaan löytyisköhän nuo Suomen loggaukset vielä jostain?

     

    AKT ja munantuottajat lakkoilevat, miksei tietty statistiikkasivutkin... :anibad:

     

    Lukuisten pyyntöjen ja ruikutusten jälkeen on uudistunut tilastosivu toiminnassa vanhassa tutussa osoitteessa http://liimes.no-ip.org/stats/. Suurin kiitos kuuluu Shambulle, joka tarjoaa tarvittavan datan.

     

    Kaikki kommentit ja parannusehdotukset ovat edelleen tervetulleita. :laughing:

  5. Tuohan ei liene ongelma sikäli kun eventin tarkastaja ymmärtää, että sole tarkoittaa ainoaa. Eventin toinen tarkoitus on ilmeinen, koota tapahtuma koolle vieraalle maalle.

    Ajatus eventistä on kannatettava, mutta mielestäni Ollin mainitsema ohje on hyvä pitää mielessä. Myös Suomessa on järjestetty eventtejä (esim. 1,

    2), jotka olleet lähinnä kätköjen etsimistä. Paikallinen porukka on parhaimmillaan käynyt paikalla hakemassa "findin" ja loputkin ovat sitten lähteneet omille teilleen kuka millekin kätkölle.

     

    Kuten solarflare sanoi, pitäisi siis koota tapahtuma vieraalle maalle. Käytännössä onnistuakseen tämä tarkoittaisi mielekkään ohjelman järjestämistä siten, että myös kätköt löytäneillä paikallisilla olisi syy osallistua. Jääköön kätköjen etsiminen sitten vähemmälle tai lähtekööt osa etsimään kätköjä, mutta hyvässä tapahtumassa on niin kivaa ohjelmaa, ettei kukaan edes halua lähteä etsimään kätköjä. <_<

  6. Tässä ei vielä ollut mitään ihmeempää ongelmaa, nimi vieraskirjaan ja sillä siisti, mutta nyt olemme kaikki siinä kiusallisesa tilanteessa, että löytöämme emme nettiin voi kuitata.

    Ei pidä paikkaansa. Löydön kuittaukseen ei tarvita PM-oikeuksia ja oikea sivu on ilman niitä helpompi löytää kuin koordinaatit kätköön. GC-koodeilla ja kätköjen ID-numeroilla on siis suora vastaavuus ja helpoiten tuon ID:n löytänee hakemalla GC-koodiltaan läheisen tavallisen kätkön ja katsomalla sen loggaussivulta kätkön ID.

     

    Tässä tapauksessa siis: http://www.geocaching.com/seek/log.aspx?ID=276365

  7. :laughing: Miksiköhän Liimeksen suomalaisten kätköilijiden statistiikkalistassa ei näy nimimerkkiäni?

    Koska olet uusi ja uudet lisätään listaan manuaalisesti. Pääset/joudut sinne kyllä, hold your horses. :lol:

  8. Enpä ole aikaisemmin ehtinyt tänne satasiani ilmoittelemaan, mutta nyt kun on 100 mysteerikätköä löydettynä, niin voihan sitä jo mainostaakin. :unsure:

    Sadas mysteeri Geonavi Mandarin Pict löytyi toissapäivänä Tampereelta ja sittemmin laskuri onkin jo ehtinyt nousta kuudella. :unsure:

     

    Kiitos kaikille mysteerimestareille! Kaikki innolla suunnittelemaan uusia ja entistä mielenkiintoisempia mysteerikätköjä.

  9. Eikös jokaisessa (uutena ostetussa) eTrexissä mallista riippumatta tule mukana piuha PC:n D-9 serial -liittimen ja gepsin väliin?

    Ei ole.

  10. Tässä shelliskripti, joka muuttaa mm. PekkaR:n tarjoaman suomen_geocachet.wpt -OZI-listauksen Genimapin muotoon. En tiedä toimiiko, en testannut genimapilla. ;)

     

    Homma vaatii siis jonkinmoisen Unixin/Linuxin ja tuon mainitun tiedoston samassa hakemistossa.

