Jump to content

Finnish Geocache Reviewer III

+Premium Members
  • Posts

    23
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Finnish Geocache Reviewer III

  1. GC:n ohjenuorien saturaatiosääntö on muuttunut helmikuussa. Uusi sanamuoto on: "Cache containers and physical stages should generally be separated by a minimum of 0.1 miles (528 feet or 161 m). A physical stage is defined as any stage that contains a physical element placed by the geocache owner, such as a tag with the next set of coordinates or a container. Non-physical caches or stages including reference points, trailhead/parking coordinates and question to answer waypoints are exempt from this guideline." Aiemmin kymmenesosamailin sääntö on koskenut vain kätkörasioita - laminoidut laput, stanssatut metallilätkät tms. ovat saaneet olla lähellä toisia kätköjä. Nyt sääntö koskee kaikkia "fyysisiä elementtejä", joita piilottaja vie maastoon. Muutos vaikuttaa siis lähinnä multeihin ja joihinkin mysteereihin, joissa on välipisteitä. Laskumultien etapit, mysteerien boguskoordinaatit ja muut apupisteet voivat olla toisten kätköjen lähellä. Samoin yhden ja saman jemman etapit voivat olla lähellä toisiaan. Jotta voimme kätköjä tarkastettaessa valvoa saturaatiosääntöä, on tästä lähtien lisättävä apupiste "Stages of a Multicache" jokaisesta etapista, johon on viety purkki, lätkä tai muu "elementti". Waypointin kuvaukseen on hyvä kirjoittaa, mitä piilottaja on paikalle vienyt. On toivottavaa, että myös vanhoihin kätköihin lisätään vastaavat apupisteet. Olemme olleet jonkin verran joustavia saturaatiosäännön tulkinnassa täällä Suomessa. Aktiiivit kätkötarkastajat ovat sopineet että sama fleksibiliteetti koskee myös laminoituja lappuja, metallilätkiä ja muita "elementtejä". Joustovara on ehkä jopa hieman suurempi, koska niitä ei juuri voi sekoittaa muihin kätköihin.
  2. Kyllä saa, ja tuplatarkastajille maksetaan 30 taalaa vuodessa (:
  3. Tervetuloa! Uusia harrastajia on tullut mukaan paljon ja uusia jemmoja piilotetaan kosolti. Ennen talvet olivat hiljaisia, nyt kätköillään ympäri vuoden. Hyvä juttu kun kätkösumaa on purkamassa useampi tarkastaja. Me vanhemmat *) kollegat lupaamme tukea ja opastaa alkuun. *) mulla kokemusta jo 1 vuosi 10 kk (:
  4. Mysteereissä tehtävät ratkaistaan nimenomaan kätkön koordinaattien selvittämiseksi. Sellaiset tehtävät eivät ole ylimääräisiä. Ylimääräinen tehtävä eli ALR (Additional Logging Requirement) on temppu, jonka jemman piilottaja on määrännyt tekemään jotta hän hyväksyy löytöloggauksen. ALR voi olla valokuvan ottaminen kätköpaikalla, sähköpostin lähettäminen piilottajalle, pukeutuminen hassuun hattuun ja kuva siitä kuittaukseen, jne. Kyllä näitä ylimääräisiä tehtäviä voi olla mysteereissäkin ja niistäkin ne on nyt poistettava. Sääntömuutos ei koske maisemakätköjä (EarthCaches) eikä muinaismuistoina olevia verkkokamera- ja virtuaalikätköjä. Ylimääräinen tehtävä voi kätkössä säilyä, mutta se on selkeästi mainittava vapaaehtoiseksi, eikä loggauksia saa poistaa niiltä, jotka eivät tehtävää suorita. Kätköt, joissa on vaadittu ALR:ia, on luokiteltu mysteereiksi. Nyt kun ALR poistetaan, kätkö muuttuu traditionaaliksi tai multiksi. Ottakaa yhteyttä kätkötarkastajiin, me hoidamme sen homman. Kätkön piilottajan on itse muutettava kätkökuvaus uusien sääntöjen mukaiseksi. ALR:t eivät siis jää muinaismuistoiksi.
