Jump to content

p&k+a

Members
 • Posts

  65
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by p&k+a

 1. Mukana ollaan! Loistava ajatus! Juu, on laduttettu Nuuksion kävely- ja ulkoilureitit, mutta useimmat niistä on tehty kaksikaistaisiksi. Kaistojen välissä on käveleminen kyllä sallittua (sehän on sellaiseksi kovaksi ajettua se kaistojen välikin). Tietysti voi olla haasteellista, jos on paljon ihmisiä tulossa, pysytellä siististi kaistojen välissä. Mutta varmaan osa tulisi suksilla. Paikka, jossa tulenteko on sallittu olis tietty plussaa. K.
 2. p&k+a

  Osto-opas

  Käsittääkseni yhteensopivuudella tarkoitetaan sitä, että käytössä on samoja taajuuksia, mikä alentaa "dual-mode" laitteen kustannuksia, ja että järjestelmä on suunniteltu niin, että molempien signaalit voidaan laskea mukaan samaan "yhtälöön", eli Galileo-laite osaa ja pystyy järkevästi parantamaan tarkkuutta / paikkaamaan kuuluvuutta GPS-signaalin avulla. Galileo on tietenkin täysin riippumaton GPS:stä, mutta ilmeisesti tälläiset "dual-mode" laitteet on se, mitä pitäisi olla tulossa. Egnos on askel kohti Galileota siinä mielessä (muiden, ei-teknisten päämäärien lisäksi), että sillä voidaan nopeasti välittää vastaanottimille tieto viallisesta satelliitista tai muusta järjestelmän toimintahäiriöstä. Tämä on (paremman tarkkuuden ohella) merkittävä uusi asia myös Galileossa. Ko. palvelutaso ("safety-of-life") taataan ilmeisesti vain sertifioiduille laitteille, mutta on sinänsä maksuton. Galileon maksullisten palveluiden idea on siinä, että järjestelmään on määritelty taajuksia myös 3. osapuolien tarjoamille (salatuille) data-palveluille. Nämä voivat sisältää periaatteessa mitä vaan, mutta luonnillisia sovelluksia olisi vaikka karttadata tai sen päivitykset, säätiedot, liikennetiedot ja miksei supertarkka (paikallinen) differentiaali-signaali. Lisäksi joku kaista on varattu viranomaisten signalointiin; tämänkin käyttö lienee viranomaisten (ja laitevalmistajien) mielikuvituksesta kiinni.(?) Mutta kyllä järjestelmän (oma) tarkkuus tulee olemaan parempi kuin GPS, eikä maksa mitään. Toki tähän liittyy aina teknisiä haasteita, mutta olisihan se ihan skandaali jos sitä ei saavuteta. Jossain dokumentissa oli luonnehdittu erilaisia käyttäjäryhmiä ja niiden tarpeita, ja siellä taisi olla maininta että joku peruskäyttäjä vaatii esim. 10-20m tarkkuuden, kaupallinen hyödyntäjä enemmän ja joku erikoistapaus vaikka senttejä. Kyse oli kuitenkin minimi-tasoista, eikä siitä että se olisi se mitä tarjotaan. Eikai tähän konseptiin mitään tarkkuuden "pihtaamista" kuulu...?
 3. There are two parallel systems; the signal you've been recieving is ESTB (Egnos System Test Bed -- the experimental version of Egnos), and currently it is broacasted from IOR (PRN131) (Satellite #44 on Garmin recievers). Unfortunately this signal will be shut down on 27th May. ( http://ravel.esrin.esa.it/docs/egnos/estb/esaEG/estb.html ) The real Egnos signal should be available "any day now" (?!), and it is broadcasted from AOR-E (PRN120) (#33), Artemis (PRN124) (#37) and IOR-W (PRN126) (#39). This will give you a better coverage. ( http://esamultimedia.esa.int/docs/egnos/estb/egnos_pro.htm ) Some user comments/notes about WAAS/EGNOS/MTSAT: http://www.gpsinformation.org/dale/dgps.htm#waas
 4. Musiikki on Blade runner -elokuvan ääniraidalta (Vangelis). "One more kiss, dear" performed by Don Percival, Lyrics by: Peter Skellern. One more kiss, dear One more sigh Only this, dear It’s goodbye For our love is such pain And such pleasure And I’ll treasure till I die So for now, dear Aurevoir, madame But I’m how-d’ye, not farewell For in time we may have a love’s glory Our love story to tell Just as every autumn Leaves fall from the tree Tumble to the ground and die So in the springtime Like sweet memories They will return as will i Like the sun, dear Upon high We’ll return, dear To the sky And we’ll banish the pain and the sorrow Until tomorrow goodbye One more kiss, dear One more sigh Only this, dear Is goodbye For our love is such passion And such pleasure And I’ll treasure till I die Like the sun, dear Upon high We’ll return, dear To the sky And we’ll banish the pain and the sorrow Until tomorrow goodbye
 5. Oli sivut, mutta tässä säikeessä olevat linkit eivät toimi. Epäilen, että joku on käynyt kohteessa ennen minua. Paikalla oli kuitenkin jotain merkkejä toiminnasta.
 6. LREMJÄAEYYÄNIADEÄÄSMHLTPNISÄRLPSENHUADÄNRÄAAKMAL => LREMJÄ AEYYÄN IADEÄÄ SMHLTP NISÄRL PSENHU ADÄNRÄ AAKMAL => LAISNPAA REAMISDA EYDHSEÄK MYELÄNNM JÄÄTRHRA ÄNÄPLUÄL => AVAIN: 52437186 => PASILANA SEMARAID EYHDEKSÄ NYLEMMÄN HÄTÄJARR UNPÄÄLLÄ => PASILANASEMARAIDEYHDEKSÄNYLEMMÄNHÄTÄJARRUNPÄÄLLÄ En tiedä mistä avain tulee, mutta tässä järjestyksessä sarakkeet loksahtivat paikalleen... :-) Täytyypä käydä kurkkaamassa.
 7. Heh, meillekin tuli sitten samanlainen tänään :-). Ilman ylimääräisiä pakkauksia se mahtuu ja tulee kirjeenä, pahvikirjekuoressa kuplamuovitettuna suoraan omaan laatikkoon, mikä oli positiivinen yllätys. Toivottavasti se kestää käytössä.
 8. p&k+a