     

    #!/bin/sh
    outfile="./genimap.txt"
    wptfile="./suomen_geocachet.wpt"
    num=`wc -l $wptfile | sed 's/ //g' | sed 's/\..*//'`
    i=5
    
    if [ -f $outfile ]
    then
     rm $outfile
    fi
    
    while [ $i -le $num ]
    do
     waypoint=`gawk 'BEGIN {FS=", "} FNR == '$i' {print $(2); }' $wptfile`
     lat=`gawk 'BEGIN {FS=", "} FNR == '$i' {print $(3); }' $wptfile`
     lon=`gawk 'BEGIN {FS=", "} FNR == '$i' {print $(4); }' $wptfile`
     name=`gawk 'BEGIN {FS=", "} FNR == '$i' {print $(11); }' $wptfile`
    
     lat_s=`echo "scale=4;$lat*100"|bc`
     lon_s=`echo "scale=4;$lon*100"|bc`
    
     echo "Creating waypoing $i/$num ($waypoint)..."
    
     echo "$name ($waypoint);$lat_s;$lon_s;C:\\foo.txt;" >> $outfile
     i=`expr $i + 1`
    done
    

  11. Onhan se kiva, että vähemmistöryhmiäkin ajatellaan, mutta olisikohan kuitenkin niin, että koko tämä pyörätuolihömpötys on vain meidän tuolittomien omiin tarpeisiin. Onhan se purkkia etsiessä kiva tietää, että "jos istuisin tuolissa, niin se pitäisi ylettyä siitä saamaan".

     

    Montakohan findia tai muuta lokia Suomessa ovat pyörätuolikätköilijät tehneet? Taidetaan kuitenkin puhua marginaaliryhmästä. Pitääkö seuraavaksi ottaa huomioon, että kätkökuvaukset ovat varmasti luettavissa sokeiden kätköilijöiden laitteilla? <_<

  12. Oletko esim. valmis luopumaan FTF:istä multi- ja mysteerikätköjen kohdalla? Reviewer ei saa löytää ensimmäisenä kätköä jonka loppukoordinaatit hänellä on halutessaan tiedossa.

    Aika kovia sanoja. Tästä asiasta oli irkissäkin puhetta, joten tuonpa esille oman mielipiteeni. Kaikkein eniten tuossa kalahtaa korvaan tuo, että reviewer ei saa etsiä/logata kätköjä ensimmäisenä. Itse en voisi kuvitella parempaa tilannetta, kuin se että joku todella kävisi fyysisesti tarkistamassa kätköt ennen kuin ne hyväksytään. Tässä muutamia seikkoja:

    • Entä sitten jos yhdelle Suomen kätköilijälle on helpompi bongata tiettyjä kätköjä ja käydä niissä ensimmäisenä. Minua ei häiritsisi tipan vertaa vaikka käyttäjällä "Captain Morgan" olisi 1000 löytöä, joista puolet FTF:iä. Kuten sanottua kukin kilpailee vain itsensä kanssa, ja kun tyyppi olisi kuitenkin jokaisella purkilla fyysisesti käynyt niin miksei se niitä saisi omalle tunnukselleen halutessaan logata? Loggaus lokikirjaan voisi tulla vaikka viimeiselle sivulle jos se "ekan merkinnän tekeminen" on joillekin niin tärkeää!
    • Ainoa asia mitä en antaisi reviewerin tehdä, olisi FTF-palkintojen bongailu, koska niiden tapauksessa olisi reilua että kaikki ovat samalla viivalla. Sama tietysti koskisi yleisemmin vaihtotavaroita, ettei reviewer voisi käydä vaihtamassa jotakin kivaa itselleen ennen kätkön listaamista.

    Tämä taatusti parantaisi niiden kätköjen laatua, joille reviewerin tulisi lähdettyä. Ja jos tästä maasta löytyisi todella ihmisiä jotka tällä tavoin valvoisivat kätköjen laatua "findipalkalla", niin en usko että parempaa palvelua voisi kuvitellakaan. Luultavasti monella Pirkanmaan kätkölläkin olisi selvitty sekaannuksilta, jos CM olisi käynyt paikan päällä arvioimassa tilanteen. Eri asia onkin sitten, että olisiko reviewerillä aikaa/halua käydä tarkistamassa niitä purkkejä kovinkaan kaukana kotikoordinaateistaan, joten "tilastovääristymä" reviwerin eduksi jäisi joka tapauksessa vähäiseksi.