  5. In Finnish Rauhallista Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2009
  6. FIN: GC:n sivuille on siis lisätty Suomen aluejaoksi viisi lääniämme. Näyttää olevan erilaisia näkökantoja, tarvitaanko jakoja yleensä ollenkaan tai jos jaetaan, pitäisikö kotimaamme pilkkoa pienempiin palasiin eli maakuntiin. Joka tapauksessa uusien kätköjen ilmoituslomakkeessa voi määrittää, missä läänissä jemma sijaitsee. Ei sitä kai pakko ole kertoa jos ei halua. Valinta käy kyllä aika helposti ja ehkä jollekin etsijälle tiedosta on hyötyä. On myös vapaaehtoista ja omistajan harkinnassa, muokkaako vanhoja kätköjään ja ilmoittaa niiden sijaintiläänin. Aluejako on tehtävä manuaalisesti, automatiikkaa siihen ei ole. Nyt kätköjen hakusivulla voi käyttää läänijakoa. Vain ne kätköt tulevat aluekohtaiseen hakutulokseen, joiden sijaintilääni on määritetty.
  7. En tunne tapauksia, jossa maastoluokituksesta olisi valehdeltu. Eihän siitä mitään hyötyä tai iloa ole. Useimmiten virheet johtuvat huolimattomuudesta ja tulkintaeroista. Etsijöiltä kyllä tulee palautetta jos määritys on pielessä. Menettelytavoilla on taipumus muuttua ja kehittyä ajanoloon - toivottavasti parempaan suuntaan. Nykykäytäntö on tuollainen kuin kerroin ja sitä noudatetaan kätköjen tarkastuksessa. Esimerkkikuvat ovat Annelin keräämiä. Arviointisysteemin suomennoksesta keskusteltiin aikanaan tässä säikeessä. Jatkokeskustelu kuvista sopii paremmin sinne.
  8. Kerrataan muutamia maaston vaikeuden arvioimiseen ja apupisteisiin liittyviä juttuja. Maaston vaikeuden määrittämisessä on hyvä käyttää ClayJar'in arviointisysteemiä Geocache Rating System, jonka Anneli on suomentanut ja liittänyt mukaan esimerkkikuvia erilaisista maastoista: Geokätkön vaikeustason arviointi Jos kätkö on saavutettavissa pyörätuolista, on maaston vaikeusaste aina T1,0 ja jemmalle on lisättävä attribuutti "Wheelchair accessible" . Samalla on tietenkin hyvä määrittää muutkin attribuutit. Maastoltaan ykkösluokan kätköt ovat siis kaikki pyörätuolikelpoisia (tai niiden pitäisi olla, määrityksissä on kyllä virheitä). Jos kätköpaikalle pääsee sileää asfalttitietä pitkin, mutta purkki on niin korkealla tai matalalla että sitä ei tavoita pyörätuolista, pitää maaston vaikeuden olla T1,5. Pyörätuoliattribuuttia ei sovi lisätä jos maasto on ykköstä vaikeampaa eli T1,5-T5,0. Jos kätkölle pääsemiseksi tarvitaan erikoisvarusteita, kuten venettä tai sukelluslaitteita, on maaston vaikeus ilman muuta T5,0 ja sopiva attribuutti lisätään, esim. . Saarikätköjen vaikeus on vitonen, vaikka talviaikaan purkille voi mennä jäätä pitkin. Uusissa kätköissä on aika paljon ristiriitaisuuksia pyörätuolikelpoisuuden suhteen: vaikeus on T1,0, mutta attribuutti puuttuu tai attribuutti on lisätty, mutta vaikeus on liian suuri. Epäselvyydet hidastavat aina kätkön julkaisua. Toinen kerrattava juttu on kätköille lisättävät apupisteet (waypoint). Multi- ja mysteerikätköjen loppupiste eli varsinaisen purkin paikka on aina lisättävä waypointina, jonka tyyppi on Final Location. Siitä tulee muistutus punaisella kun kätkökuvauksen lähettää ensimmäisen kerran GC:lle. Aika helposti se kuitenkin jää huomaamatta. Multikätköjen etapit, joissa on purkki, ilmoitetaan apupisteellä Stages of a Multicache. Sama waypoint lisätään jos mysteerissä on etappipurkkeja. Jemmaa ei voi julkaista ilman tietoa kaikkien kätkörasioiden sijainnista. Jos on tarpeen ilmoittaa laskumultien välipisteitä, joissa siis ei ole kätkörasiaa, ne ovat Question to Answer tai Reference Point. Etsijöitä auttaa kun kätkölle on lisätty apupisteenä sopiva pysäköintipaikka =Parking Area tai polunpään sijainti =Trailhead.