  Local Map Links

  Thank you, I'm looking forward to it!
 9. p&k+a

  Local Map Links

  Great! I think that "Eniro.fi street map" and "Karttapaikka.fi topographic map" .. would be the most describing and best identifying link texts for these two.
 10. p&k+a

  Local Map Links

  Would it be possible to add two new map links for caches located in Finland? I know this may not be very interesting for most users in this discussion area as the links should show up only for finnish caches, but maybe you can suggest where I should post my feature request, if not here. This has been discussed on nordic forums, but the discussion is in finnish only. First map is from a yellow-pages publisher Eniro. It's a very good street map for urban locations. Link should be of form: http://kartat.eniro.fi/query?what=map&maps...4232%3B60.17302 (7 in mapstate parameter is zoom-level and 1 is for bigger size map. ) Second is from the National Land Survey of Finland, and is a noncommercial, open service. It is a topographic map and best for off-road targets. Link should be of form: http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kartanh...e=LATLON%3Aetrs or better example for not so urban location: http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kartanh...e=LATLON%3Aetrs or a location where other maps are useless: http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kartanh...e=LATLON%3Aetrs (just to show you the motivation behind this) Both maps use dd.dddd WGS84 coordinates in the addresses above, and cover entire Finland. Quality of the current maps (the default links) does not get even close to the quality of these for locations in Finland. Geocaching.com maps are completely useless in Finland, MapQuest is ok only for urban locations, Yahoo is poor and MS also.
 11. p&k+a

  Kätköt Kartalle

  Lähetin ylläpidolle pyynnön linkkien lisäämisestä sekä Eniron että Karttapaikan karttaan. Linkit olisivat muotoa http://kartat.eniro.fi/query?what=map&maps...4232%3B60.17302 http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kartanh...e=LATLON%3Aetrs (koordinaatit dd.dddd WGS84) Kaupunkien opaskartat ovat varmasti joskus vielä tarkempia (kuten Helsingissä tuon Hernesaaren uudehkon täyttömaan osalta), mutta geocaching.com päässä olisi todella vaikeata valita näytettäviä karttoja sillä tarkkuudella, koska kaupunki/kunta ei sisälly kätkön tietoihin. Sekä Eniro että Karttapaikka kattavat koko Suomen, joten ongelmaa ei pitäisi olla.
 12. p&k+a

  Kätköt Kartalle

  No mutta Eniro lienee kattaa koko suomen, joten senkin voisi lisätä suoraan geocaching.com kätkökuvaussivulle!? Linkki on muotoa: http://maps.eniro.com/servlets/fi_MapImage....94232;60.17302 Tässä koordinaatit lon;lat ovat 24.94232;60.17302 eli dd.ddddd muodossa ja WGS-84 osuu ainakin em. pisteessä ihan oikein. Muutkin kätkösivun karttalinkit ovat dd.ddddd muodossa, joten tämä olisi todella helppo lisätä.
 13. p&k+a