     

    Yleisestikin ihmisillä on varsin vahvoja käsityksiä siitä mitä tässä leikissä saa ja ei saa tehdä. En edelleenkään muista nähneeni kirjoitettuja sääntöjä ja nekin vähät mistä on keskusteltu eivät ole tähän asiaan tainneet ottaa kantaa. Minua ei ainakaan häiritsisi jos reviwer käyttäisi asemaansa "edistääkseen omaa findilukuaan". Toisaalta itsekin voisin ajatella, kuten CM:kin tietääkseni ajattelee, että ei ole kiva jos reviewerointi pilaa muutamien hyvien mysteerien ja multien ratkaisuelämyksen. Mutta eiköhän tämänkin voisi jättää täysin reviewrin oman arviointikyvyn varaan.

     

    Yhteenvetona sanottakoon, että reviewerin homma kyllä pilaa osan ko. henkilön kätköilyelämyksestä, mutta on väärin sanoa että se pilaa siksi että reviewer ei saa tehdä jotakin, vaan siksi että se ei halua tehdä sitä.

  13. Pikkumaista tai ei, mutta kyseessä oli kuitenkin minun kätköni ja minä olisin halunnut kätkön säilyvän 'pimennossa' julkaisupäivään asti.

    Tosiaankin! Suurin vääryys tässä on se, että Hessut menetti STF:nsä (Second to Find) ja sai sen sijaan FTF:n (Fourth to Find). Vai odottiko gemmatic kenties, että solarflare käyn vain hakemassa kolikkonsa "loggaamatta FTF:ää"?

     

    Osa tästä keskustelusta on niin turhanpäiväistä, että ihan hirvittää. Koska FTF:ien laskemisessa on edelleen kysymys vain ja ainoastaan siitä mitä itse haluaa niillä laskea, niin Hessut voi hyvällä syyllä pitää itseään vaikka FTF:nä jos siltä tuntuu.

     

    Ja täytyy vielä pyytää nöyrimmin anteeksi kun käytiin seikun kanssa kuluttamassa sitä kallisarvoista tyhjää tilaa gemmaticin kätkön lokikirjassa.

  14. Irkkikeskustelun tuloksena keksimme varteenotettavan ehdotuksen videossa esiintyvälle paikalle, eli Niemelän Torppa Seurasaaressa. Näkökulmia paikasta löytyy mm. Googlen kuvahausta. Kiitokset ideoista ainakin saurille, seikulle ja Proinkulle.

     

    Joku varmaan viitsii käydä pistäytymässä? Itse ei nyt jaksaisi kun siellä on fillarointikin kielletty.

    :unsure:

  15. Olen myös itse samaa mieltä Divinen ja Shambun kanssa. Jokaisella järjestelmän käyttäjäksi kirjautuvalla on mahdollisuus varata yksi merkkijono käyttäjätunnuksekseen. Tietysti jos ehdottomasti haluaa varata jotkin läheisesti omaa nimimerkkiään vastaavat merkkijonot, niin sillekään ei ole suoranaista estettä. Kettu haluaisi nyt kuitenkin varata ilmeisesti kaikki Kettu-alkuiset nimet, mikä ei jo käytännön syistä saa olla mahdollista.

     

    Toki sekaannuksia syntyy, mutta tokkopa kukaan on mielenrauhaansa noihin menettänyt.

  16. snakes-yes.gif

    Jos alueella on nähty käärmeitä, voi tätä merkkiä käyttää. Käärmeet voivat tässä tarkoittaa myös myrkyttömiä käärmeitä, sillä joillekin ihmiselle pelkkä käärmeen näkeminen on liikaa.

     

    ticks-yes.gif

    Jos alue on erityisen sopiva punkkien lisääntymiseen, voi käyttää tätä merkkiä. Merkki on hyödyllinen erityisesti kotieläinten kanssa kätköileville. Kaikkiin metsäkätköihin tätä ei kannata kuitenkaan kannata tunkea, vaan harkiten niihin joiden läheisyydessä punkkeja tiedetään olevan reilusti.

     

    mine-yes.gif

    Jos alueella on hylätty kaivos, voi käyttää tätä merkkiä. Vaara viitannee mahdolliseen putoamisvaaraan, mutta merkkiä voi käyttää vaikka kuilut olisi aidattu.