  9. Tutustuin asiaan Groundspeakin keskusteluryhmissä, sekä julkisilla että kätkötarkastajien suljetulla foorumilla. GC on ennen pyynnöstä voinut siirtää kätkön omistajuuden. Jos piilottaja oli lopettanut kätköilyn, tarkastaja kirjoitti huoltoa vaativan kätkön sivulle ukaasin, että kuukauden kuluttua jemma arkistoidaan tai adoptoidaan. Jos piilottaja ei reagoinut ja halukas uusi omistaja oli tiedossa, tarkastaja lähetti GC:n päämajaan pyynnön adoptoida kätkö. Muutos on sellainen, että näitä pakkoadoptioita ei enää tehdä. Perusteluna on, että kätkörasia on piilottajan omaisuutta. (En oikein ymmärrä, miksei adoptiota voi tehdä jos alkuperäinen purkki on kadonnut. No, ehkä siihen on perusteet: uusi piilottaja, uusi rasia, uusi kätkökuvaus.) Jos kätkörasia on kadonnut ja omistaja on vaihtanut muihin harrastuksiin, kätkö voidaan arkistoida ja paikka vapautuu uudelle jemmalle. Adoptointi on mahdollista vain kun kätkön piilottaja ja uusi omistaja sopivat siitä ja piilottaja käynnistää adoption vapaaehtoisesti tällä sivulla.
  10. Geokätköjen julkaisujono on kasvanut suuren GC5k-innostuksen vuoksi ylisuureksi. Suomen kätkötarkastajat ovat saaneet Groundspeakin päämajasta ohjeet, että suman purkamiseksi kaikki kätköt julkaistaan tänään ilman ennakkotarkastusta. GC:n ohjenuorat eivät myöskään ole tänään voimassa, joten nyt on mahdollista toteuttaa hieman erikoisempiakin kätköideoita. Esimerkiksi rautatiekiskojen väliin, suojellun sillan kanteen metrin välein kaivettu kätkösarja olisi uudenlainen elämys.
  11. Suurin osa kätköistä on (onneksi) suoraan täysin OK. Marraskuussa kun tutkin asiaa, oli sadasta piilotetusta kätköstä 77 sinällään valmiita julkaistaviksi.Tein tsekkauslistan samoihin aikoihin. Ehkä nykyisin heti kunnossa olevia jemmoja on vielä enemmän?
  12. Kahdeksan kuukautta olen ollut kätkötarkastajan hommissa. Julkaistuja jemmoja on nyt tasan 1000.
  13. From Hämeenlinna, Finland: Hauskaa Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2008
  14. Ohjearvo on 0,1 mailia eli 161 metriä. Harkintaa voidaan käyttää jos kätköt erottaa "ylittämätön este", joki, harju, jyrkänne tms. Tuntuu, että linja on hiukan vapautumassa eli ihan metrin päälle ei enää tuijoteta.