  Kätköt Kartalle

  Geocaching.com kätkösivuille olisi mahdollista lisätä linkki esim. maanmittauslaitoksen karttapaikka -palveluun, jos kätkö on Suomessa. Aiheesta on keskusteltu täällä: http://forums.Groundspeak.com/GC/index.php?showtopic=89172 Koska karttapaikka syö suoraan WGS84 (tai EUREF-FIN) koordinaatteja, tämä on käsittääkseni kiinni vain siitä, että ylläpito sen linkin sinne lisäisi.
 14. On satellite status page the two last satellite positions are reserved for WAAS/EGNOS/MTSAT satellites (if the feature is enabled). If you're recieving from satellite #44 (IOR), I believe its the ESTB (Egnos Sysem Test Bed). The final Egnos signal should be on satellites #33 (AOR-E), #37 (Artemis) and #39 (IOR-W). At least the ESTB signal can be recieved if there's little masking trees etc. over the southern horizon (these satellites are geostationary, over lat 0). Egnos should be available soon and become "official" (certified for critical use) later, so maybe it's already transmitting? You should look at the FAQ for the planned schedule. More information: http://www.gpsinformation.org/dale/dgps.htm#waas ESTB: http://ravel.esrin.esa.it/docs/egnos/estb/esaEG/estb.html Egnos FAQ: http://esamultimedia.esa.int/docs/egnos/es...Q-21-Feb-05.pdf
 15. Ilmeisesti et ole saanut vastausta Maanmittauslaitokselta? Ehdotan, että linkki otetaan käyttöön, jos se geocaching.com:n puolesta onnistuu. On varmasti kohteliasta kysyä lupaa, tai ainakin ilmoittaa linkittämisestä, mutta ellei karttapaikka sitä nimenomaisesti kiellä, on linkittämättä jättämistä vaikea perustella. Käsittääkseni linkittämiseen ei yleensäkään tarvita toisen osapuolen lupaa, ja kun katson karttapaikan käyttöehtoja, siellä sanotaan, että "Käyttäjällä on myös oikeus sijoittaa omille verkkosivuilleen linkki Karttapaikkapalveluun. Linkin kautta Karttapaikan sivun tulee aueta tyhjään ikkunaan ilman kehyksiä."
 16. helsinki railwaystationista epäilys, että on kadonnut, asia tarkistetaan ja tarvittaessa korjataan viikonlopun aikana.
 17. p&k+a

  Fin:eti Ite!