     

    Facilities - Palvelut

     

    wheelchair-yes.gif

    Perinteisesti Terrain-luvulla 1 on pyritty kertomaan, että kätkön voi saada käsiinsä pyörätuolista. Positiivisena tämä merkki on hyödyllinen juuri matalan terrainin (2 tai alle) kätköissä, joissa pyörätuolilla kätköilevä ei voi tietää pääseekö paikalle tuolilla vai ei. Negatiivista merkkiä voi käyttää kätköissä, joissa T-luku on pieni, mutta joita ei kannata lähteä pyörätuolilla etsimään. Saavutettavuutta pyörätuolista kannattaa myös selostaa kuvauksessa, jos se ei ole aivan yksiselitteinen. Korkeamman T-luvun kätköihin ei merkkiä kannata laittaa.

     

    camping-yes.gif

    Mikäli lähistöllä on leiriytymispaikkoja, voi käyttää tätä merkkiä. Leiriytymispaikoiksi kelpaavat laavut, telttapaikat, leirintäalueet tai vastaavat. Camping-alueen laatu on hyvä selittää kuvauksessa.

     

    parking-yes.gif

    Mikäli alueen lähellä on ilmaisia pysäköintipaikkoja, voi olla hyvä mainita se tällä merkillä. Jos merkkiä käyttää, olisi myös suotavaa ilmoittaa kyseisen paikan koordinaatit kuvauksessa. Negatiivista merkkiä voi käyttää jos auton joutuu jättämään merkittävän kauas kätköalueesta.

     

    public-yes.gif

    Jos kätkölle pääsee hyvin julkista liikennettä käyttäen, voi käyttää tätä merkkiä. Kulkuneuvon laatu ja mahdollisesti myös aikataulut olisi kuitenkin hyvä mainita tällöin kuvauksessa. Ilmeisissä tapauksissa merkin käyttö on turhaa, esimerkiksi rautatieasema ja linja-autoasemakätköissä ei merkistä ole mitään hyötyä. Negatiivista merkkiä ei ole.

     

    picnic-yes.gif

    Tämä lienee taas yksi turhimmista merkeistä. Jos on jotenkin erityisen yllättävää, että kätkön läheisyydestä löytyy piknikpöytiä tai keittokatos, voi sen mainita tällä merkillä. Tätä tuskin kannattaa käyttää yhdessä camping-merkin kanssa.

     

    water-yes.gif

    Mikäli kätkön lähistöllä on vesipiste, voi siitä mainita tällä merkillä. Merkintä on olennainen vain tapauksissa joissa vesipiste voi tulla todella tarpeeseen, kuten enemmän kävelyä vaativissa kätköissä. Myös kaivot ja lähteet sopivat tähän kategoriaan, mutta niiden sijainti on hyvä mainita, ellei se ole ilmeinen.

     

    restrooms-yes.gif

    Jos kätkön lähistöltä löytyy ulkohuoneita, voi sen mainita tällä merkillä. Merkkiä kannattaa kuitenkin käyttää vesipistemerkin tapaan vain silloin kuin se tuntuu tarpeelliselta.

     

    http://www.geocaching.com/images/attributes/phone-yes.gif

    Jos kätkön lähistöllä on yleisöpuhelin, siitä voi mainita tällä merkillä. Merkkiä kannattaa kuitenkin käyttää vesipistemerkin tapaan vain silloin kuin se tuntuu tarpeelliselta. Kaupunkialueella on aina yleisöpuhelimia, joten siitä ei kannata mainita.

  17. available-yes.gif

    Tämä lienee yksi kummallisimmista merkeistä listalla. Nimensä mukaisesti merkki tarkoittaa siis kätköä, joka on saatavina kaikkina vuorokaudenaikoina. Tähän pitää laskea siis kaikkien osavaiheiden saavutettavuus. Merkkiä ei kuitenkaan pidä käyttää kaikissa kätköissä vaan ainoastaan niissä, joiden saavutettavuudesta tiettyinä vuorokaudenaikoina voi olla epäselvyyksiä. Negatiivista merkkiä voi hyvällä syyllä käyttää kätköissä, joita ei voi kaikkina vuorokaudenaikoina hakea.