  15. Olisikohan tuo hyperbola eli tyylikeino, jossa käytetään liioittelua? Ei kai sentään.
  16. Totta, ei voidakaan käyttää, koska ne eivät ole tiedossa. Mutta matka kotoa vaikuttaa siihen kuinka kätkön huolto pelaa. Yleensä jos kätkö on yli 150 kilometrin päässä kotoa, tiedustellaan piilottajalta kuinka usein hän käy paikkakunnalla, onko hänellä siellä sukulaisia tai tuttavia, jotka voivat huolehtia kätköstä tai onko hän sopinut jonkun paikallisen geokätköilijän kanssa jemman huollosta. Lisätietojen kirjoittaminen viestiin kätkötarkastajille on erittäin suositeltavaa ja se usein nopeuttaa kätkön julkaisua. Itsekin olen purkkeja piilottanut ja tiedän että odotusaika kätkön valmistumisesta sen julkaisuun tuntuu aina liian pitkältä.
  17. Ei kai se pakollista ole, mutta jos kotipaikkaa ei ole tallennettu, kannattaa laittaa uuden kätkön sivulle viesti kätkötarkastajille ja kertoa paljonko matkaa kätköpaikalle on ja miten jemman huolto on ajateltu hoitaa. Kotikoordinaattien tallentamisesta on kyllä hyötyä itsellekin, saa luetteloitua lähimmät kätköt. Kotikoordinaatit eivät paljastu muille kätköilijöille eikä edes kätkötarkastajille. Jemmaa tsekatessa näkyy vain matka kotoa piilopaikalle ja ilmansuunta sinne.
  18. Tein pienen tutkimuksen siitä mihin kätkötarkastajat joutuvat useimmin puuttumaan julkaistavaksi ilmoitetuissa jemmoissa. Aineistona oli sata uutta kätköä, jotka piilotettiin 30.9.-19.10.2007 poisluettuna kätköilytapaamiset. Useimmiten ei tarvitse puuttua mihinkään, 77% kätköistä oli sinällään valmiita julkaistaviksi. Kirjeenvaihtoa piilottajien kanssa on kuitenkin aika paljon - suunnilleen joka neljännestä jemmasta pitää kysyä tarkennuksia tai huomauttaa jostain. Otos on pieni ja tulos siis vähän sattumanvarainen, mutta kyllä siitä jotain saa irti. Yleisin virhe oli väärä kätkötyyppi (5 kpl). Useimmiten on tulkittava, onko jemma multi vai mysteeri. Joskus kätkö jää vahingossa perusjemmaksi, joka on oletusarvo, vaikka onkin joku muu. Aika usein (4 kpl) unohtuu kätkön loppupisteen ja purkillisten etappien lisääminen apupisteinä. Toinen kohtuullisen yleinen (4 kpl) puute on ettei luonnonsuojelualueelle piilotetulle kätkölle ole hankittu lupaa tai tehty ilmoitusta Metsähallitukselle. Sadan kätkön satsiin osui kolme jemmaa, jonka piilottaja ei ollut tallettanut kotikoordinaattejaan profiilisivulleen. Piilottajan velvollisuus on pitää kätkö kunnossa, huoltomatka ei saa olla liian pitkä. Kotikoordinaatit tarvitaan matkan määrittämiseen. Samoin kolmessa kätkössä oli kysyttävä pyörätuoliattribuutista. Kätkön maastoluokitus oli yksi, mutta pyörätuoliattribuutti puuttui tai attribuutti oli lisätty, mutta maastopisteitä oli enemmän kuin yksi. Vielä oli kolme jemmaa, jonka koordinaatit olivat Atlantilla. Pituusasteisiin jää helposti oletusarvo W - länsi. Eli hyvin menee, mutta pienellä skarppaamisella on mahdollista vieläkin nopeuttaa ja helpottaa geokätköjen julkaisemista. Toisaalta olisi aika tylsää jos jokainen uusi kätkö olisi heti täydellinen. Tämähän on yhteistyötä ja vuorovaikutus piilottajien kanssa on kätkötarkastajien homman suola.
