Jump to content

Geomurmelit

+Premium Members
  • Posts

    71
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Geomurmelit

  1. Ettei tässä trollia ruokkisi... No, olkoon. Menes nyt vaikka osoitteeseen www.retkikartta.fi. Valitse siellä kartalta jokin alue tuossa yllä olevassa lainauksessa mainitussa mittakaavassa 1:100000. Tämä vastaa mittakaavatarkkuudeltaan tuota 450T:n mukana tulevaa topograafista kartaa. Seuraavaksi vaihda mittakaavaksi vaikka 1:5000 - 1:10000 alueelle, jollainen tarkkuus on esim. erikseen ostettavassa Suomi Pro -kartassa. Huomaatko näissä jotakin eroa? Kumman kanssa luulet, että maastoon viitsii lähteä? Yritän nyt vain kertoa, että se 450T:n mukana tuleva kartta on yksinkertaisesti käyttökelvoton kätköilyssä ja ylipäältään missä tahansa muussakin kartallisessa käytössä. Sillä ei tee mitään, joten siitä ei kannata maksaa. Muuten tuo 450 ja 450T ovat täsmälleen yksi ja sama laite, jälkimmäisessä on vain tuo käyttökelvoton kartta mukana ja maksaa vielä enemmän.
  2. Totta kai topografiset kartat ovat tarkempia, esimerkiksi SuomiPro. Se kuitenkin pitää ostaa erikseen eikä sillä ole mitään tekemistä sen mallinumeron perässä oleavan T-kirjaimen kanssa. Se T-kirjain indikoi, että laitteessa on eräänlainen pohjakartta, mutta kun se valitettavasti käytännössä on luokkaa "maa on vihreää, vesi on sinistä ja vain motaria pienempiä teitä ei näytetä". Toisin sanoen sillä T-mallien pohjakartalla ei ole yhtään mitään käyttöä eikä siitä sen vuoksi kannata maksaa yhtään mitään.
  3. No sen verran kannattaa olla tarkka, ettei siitä T-kirjaimesta maksa ylimääräistä, kun et siitä yhtään mitään iloa saa. Siis perus 450 on ihan asiallinen ostos, mutta 450t:ssä maksat hieman ylimääräistä käyttökelvottomasta pohjakartasta (käypäs hypistelemässä tuota laitetta liikkeessä). Nuo uudet eTrexit eivät ole aivan samassa sarjassa, niissä on kyllä hyvin karsittu ominaisuuksia. Mutta eipä tietysti pidä odottaakaan, että ladan saa mersun hinnalla, vaikka molemmilla eteenpäin pääseekin.
  4. Tietysti mitä isompi ja tarkempi näyttö, sen enemmän siihen karttaa mahtuu kerralla esille. Tällä taas on merkitystä kätköä lähestyessä, jos ja kun täytyy tehdä valintoja lähestymisreitin suhteen. Ainahan sitä karttaa voi zoomata, mutta jossain kohdassa tarpeelliset yksityiskohdat, kuten polut ja pikkutietkin katoavat.
  5. 62st:stä ei ole omakohtaista kokemusta enkä ole muiltakaan kätköilijäkollegoilta siitä kuullut. Varmastikin kätköilykäyttöön ihan pätevä peli sekin. Mikä sitten lienee näytön tarkkuus? Näissä nykygepseissä ei taida olla mitään havaittavaa eroa tarkkuuden suhteen, yhtä hyvin ne kohteeseen vievät. Eikä sillä tarkkuudella tee yhtään mitään, jos kätköntekijän mittaukset osoittavat hornan kuuseen. Viime kädessä kuitenkin ne purkit löytyvät ennemminkin potentiaalisia jemmoja tähyilemällä kuin gepsin näytöstä nollapistettä katsomalla. Akunkestosta sen verran, että siihen tietysti voi hieman vaikuttaa itse esim. taustavalojen säädöllä. Lyhyempikään kesto ei ole mikään ongelma, kun varaa reppuun vara-akut tai varaparistot, itsellä on tuon Oregano 450:n kanssa kestäneet hyvin päivän mittaiset retket ja kesälomallakaan ei yli viikon ja 50 löydetyn purkin reissussa tarvinnut akkuja latailla. Sen sijaan jos on mahdollista vertailla gepsiä liikkeessä, niin näytön kirkkautta kannattaa vilkaista. Tuossa oreganossa se on kirkkaassa auringonpaisteessa järkyttävän himmeä, vaikka olisi taustavalot täysillä. Hämärässä ja pimeässä ei ole ongelmaa, mutta kirkkaalla ilmalla saa kyllä hakemalla hakea sellaista kulmaa, että kartasta jotain erottaisi.