     

    night-yes.gif

    Jos kätkö soveltuu erityisesti yöllä käytäväksi, tulee käyttää tätä merkkiä. Negatiivista merkkiä voi käyttää jos pimeys tai yöaika muuten tekee kätkön hakemisen erityisen hankalaksi tai vaaralliseksi.

     

    winter-yes.gif

    Talvikätkömerkin tulisi kertoa, ettei purkki jää lumen alle tai jäädy jumiin koloonsa. Negatiivista merkkiä voi käyttää kätköissä, joiden löytäminen vaikeutuu merkittävästi kun lunta on maassa. Talviolosuhteiksi voitaneen luokitella kunnollinen (~20 cm) lumipeite ja miettiä sitten vaikeutuuko kätkön löytäminen vai ei. Merkistä on hyvä huomata, että sen käyttö kertoo paljon myös piilotuspaikasta ja helpottaa

    etsimistä myös kesäisin.

     

    scenic-yes.gif

    Jos kätköpaikka tai matka sinne tarjoaa erityisen hyviä maisemia, voi käyttää tätä merkkiä. Mikäli kätköilijä voisi odottaa näkevänsä maisemia, mutta niitä ei näe, voi käyttää myös negatiivista merkkiä. Esimerkiksi kansallispuistossa oleva urbaanikätkö voisi kantaa negatiivista merkkiä.

     

    stealth-yes.gif

    Tarvitseeko kätkön etsiminen "salamyhkäisyyttä"? Mikäli jokin kätkön purkeista on hyvin julkisella paikalla, niin tätä merkkiä kannattaa käyttää. Negatiivista merkkiä voi käyttää jos kätkö on hyvin julkisella paikalla, mutta jossa voi kuitenkin etsiä rauhassa, esimerkiksi yleisö-WC:n sisällä tai muuta vastaavaa.

     

    Hazards - Vaarat

     

    cliff-yes.gif

    Merkkiä voi käyttää, mikäli kätkön tai sen osapisteiden lähistöllä on kallioita, joilta voi pudota tai kalliota, joilta voi periaatteessa vieriä kiviä niskaan. Negatiivista merkkiä ei ole.

     

    hunting-yes.gif

    Merkkiä voi käyttää mikäli alueella harrastetaan metsästystä. Jos näin on, on varotoimista ja metsästysajankohdista syytä myös mainita kuvauksessa.

     

    danger-yes.gif

    Mikäli kätköpaikka tai matka sinne on jostakin muusta syystä vaarallinen, niin tätä merkkiä voi käyttää. Muu vaara voi olla esimerkiksi liikenne tai eläimet tai jotakin muuta. Vaarasta olisi kuitenkin syytä kertoa tarkemmin kuvauksessa. Negatiivista merkkiä ei ole.

     

    poisonoak-yes.gif

    Merkki viittaa myrkyllisten kasvien löytymiseen kätköpaikalta, mutta Suomen oloissa merkityksen voi kattaa sisältämään nokkoset ja muut ikävästi pistelevät rikkaruohot. Poikkeuksellisesti tästä löytyy myös negatiivinen merkki, mitä voi käyttää harkiten tilanteissa, joissa aluskasvillisuus on huomattavaa, mutta ei sisällä pistäviä kasveja.

     

    thorn-yes.gif

    Tämä on oikeastaan samaa sarjaa edellisen kanssa. Suomen oloissa tähän voisi kuvitella lähinnä orapihlajat ja takiaiset, mutta yleensä merkki lienee turha. Negatiivista merkkiä ei ole.

  18. Special Equipment - Erikoisvarusteet

     

    fee-yes.gif

    Jos kätkölle pääsemiseksi pitää maksaa pääsymaksu, on syytä käyttää merkkiä. Mikäli maksu viittaa vain pysäköintimaksuun, on tästä syytä huomauttaa erikseen kuvauksessa. Negatiivista merkkiä ei ole.

     

    rappelling-yes.gif

    Jos kätkön saamiseen tarvitaan köyttä tulisi käyttää tätä merkkiä. Yleensä sama asia selviää myös korkeana T-luokituksena. Tätä ei kuitenkaan pitäisi käyttää tapauksissa, joissa köydestä on apua, mutta joissa sitä ei tarvita. Negatiivista merkkiä ei ole.