  19. Olen nyt runsaat pari kuukautta harjoitellut kätkötarkastajan hommia. Thymallus Thymallus on ollut tukena kun eteen on tullut uusia ja outoja asioita. Valtaosa julkaistavaksi tarjottavista kätköistä on asiallisia ja GC:n ohjeiden mukaisia. Puutteet ja ongelmat korjaantuvat yleensä nopeasti yhteistyössä piilottajan kanssa. Yksi GC:n ohjenuorista on tämä 0.1 mailin saturaatiosääntö. 161 metrin minimietäisyys on tarpeen kätköjen sekaantumisen estämiseksi ja myös rajoittamaan esim. jonkun puistonpläntin kätköttämistä turhan tiheästi. Säännön valvominen on hankalaa koska vanhojen multi- ja mysteerikätköjen sijainnista ei ole tietoa. Uudemmissa jemmoissa purkkien paikat ovat apupisteinä (waypoint). Toivon, että jokainen kätköilijä, joka on piilottanut multeja tai mysteereitä, tsekkaa omat jemmansa ja lisää kätkörasioiden sijainnit apupisteinä. Kätkön loppupisteen tyyppi on Final location. Waypoint tarvitaan myös jokaisesta etapista, missä on kätköpurkki. Niiden tyyppi on Stages of a multicache. Pisteet salataan etteivät ne näy muille kuin piilottajalle ja kätkötarkastajille. Rasioiden sijainti helpottaa kovasti meidän tarkastajien työtä kun lähitienoille piilotetaan uusia kätköjä. PS Suosittelen käyttämään piilottajan tsekkauslistaa. Jos uuden kätkön kohdalla saat rastin jokaiseen kymmeneen ruutuun, täyttää jemma suurella todennäköisyydellä GC:n ohjenuorien vaatimukset.
  20. Ei kannata odottaa puolta vuotta. Etsikää ensin pari-kolmekymmentä jemmaa ja sitten voitte jo hyvin alkaa suunnitella omia. Jos kätkö on luonnonsuojelualueella tai yksityisalueella, on pyydettävä maanomistajan lupa. Jos jemma on Metsähallituksen hallinnoimassa kansallispuistossa, luonnonpuistossa tai luonnonsuojelualueella, riittää ilmoitus Metsähallituksen ao. luontopalvelualueelle. Jos kätkö on metsässä, jossa saa liikkua jokamiehenoikeudella, ei lupaa yleensä tarvitse pyytää, ei myöskään julkisella alueella kuten puistossa olevalle kätkölle. Jos alueella saa vapaasti liikkua, voi sinne yleensä piilottaa muovipurkinkin. GC:n ohjenuoriin kannattaa tutustua (linkki), suomeksi (linkki). Jos kätkö täyttää annetut ohjeet, se yleensä voidaan julkaista. Luonnonsuojelualueet näkyvät Karttapaikassa ja Metsähallituksen retkikartassa. Metsähallituksen hallinnoimat alueet löytyvät Luontoon.fi -sivustolta. Muista luonnonsuojelualueista voi etsiä tietoja googlaamalla. Kysymällä alueellisesta ympäristökeskuksesta selviää monen alueen tiedot. Yksityismetsien omistajia ei yleensä tarvitse selvittää. Metsähallituksen kanssa on epävirallinen sopimus eli heiltä saadut ohjeet kätköjen piilottamiseen. Muita yleisiä sopimuksia ei ole eli jokainen kätkö on yksittäistapaus. Pekan geokätköilysivuilla on aika paljon tietoja kuten jupilli kertoi, esim. kätkönpiilottajan tsekkauslista. Geokätköilijäyhteisö on hyvin ystävällinen ja auttavainen, kaikkiin foorum(e)issa esitettyihin kysymyksiin saa kyllä asiallisia vastauksia - ei kannata arkailla kysyä. Ja vielä, meiltä kätkötarkastajiltakin voi kysellä ohjeita ja ennakkolausuntoa kätkösuunnitelmasta. FGR3 & Thymallus Thymallus
×
×
  • Create New...