  6. Parhaiten näet eroavaisuudet, kun menet Garminin kotisivuille, jossa voit verrata valitsemiesi tuotteiden ominaisuuksia kätevästi rinnakkain. Käytännön eroa noissa malleissa ei ole, paitsi 550:ssa kamera ja 550t:ssä pohjakartta, jolla ei käytännössä tee yhtään mitään. Itse päädyin 450:aan, joka on toiminut varsin kätköilykäytössä hyvin, joskin 60Cx:n luotettavuuteen tottuneelle näissä on käytössä enemmän epävarmuutta (esim. maastossa voi yllättäen havaita, että eipä gepsistä löydykään kaikkia siihen ladattuja kätköjä).
  7. Niin. Kas kun sellaisia T5 extremepurkkejakin sallitaan tehdä, joissa oikeasti pieni lipsahdus voi johtaa kätköilijän kuolemaan. Ja hassua, että sellainenkin purkki on ok, joka sijaitsee yhden suomen vilkasliikenteisimmän liikenneympyrän keskellä, jonne päästäkseen on pakko juosta vähintään kolmen ajokaistan yli (ei tietenkään ole suojatietä, kun sinne ympyrän keskelle ei pitäisi kenelläkään olla mitään asiaa). Tähän suhteutettuna ei ole mitään syytä, miksi hyllyttää työmaaksi merkityn alueen sisäpuolelle, aivan alueen reunaan kauaksi varsinaisesta työkohteesta jäävää kätköä paikassa, jossa ei todellakaan tehdä massiivisia maansiirtotöitä ja missä ei ole yhtään mitään liikennettä tai muuta kätköilijän henkeä ja terveyttä vaarantavaa toimintaa, ellei sellaiseksi lasketa mahdollisuutta että puolalainen maanrakennusmies mielenhäiriössään käy tempaisemassa lapiolla otsaan.
  8. Ehkä ketjun aloittajan mielessä on ollut Murmelipurkki Leppävaaran urheilupuistossa (GC1J3HZ). Kätkökuvauksessa todetaan punaisella värillä korostetusti: Kätkö ei sijaise työmaa-alueen keskellä eikä sinne tarvitse mennä mistään suunnasta lähestyessä varsinaisen työmaan läpi. Se, että kätkö osuu työmaa-alueeksi merkityn alueen sisäpuolella, johtuu siitä käytännön syystä, että rakentajien on helpompi merkitä koko stadionin alue työmaaksi kuin vetää siimat pelkästään varsinaisen työmaa-alueen ympäri. Stadionin portit ovat tästä huolimatta auki ja mm. stadionin kuntosaleille menee reitti lähempää työmaata kuin mitä purkki on. Purkki on kuusiaidassa, joka kiertää stadionia. Vaikka juoksuradan pinnoitetta uusitaan, ratojen ja kätkön välissä on turva-alueena nurmikenttä. Paikalla ei tehdä raskaita maansiirtotöitä, pääosin työt tehdään miestyövoimin tai satunnaisesti yksittäisellä kaivinkoneella. Lähimmilläänkin työkohde on 30 metrin päässä kätköstä, mutta suurin osa työstä tehdään paljon kauempana. Stadionrakennukseen matkaa on yli 100 metriä, joten sieltäkään tuskin harjateräksiä kätköilijän päälle tippuu valtimoita lävistämään eikä paikalle ole tehty kaivantoja, jonne gepsiinsä tiukasti tuijottava kätköilijä voisi tippua. Jos joku kätköilijä päätyy paikalle sellaisena aikana, jolloin kätkön lähistöllä tehdään töitä, uskon että hakija osaa itsenäisesti ajatella, voiko purkille mennä vai ei. Jos siinä aivan lähellä tehdään töitä, luulisi jokaisen ymmärtävän jättää kätkölle menon väliin. Yleensä kätköä ei ole tarkoitus paljastaa ulkopuolisille, joten jo pelkästään tämän pitäisi estää kätkön etsimisen, ellei turvallisuuskysymys satu pälkähtämään mieleen.
  9. Sanoipa jokamiehen oikeudet mitä tahansa, niin maanomistajan toivetta on syytä kunnioittaa. Jos siltä suunnalta tulee pyyntö kätkön poistamiseen, silloin on syytä poistaa se kätkö. Tässä maassa vielä riittää purkeille luvallisiakin paikkoja.
  10. Voit huoletta hakea sekä itse tekemältäsi että muiltakin jo löytämiltäsi kätköiltä! Tärkeintä on, että reissari tai golikko pysyy liikkeellä. Kuten aiemmassa viestissä jo mainittiin, käynnistä on hyvä kirjoittaa "note", jossa kerrotaan reissarin/golikon mukaan ottamisesta. Samoin tiputtaessasi sen jo löytämääsi kätköön teet sen notella. Voit, mutta kannattaa sen verran katsoa, ettei jätä turhan jästiherkkään kätköön. Eikä tehtävällistenkään bugien siirrossa ole yleensä niin tarkkaa, mihin sen jättää, varsinkin jos muuten bugi jäisi pidemmäksi aikaa haltuun, mutta tapauskohtaisesti. Jotkut reissarit/golikot ovat "avaimia" joidenkin mysteerikätköjen ratkaisuihin, silloin niissä on tarkat ohjeet mukana, joista kuitenkin on syytä pitää aina kiinni.