  Itse Tahu Nuva avun uhat esti!
 18. Tämä ei suoranaisesti liity kätköilyyn, mutta netin karttapalveluihin kyllä... Google on lanseeraamassa (nyt beta-vaiheessa) uutta karttapalvelua, joka on käyttöliittymältään, nopeudeltaan ja modernilta toteutuksellaan täysin omaa luokkaansa; http://maps.google.com/ Kartta kattaa vain yhdysvallat, eikä sisällä mitään maasto-tietoa, mutta ennakoi se varmasti ihan positiivista kehitystä myös tälle saralle...
 19. Kunnolliset (vedenpitävät ja mukavat) vahvikkeet kyynärpäissä ja polvien kohdalla olisi ehdoton toive. Kätköillä joutuu usein kyykkimään ja tutustumaan maastoon ns. lähietäisyydeltä. Vedenpitävyys muutenkin on tärkeätä, koska sateenvarjon tai erillisen sadeasusteen käyttö on varsin epäkäytännöllistä kun tarvitaan taskuja ja käsiä. Lajin luonteeseen sopisi varmaan aika tekninen vaate, esim. sellainen joka muuntuisi hihoja/lahkeita irrottamalla tai lyhentämällä eri olosuhteisiin. "Kirjoitusalusta" lokimerkintöjen tekoa varten olisi omalaatuinen yksityiskohta. GPS-vastaanottimen säilyttämiseen tarvitaan varmasti useita vaihtoehtoja, mutta ainakin sellainen paikka johon sen voi sujauttaa nopeasti pois heilumasta ranne/kaulahihnan päästä esim. aitaa ylittäessä tai kontatessa.. Luultavasti paras paikka olisi joku hihan päällä oleva napakka pidike, jossa laite on pois tieltä mutta silti jatkuvasti nähtävissä ja käytettävissä irrottamatta... :-)
 20. Karttapaikka kyllä tukee WGS84 (tai itseasiassa EUREF-FIN, katso esim. http://www.fma.fi/media/kartat/EUREF-WGS.pdf jos asia kiinnostaa laajemmalti) koordinaatteja. http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kartanh...e=LATLON%3Aetrs Tässä linkissä EUREF-FIN koordinaatit ovat suoraan dd,mm.mmm muodossa. Karttaan tulevat lukemat ovat samat mutta dd.dddd... muodossa. Tähän linkittäiminen onnistuisi siis ilman mitään muunnosta gc.comissa. Valitettavasti kätkön nimi tms. tieto ei vain näy kartalla. Sen sijaan edellä käytetty "nuppineulanäyttö" ei ainakaan ihan heti suostunut uskomaan EUREF-FIN koordinaatteja, kun vaihtelin linkissä olevia parametrejä. Voi olla että se toimisi jo nyt oikeilla parametreillä, tai ettei se ainakaan vaatisi suuria muutosta karttapaikankaan päässä. Jos gc.com tekee muunnoksen, muunnoskoodi on varmasti helppo kopioida em. koodista, olipa ohjelmointikieli mikä tahansa. kkj-wgs84.php tiedostosta "# Input mode: WGS84 Lat/Long" rivistä eteenpäin lukemalla näkee että ensin WGS84 muunnetaan radiaaneiksi, sitten kutsutaan WGSlalo_to_KKJlalo() ja sen tulokselle KKJLaLo_to_KKJxy eri KKJ:n kaistoille. Kaikki kaistat antavat saman kartan, mutta vähän eri kulmaan pyöritettynä. Oikea kaista pitäisi valita pituuspiirin mukaan.
 21. Tässä on speksi http://www.nls.fi/kartta/julkaisu/kkj.html ... mikset jo koodaa? Itseasiassa valmista koodia löytyy täältä: http://www.viestikallio.fi/tools/kkj-funcs.php?source=1 Ja koko ko. työkalu online tästä: http://www.viestikallio.fi/tools/kkj-wgs84.php
 22. Jos verrataan GPSMAP 60CS:n "eurooppalaisia hintoja", niin saan: gpsw.co.uk: £341.87 + rahti £10 + ALV = 613.31 euroa. marinea.fi: 635 e + toimitus 11,10 e = 646,10 euroa (sis. ALV) lohenette.fi: 650 euroa (sis. ALV ja posti) eratukku.fi: 649 e + toimitus 19,90 e + "ohjelmointi" 15 e = 683,90 euroa. Erätukun eduista pidän rahan arvoisena lähinnä topo suomi -karttaa (84,90 e), joka huomioiden vertailuhinta olisi 599 euroa -- tippuu siis joukon halvimmaksi, mutta hintaerot ovat suhteellisen pieniä. Ja jenkeistä sama lysti olisi... (GPSMAP 60CS) thegpsstore.com: $419,95 + rahti $66,60 + tulli 3,7% + ALV = 461,43 euroa. Siis jenkeistä tilaamalla säästää 137,57 euroa erätukkuun verrattuna, jos kuitenkin aikoisi ostaa topo suomi kartan. Jos taas tietää ettei tarvitse ko. karttaa, halvin (edellämainituista eurooppalaisista) olisi gpsw.co.uk -- mihin nähden jenkeistä tilaamalla saisi 151,88 euroa halvemmalla. Matkaa suomalaisiin hintoihin on tästä vielä 40..70 euroa lisää. Jos nyt lasken vielä vast. erotukset noille 76CS:ille (eka viesti), niin jenkeistä tilaamalla säästää uk-nettikauppaan verrattuna 173,15 euroa ja suomalaiseen kauppaan verrattuna 206,73 euroa. Erätukku ei ko. laitetta tarjoa ainakaan nettisivuillaan.
 23. Tässä tapauksessa GPS:n hinta oli vain ilmoitettu ilman ALV:tä -- ilmeisesti juuri tästä Joukon mainitsemasta syystä, jota en tiennytkään.. luulin että verot on niinkuin on, eikä niitä EU:n sisällä enää "avata" tai vaihdeta ostajan kansallisuuden mukaan?! Sehän on ihan hassua. Jenkeistä tilatessa taitaa joutua maksamaan ALV:n periaatteessa kahteen kertaan -- vai olisiko mahdollista ostaa jotenkin "tax-free"?
×
×
 • Create New...