     

    boat-yes.gif

    Merkkiä pitäisi käyttää vain ja ainoastaan, jos kätkölle pääsemiseksi tarvitsee veneen. Tämä tarkoittaa siis saarikätköä, joka on reittiliikenteen ulkopuolella ja joka vaatisi niin merkittävän uintimatkan että useimmat tarvitsevat veneen. Rajaa on tietysti vaikea vetää, mutta muutama sata metriä menee helposti uimalla, pidemmät matkat tarvitsevat veneen. Negatiivista ei ole.

     

    scuba-yes.gif

    Merkki soveltuu kätköihin, joissa pitää sukeltaa. Näitä ei suomessa monta ole, joten merkin käyttö jäänee vähäiseksi. Sukelluksen voi kuitenkin tehdä sekä ilman laitteita ja niiden kanssa. Merkki tarkoittaa kätköjä, joille pääsee ainoastaan laitteiden kanssa, mutta soveltuu myös verrattain matalassa vedessä oleviin kätköihin, jotka ovat käytännössä löydettävissä snorklaamalla. Negatiivista merkkiä ei ole.

     

    Conditions - Olosuhteet

     

    kids-yes.gif

    Voiko kätköä suositella lapsille? Jos merkkiä käytetään, tulisi kätkön olla sellainen, että lapset voivat vähintäänkin osallistua etsintään ja kaikki etsimisalueet ovat vaarattomia. Negatiivista merkkiä voi käyttää jos kätkön hakemiseen liittyy joku erityisesti lapsille vaarallinen vaaratekijä - eli jota hakiessa lapset kannattaa jättää kotiin. Vanhoissa luokituksissa Terrain 3 ja siitä ylöspäin viittasi kätköihin, jotka ovat usein liian vaativia lapsille.

     

    onehour-yes.gif

    Voiko kätkön löytää tunnissa? Koko tehtävän suorittamiseen menevä aika tulee laskea mukaan, ei pelkästään purkin löytämiseen menevä. Tämän voisi samaistaa joskus käytettyyn merkkiin "lunchtime cache", joka tarkoitti kutakuinkin samaa asiaa. Joka tapauksessa tätä tulisi käyttää vain kätköissä, joiden kätköpaikka on ilmeinen tai hyvin helposti keksittävissä, mikä näkyy usein myös D-luokituksessa.

    Negatiivista merkkiä voi käyttää harkiten kätköillä, jotka vaativat reilusti tuntia pidempää panostusta. Tässä on hyvä laskea mukaan vain maastossa käytettävä osuus, eli että lähtöpisteeltä purkille tulee menemään yli tunti.

     

    hiking-yes.gif

    Vaatiiko kätkölle pääseminen pitkän patikoinnin? Merkkiä voi käyttää jos purkin saaminen todella vaatii patikointia. Jos esimerkiksi multin osapisteiden viereen pääsee autolla, ei patikointi ole pitkä vaikka välimatkat olisivatkin. Pitkä lienee suhteellinen käsite, mutta kilometrin patikointi voidaan jo laskea pitkäksi. Negatiivista merkkiä voi käyttää tilanteissa, joissa sijoituspaikka antaisi ymmärtää että patikointi on pitkä, mutta se ei kuitenkaan sitä ole. Esimerkiksi Nuuksiossa oleva tienvieruskätkö voisi kantaa tätä merkkiä.

     

    climbing-yes.gif

    Joutuuko kätkölle mentäessä kiipeämään? Tässä kiipeämiselle viitataan vaikeisiin kiipeämistehtäviin, eli juurikaan alle T4-luokiteltuihin kätköihin tämä ei sovi. Negatiivista merkkiä voi käyttää esimerkiksi kalliokätköillä, jonne maaston haastavuudesta huolimatta johtaa suhteellisen helppokuinen polku.

     

    wading-yes.gif

    Jos kätkölle saattaa joutua kahlaamaan, voi käyttää tätä merkkiä. Kahlaustarve voi johtua esimerkiksi vuorovedestä tai muusta vedenpinnan vaihtelusta. Negatiivista merkkiä ei ole.

     

    swimming-yes.gif

    Jos kätkölle saattaa joutua uimaan, voi olla syytä käyttää tätä merkkiä. Tätä ja kahlausmerkkiä ei ole syytä käyttää yhtä aikaa, vaikka veden korkeuden vaihtelu olisi voimakastakin. Kannattaa käyttää sitä merkkiä, joka on tilanteeseen useimmiten sopivampi. Merkkiä voi myös käyttää venemerkin sijasta saarikätköissä, joihin ei ole reittiliikennettä, mutta pääsee helposti uimalla. Negatiivista merkkiä ei ole.