  11. Nyt kun wiki taas näyttää toimivan, niin lyhenteitä löytyy myös sieltä: http://geowiki.ressukka.net/index.php?title=Luokka:Lyhenteet
  12. Kirjaudu gc.comiin, valitse my account ja sivun oikeasta reunasta otsikon "Premium Features" alta kohta "Build Pocket Queries". Avautuvalta sivulta valitse "Create a new query" ja ruksi sopivat kriteerit (tästä oli jotain juttua täällä). Tarpeen mukaan tsekkaile etukäteen previewin kautta, onko tulokset sitä mitä pitäisi.
  13. Edellisessä vastauksessa mainitun lisäksi myös tuo voi aiheuttaa ongelmia, kun tässä yhteydessä postinumerohaku taitaa toimia vain jenkkilässä. Käytä mieluummin hakua kotikoordinaateista. Itse teen viikottain PQ:n lähimmistä kätköistä joita en ole löytänyt: Days to Generate: kuluva päivä + täppä "Uncheck the day of the week after the query runs" Show me 500 caches - of any type (oletus) - of any container (oletus) - that I haven't found, I don't own, is active - and terrain is less or equal to 3,5 - within none selected - from origin my home coordinates - within radius of 100 mi (oletus)
  14. Itse vaihdoin eTrex H:sta 60Cx:ään. Tarkkuudessa näiden välillä ei ole havaittavaa eroa purkille mennessä, vaihdon syynä olikin lähinnä tarve kartoille.
  15. [flametus] Mietinpä vaan, tehdäänkö kätköjä kätköilijän löydettäväksi vai kätköilijän muksujen viihdykkeeksi ja lelujen vaihtopaikaksi? [/flametus]
  16. eTrex H on tarkempi. Muuten niissä ei kaiketi ominaisuuksiltaan juuri eroa ole, PC-liitäntä tärkeimpänä löytyy molemmista.
  17. Ääni akuille ja kuten aiempi kirjoittaja, GP:n akut ovat osoittautuneet hyviksi käytössä.
  18. Oikeastaan noiden erot selviävät parhaiten esim. Marinean tai Kiven Alla Oy:n sivuilta. Tavalliseen eTrexiin ei saa karttoja eikä muistikorttia. Noita muita eTrexin malleja en tunne. Garmin GPS 60:iin ei saa karttoja, mutta Garmin GPSMAP 60Cx ja 60CSx malleihin saa. Karttoja ei ladata netistä, vaan ne ostetaan erikseen rompulla ja siirretään kaapelilla gepsiin. Perusgepsillä kuten eTrex H pärjää hyvin alkuun varsinkin tutuissa maastoissa, mutta innostuksen kasvaessa ja kätköilyreviirin laajetessa oudompiin paikkoihin saattaa kaivata kartallista gepsiä. Halpa perusgepsi on ehkä parempi valinta aivan alkuun, kunnes näkee mihin suuntaan harrastus kehittyy. Puhelimella (jos siinä sattuu gepsi olemaan) pääsee myös alkuun ja sopii hyvin kauniissa säässä purkin tai parin hakuun, mutta aktiiviharrastaja arvostaa enemmän kolhuja sekä erilaisia maasto- ja sääolosuhteita kestävää "oikeaa" gepsiä, olipa se sitten perusmalli tai joku muu.
  19. Varkaus 0 km on tehty ja julkaistu: GC1DKQ2 Varkauden rautatieasema aka 0 km: Varkaus julkaistiin 4.7.2008.
  20. Itselläni tuon tarpeen tyydyttää kännyssä SmartGPX, jossa mukana kulkee koko Suomen kätkökuvaukset. Ohjelmalla voi tehdä myös löytömerkinnät suoraan kännyn kalenteriin. KoloRaadossa ne toki ovat siirrettävissä suoraan gc.comiin, joten siinä mielessä jälkimmäinen on näppärämpi.
  21. Kuinkas se ratkaisee alkuperäisen ongelman, jossa kätköilykäyttö syö puhelimen akun tyhjäksi? Gepsi on aina gepsi, vaikka voissa paistaisi Virtaa riittää, vara-akkuja on helppo pitää mukana ja kestävyys on aivan eri kertaluokassa. Vanha kunnon Garminin 60Cx ei paljoa maksa ja KoloRaato on hinnaltaan vielä järkevyyden rajoissa, jos haluaa Cx:ään nähden maksaa ylimääräistä mahdollisuudesta wherigojen poimimiseen.
  22. Maakunnat, please. Maakunnat - the regions of Finland in english: http://en.wikipedia.org/wiki/Regions_of_Finland
  23. Kuinkahan merkittävästi tuosta tulee säästöä? Omalle 60Cx:lle tuli hintaa 319 euroa ja sain samantien mukaan Marineasta.
×
×
  • Create New...