  19. Viesti on jaettu useampaan osaan, koska kuvalinkkien määrä näyttäisi olevan rajoitettu.

     

    Kuten useimmat ovat varmasti jo huomanneet voi kätkökuvauksiin nykyisin lisätä erinäisiä attribuutteja eli ominaisuuksia. Ne on kuitenkin suunniteltu lähinnä rapakontakaisesta näkökulmasta, joten ohjeistus käyttöön suomalaisissa kätköissä lienee vähintäänkin puutteellista. Avaan keskustelun pienellä esittelyllä kustakin merkistä. Mielipiteet ovat lähinnä omiani, mutta asiasta on käytä keskustelua #geocaching.fi-kanavalla. Kaikki kommentit ja parannusehdotukset ovat tietenkin tervetulleita. Merkkien käytöstä tuskin päästään koskaan yhteisymmärrykseen, mutta tämä postauksen tavoitteena on ainakin kaivaa esiin suurimpia erimielisyyden aiheita. :o

     

    Yleissääntönä sanottakoon, että merkkejä kannattaa käyttää mieluummin harkiten kuin valitsemalla kaikki soveltuvat. Merkkien määrä on rajattu kymmeneen, mutta jo viisi tärkeintä lienee tarpeeksi lähes kaikissa tapauksissa. Turhat tai lähes merkityksettömät merkit ainoastaan haittaavat kuvauksen helppolukuisuutta.

     

    Permissions - Luvat

     

    dogs-yes.gif

    Tämän merkin pitäisi tarkoittaa, että polulle ja kätkölle saa tulla koiran tai vastaavan kotieläimen kanssa. Merkkiä tulisi käyttää erityisesti kätköissä, joissa lukijalle voi jäädä epäselväksi saako koiran tuoda vai ei. Kielteistä merkkiä on hyvä käyttää kätköissä, joille koiran ulkoiluttaminen on erityisesti kielletty. Useimmille suomalaisille kätköille koiran vieminen on sallittua, joten tätä merkkiä ei kannata viljellä liikaa.

     

    bicycles-yes.gif

    Merkki on nimensä mukaisesti suunniteltu tarkoittamaan kätköä, jonne saa ajaa pyörällä. Positiivista merkkiä tulisi käyttää vain tarkoin harkiten kätköissä, joissa ei ole selvää että pyörällä saa sinne ajaa. Vastaavasti kielteistä merkkiä pitäisi käyttää vain kätköissä, joiden luokse pyöräily on erityisesti kielletty.

     

    quads-yes.gif

    Kaikessa naurettavuudessaan tämä merkki jää toivottavasti kovin vähälle käytölle. Tätä voi kuitenkin käyttää jos kätkölle sattuu viemään mönkijöillä ajettava reitti. Kielteistä merkkiä voinee käyttää tapauksissa, joissa reitti löytyy, mutta sillä ei saa ajaa.

     

    jeeps-yes.gif

    Tähän pätee oikeastaan samat ohjeet kuin edelliseenkin, mutta reitin pitää olla tarpeeksi suuri maastoautolle.

     

    snowmobiles-yes.gif

    Tähän pätee oikeastaan samat ohjeet kuin mönkijöihin, mutta reitin pitää olla kelkkareitiksi merkitty.

     

    campfires-yes.gif

    Merkin tarkoitus lienee ollut ilmaista, että alueella saa sytyttää nuotioita. Käytännössä merkkiä pitää käyttää vain kätköjen yhteydessä, joiden lähistöllä on nuotiopaikkoja. Negatiivista merkkiä voi käyttää jos nuotiopaikkoja on, mutta niitä ei saa jostakin syystä käyttää.

     

    horses-yes.gif

    Merkki lienee olennainen vain tapauksissa, joissa lähistöllä on hevostalleja ja mahdollisia ratsastusreittejä. Jos hevosen saa viedä kätkölle asti voi käyttää positiivista merkkiä, kielteisessä tapauksessa negatiivista.

×
×
  • Create New...